Gemeente steunt plan opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers in De Meern Gemeente steunt plan opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers in De Meern

Gemeente steunt plan opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers in De Meern

Gemeente steunt plan opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers in De Meern
Het pand in De Meern. Bron: Google Streetview 2019
De gemeente geeft voorlopig toestemming voor het plan om een opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers te openen in De Meern. Een woning aan de Meentweg wordt omgebouwd zodat er maximaal twintig jongeren opgevangen kunnen worden. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders voorlopig toestemming voor gegeven.

De gemeente geeft voorlopig toestemming voor het plan om een opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers te openen in De Meern. Een woning aan de Meentweg wordt omgebouwd zodat er maximaal twintig jongeren opgevangen kunnen worden. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders voorlopig toestemming voor gegeven.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een vergunning aangevraagd voor het verbouwen, uitbreiden en tijdelijk gebruiken van de woning aan de Meentweg. De gemeente heeft bij het beoordelen van de aanvraag onder andere gekeken naar de omliggende voorzieningen en het effect op de omgeving.

Volgens de gemeente zijn scholen, winkels, sportclubs en het AZC aan de Joseph Haydnlaan goed bereikbaar vanaf de opvanglocatie. De vergunning wordt verleend voor tien jaar.

Het gaat om een maatschappelijke woonvoorziening waar 24 uur per dag minimaal twee begeleiders van het COA aanwezig zijn. De jongeren moeten zoveel mogelijk een normaal dagritme hebben, waarbij ze naar school gaan, huiswerk maken en trainingen volgen. Ook worden vrijwilligers betrokken die de jongeren helpen en begeleiden.

Zorgen

Vorig jaar bleek dat een groep omwonenden niet zat te wachten op zo’n opvanglocatie. Een petitie die de komst moest tegenhouden werd 1400 keer ondertekend. De betrokkenen meenden dat er geen draagvlak was voor asielzoekers in de buurt.

“We zijn ons ervan bewust dat er in de omgeving zorgen zijn over de mogelijke komst van minderjarige vreemdelingen. Alle betrokken partijen doen hun uiterste best om de opvang van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar goed te regelen”, zegt wethouder Maarten van Ooijen in een reactie op de zorgen.

Het gaat om een voorlopig besluit. De gemeenteraad spreekt op 9 januari met omwonenden en betrokken organisaties over de voorgenomen beslissing. Het college neemt op 28 januari een definitief besluit.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Theo

  De mening van de omwonenden doet er blijkbaar niet zoveel toe.

 2. Bart

  @Theo, de gemeente moet veel meer criteria afwegen dan alleen de mening van omwonenden bij de keuze om de opvang hier te vestigen. De omwonenden uiten hun zorgen, en de betrokken partijen proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Als de mening van omwonenden altijd leidend zou moeten zijn, zou de gemeente nergens een opvang kunnen vestigen, of een woonwijk, een weg, kantoren, speelplekken etc etc., behalve op een afgelegen plek. Ik generaliseer, maar de praktijk wijst uit dat omwonenden vrijwel altijd tegen verandering van hun woonomgeving zijn en zeker als dat meer mensen, kinderen, verkeer etc tot gevolg heeft.

 3. Kadoendra

  @Theo

  De mening van nu is slechts de mening dat het in de toekomst fout gaat, terwijl deze toekomstvisie nu totaal nog niet vast staat.

 4. GeenStijl@Utrecht😉

  Stem vooral op de gevestigde partijen, inspraak niet gewenst 🤔

 5. W

  Het gaat er niet om dat omwonenden niet nagedacht hebben en zomaar ergens tegen zijn! 1400 Handtekeningen stemden tegen! Het gaat hier om jongeren(lees jongens, volgens mij) tussen 15 en 18! Puberende jongeren, die zich héél snel gaan vervelen en op zoek gaan!
  Waarschijnlijk was er meer begrip geweest voor bij voorbeeld opvang van twee jonge gezinnen!
  En ja………….deze bestuurders mogen ook wel eens gaan staan voor hun inwoners! Dat had ik zeker van een wethouder Van Ooijen verwacht! Meer begrip voor beide kanten!
  En Bart je maakt deze nare kwestie voor betrokkenen wel heel simpel!

 6. Bart

  @W: ik reageerde vooral op de ‘genuanceerde’ opmerking van Theo… en dan vind je mijn reactie ‘simpel’? Ik ben juist voor een genuanceerde benadering, met meer begrip van en voor beide kanten. Dat mis ik vaak bij omwonenden, die vaak vooral begrip voor zichzelf en hun eigen standpunt hebben. Er zijn zeker mensen die er genuanceerder over denken, maar de meerderheid niet, die kijkt niet verder dan de angst en de veronderstelde bedreiging van wat er mogelijk mis kan gaan. Daar moet zeker aandacht voor zijn bij de keuze van de locatie en de doelgroep, en als de conclusie is dat zo’n opvang tot een onverantwoord risico leidt moet je t niet doen. De criteria voor ‘onverantwoord risico’ zijn voor omwonenden natuurlijk anders dan voor professioneel betrokken partijen. Dat blijft een lastig dilemma. We willen als samenleving ook opvang voor deze jongeren regelen. Maar niemand wil het in zijn/haar buurt. Hoe los je dat op?

 7. Toine Goossens

  Nee W,
  Onze door ons allen gekozen Raad en het College nemen een besluit namens het Algemeen Belang. Deelbelangen zijn daar ondergeschikt aan.
  Inspraak wordt telkens weer in De Meern misbruikt om iedere invloed van buitenaf te blokkeren, te frustreren en/of te saboteren. De lasten van deel zijn van een stad zijn voor Meernders niet accetabel. Zij lusten alleen de lusten.
  Bij de volgende verkiezingen verandert Stadsbelang haar naam: De Meern Boven. Een treffende naam voor een wijk die zich te elitair vindt om in de lasten te delen.

 8. Claudia

  @ Bart,
  Zou je ze ook toejuichen als ze bij jou in de straat kwamen wonen? Ik gok zomaar dat je dan een andere mening was toegedaan!

 9. Kadoendra

  @Claudia

  Aan Theo heb ik het hierboven in iets andere woorden gezegd;
  “Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest”

 10. Scherpschutter

  @Toine Goossens 15:37

  Er bestaat niet zoiets als een algemeen belang. Alleen een individu kan een belangen hebben, zoals ook individuen tezamen een gedeeld belang kunnen hebben. Een algemeen belang, als in een belang dat het beste is voor alle individuen, is gewoon een door ambtenaren verzonnen onzin-notie (zo niet een compleet dwazenconcept) die gebruikt wordt om zaken door de strot van individuen te rammen waar deze individuen niet op zitten te wachten.

  Vele individuen uit De Meern hebben zich uitgesproken. Zij hebben hun ingehuurde diennaren (politici) in niet mis te verstane bewoordingen instructies gegeven: GEEN opvang van deze asielzoekers. De politiek (die betaalt wordt om individuen te dienen) heeft binnen een functionerende rechtsorde deze gladheldere boodschap te gehoorzamen en uit te voeren. Klaar.

  Uw aantijging is van wel de lusten en niet de lasten is al een even vreemd semantisch foefje, want uiteraard wil ieder individu het liefst lusten en geen (opgedrongen) lasten. Zo is de menselijke natuur. Hoe u dit tracht te verdraaien tot een anti-menselijke non-standaard waarin lasten accepteren waar je helemaal niet op zit te wachten kennelijk iets is dat moreel verhevener is als als alleen lusten willen accepteren (te bizar), is even amusant als goedkoop en aandoenlijk.

  Het totale disfunctioneren van deze elitaire ambtelijke kliek wordt hier eens te meer duidelijk. De Meern wil deze opvang niet. De politieke ramt het er in haar stuitende elitaire arrogantie gewoon doorheen. De belangen van tenminste 1400 individuen geschonden, ten faveure van 20 individuen en wat ideologisch verblinde ambtenaren. Deze elitaire ambtenaren willen alleen lusten die bij de betaalde functie horen, Toine. Macht. Niet de lasten. Zoals je broodheren gehoorzamen en het gedeelde belang van een enorme groep individuen uitvoeren.

  De powertrip van deze compleet losgeslagen elite moet gestopt worden. Het is kennelijk na jaren van automatisch geld plunderen onder burgers en ongeremd kunnen handelen over de rug van burgers niet helemaal duidelijk meer wie hier nu eigenlijk de rekeningen betaalt en de baas is…

 11. Masha

  @ Claudia

  Ik woon in Oog in Al naast een vrij groot AZC met zeker meer dan 20 jongeren die geregeld door de buurt sjokken of hangen op de bankjes in het park. Dat laatste geeft soms weleens wat overlast, maar doorgaans zijn ze rustige buren. En als ze luidruchtig zijn is dat vergelijkbaar met andere pubers of een enkele verdwaalde zwerver misschien. Ik snap wel dat er wat bezorgdheid is maar het valt serieus wel mee. En dit is een kleinschaliger project. Ik zou meer bezorgd zijn over een GGZ instelling of een methadon kliniek (maar ook die diensten moeten toch netjes verspreid worden over de stad..)

 12. Katja

  @Toine Goossens; Vleuten den De Meern zijn tegen hun wil door Utrecht geannexeerd

 13. Toine Goossens

  @ Scherpschutter
  Ik kan volstaan met het verwijzen naar de reactie van Masha.
  Toch ook wel knap hoe u uw woede in redelijk taalgebruik verpakt. Het slaat nergens op, maar amuseert mij wel.

  @Katja,
  Nou en?, is dat een excuus? Dacht het niet, de Nederlandse welvaart is gebouwd op solidariteit en opoffering. Daar kunnen de Meernners nog veel van leren

 14. Joske

  “Er bestaat niet zoiets als een algemeen belang. Alleen een individu kan een belangen hebben”

  Wat een bagger en wat een onzin.

  Bij de eerste zin al af. Haha.

  Natuurlijk bestaat er een algemeen belang. Er bestaan ook individuele en groepsbelangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).