Gemeente staat ervoor open om van Utrecht Pride een meerdaags evenement te maken Gemeente staat ervoor open om van Utrecht Pride een meerdaags evenement te maken

Gemeente staat ervoor open om van Utrecht Pride een meerdaags evenement te maken

Gemeente staat ervoor open om van Utrecht Pride een meerdaags evenement te maken
Foto: Bas van Setten
Mocht de Utrecht Pride in de toekomst een meerdaags evenement willen worden, dan staat het Utrechtse college daarvoor open. Dat laat wethouder Linda Voortman donderdag tijdens het vragenuur weten als reactie op vragen van de lokale fracties van PvdA, D66 en Student & Starter. Het initiatief moet echter vanuit de stad en de LHBTIQ+-gemeenschap zelf komen en niet vanuit de gemeente. 

Mocht de Utrecht Pride in de toekomst een meerdaags evenement willen worden, dan staat het Utrechtse college daarvoor open. Dat laat wethouder Linda Voortman donderdag tijdens het vragenuur weten als reactie op vragen van de lokale fracties van PvdA, D66 en Student & Starter. Het initiatief moet echter vanuit de stad en de LHBTIQ+-gemeenschap zelf komen en niet vanuit de gemeente. 

“Hoe mooi zou het zijn als we er in navolging van Amsterdam en Rotterdam een meerdaagse viering van kunnen maken met ook meer aandacht voor emancipatie en protest. Meer feest om te eren dat iedereen verliefd kan worden op wie die wil. En meer ruimte om aandacht te vragen voor al het onrecht waar de LHBTIQ+-gemeenschap nog dagelijks mee te maken krijgt”, zei Romi Leever (PvdA) namens de drie partijen. 

Volgens wethouder Linda Voortman staat het college open voor een meerdaags evenement: “Mocht er een initiatief komen, dan juichen we dat toe.” Echter ligt het initiatief niet bij de gemeente, maar bij de partijen die de Pride in Utrecht organiseren. “Het initiatief om Utrecht Pride uit te breiden naar een meerdaags evenement zien wij dan ook idealiter bij de partijen uit de stad komen, omdat wij niet op de stoel willen gaan zitten van de LHBTIAQ+-gemeenschap in Utrecht en voor hen willen bepalen wat van belang is.” Indien er een idee komt, zal de gemeente kijken in welke hoedanigheid zij dat kan ondersteunen. 

Afval

Tijdens het vragenuur donderdag kwam, naast de mogelijke uitbreiding van de Pride, ook een andere kant van evenementen in de stad aan bod. De lokale partijen D66, GroenLinks, Student & Starter en Partij voor de Dieren stelden ook vragen over het vele afval bij evenementen, zoals bij de Utrecht Pride afgelopen zaterdag. “Evenementen als deze leveren veel lol, maar ook veel afval op”, aldus Joost Vasters (D66). 

Volgens wethouder Eva Oosters werden er bij het feest afgelopen zaterdag verschillende manieren gebruikt om het afval tegen te gaan, maar is er nog ruimte voor verbetering. “We hebben langs de routes en op de feestlocaties extra afvalbakken, afvalinzamelaars en evenementencontainers ingezet, maar er is nog een wereld te winnen.” Bij de volgende editie zal dan ook weer goed worden gekeken naar de mogelijkheden om dit tegen te gaan, zoals het inzetten van herbruikbare bekers. “Op het punt van de inzameling van afval en het voorkomen ervan constateren we dat er veel ruimte is voor verbetering”, aldus Oosters.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. tinus

  Wil Utrecht de rol van de hoofdstad overnemen? een stad die uitgewoond wordt door dit soort festiviteiten. Stop ermee!

 2. Pragmatist

  Nee. 1 dag is meer dan genoeg.

  Als ze het wel willen, dan vanuit hun eigen zak en niet de subsidieportemonnee.

 3. Kaat

  Bij een vorig bericht op DUIC over de pride maakte ik al een opmerking over het afval, werd niet geplaats door DUIC… werk bv gewoon met statiegeld bekers.

  Verder is/was er een meerdaags LHBTI event, midzomergracht. Misschien handiger om het daar mee te combineren.

 4. Dymph

  ‘In navolging van’ Amsterdam en Rotterdam: Utrecht is net het kleine broertje/zusje dat mee wil doen met haar grote broer/zus. Weinig originaliteit.

 5. JdV

  Zucht. Niks tegen de pride. Ik vraag me af waarom specifiek deze doelgroep het nodig acht, maar wat mij betreft prima. Volgens mij zijn er nog veel meer groepen die graag aandacht willen vestigen op zichzelf maar dat niet of op een andere wijze doen. Een meerdaags evenement lijkt me overdreven, ik ken geen andere meerdaagse evenementen met een gelijke strekking. Ik kan me voorstellen dat de bewoners van de binnenstad ook wel eens een keer geen evenement op hun stoep willen.

 6. Pee

  Ga het nou niet lopen forceren nu het net een beetje goed gaat.
  Maak het niet te commercieel want dat gaat opbreken.

 7. Katja

  Doe normaal. Eén dag is leuk hoor, Utrecht wordt al een pretpark

 8. Charles van den Broek

  Met partijen als D66 en GroenLinks in het bestuur mag je dit beslist een verrassend bericht noemen…

 9. Utrechter

  De volgende stap van ons feest bestuur ik bedoel gemeente bestuur in de vervolmaking van de Utrechteling. Ben benieuwd wanneer er entree betaald moet worden om de binnenstad in te mogen.

 10. Rob

  Misschien staat de gemeente er ook voor open om zich te focussen op haar kerntaken..

 11. Herman

  Richt de Jaarbeurs als een mega darkroom in…..

 12. Wim

  Ach ach ach. Het is ook nooit genoeg voor de feestpartijen.

 13. LOESJE P.

  Nee!
  Mijn man, die al 37 jaar zijn bedrijf in een werfkelder aan de Oudegracht heeft, kon ‘s Maandags erna eerst afval gaan ruimen en urine “geuren” gaan wegspuiten! Nadat hij tevoren ook al had aangegeven die dag gesloten te zijn, aangezien de ervaring leert, dat er natuurlijk geen doorkomen aan is voor zijn klanten tijdens dit soort evenementen.

 14. JCJ

  Prima idee. Echter sinds 1996 is er het Midzomergracht festival in Utrecht. Dus Utrecht was juist trendsetter binnen de grote steden als het gaat om inhoudelijke LHBTI evenementen. Jammer dat dit niet wordt gezien. En zo zonde dat dit festival geen doorstart heeft kunnen maken na Corona.

 15. Louise

  Ik vind 1 dag Utrecht Pride al overbodig. Nu naar een meerdaags gebeuren en straks een hele naald? Wat mij betreft niet. En wat Rob hierboven zegt: richt je als gemeentebestuur op de kerntaken..

 16. Fred

  De hele lettersoep gemmenschap kan wat mij betreft zich uitleven in hun uitgaan, mij zullen ze niet tegenkomen. Dat zorgt er dus ook voor dat ik hen niet tot last kan zijn.
  Samen een feestje bouwen zit er niet meer in vanwege mijn allergie voor het tegenwoordig zo activistische karakter van de COC activiteiten. En gezien de bovenstaande reacties sta ik hierin niet alleen.

 17. w

  harder en langer feesten gaat de acceptatie echt niet vergroten!

 18. famho

  Segregeert een aparte week niet juist eerder? Wat is het doel van een week? Er zijn bovendien veel mensen die op een manier gediscrimineerd worden (en het trouwens misschien op andere momenten zelf ook doen). Vrij feesten, door wie ook,op straat is toch sws juist snel overlast? Kennismaken met onnozelen en eigen samenzijn kan en kon
  toch beter kleiner en anders?
  Daarnaast Vrouwendag, 4/5 mei, KetiKoti en meer …. Onnozele burgers en zij uit te onderscheiden subgroepen moeten toch ook nog werken, studeren, zelf en met zijn/haar/hun kinderen naar sport en ook al de buurttuin opknappen etc.? Of niet?

 19. Binnenstadbewoner

  Geen bezwaar tegen een meerdaags festival mits dit wel ten koste gaat van andere festivaldagen zodat het aantal festivaldagen netto gelijk blijft.

 20. Toine Goossens

  Bundel en concentreer alle evenementen en festivals die bedoeld zijn om de zichtbaarheid van minderheidsgroepen te vergroten, in één weekend bij elkaar. Ook achterstelling van mensen kan in dat weekend gevierd worden. Vreeburg, Neude, Westplein en andere locaties staan vol met kraampjes waar iedereen die zich wil presenteren gaat staan.
  Op het Jaarbeursplein staan alle communicatiemedewerkers van de gemeente om voorlichting te geven en de helpende hand te bieden.

  Linda Voortman, bekijk dit heel breed, Nodig alles en iedereen uit waarvan bekend is dat zij tegen grenzen en onbegrip aanlopen bij hun functioneren in de stad.
  Willem en Maxima zullen wat graag de opening komen verrichten.

  Let wel, het gaat over de eigen deelname aan de samenleving. Politieke en godsdienstige opvattingen over het functioneren van de samenleving zijn uitgesloten.

 21. Hans

  @ JdV ‘ Een meerdaags evenement lijkt me overdreven, ik ken geen andere meerdaagse evenementen met een gelijke strekking. Ik kan me voorstellen dat de bewoners van de binnenstad ook wel eens een keer geen evenement op hun stoep willen.’

  Laat ik het ditmaal nu eens helemaal voor de volle 100% eens zijn met JdV. Let’s shake hands.

 22. Koel Hoofd

  Pride is naar Utrecht gekomen omdat het hier weer niet-commercieel maar juist kleinschalig gezellig kon zijn. Dat is hier ook goed gelukt, het is een leuk positief feestje geworden. Daarvoor Hulde!
  De pretlettergemeenschap vraagt hier dan ook niet om een meerdaags “vermaak en belevings evenement” om de stad als pretpark op de kaart te zetten. Het zijn de slinkse partijtjes PvdA, D66 en de clueless kiddo’s van Student & Starter die het succes van Pride Utrecht willen opschalen ten koste van het eigen karakter van Pride Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).