Gemeente, Stedin en woningbouwcoroporaties willen hulp van Rijk bij aardgasvrij maken Overvecht Gemeente, Stedin en woningbouwcoroporaties willen hulp van Rijk bij aardgasvrij maken Overvecht

Gemeente, Stedin en woningbouwcoroporaties willen hulp van Rijk bij aardgasvrij maken Overvecht

Gemeente, Stedin en woningbouwcoroporaties willen hulp van Rijk bij aardgasvrij maken Overvecht
Foto: Pixabay
De gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin en drie woningbouwcorporaties vragen het Rijk om hulp bij het aardgasvrij maken van de wijk Overvecht-Noord. Het gasnet van 8.000 woningen in de wijk moet binnenkort worden vervangen om voor 2030 aardgasvrij te kunnen zijn.

De gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin en drie woningbouwcorporaties vragen het Rijk om hulp bij het aardgasvrij maken van de wijk Overvecht-Noord. Het gasnet van 8.000 woningen in de wijk moet binnenkort worden vervangen om voor 2030 aardgasvrij te kunnen zijn.

De gemeente, Stedin en de woningbouwcorporaties hebben voor bewoners een pakket ontwikkeld dat ze kan helpen om de stap naar elektrisch koken te maken. Dat bestaat uit bijvoorbeeld een inductieplaat, een pannenset of aanpassingen in de woning, zoals het verwijderen van de gasaansluiting. Bewoners betalen daarvoor een vast bedrag per maand dat gelijk staat aan de kosten die ze nu betalen voor de gasaansluiting.

Om dit aanbod voor meer mensen bereikbaar te maken, is volgens de drie samenwerkende partijen de hulp van het Rijk nodig. Ze vragen het Rijk onder meer om woningbouwcorporaties te helpen investeren in inductiekoken en willen een subsidie voor particuliere huiseigenaren met een landelijke garantstelling die het mogelijk maakt om kosten over een langere periode te betalen.

Ook willen de partijen garantie van het Rijk dat het gasnet wordt verwijderd en niet vervangen. Als een aantal bewoners niet voor inductiekoken kiest, dan wordt alleen voor die kleine groep het volledige gasnet vervangen, stellen de partijen. Ze willen dat voorkomen en vragen het Rijk daarom om een stok achter de deur.

9 Reacties

Reageren
  1. Utrechter

    Je kunt ook gewoon koken op propaangas, met zo’n tankje onder het aanrecht. Is in landen als Spanje en Frankrijk heel normaal. Daar hebben ze kernenergie (schone en betaalbare elektriciteit) en de restjes gas kunnen dan net zo goed op losse tanks omdat dat het goedkoopst is en iedereen kan dan een eigen keuze maken.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Nee iedereen moet verplicht aan de stadsverwarming van ENECO,zgn warmte van hout geleverd door vrachtauto’s en gekapt in bossen.
    We worden bedonderd door de politiek en de energie reuzen.

  3. HArry

    Was inderdaad ook mijn plan. Mochten ze ons ooit verplichten om van het gas af te gaan, komt er gewoon een pro of butaan flesje in de meterkast. De ombouwset voor het gasfornuis ligt al klaar.

    Gas en hoog rendementsketels zijn namelijk de toekomst!

  4. Nina

    De gevolgen van de coronapandemie zetten de wereld een stukje lager op de pyramide van Pavlov. Dan hebben wij het trouwens nog steeds goed in Nederland, maar is er dus minder geld voor dit soort projecten.

  5. Henk

    In veel gevallen kan een tankje gewoon in de tuin hoor. Heb je warm water en verwarming en koken in een keer geregeld. Zolang er benzine en diesel en diverse andere producten worden gevraagd uit de markt zal propaangas blijven geproduceerd.

  6. Massegast

    @Utrechter en @HArry — Het wonen in Overvecht zal er met propaanflessen niet veiliger op worden, denk ik! Vragen: Is het electriciteitsnet (in huis, maar ook daarbuiten) wel berekend op koken met electra? En hoe gaat het met het warme tapwater? Via een warmtewisselaar op de stadsverwarming of met boilers? Bij boilers speelt dat electriciteitsnet weer een rol. Kortom: het wordt ingewikkeld wonen op Overvecht.

  7. Nina

    @Henk

    Helaas moet je meters uit de erfgrens blijven en dus is een gastank voor de gemiddelde woning met tuin niet haalbaar.

  8. Bert

    Een propaangas tank kan prima passen. Is de ruimte beperkt tov je buurman sluit je aamen met je buren aan op 1 tank met 2 gasmeters.

  9. S.gielen

    Erg mooi dat we van het gas af gaan. Goed voor het milieu.
    De regering en gemeenten hebben onze nuts bedrijven (en de rest) in de verkoop gedaan. En zie nu de gevolgen. Hoge prijzen, absurde winsten, over de ruggen van de burgers. En de gemeente kijkt toe hoe burgers verder uitgepest worden lang leve de uitverkoop van Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).