Gemeente plant nog dit plantseizoen twee nieuwe bomen op Vredenburgplein in Utrecht Gemeente plant nog dit plantseizoen twee nieuwe bomen op Vredenburgplein in Utrecht

Gemeente plant nog dit plantseizoen twee nieuwe bomen op Vredenburgplein in Utrecht

Gemeente plant nog dit plantseizoen twee nieuwe bomen op Vredenburgplein in Utrecht
De boomstronken op het Vredenburgplein fungeren nu nog als fietsenrek, maar worden binnenkort verwijderd.
De gemeente gaat nog dit plantseizoen – dat tot maart duurt – twee nieuwe bomen planten op het Vredenburgplein in Utrecht. De bomen vervangen de twee platanen die eind 2021 met spoed gekapt werden.

De gemeente gaat nog dit plantseizoen – dat tot maart duurt – twee nieuwe bomen planten op het Vredenburgplein in Utrecht. De bomen vervangen de twee platanen die eind 2021 met spoed gekapt werden.

Het was de afgelopen tijd een kaal gezicht op het Vredenburgplein. In september 2021 werden met spoed twee platanen gekapt omdat die aan het afsterven waren, maar daar zijn tot op heden geen bomen voor terug geplant. De gemeente heeft destijds een boomtechnisch adviesbureau gevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van het afsterven van de bomen.

Wat tot nu toe restte waren twee kale boomstronken op het Vredenburgplein. De stronken hadden al eerder weggehaald moeten worden, maar volgens de gemeente was eerst onderzoek nodig om te bepalen hoe dat kon zonder dat het mozaïekkunstwerk beschadigd zou raken.

Tekst loopt door onder de foto

Twee bomen op Vredenburgplein, drie op Neude

Het onderzoek werd eind december afgerond, waarna de gemeente op zoek is gegaan naar een bedrijf dat de bomen kon verwijderen. Dat zou dus binnenkort moeten gaan gebeuren. Vervolgens worden nog dit plantseizoen twee nieuwe bomen geplant. Ook op de Neude worden in die periode drie nieuwe bomen geplant, als vervanging voor de bomen die met spoed gekapt werden. Het plantseizoen duurt doorgaans van november tot maart.

De Utrechtse partijen Partij voor de Dieren, Utrecht Solidair en BIJ1 dienen donderdag een motie in waarin het college van B&W wordt opgedragen om de gekapte bomen nog dit plantseizoen te vervangen. Dat lijkt dus daadwerkelijk te gaan gebeuren. De partijen willen verder dat het college aanbevelingen uit het onderzoek van Terra Nostra uitvoert, waarmee de leefomstandigheden van de bomen op het plein verbeterd moeten worden.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Hèhè. Eindelijk zit er wat beweging in de herplant.
    Maar op de Neude dus slechts vervanging van de recente kap.
    Hoe zit het met de uitvoering van de motie uit 2018?
    Er zouden 24 bomen op de Neude moeten terugkomen.
    En hoe zit het met het opvullen van de gaten langs de singels?
    En dan hebben we ook nog de verdwenen bomen langs de grachten.

  2. wil

    eens kijken hoe lang die nieuwe bomen het uit gaan houden. ik geef ze een jaar, max!

  3. Scherpschutter

    Wat kost dat nou eigenlijk? Een onderzoeksbureau dat maanden onderzoek doet naar de doodsoorzaak van een boom in een ecologisch-vijandige omgeving, en het herplanten van op voorhand eveneens ten dode opgeschreven vervangers?

  4. Katja

    Zooooo…maar liefst 2 !

  5. Wim

    Eigenlijk onvoorstelbaar dat er een motie van de Raad aan te pas moet komen om ervoor te zorgen dat de ambtenarij en het bestuur voor de instandhouding van het groen in de binnenstad zorgdragen.

  6. Andere

    Beetje groot formaat bomen gelijk ook aub. Niet van die kleintjes. Dat zou suf zijn.

  7. Stadsie

    Twee en drie???? niet erg ambitieus qua vergroening versteende binnenstad.
    Ook in tegenstelling tot eerdere toezeggingen.

  8. Peter van Zoest

    ‘Mozaïekkunstwerk’? Waar?

  9. Hans

    Diep triest, die ambtenarij. Zelf niks doen. Voor elke scheet adviesbureaus en aannemers inhuren. En zelfs daarover zijn de vooral dames en ook nog een paar heren van B&W/ambtenarij maanden aan het vergaderen.

  10. Sanne

    Absoluut het meest trieste plein nog boven het net zo sneue jaarbeursplein. Ondanks klimaatcrisis en al is dit een door en door versteend plein zonder aandacht voor groen/ levendigheid/ bankjes. Van het mozaïek was al weinig te zien maar door viezigheid al helemaal niks meer. Bovendien zijn steentjes glad in regenachtig weer en ach, natuurlijk, dat water wordt natuurlijk niet opgenomen door ontbrekend groen. Het begrip “tegelwippen” mag hier ook wel worden uitgevoerd denk ik

  11. Hans

    @ Hans
    huh?
    Zelfde naam, andere persoon.
    Ik neem het dus even op voor diezelfde ambtenaren, want zo zwart / wit zit het niet.

    Onder verwijzing naar:

    https://www.duic.nl/algemeen/16-bomen-geplant-aan-de-catharijnesingel-in-utrecht/

  12. Anne Marie ten Berge

    @ Johan goed opgelet. Maar laten we die 91 gekapte bomen van Januari 2008 in het Zocherplantsoen niet vergeten. Onder kersvers bewind van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) zijn die met een dapper bestreden vergunning uit Oktober 2006, alsnog gekapt. Vertrouw de overheid en de volksvertegenwoordiging niet want je wordt belazerd waar je bijstaat.

  13. Koel Hoofd

    Doe maar gewaagd, twee hele bomen…

  14. Karla

    Eerst zien, dan geloven.

  15. Willow

    Wat wil men op het Vredenburgplein… bomen en fonteinen. Wat krijgen we….een “Mozaïekkunstwerk”. Tja, hoe veel mensen genieten van die “kunstwerk”? Restauratie van het Pandhof Sinte Marie is wel geslaagd dus het kan wel.

  16. WV

    Al die kritiek op dat mozaïek. De vloer ligt er gewoon mooi bij en het is een erg mooie kwaliteit graniet. Dat de kleuren een vage uitstraling hebben: het zij zo.

  17. BdV

    Zoals weleens vaker voorkomt, gaat ook dit routineklusje weer van een leien dakje. Oftewel: er gebeurt iets of er is een onwenselijke situatie – niemand is verbaasd – diezelfde dag volgt een logische reactie – taken zijn een dag later afgerond – iedereen tevreden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).