Bedrijf volgt ongevraagd smartphones in de binnenstad, gemeente weet van niks | De Utrechtse Internet Courant Bedrijf volgt ongevraagd smartphones in de binnenstad, gemeente weet van niks | De Utrechtse Internet Courant

Bedrijf volgt ongevraagd smartphones in de binnenstad, gemeente weet van niks

Bedrijf volgt ongevraagd smartphones in de binnenstad, gemeente weet van niks
Archiefbeeld van de Steenweg
De gemeente Utrecht is er niet van op de hoogte dat bezoekers van de binnenstad worden gevolgd via hun smartphone door het bedrijf Citytraffic. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. 

De gemeente Utrecht is er niet van op de hoogte dat bezoekers van de binnenstad worden gevolgd via hun smartphone door het bedrijf Citytraffic. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws

Hiervoor gebruikt Citytraffic speciale apparatuur die smartphone-signalen verzamelt. Een woordvoerster van Utrecht zegt tegen RTL dat de gemeente niet op de hoogte hiervan is dat dit ook in hun stad gebeurt. Daar houdt Citytraffic in twee drukke winkelstraten (de Steenweg en de Oudegracht ter hoogte van de Winkel van Sinkel) bij wie er langskomt.

“Als ik op de Steenweg loop, wil ik niet dat mijn gegevens zomaar worden verzameld”, aldus de gemeentewoordvoerster. De gemeente zegt de kwestie te gaan onderzoeken. Zij zouden op de hoogte gebracht moeten worden als dit in de stad gebeurt.

Toestemming

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat toestemming hiervoor nodig is, omdat het alleen dan wettelijk is toegestaan om iemand te volgen via Wi-Fi. Volgens Citytraffic is er echter geen toestemming nodig om mensen met de apparatuur te volgen, omdat ze in feite gewoon mensen zouden tellen.

RTL legt uit hoe dit fenomeen, Wi-Fi tracking, in zijn werk gaat: “Bij wifi- en bluetooth-tracking wordt het signaal opgevangen en mac-adres geregistreerd. Dit is het unieke nummer van een apparaat, zoals je smartphone, tablet of laptop. Het mac-adres wordt door Citytraffic versleuteld opgeslagen, maar het bedrijf kan wel zien of waar een specifiek apparaat is geweest en voor hoe lang; of dat nu in Amsterdam, Utrecht, Hilversum of één van de andere tientallen steden is waar Citytraffic apparatuur heeft geplaatst.”

18 Reacties

Reageren
 1. André Veenbrink

  Je kunt geen stap meer buiten de deur doen zonder dat je met je snufferd door camera’s wordt geregistreerd. Oplossing: koop een leuke bril met een zwart balkje voor je ogen.
  Je kunt ook geen stap meer buiten de deur doen zonder dat op enige manier je locatie wordt geregistreerd. Oplossing: mobiel thuis laten, accu eruit halen. Maar niemand doet dat. Want het kan ons niets schelen.

 2. Atilla Vigh

  Dat het technisch kan betekent niet dat het wenselijk is. Het verweer van CityTraffic is ridicuul: zij maken en bepalen geen wetten en verordeningen. Het is puur commercie.
  Wat ik niet begrijp hoe het kan dat de gemeente het niet weet? Zijn medewerkers van CityTraffic stiekem op een zondagmorgen door de winkelstraten gelopen met hun spullen en op diverse plekken de apparatuur buiten zicht opgehangen?
  Ik mag toch hopen dat ze daarvoor een vergunning hebben aangevraagd? Ik neem aan bij de gemeente? Ergens klopt er iets niet: ben benieuwd wat. En nee, je mag in Nederland niet zomaar in de openbare ruimte spullen plaatsen.

 3. Peter

  En wat had de gemeente dan gedacht toen ze met CityTraffic in zee gingen? Dat ze een mooi koopje uitonderhandeld hadden voor ‘gratis’ Wifi in de stad?

 4. PHV

  Naar mijn mening wordt er in Hoog Catharijne al lang gevolgd via de mobiele telefoons, welke routes mensen lopen, in welke winkels ze binnen gaan en hoelang, en welke routes het drukst of misschien te druk dreigen te worden. Er is dus naar mijn mening niets nieuws onder de zon.

 5. Jansen

  @ Peter

  Juistem, bij de gemeente werken atechnische sufferds.. Tuurlijk stond dat in de kleine lettertjes van de gratis wifi-deal voor iedereen. Gratis bestaat niet. Gratis wifi is helmaal niet nodig, mensen heben 3g of 4g, je loopt alleen maar riscio op gratis wifi netwerken.

  @ PHV Hoog Catherijne is privé gebied, geen openbare ruimte. Doordat de gemeente dit ooit een prima constructie vond, voor wat geld, plukken we daar sinds jaar en dag de zure vruchten van.

 6. Cor

  @Peter: klopt inderdaad, toen de gemeente met hen een contract afsloot voor wifi in de stad was dit een van de onderdelen.
  Weer een voorbeeld van hoe je ongevraagd wordt bespioneerd via de smartphone.

 7. Private Parts

  De reactie van Citytraffic is lachwekkend. Een persoonsgebonden gegeven (het MAC-adres) wordt opgeslagen, dat is totaal iets anders dan ‘tellen’, oftewel een vinkje zetten per individu.
  Een veel betere vergelijking is dat van elke voorbijganger een foto wordt gemaakt en opgeslagen door dit bedrijf, of dat van iedereen voor- en achternaam wordt gevraagd bij het passeren.

  PHV: misschien is dat zo, dan heeft de gemeente dat ook gemist. Dat maakt deze onzin niet minder erg. We weten allemaal dat vroeg of laat deze gegevens niet voldoende beveiligd blijven en op straat belanden, of simpelweg verkocht aan een derde partij.

 8. Arnaud

  Hoe denk je dat files gemonitord worden? http://webwereld.nl/algemeen/11872-mobiele-telefoons-verraden-files

 9. Jeroen

  In samenwerking met telecombedrijven kunnen ze zo een hoop over je te weten komen. De ‘slimme’ meters van energiebedrijven echter nog veel meer. Die kunnen aan de hand van energieprofielen precies zien hoeveel kopjes koffie je zet, wanneer je wekker gaat, hoe vaak je doucht en in bad gaat, of je TV kijkt of een DVD, welke vaatwasser je hebt en hoe oud die is etc. etc. Zouden we het ook eens over moeten hebben.

 10. Ronald

  Doet rijkswaterstaat ook, om files te ontdekken.

 11. JvS

  Te grappig dit, deze reacties, dit nieuws al zo ontzettend oud(2011). Mensen wordt eens wakker en kijk eens wat afleveringen van Zembla over big data.
  Je online profiel waarbij ook deze tracking kan worden toegevoegd wordt verkocht voor 3 cent. En op deze site staat uiteraard ook wat tracking aan.

  Voor alle Android gebruikers, installeer llama. Zeker ook allemaal geen apps op de telefoon.

 12. Geert

  Prima dat Citytrafic dit doet. Privacy is gewaarborgd door versleuteling denk ik. Utrecht moet mee met Smartcity-achtige projecten.

 13. cas

  Wel grappig dat mensen en nu verbaasd over zijn. Veel mensen laten data verzamelen voor kortingen, posten plaatjes op FB met locaties erbij e.d. Nemen een ‘slimme’ energiemeter…

 14. Ikke tikke torretje.

  Ik zie geen probleem hoor, als ze graag willen weten waar ik heen ga of vandaan kom dan is dat prima voor mij. Ik heb op dat gebied niets te verbergen.

 15. Jan

  @Peter @Jansen

  Citywireless is niet hetzelfde bedrijf als Citytraffic. (Waarmee ik niet beweer dat Citywireless geen data verzamelt). Citywireless is het bedrijf dat gratis wifi in de stad aan biedt.

 16. Tim

  Die gasten van dat bedrijf moeten maximaal aangepakt worden, dit mag niet zomaar ongestraft gebeuren. Ik hoop dat hier keihard tegen wordt opgetreden want dit soort sneaky ongevraagd verzamelen van persoonsgegevens is pure privacy schending!

 17. Jansen

  @ Jan

  En jij denkt dat CityTraffic en Citywireless niets met elkaar te maken hebben? Gratis bestaat niet. Iets in me zegt dat de gemeente gewoon beter had moeten weten.

  @ Tim, waarschijnlijk heeft de gemeent egewoon toestemming gegeven zonder dat ze het zelf door hadden. Dit allemaal door het onzalige gratis wifi plan, waar niemand op zat te wachten bovendien.

 18. cees

  dan maar een linkje dumpen: https://www.theguardian.com/cities/2018/mar/01/smart-cities-data-privacy-eindhoven-utrecht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).