De gemeente Utrecht heeft het voorlopig ontwerp voor de doorfietsroute naar Amersfoort bekend gemaakt. Het gaat om het deel dat in de gemeente Utrecht ligt en loopt van de Wittevrouwensingel tot en met de Biltse Rading.
Om vlot, veilig en comfortabel tussen dorpen en steden te kunnen fietsen, worden in de
Provincie Utrecht negen van deze doorfietsroutes aangelegd. De route van Utrecht naar
Amersfoort is er hier een van.
Om de doorfietsroute aan te leggen wordt de Alexander Numankade en Jan van Galenstraat
deels ingericht als fietsstraat: fietsers en auto’s delen hierbij de rijbaan en er geldt een
maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Ook voegt de gemeente groen toe in deze
straten.
Het fietspad langs de Blauwkapelseweg blijft zoals het nu is. De Hekmeijerstraat wordt
afgesloten voor autoverkeer en het bestaande fietspad op de Alexander Numankade wordt
verlengd tot aan de Hengeveldstraat. Het voetpad langs de Biltsche Grift wordt verlengd tot
aan de Griftbrug.
Ook verbreedt de gemeente het fietspad langs de Kardinaal de Jongweg en de Biltse Rading.
Vervolgstappen
Het plan wordt verder uitgewerkt in een definitief ontwerp. De gemeente verwacht in het najaar van 2026 te starten met de uitvoering.

Gekoppelde berichten

Straten in Zeeheldenbuurt op de schop vanwege aanleg snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort
Vanwege een doorfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort gaan verschillende straten in en nabij de Zeeheldenbuurt…

Aanleg snelfietsroute van start: fietsers kunnen in 2022 binnen een uur van Utrecht naar Amersfoort
De aanleg van de twintig kilometer lange snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort gaat beginnen. De…
16 Reacties
ReagerenWaar kan ik de documenten vinden?
een doorfietsroute waar je max 30km/h mag rijden? wat is daar doorfietsen aan?
Wat is veilig fietsen als er ook automobilisten te gast zijn?
@ Peter: https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/mobiliteit/fiets/doorfietsroutes
Hoeveel fietsers gebruiken zo’n route.
Doorfietsroute Utrecht – Amersfoort.
Welke (door)fietser gaat van de genoemde route gebruik maken?
1) Dan wil je toch wel uiterlijk ter hoogte van de kruising Utrechtseweg – Amersfoortseweg naast de N237 gaan fietsen want, anders kom je niet in Amersfoort.
2) Alles ten zuiden van de Biltstraat verlaat Utrecht via de Berekuil en fietst over de Biltsestraatweg want, korter. Dat geldt ook voor Wittevrouwen en Vogelenbuurt.
3) Alles ten noorden van de Adelaarstraat, Willem van Noortstraat, Pieter Nieuwlandstraat, Kardinaal de Jongweg komt nooit langs de Jan van Galenstraat.
Conclusie: in het beste geval is er een klein plukje fietsers rondom het Griftpark dat hier logischerwijs gebruik van kan/gaat maken. Ook voor de Noord-Zuid verbinding heeft de route vanwege de Biltse Grift weinig nut.
En als de gemeente er dan ook nog eens volop snelheidsremmende drempels in gaat plaatsen, dan weet je dat van het doorfietsen ook niet veel terecht komt.
Wie o wie binnen de gemeente Utrecht is toch op dit lumineuze idee van deze fietsstraat gekomen? Want voor de fietser hoef je het niet te doen.
Dit plan levert niets op want er zijn fietspaden genoeg en fietsers dragen financieel niets bij. Het kost alleen maar geld.
Op https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/fiets/fietsroutes/doorfietsroute-utrecht-amersfoort staat meer informatie.
@mark: kijk anders nog ff goed naar de kaartjes.
De route wordt al veel gebruikt, hij wordt verbeterd en verbreed.
Volgens mij ben je zelf geen fietser zo te lezen.
Hoe gaan ze dan de bussen van het openbaar vervoer daar nog (op tijd) laten rijden?
Beste @SJ,
Ik ben een fietser met een vervoersbehoefte. (En soms met mooi weer een ommetje ;-)).
Het Utrechtse traject onder beschouwing is maar voor een zeer beperkt aantal fietsers interessant. (Tenzij we het een omfiets route gaan noemen)
Doel is: “Vlot, veilig en comfortabel.”
Vlot gaat het niet worden, want het wegdek wordt smaller! (zie plaatjes Alexander Numankade.) Dus inhalen voor fietsers wordt lastiger. o.a. doordat veel fietsers niet echt lekker doorfietsen. Doordat het zo smal is fungeren de langzame fietsers als verkeersremmende maatregelen zowel voor auto’s als doorfietsers. Dit effect is op veel plaatsen al goed zichtbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de opnieuw ingerichte delen van de Singel, Of de Fietsstraat vanaf Wilhelminapark naar Zwembad Krommerijn.
Veilig is hier ook discutabel. We vermengen immers bewust langzaam verkeer met sneller verkeer. Inhalen leidt soms tot spannende situaties.
Comfortabel is natuurlijk subjectief, maar verkeersdrempels zijn dat voor doorfietsers juist niet.
Verder geef je aan dat de route veel gebruikt wordt. Op de ‘Artist Impressions’ wel idd. Daar tel ik 19 personen tegenover 1 persoon op de echte foto’s van de ‘op dit moment’ situatie.
Ik durf rustig te stellen dat minimaal 95% van de mensen op dit trajectje niet zowel de kruising Blauwkapelse weg – Alexander Numankade als de kruising Jan van Galenstraat – Kardinaal de Jongweg passeren. Ook het aantal mensen per dag dat over de Jan van Galenstraat rijdt én de Biltse Rading aantikt kun je op één hand tellen.
En dan heeft het niks met ‘doorfietsroute’ te maken. Het is gewoon een herinrichting voor lokaal verkeer.
En dat is prima verder. Hobbies mogen geld kosten.
Er mag dan wel in een paar straten wat groen bijkomen, maar als gevolg van het toevoegen van parkeerplaatsen in een straat verderop verdwijnt er daar groen. Juist in die straat zijn de afgelopen jaren al 4 grote bomen verdwenen (slechts 1 kleintje na lang aandringen teruggekomen) en wordt er niets gedaan om de leefomstandigheden voor de bomen die er nog wel staan te verbeteren. Door die slechte leefomstandigheden sterven bomen langzaam af en/of zijn nauwelijks gegroeid en wordt het langzaamaan een grote stenen vlakte.
@Mark:
“Het Utrechtse traject onder beschouwing is maar voor een zeer beperkt aantal fietsers interessant.”
Dit klopt niet. Het gele gedeelte is interessant voor een ieder die van de Noordelijk Utrecht richting de Uithof of daar in de buurt moet zijn. Daar wordt dan ook veel gefietst. Het is een puike route om de overvolle fietspaden door het centrum en het Wilhelminapark te mijden.
Ook de Blauwkapelseweg is gewoon druk met fietsers.
@Rob H. Het gele gedeelte is al voor een groot deel fietspad. De paar meter die er bij komen zijn niet relevant. Het zorgt wel voor veel problemen in de buurt erachter als het stuk tussen Hengeveldstraat en Hekmeijerstraat wordt afgesloten.
Pure geldverspilling voor de politieke buhne en bezigheidstherapie voor ambtenaren.
Alexander Numankade en Jan van Galenstraat zijn nu al enorm druk met fietsers. De JvG heeft nog een inrichting als wijkontsluitingsweg waar een gelede bus doorheen kan. Die bus rijdt er al 10 jaar niet meer.
Voor die enkele tientallen fietsers per dag die naar Amersfoort gaan is het misschien wat overdreven, maar de duizenden fietsers tussen tuinwijk/tuindorp/overvecht en Uithof moet er écht wat gebeuren.
@Erik Als je vanuit/tuinwijk/overvecht naar de Uithof wil fietsen is via de Alexander Numankade niet een logische route. Dan is via Kardinaal de Jongweg/Huizingalaan of via satreweg/ Kareldoormanlan de voor de hand liggende route. En die is al jaren klaar.