Gemeente positief over permanent standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier Gemeente positief over permanent standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier

Gemeente positief over permanent standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier

Gemeente positief over permanent standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier
Beeld: Het Utrechts Archief
De gemeente Utrecht kijkt naar mogelijkheden voor een permanent monument voor verzetsheldin Truus van Lier in de stad. Een groep initiatiefnemers stapte met plannen voor zo’n monument naar de gemeente, die nu zegt positief te zijn over het idee.

De gemeente Utrecht kijkt naar mogelijkheden voor een permanent monument voor verzetsheldin Truus van Lier in de stad. Een groep initiatiefnemers stapte met plannen voor zo’n monument naar de gemeente, die nu zegt positief te zijn over het idee.

In juli van dit jaar verzamelde een groep Utrechters zich om een blijvend monument voor Truus van Lier op te richten. Ze stapten met hun idee naar de gemeente. Die reageerde positief op het plan voor een blijvend standbeeld.

De initiatiefnemers hebben overlegd met de gemeente over de financiering en begeleiding van het project. Ze hebben ervoor gekozen om de begeleiding bij de gemeente te laten. Het idee wordt daarom in september besproken door een commissie. Die geeft de gemeente vervolgens advies over hoe het monument eruit moet komen te zien.

Utrechtse verzetsheldin

Truus van Lier werd in 1921 geboren in Utrecht en was in de Tweede Wereldoorlog lid van de verzetsgroep C-6. Ze werkte onder meer als koerierster en smokkelde wapens en illegale lectuur. Ook regelde ze onderduikadressen voor Joodse families. In 1943 schoot Van Lier een Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van de politie dood in het Willemsplantsoen. Ze werd daarvoor opgepakt en gedeporteerd. Datzelfde jaar werd ze in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.

In Utrecht is een straat vernoemd naar de verzetsheldin, de Truus van Lierlaan. Ook is er sinds 2005 elk jaar een eerbetoon aan Van Lier aan de Catharijnesingel. Daar wordt in het voorjaar in het talud tegenover de Geertekerk ‘Truus’ uitgebeeld met narcissenbollen.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. W

  Geweldig initiatief!
  Laten we svp wel een voor Truus van Lier verantwoorde uitvoering van dat monument voor haar verzetswerk. Zij verdient in Utrecht een ‘mooie’ herinnering voor haar zeer gewaagd werk voor het Utrechts verzet. Zij heeft haar leven gegeven voor lands belang!
  Ik hoop wel dat bij de keuze van dat monument ook de initiatiefnemers betrokken worden en de keuze niet alleen door ambtenaren/wethouder genomen wordt. Ben ook zeer benieuwd of iemand zoals Ad van Liempt ook in de beoordelingscommissie zit.
  Het klinkt misschien gek, maar ik heb niet zoveel vertrouwen in het Utrechts beleid op dit punt!

 2. Bromsnor

  Bromsnor zegt: Opdat we deze held(in) niet vergeten.

 3. Kees Truijens

  Het werd tijd!
  Maar, het monument kan m.i. niet de tulpen op de Catharijnesingel vervangen. Die zijn een heel levend monument, alleen al omdat jaar in jaar uit iemand ervoor moet zorgen.

 4. Marcel

  Het zijn narcissen die de naam TRUUS spellen aan de Catharijnesingel. Door de jaren heen komen er helaas steeds minder van die narcissen op. Afgelopen voorjaar was haar naam nog nauwelijks leesbaar. Ik hoop niet dat het met het beoogde monument ook zo gaat.

 5. Zonnewende

  Inderdaad Marcel, de narcissen zijn inmiddels zo uitgedund dat alleen een kenner nog kan zien dat het om Truus gaat.

  Gemeente, kunnen jullie misschien bollen bijplanten?

 6. Charles

  Mooi en prijswaardig initiatief!
  Gezien het gegeven dat er duidelijke afbeeldingen van Truus zijn hoop ik wel dat het een herkenbaar monument word van deze dappere vrouw en het niet weggezet word op een afgelegen plek. Misschien in het park aan de overkant van de naam Truus, een plek in combinatie met opnieuw in te planten bollen naam. Charles Chamboné (initiatiefnemer van de Beeldenroute Willem Arntszkade en lid van het Utrechts Comité 4 mei Herdenking)

 7. Tony

  De gemeente Utrecht zou zich eens bezig moeten houden met zaken die ertoe doen, zoals het nijpende tekort aan woningen, in plaats van tijd, geld en energie te verspillen aan dit soort zaken.

 8. Jord in de Kelder

  @W helemaal met je eens! Beter had ik het niet kunnen verwoorden.

  Dat je twijfelt aan de gemeente hun daadkracht is niet gek hoor. Als we het aan hun overlaten wordt het een play doh beeld met neon lichten “sponsored by McDonald’s, powered by Disney”. Ohja en een groot bord dat we de projectontwikkelaars eeuwig dankbaar moeten zijn dat zij toestemming hebben gegeven dit te bouwen op HUN grond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).