Gemeente overstag: winkelcentrum Leidsche Rijn toch kleiner | De Utrechtse Internet Courant Gemeente overstag: winkelcentrum Leidsche Rijn toch kleiner | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente overstag: winkelcentrum Leidsche Rijn toch kleiner

Gemeente overstag: winkelcentrum Leidsche Rijn toch kleiner
De gemeente Utrecht is overstag. Het winkelcentrum in Leidsche Rijn wordt toch een stuk kleiner. Dat heeft wethouder Geldof zojuist bekend gemaakt. Al eerder kreeg het centrum felle kritiek van verschillende partijen. Het plan zou niet meer passen bij de huidige tijd. De gemeente lijkt hier nu toch in mee te gaan.
De gemeente Utrecht is overstag. Het winkelcentrum in Leidsche Rijn wordt toch een stuk kleiner. Dat heeft wethouder Geldof zojuist bekend gemaakt. Al eerder kreeg het centrum felle kritiek van verschillende partijen. Het plan zou niet meer passen bij de huidige tijd. De gemeente lijkt hier nu toch in mee te gaan.

De grootste klapper wordt gemaakt door het geplande buurtwinkelcentrum in de zuidpunt van het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum te schrappen. Hier zal voorlopig niets gebouwd gaan worden. “We moeten dit gebied opnieuw gaan ontwikkelen. We moeten nog bedenken wat daar wel past”, zei Geldof.

Jeroen Messemaeckers van de Graaff van ASR Vastgoed Ontwikkeling laat weten verheugd te zijn dat de gemeente dit ‘moedige besluit’ heeft genomen door zo in te grijpen in bestaande plannen. Het winkelgebied wordt nu in ieder geval 6000 vierkante meter kleiner doordat het buurtwinkelcentrum er niet meer komt. Ook is er nog een gebied van 4000 vierkante meter dat mogelijk gaat vervallen als winkelgebied. Hier kunnen bijvoorbeeld ook startende ondernemers of gezondheidscentra komen te zitten. ASR gaat er nu van uit dat er zo’n 28.000 vierkante meter winkelgebied gevuld gaat worden.

Van alle vierkante meters is een flinke hap al gevuld door supermarkt Jumbo. Met een vernieuwend concept gaat de firma 5.600 vierkante meter vullen met een foodmarkt. In deze winkel moeten mensen bij verschillende kookeilanden ingrediënten kunnen proeven en kopen. Nederland zou achterlopen in de foodbeleving, was zojuist te horen op het Stadskantoor tijdens de presentatie van de plannen, daarom zou er veel vraag zijn naar deze foodmarkt. De verwachte jaaromzet van de winkel is zo’n 35,6 miljoen euro. De verwachte omzetderving voor omliggende ondernemers in de regio, door de komst van deze foodmarkt, wordt door de gemeente geschat op 1,3 procent.

Al jaren kritiek

Al jaren is er kritiek op het plan voor het winkelcentrum. De plannen dateren van jaren geleden, toen consumenten nog vol vertrouwen waren en meer goederen kochten in fysieke winkels. De kritiek kwam vanuit vele hoeken; omliggende winkeliers, investeerders, deskundigen, winkelketens en de politiek. De gemeente is ervan overtuigd dat ze met deze plannen een juist weg inslaan. “Er ontstaat een huiskamer voor Leidsche Rijn waar mensen graag gaan winkelen en elkaar ontmoeten.” De Europese aanbesteding die liep voor de ontwikkeling van de zuidpunt, het buurtwinkelcentrum, is ondertussen stopgezet. Leidsche Rijn Centrum moet in 2017 opengaan.

In onderstaande filmpje wordt een en ander nog een keer uitgelegd

9 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Wat een humor, net alsof de gemeente uberhaupt iets te zeggen heeft… Iedereen weet toch wie de baas is in Utrecht?

  Daarnaast op korte afstand Kanaleneiland, Overvecht, The wall, Bisonspoor, City Plaza en de historische binnensteden van Utrecht, Woerden en IJsselstein en natuurlijk I-net.

  Dan zit echt niemand meer te wachten op nog meer wimkels, helemaal niet in die zielloze verzameling huizen die Leidsche Rijn is.

 2. Henk

  Zwakke ruggengraat van de gemeente. Straks trekt de economie weer aan en daar zit je dan met je mini-centrum waar iedereen voorbij fietst omdat Utrecht centrum veel aantrekkelijker is.

 3. JAn

  Herman, jij zal wel weer zon figuur zijn die het goed getroffen heeft in de binnenstad, en anderen niets gunt. Ik zit wel te wachten op een winkels, voorzieningen en horeca in Leidsche Rijn. Juist omdat ik geen zin heb om iedere vrije zaterdag maar weer achter aan te sluiten in de massa’s in utrecht centrum.

  Ik denk dat Vele Leidsche Rijners er zo over denken. ga jij maar weer snel terug naar je buurtje en blijf lekker aan je eigen kant van het kanaal als je het zo zielloos vindt in LR.

 4. h

  @Jan, doen je lange teentjes pijn?

  Er mogen van mij best wel lokale winkels in het swingende Leidsche Rijn komen hoor. Alleen is een groot winkelcentrum, zoals de bedoeling was, echt onzin. Er is al zoveel in de omgeving en daarnaast I-net. Het zoveelste winkelcentrum had een enorme flop geworden.

  Veel plezier in het meest dynamische, levenslustige, swingende, feestende, bruisende, mooiste, afwisselendste, veiligste en nog veel meer stukje Nederland!

  Leidsche Rijn, daar moet je zijn!

 5. C

  Eerst beloven ze een mooi grote levendige winkelcentrum en nu dit hahaha Utrecht is echt een laggertje in Nederland ze durven niks voor je het weet ontstaat er een leegloop in Utrecht en dat hoop ik.

 6. Ladyaida

  Mooie foodmarkt als Markthal in Rotterdam of Foodhallen Amsterdam zou welkom zijn. Utrecht heeft nog niet zo’n foodcourt waar je van alles overal kunt halen en aan een tafeltje kunt opeten.

 7. Leidse Rijn Centrum

  Nog belangrijker dan winkels is te zorgen voor goede stedelijk bouw dichtheid. Vlak bij het de randstad spoor stations vooral. Zo ontstaat een dynamische wijk centrum, niet alleen winkels maar ook een combi van allerlei niet commerciële activiteiten. Het gaat om grootstedelijke identificatie, een duidelijke icoon zoals de voorheen geplande Belle Van Zuilen toren kan daar zeer toe bijdragen.
  Ook een unieke Foodhal, en overige boven wijkse voorzieningen zorgen er voor dat dit deel van Utrecht goed geïntegreerd is.
  ( Maar dan niet zo als Rotterdam waar platte friet de hoofd verkoop is geworden. Maak een uniek concept die op echt Utrechts nivo is)

 8. Utrecht Internationaal

  Een prachtige kans om International Flagstore’s aan te trekken voor de consument van de toekomst. De Jumbo Flag store vormt daarbij een mooie start.

 9. Laus

  Ik wil nooit meer ergens anders naartoe. Zou voor geen goud in het centrum willen wonen metnal het lawaai en de drukte en overal betaald parkeren.
  Laat iedereen dan ook lekker wonen waar hij of zij wil en als je hier niet wil winkelen dan ga je naar kanalen eiland en Overvecht prima toch? Kom er ook vaak maar vind het leuker als ik er met de kinderwagen heen kan lopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).