Gemeente start actie om stoepplanten te beschermen en vraagt hulp van bewoners Gemeente start actie om stoepplanten te beschermen en vraagt hulp van bewoners

Gemeente start actie om stoepplanten te beschermen en vraagt hulp van bewoners

Gemeente start actie om stoepplanten te beschermen en vraagt hulp van bewoners
De gemeente is een actie gestart om de zogenoemde stoepplantjes in de Utrecht te beschermen. Het gaat onder andere om paardenbloemen, madeliefjes, klaprozen en straatgras. Nu worden deze planten soms nog gezien als onkruid, maar ze zijn goed voor de biodiversiteit.

De gemeente is een actie gestart om de zogenoemde stoepplantjes in de Utrecht te beschermen. Het gaat onder andere om paardenbloemen, madeliefjes, klaprozen en straatgras. Nu worden deze planten soms nog gezien als onkruid, maar ze zijn goed voor de biodiversiteit.

Op honderd plekken in de Utrechtse binnenstad zijn daarom tien verschillende soorten stoepplanten voorzien van namen. Dit is gedaan met milieuvriendelijke graffiti. Ook bewoners zijn zelf aan de slag gegaan met stoepkrijt.

Het idee achter de actie is dat bijvoorbeeld werknemers van groenonderhoud nu makkelijker kunnen zien of er een stoepplantje staat, waardoor deze niet wordt weggemaaid.

Biodiversiteit

“Groen, en dus ook stoepplantjes, zorgt ervoor dat Utrecht een leefbare en mooie stad is”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk. “Stoepplanten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn hartstikke goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40 procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd.”

Ook het maaibeleid van de gemeente is aangepast. Vanaf nu worden deze planten pas later in het seizoen weggehaald. Dat wordt rond september gedaan. Tot die tijd kunnen de stoepplanten dus ongestoord groeien en bloeien. Eerder werden deze planten een vast aantal keer per jaar gemaaid.

Deze stoepplanten worden alleen nog weggehaald wanneer ze verder dan 30 centimeter van een gevel staan. Hierdoor blijft de stoep waar ze op groeien voor iedereen toegankelijk.

Bewoners

De gemeente roept tot slot bewoners op om stoepplanten in hun eigen buurt op te zoeken. Vanaf vandaag tot en met 6 juni organiseert de gemeente Utrecht samen met Utrecht Natuurlijk, IVN en de Vereniging voor Veldbiologie de stoepplantjesweek.

Geïnteresseerden kunnen bij vier stadsboerderijen een gratis pakket ophalen met stoepkrijt en zoekkaarten. Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

25 Reacties

Reageren
 1. cas

  Misschien moeten ze eens wat meer plantvakken aanleggen en minder groen weghalen voor woningbouw.

 2. John

  Vorige week bij ons in de straat nog netjes door de gemeente de stoepplantjes met heet water behandeld helemaal top

 3. Scherpschutter

  Enfin. De wethouder laat dus heel Utrecht verslonzen, verpauperen en overwoekeren met onkruid als bezuinigingsactie….en verkoopt dat als een of ander biodiversiteitssprookje.

  Wie trapt hier nou in?

 4. Binnenstadbewoner

  Ah, onkruid bestaat kennelijk niet meer. Dus gewoon helemaal geen groen onderhoud meer doen. Natuur zijn werk laten doen. Wat opkomt, komt op. Geen dure plantjes en struiken meer nodig. Droogte, hitte, veel regen: de natuur past zichzelf aan. Afdeling groenonderhoud is niet meer nodig. Al die bladeren in het najaar vergaan vanzelf en hoeven dus ook niet meer opgeruimd te worden. Bomen snoeien is ook onzin.In het bos gebeurd dat ook niet. Zieke en oude bomen vallen vanzelf om en gewoon laten liggen want is goed voor de beestjes. Nieuwe bomen komen op door toevallige zaailingen en anders niet. Afdeling groenonderhoud kan wegens succes opgeheven worden.

 5. Nina

  Paardenbloemen zijn een plaag en al heel snel groeien die massaal op 30 cm van de stoeprand en daarna bij omwonenden in de tuin.

  Het woord zegt het al: onkruid. Onkruid moet je in toom houden en bestrijden.

  Dit “beleid” zorgt er heel snel voor dat de gemeente veel meer werk gaat krijgen en dat gaat geld kosten. Volgens mij was het geld op?

  Wie verzint dit?

 6. Theo

  Een campagne om paardenbloemen tussen de tegels te beschermen. Inclusief een actieweek, een gratis af te halen startpakket en de oproep graffiti aan te brengen in de openbare ruimte. Zodat we paardenbloemen kunnen beschermen.

  Het lijkt me na afloop van deze campagne enorm leuk om te weten hoeveel euro per geredde paardenbloem dit grapje uiteindelijk gekost heeft. Want ik neem aan dat er ook nog wel een ambtenaar in een elektrisch autootje gaat rondrijden om al die gemarkeerde paardenbloemen te inventariseren? En dat er ook nog wel een speciale app voor dit doel zal worden ontwikkeld?

  Het doet me enorm goed om te weten dat alle problemen in de gemeente Utrecht zijn opgelost en we daarom geld over hebben om paardenbloemen tussen de stoeptegels te gaan beschermen. Kan de reeds aangekondigde verhoging van de OZB met 12,1% (exclusief de reguliere stijging van 3,3% wegens inflatie) mooi worden teruggedraaid, toch?

 7. Rob de tuinman

  Er zijn wat mensen die negatief reageren
  Ik moet zeggen ook ik ben heel beniewd
  Hoe dat uitpakt . Maar laat ik het financiële plaatje belichten
  Elk jaar moet de gemeente diep in de buidel tasten om het groen in de bestratingen te bestrijden, branden, maaien,koken, ik schat dat dit onderhoud vele 100 ,000 euro’s kost. En zeg zelf ,,,,helpt dat,,,NEE! Binnen een week staat het zelfde plantje weer fier en fris in de bestrating. Ik zeg dus ACCEPTEREN deze vorm van diversiteit
  Of zelf het schoffeltje ter hand nemen.

 8. Wies

  Jeugdzorg is een zootje, woningbouw een drama, de belastingen stijgen met 12 procent. Maar gelukkig bestaan dit soort projecten. Ik ben voor groen en vind het mooi dat zoveel bermen nu prachtig in bloei staan, maar om onkruid in de binnenstad te beschermen gaat wel heel ver.

 9. Pee

  Net als je denkt dat het niet gekker kan worden,komen ze weer met iets dat het vorige overtreft .
  Hebben ze wel een idee hoe snel dat onkruid groeit?
  Ze halen hele stukken natuur overhoop, inclusief het kappen van bomen ,om te bouwen maar haal het niet in je hoofd om het onkruid tussen je tegels vandaan te halen.

 10. Magdalena

  Wel bushokjes op Tolsteegbarriere en Langenieuwstraat met zodendak weghalen in debinnenstad, kapitaalvernietiging en nu stoepkrijt uitdelen. Lekker bezig!

 11. JvS

  Weet iemand welk beroep zorgt voor dit soort ideeën en plannen?
  Lijkt me een hilarische baan. Moet je dan wethouder worden?

 12. Hetty

  Utrecht wordt wakker, en introduceert Het Slimme Groen. De zoveelste slimmigheid van de gemeente….

 13. Hetty

  Straks verrijzen er ook slimme verticale groene dure flats op de Croeselaan. Voor dat plan moet een mooi woningblok, waar bewoners met plezier, en soms al hun leven lang woonden, verwijderd worden. Woningen gesloopt, en veel bewoners ook. Of dat De Nieuwe Groene Slimheid van de gemeente Utrecht is??? Het is in ieder geval zeker niet mensvriendelijk.!
  En wie straks een groene, want met mos beplante, Dom ziet verrijzen, als deze uit de steigers word bevrijd, moet niet gek opkijken. Want dat is dan naast de hoogste kerktoren van Nederland, ook nog eens de hoogste vergroende kerktoren van de hele wereld. En dat zet het provinciestadje wereldwijd op de kaart….Slim hoor!

 14. Kadoendra

  Ik ken de wet van At/mZ en daarom weet ik dat je als burger heel veel ellende op je hals haalt als je je in wil laten met een door de gemeente bedachte illegale regeling, want in de wetgeving valt graffiti in vrijwel elke gemeente onder de categorie ‘openbare vernieling’.

  https://www.duic.nl/algemeen/burgemeesters-er-moet-structureel-meer-geld-komen-voor-kwetsbare-wijken-waaronder-overvecht/

  Kadoendra 28/5/2021 – 22:12
  @Lexus

  Dat iemand een “arme sloeber” is wil uiteraard niet zeggen dat hij/zij niet over bepaalde talenten beschikt.

  Alleen beschikt de gemiddelde “arme sloeber” niet de bekwaamheid van het liegen en bedriegen die verweven zijn met de al jaren regerende neoliberale politiek.

  Ik zal nooit mijn verleden als bijstandsgerechtigde in + -1985 / + -1991 vergeten en daardoor weet ik dat Nederland zeer vaak waardeloos bestuurd wordt door politici die over zichzelf denken dat zij zeer goed en waardevol zijn.

  In 1987 had de gemeente Utrecht een regeling verzonnen voor kunstenaars die in de bijstand zaten en ik kreeg hier weet van en ik heb mij aangemeld voor deze regeling en er is mij toentertijd ook gemeld dat ik voldeed aan het reglement en dat ik toegelaten zou worden aan de regeling.

  Maar ik werd uiteindelijk geweigerd terwijl ik dus wel voldeed aan het reglement en het vervolg was een jarenlange slepende bestuursrechtszaak en dan realiseer je ook dat misschien wel 100 of 200 kunstenaars gebruik mochten maakte van die regeling terwijl jij eruit wordt gehouden, willekeur dus.

  Toen de gemeente Utrecht de regeling na een aantal jaren beëindigd had kwam er uiteindelijk een zitting, alleen moest ik nog wel de dag ervoor naar de sociale dienst komen waar ik in een klein kamertje enorm geïntimideerd ben en ik kan mij als de dag van gisteren nog zeer goed herinneren dat ik enorm bang was dat die gast van de “sociale” dienst mij voor mijn kop zou slaan.

  Mij is uiteindelijk door de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de Raad van State gemeld “dat de regeling uiteindelijk tegen de wet was en dat had ik ook moeten weten”, dus met andere worden, als de gemeente een regeling verzint die tegen de wet is kan ik daar geen aanspraak op maken daar ik de wet moet kennen.

  Als je te maken krijgt met de sociale dienst krijg je te maken met de eigenaar, de gemeente Utrecht en dus ook met de burgemeester van Utrecht in mijn geval o.a Ivo-Mavo Opstelten.

  Ivo-Mavo Opstelten heeft mij als bijstandsgerechtigde dus gemeld dat ik de wet moet kennen en daar ik inmiddels de wet van A t/m Z ken weet ik dat Ivo-Mavo Opstelten als minister van Justitie feitelijk een boef was daar hij zeer bewust de wet heeft overtreden om zijn door God gezonden partij te financieren.

  Minister president Mark Rutte heeft inzake de ellende met de kinderopvangtoeslag iets van 13 wetten overtreden maar bij de neoliberalen heiligt het doel alle middelen dus zij overtreden fluitend de wet omdat zij met de nobele neoliberale goddelijke taak bezig zijn om er goed op te letten dat de onderkant van de Nederlandse maatschappij zich wel aan de wet houd.

  Overigens zijn CDA’ers ook meesters in het gevoel dat zij door God persoonlijk gezegend zijn.

  Een aantal jaar geleden is aan het licht gekomen dat Raad van State lid CDA’er Wim Deetman een flink aantal jaren de wet overtrad en dat hij hierdoor iets van Euro 90.000,- onrechtmatig had verkregen.

  Het eerste wat Raad van State lid Wim Deetman zei dat hij niet wist dat hij de wet al jaren overtrad, terwijl zo’n gast tegen de onderkant van Nederland vertelt dat zij de wet moeten kennen.

  De minister van Binnenlandse Zaken, de CDA’er Piet Hein Donner heeft de zaak bekeken en na + – een week melde hij dat Raad van State lid Wim Deetman niets te verwijten viel en dat hij dus het geld mocht houden daar de wet niet was gemeld door de ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Dus de onderkant van de Nederlandse samenleving moet de wet kennen en de hooggeleerden rechtsdeskundigen van de Raad van State hoeven niet de wet te kennen want de ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten de wet kennen.

  Als bijstandsgerechtigde ben ik toentertijd ook een arme sloeber geweest maar het heeft mij wel de grote geestelijke rijkdom gegeven dat ik nu weet dat Nederland zeer vaak bestuurd wordt door enorme sukkels die over een enorme hoge eigendunk beschikken.

 15. Inez

  Jeetje wat een negatieve reacties zeg. Ik zou zeggen: hoe meer groen, hoe beter. Ik wordt blij van de bloemetjes voor mijn huis.

 16. Riemer Bouwmeester

  Net alle stoep planten voor de gevel door de gemeente weggebrand.

 17. Wim

  Niet te geloven, wat een triviale aktie weer. Je vraagt je af of die gemeente nou echt niets anders te doen heeft. Utrecht, één grote door onkruid overwoekerde vlakte.

 18. Bertje

  Onkruid bestaat niet! Het moet zijn ongewenste inheemse planten of gewoon ongewenste planten!

 19. Marko

  Besparen op het onderhoud van openbaar groen en besparen op het schoonhouden van de openbare ruimte kun je prima verkopen als ‘duurzaam’. Sommigen vinden onkruid in een stoep mooi. Anderen vinden het bijdragen aan de verdere verloedering van de openbare ruimte. Er zijn milieuvriendelijke manieren om onkruid van stoepen te verwijderen. Bewoners kunnen dat ook zelf doen, eigenlijk is het gezonde beweging. Het stoepje schoonhouden voor je huis, die uitdrukking komt ergens vandaan. Je krijgt dan een leuk contrast met bewoners die er liever soortnamen in krijt bij schrijven (‘straatgras’). Leve de diversiteit!

 20. John

  Kadoendra
  Veel tekst wat is je punt????
  Je hebt nog steeds veel vrije tijd om op ieder artikel te reageren

 21. Johan

  Het wappïsme slaat ook in de Utrechtse bestuurlijke gelederen toe. Onkruid wordt vanaf heden van overheidswege beschermd onder het mom van duurzaamheid. Gekker moet het niet worden, gekker kan het niet worden.

 22. Barend

  De Utrechtse vooruitgang in een notendop: na een wethouder voor fietszaken, hebben we nu ook een wethouder voor paardenbloemzaken.

 23. Koel Hoofd

  @Barend
  Dat is één multitaskende wethouder.

 24. Willemien Troelstra

  Wat fijn dat de gemeente Utrecht dit doet. Ik hoop dat andere gemeenten dit gaan volgen. Hier in de straat in Rotterdam stond langs de gevel een prachtige strook Brede raket die recent is weggemaaid en weggebrand. Nu is het weer kaal en saai stenig met brandresten.

 25. Van schaik

  Onkruid bestaat niet, het zijn planten, die op die blek niet wil hebben !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).