Gemeente reageert op straatnamenvragen: Anne Frank krijgt boulevard in Merwedekanaalzone en Utrechters vernoemd in meerdere nieuwe wijken | De Utrechtse Internet Courant Gemeente reageert op straatnamenvragen: Anne Frank krijgt boulevard in Merwedekanaalzone en Utrechters vernoemd in meerdere nieuwe wijken | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente reageert op straatnamenvragen: Anne Frank krijgt boulevard in Merwedekanaalzone en Utrechters vernoemd in meerdere nieuwe wijken

Gemeente reageert op straatnamenvragen: Anne Frank krijgt boulevard in Merwedekanaalzone en Utrechters vernoemd in meerdere nieuwe wijken
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De gemeente gaat in de Merwedekanaalzone een boulevard vernoemen naar Anne Frank. Verder worden straks in meerdere nieuwe wijken straten en pleinen vernoemd naar Utrechters. In de gemeenteraad ontstond vorige maand discussie over nieuwe straatnamen in de stad. De VVD, ChristenUnie en CDA stelden het college vragen over het proces dat aan de keuze voor straatnamen voorafgaat.

De gemeente gaat in de Merwedekanaalzone een boulevard vernoemen naar Anne Frank. Verder worden straks in meerdere nieuwe wijken straten en pleinen vernoemd naar Utrechters. In de gemeenteraad ontstond vorige maand discussie over nieuwe straatnamen in de stad. De VVD, ChristenUnie en CDA stelden het college vragen over het proces dat aan de keuze voor straatnamen voorafgaat.

Een van de vragen was of Anne Frank, na het verdwijnen van het Anne Frankplein in Transwijk, opnieuw een straat of plein toegewezen zou krijgen. Uit de brief van de burgemeester blijkt nu dat een toekomstige boulevard in de Merwedekanaalzone de naam Anne Frank krijgt. De rest van de straten in de Merwedekanaalzone worden vernoemd naar Utrechtse verzetshelden.

In de Heldinnenbuurt in Haarrijn worden de straten exclusief naar vrouwen vernoemd. Onder meer voormalig burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en oud-wethouder Wil Velders-Vlasblom krijgen hier een straat.

Commissie Straatnaamgeving

In de brief staat verder dat de gemeente zich bij de keuze voor straatnamen laat adviseren door de commissie Straatnaamgeving. Die commissie hanteert een aantal uitgangspunten. Zo hebben straatnamen altijd een thema, zoals vogels, kruiden of professoren. De namen mogen niet te veel op elkaar lijken en straatnamen moeten niet te moeilijk zijn om uit te spreken.

In Haarzicht is er bijvoorbeeld voor gekozen om de straatnamen te vernoemen naar vertrekken en objecten van Kasteel de Haar. Bewoners van de Wandtapijtenlaan waren volgens de gemeente aanvankelijk sceptisch, totdat de relatie met Kasteel de Haar was toegelicht.

Overleg

De gemeente probeert de bewoners van een wijk naar eigen zeggen te betrekken bij de keuze voor nieuwe straatnamen. Zo is op verzoek van de huidige bewoners van Rijnvliet de straatnaam Bittere Veldkersvliet aangepast naar Veldkersvliet. Als straten aan bestaande wijken worden toegevoegd, legt de gemeente de bewoners een lijst met mogelijke straatnamen voor, die passen binnen de bestaande thematiek in de wijk. Bewoners kunnen uit die lijst kiezen, maar ook zelf een straatnaam voorstellen en toelichten in de vergadering van de commissie Straatnaamgeving.

Het is volgens de gemeente niet altijd mogelijk om met toekomstig bewoners te overleggen over straatnamen. Soms worden straatnamen al vastgesteld voordat percelen en woningen in de verkoop gaan. Straatnamen moeten al vroeg worden vastgesteld, met het oog op de aanvraag van nutsvoorzieningen en de vermelding in registers zodat straten op tijd vindbaar zijn voor hulpdiensten.

Het college voelt niks voor een inventarisatie van hoe mensen in nieuwe gebieden straatnamen waarderen. Wel wordt in het reglement van de commissie Straatnaamgeving een artikel opgenomen met criteria en uitgangspunten voor straatnaamgeving.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Alle respect voor de genoemde vrouwen waarnaar de straten in de Heldinnenbuurt worden vernoemd, maar gaat ‘t allemaal wel passen op een straatnaambord? Vol-gens mij wordt dat nog een hele puzzel, t.w.
  Annie Brouwer-Korf-straat
  Wil Velders-Vlasblom-straat.

 2. Hetty

  En vergeet ook de Utrechtse inwoonster Elise Boot niet. Zij is lid geweest van het Europees Parlement van 1979 tot 1989, en is ook in de Nederlandse politiek actief geweest. Naar mijn mening verdiend ook zij zeker een straatnaam naar haar vernoemd. Meer info over Elise en haar loopbaan is hier te vinden,
  https://www.parlement.com/id/vg09llzgfhsu

 3. Frank

  @Henk. Ik heb nooit begrepen waarom vrouwen bij het trouwen hun geboortenaam naar het tweede plan schuiven. Niet meer van deze tijd, lijkt me. Dus wat mij betreft wordt het de Annie Korfstraat en de Wil Vlasboomweg. Dan past het zeker op het straatnaambord.

 4. W

  Nog nooit gehoord van Elise Boot, sorry!
  Annie Brouwer en Wil Velders hebben heel veel voor de gemeente Utrecht betekent. En ook Lien Vos-Gortel, onze eerste vrouwelijke burgemeester heeft heel veel voor Utrecht betekent. Met al haar Haagse contacten! Vergeten we haar svp niet?!

 5. maanwu

  @Henk: 26 letters (spaties meegerekend) is niet extreem lang (“Burgemeester Reigerstraat” telt 25 letters/spaties; “Laan van Maarschalkerweerd” 26) en “Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort” past op een straatnaambord, dus het zal wel lukken.

 6. Koel Hoofd

  Daarom geven ze in Amerika straten nummers in plaats van namen.
  Voorkomt discussies over gebakken lucht.

  Ik zie trouwens niet de relatie tussen heldinnen en vrouwelijke politici.
  Een heldin is bijvoorbeeld een verzetstrijdster; Politici zijn onderling inwisselbaar, wat we ook elke 4 jaar braaf doen onder het mom van grondrecht.
  Het zou duidelijker zijn geweest om die buurt dan ‘bekende vrouwelijke politici’ te dopen.

 7. Zuilen 030

  @Henk; Hendrika van Tussenbroekplantsoen. Past er ook op.

 8. Scherpschutter

  “Zeg, wat doe jij eigenlijk voor een werk, Henk?”
  “Nou, Kees, ik werk voor de Commissie Straatnamen van de Gemeente Utrecht.
  “Goh. En wat doe je dan zoal de hele dag, Henk?”
  ” Straatnamen beoordelen, Kees.”
  “Maar….Sorry, maar ben je dan niet in een kwartier klaar, Henk?”
  “Zeker niet! Ieder jaar komen er tientallen nieuwe straten bij!”
  “Aha. Vandaar het werk! Veel overleg met de nieuwe bewoners dus, Henk?”
  “Ben je besodemieterd Kees. Nul. Beginnen we niet meer aan.”
  “Oh. Maar wat doe je dan wel de hele dag?”
  “Beoordelen, Kees! Toetsen, regels schrijven en weer toetsen. Een straatnaam per week is een pittige ambitie hoor!”.
  “Ok Henk. Ik wilde niet suggereren dat je uit je neus zat te vreten.”.
  “Zo klonk het wel even, Kees! Nee, wat wij doen is belangrijk en zwaar werk”.
  “Wij? Bedoel je dat je dat met meerdere personen doet?”
  “Ja! Natuurlijk Kees! Je denkt toch niet dat ik in mijn eentje een straatnaam per week kan beoordelen! De commissie bestaat uit 5 man.”
  “Goh. Vijf man, Henk…?
  “Yes Kees. Twee schrijven de regels, twee toetsen de regels en een doet de administratie. Het is zwaar werk! Daniel zit sinds vorige week overspannen thuis. Hij kon het regelproductieteam niet langer bijbenen.”
  ” Goh Henk. Nooit geweten dat het zo ingewikkeld is om een straat een naam toe te kennen. Je zou zeggen: ik kies ff iets of laat bewoners kiezen”.
  “Kees, ik denk dat maar weinigen een zwaarder beroep dan ik hebben. De verantwoordelijkheid is enorm. Let je even niet op dan heb je ineens een Ketjapweg. Dat werk”.
  “Klinkt als een mooie job, Henk. Je zal er vast trots op zijn!”
  “Kees, ik vraag me echt wel eens af waar Utrecht zonder me zou zijn.”

 9. Rob

  @Frank. Vrouwen kiezen zelf hun naam bij het trouwen. Eerste of tweede (of geen) plaats is dus hun keuze. U zit toch niet zo in elkaar dat u uw eigen mening daarboven stelt? Mogen vrouwen die keuze zelf niet maken?

 10. HArry

  Waar komt die behoefte van een lintje of de vereeuwiging toch vandaan? Wellicht kan iemand mij uitleggen waarom het zo belangrijk om waarde te hechten aan een straatnaam? En waarom het allemaal zo moet deugen. Een beetje meer humor en ontspanning zou in dit debat en dus de straatnamen wat beter bij deze tijd passen.

  Wat dacht u van:
  – Onzinplein
  – Klopt Het Wel Straat
  – Belastingweg

  straatnamen Ondergetekende heeft nooit begrepen waarom er zo veel waarde wordt gehecht

 11. Joas

  @ SS

  Weer lekker aan het bagatilseren en ridiculiseren natuurlijk.

  Je denkt toch niet dat iemand daar full time mee bezig is? Waarschijnlijk werkt zo iemand gewoon op de afdeling planologie bij de gemeente en die hebben het best druk ja, met alle projecten die op stapel staan en alle vastgoedbedrijven die steeds maar weer via achterkamertjes (corrupte politici) aan de stoelpoten van de oorspronkelijke ontwerp plannen aan het zagen zijn, waardoor alles vaak onnodig ingewikkeld en duurder wordt en waardoor projecten vertraging oplopen.

  @ Koel Hoofd

  Hebben straten in de VS alleen maar nummers? Wat een flauwe kul. Je bent echt nog nooit in de VS geweest of wel?

  Martin Luther King Square, Rodeo Drive, Wall Street en je kan hier een lijst van hier tot Tokio publiceren.

  Wat een onzin.

  En vrouwelijke politici kunne wel degelijk helden zijn, omdat ze vaak tegen de conservatieve stroom, met veel tegenwerking, zaken gedaan krijgen en geregeld krijgen, terwijl ze vaak met 3-0 achter staan. Zie ju nu bij Femke ook weer.

 12. Ooginaller

  @Frank: Burgemeester Annie Brouwer-Korf liet zich volgens mij geen Annie Korf noemen, vandaar de Annie Brouwer-Korfstraat.

  Verder: een prima initiatief, zolang inderdaad de namen maar uit te spreken zijn. Niemand zit te wachten op een nieuwe Hammarskjøldhof…

 13. Scherpschutter

  @Joas

  Checkt u nu nooit eens iets voordat u wat roept?

  Neemt u anders dit 84(!) pagina tellende document van een noest arbeidende ambtenaar over de noest arbeidende straatnaam-ambtenaren even tot u om een impressie te krijgen van het ‘werk’ dat hier verzet wordt op kosten van de belastingbetaler:

  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/bouwen/Altijd-zoekend-naar-de-juiste-naam-Bettina-van-Santen-2.pdf

 14. Joas

  @ Scherpschutter

  Wat wilt u nu eigenlijk zeggen of bewijzen?

  Is gewoon onderdeel van zijn werk toch? Wil niet zeggen dat de beste ambtenaar geen andere werkzaamheden heeft toch?

  En trouwens, z’n document schrijf ik er gewoon even bij naast mijn andere werkzaamheden hoor.

  U mening en strandpunt zegt vooral iets over uw eigen arbeidsmoraal waarschijnlijk. Die gelet op uw reactiesnelheid van reaguren, de hoeveelheid reaguursels, de epistels, waarschijnlijk niet al te best is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).