Gemeente trekt een miljoen euro uit om Utrechtse kinderen op gezond gewicht te helpen komen en blijven Gemeente trekt een miljoen euro uit om Utrechtse kinderen op gezond gewicht te helpen komen en blijven

Gemeente trekt een miljoen euro uit om Utrechtse kinderen op gezond gewicht te helpen komen en blijven

Gemeente trekt een miljoen euro uit om Utrechtse kinderen op gezond gewicht te helpen komen en blijven
De gemeente Utrecht gaat in 2024 een miljoen euro investeren om kinderen te helpen op een gezond gewicht te komen en blijven. Het geld wordt gebruikt om gezonde lunches en voedseleducatie te verzorgen op scholen, om ouderbetrokkenheid te stimuleren, en om kinderen meer te laten bewegen.

De gemeente Utrecht gaat in 2024 een miljoen euro investeren om kinderen te helpen op een gezond gewicht te komen en blijven. Het geld wordt gebruikt om gezonde lunches en voedseleducatie te verzorgen op scholen, om ouderbetrokkenheid te stimuleren, en om kinderen meer te laten bewegen.

Door de inflatie en stijgende energieprijzen hebben veel Utrechtse gezinnen steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De gemeente erkent dit probleem en gaat daarom in 2024 een miljoen euro extra uittrekken om ouders die het financieel lastig hebben te helpen hun kinderen op een gezonde manier te voeden. Wethouder Onderwijs en Volksgezondheid Eelco Eerenberg: “Elke dag zijn er Utrechtse kinderen die met honger naar school gaan. En dit probleem is sinds de gestegen energie- en voedselprijzen alleen maar groter geworden. Dat is onacceptabel.”

Eerder dit jaar begon de gemeente al met het verstrekken van gezonde lunches op vier Utrechtse scholen. Op twee van die scholen werd hiernaast ook voedseleducatie gegeven. Verder werd er 250.000 euro beschikbaar gesteld om kinderen te helpen met gezonde maaltijden in het geval van acute honger. De gemeente wil het programma gaan uitbreiden naar meer scholen in Utrecht, maar geeft aan dat het door de stijgende voedsel- en energieprijzen lastig is om in te schatten hoeveel scholen gebruik kunnen gaan maken van het aanbod. In de loop van 2023 verwacht de gemeente hier een beter beeld van te hebben.

Volgens de wethouder worden niet alleen kinderen met te weinig eten, maar ook kinderen met overgewicht en obesitas geholpen door beweging en gezond eten te stimuleren. “Naast kinderen met te weinig eten weten we ook dat op er op verschillende scholen, zoals in het speciaal onderwijs, bovengemiddeld sprake is van overgewicht en obesitas. Omdat overgewicht en obesitas voor meerdere gezondheidsgerelateerde klachten zorgen vinden we het belangrijk om langdurig te investeren in een gezonde lunch, gecombineerd met bewegen, educatie en ouderbetrokkenheid”, aldus de wethouder.

19 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Ja, het is weer een geval “de overheid breekt je poten en reikt vervolgens een gammele kruk uit om je te helpen”.

    Inflatie is geldontwaarding. Die geldontwaarding is er omdat de overheid massaal geld bijdrukt. Geen overheidsgeld maar marktgeld, betekent geen inflatie.

    De energieprijzen zijn zo hoog door diezelfde overheid. Ruim 80 cent accijns op een liter benzine (kan er zo af zonder overheid) en gas is voor armen zo prijzig omdat de overheid zo nodig ruzie moest maken met de grootste gasleverancier, het eigen gas verkocht heeft voor een duppie en uiteraard ook wegens belastingen. Zonder overheid is energie bijna gratis….

    Armen zijn arm omdat ze arm geworden houden door de overheid. Is het niet via sociale huurwoningen dan is het wel middels inflatie door geldontwaarding, zinloze belastingen en accijnzen en algehele bemoeizucht (van oorlog in Oekraïne tot het doordrukken van zinloze energietransities die niet kunnen.

    Maar gefeliciteerd, armen van Nederland. De overheid gaat wel uw kroost voeden nu. Met ideologisch voer uiteraard. Fysiek met eiwit-arme plantenrommel en psychologisch met nog veel grotere rommel. U doet het zelf.

  2. Paul

    Meer gymen op school, en zorgen dat kinderen op sportclubs gaan…het is zo simpel…win,win…

  3. Tanja Nijman

    Maar vooral geen extra zwembad aanleggen.

    En wel de stad volproppen met fastfoodketens.
    Er zou overigens ook een criterium kunnen komen voor supermarkten in de buurt van scholen. De Plus in de Voorstraat drijft voor een groot deel op scholieren. Het voordeel is wel dat het assortiment koek en snoep enorm is. 😀

  4. Zuilen030

    Ga voor de aardigheid eens na de kerstvakantie bij een willekeurige supermarkt (ikzelf kom bij een supermarkt op Zuilen) staan zo rond half negen.
    Daar komen hordes kinderen voorbij (lagere en middelbare) met croissants en energydrank.
    Zolang daar geld voor is is het geen kwestie van armoede maar gewoon geen zin om voor je kinderen een ontbijtje klaar te zetten voordat ze naar school gaan.

  5. Pee

    @Scherpschutter
    Zo is het maar niet iedereen wilt dat in zien , om de 1 of andere reden.

  6. Kloek

    Grappig hoe Scherpschuttertje hier doet alsof hij begaan is met het lot van de armen en armsten. In andere topics geeft hij er over het algemeen blijk van en roept hij voortdurend dat het je eigen schuld is als je arm bent, kijkt hij neer op de armen en vindt hij dat de armen nog wel wat harder kunnen werken en als grondstof dienen om anderen nog even net iets rijker te maken.

    Dat zie je vaak bij rechtse mensen. Net doen alsof ze begaan zijn met de onderkant van de samenleving, maar eigenlijk zijn die armen alleen geschikt als klapvee, stemvee en in tijden van oorlog kanonnenvoer.

    En de onderkant van de samenleving maar rechts en rechtser stemmen alleen maar omdat die anti migranten zijn; echter zijn die migranten niet de bedreiging, maar de bovenlaag die die armsten uitkleed. En de economie die alleen maar in dienst van die allerrijksten en grote bedrijven en aandeelhouders staat. De economie groeit ieder jaar, de rijksten en aandeelhouders (en vermogenden) worden iedere dag rijker en rijker; en die armen maar denken dat ze arm zijn door migratie.

    Een goede afleidingsmanoeuvre is het.

  7. Hans

    Kloek, goed gesproken.
    Klein aanvullinkje: het valt mij wederom op dat dhr. S. te S. hier (wederom) een falikant foute uitspraak doet i.z. het probleem van het Russisch gas: ‘(…) en gas is voor armen zo prijzig omdat de overheid zo nodig ruzie moest maken met de grootste gasleverancier,’ Laat ‘m even tot je doordringen.

  8. Rose

    “Ruzie maken met de grootste gasleverancier”.
    Ik houd het zéér eufemistisch gezegd maar op érg ongenuanceerd…

  9. Katja

    Waar blijven de ouders in dit verhaal ?

  10. Thuisblijver

    Vind dit geen taak van de overheid. Wel van de zorgverzekering. Premie obv BMI. Wel zo eerlijk.

  11. Nina

    Deugen over de rug van kwetsbaren. Waarschijnlijk vinden deze mensen het prima zo en willen ze hun voedingspatroon niet wijzigen. Stop met je eigen normen op anderen te willen leggen. Als deze mensen hulp hierbij willen, kunnen ze naar de huisarts.

    Onze gemeente is teveel bezig met zaken die niet haar kerntaak zijn, zoals bijv. ook de BKR-registratie.

    Ga bruggen reinigen, gemeente Utrecht, het ziet er niet uit nl. en verlaag de parkeertarieven voor bewoners. Ook de gemeentelijke belastingen kunnen prima omlaag, als het uitgavenpatroon weer conform de kerntaken van de gemeente is.

  12. Hans

    @ Nina “ Deugen over de rug van kwetsbaren. Waarschijnlijk vinden deze mensen het prima zo en willen ze hun voedingspatroon niet wijzigen. Stop met je eigen normen op anderen te willen leggen.”

    Een nuancering die niet onbelangrijk is: het gaat hier om kinderen. En daar ligt dus wel degelijk een taak van de overheid / gemeentelijke diensten om bescherming te bieden tegen in potentie levensbedreigende ziektes als obesitas. Met ‘deugen’ heeft dat niks te maken. Binnen een sociaal-democratische verzorgingsstaat (maar al te helaas is die ten prooi gevallen aan de neo-liberale opvatting dat iedereen zelfredzaam is / c.q. moet zijn) is het dus een normale overheidstaak om hier verantwoordelijkheid in te nemen.
    Schone bruggen en lagere parkeertarieven zijn wellicht niet onbelangrijk maar dat soort zaken kunnen m.i. niet te vergeleken worden met het gezondheidsbelang van jonge, kwetsbare kinderen.

  13. Nina

    @ Hans

    Ja, ja. Dus wie vindt dat zijn eetpatroon meer deugt, stapt gerust over het eetpatroon van de ouders van een kind heen met als argument dat het om het kind gaat? Bizar.

    Op de NPO was een poosje geleden een programma te zien waarin mensen kinderen kregen en BN-ers met kinderen kwamen kijken, vragen stellen en adviezen geven.

    Het was tenenkrommend om te kijken naar deze “arrogantie” met vast goede bedoelingen. De BN-ers lieten zich neerzetten als degenen die het beter wisten.

    Übermenschen? Ik denk niet dat die bestaan. We zijn allen gelijk en maken verschillende keuzes. Er hoeft dus alleen respect voor elkaar te zijn.

  14. Hans

    @ Nina. Inderdaad, BN-ers die ‘gewone mensen’ willen opvoeden, het is een horreur. Het helpt ook geen zak. Ben ik met je eens. Het enig wat ik wil beweren is dat ik voor verstandig overheidsbeleid ben wat de gezondheid van kwetsbare kinderen bevordert. Sowieso moet snoep en fastfood uit schoolkantines en op makkelijk bereikbare plekken in supermarkten die scholieren bedienen, verbannen worden. Dat moet net zo normaal worden als het verbieden van de verkoop van sigaretten in supermarkten en sportkantines. Voila, dan komen we al een eindje. En als het armoedebeleid eraan kan bijdragen dat kinderen op basisscholen een gezond ontbijtje krijgen aangereikt indien nodig, niets op tegen. En voorts vind ik dat het minimumloon en de uitkeringen flink omhoog moeten. Want het armoedeprobleem moet je bij de wortel aanpakken. Zeker. Dat zijn overheidstaken naar mijn opinie.

  15. Kloek

    @ Nina

    BKR is bij uitstek een taak van de gemeente, want inwoners melden zich bij het schuldenloket van de gemeente en de gemeente constateert problemen bij bewoners, die soms makkelijk aan te pakken zijn.

    Mensen met schulden die doorwerken op hun leven, zorgen ervoor dat mensen vast komen te zitten in hun leven met alle gevolgen van dien. Depressies, verslavingen, een vlucht de criminaliteit in, psychische problemen, buurtoverlast. Allemaal zaken die voorkomen kunnen worden door problemen bij de bron/ wortel aan te pakken.

  16. passalacqua

    @Nina
    jouw reactie is voor 100% de mijne, met name je laatste zin, dat is de essentie; iedereen die zich verliest in oa hebzucht,afgunst enz komt zichzelf een keer tegen

  17. Nina

    @Kloek

    Het college Utrecht beslist wel even dat een BKR registratie van 5 jaar teruggebracht kan worden naar een halfjaar en gaat voorbij aan deskundigen die de termijn van 5 jaar in democratisch overleg hebben vastgelegd met betrokken partijen?

    Dit is dezelfde arrogantie die ik eerder noemde. Emotionele onvolwassenheid wordt ten toon gespreid op dit hoog bestuurlijke niveau en op de nationale televisie. En dat moet dan tot lichtend voorbeeld dienen?

  18. Kloek

    @ Nina

    Onjuist, weer eens.

    Wanneer de gemeente de schulden van schuldenaars uit het schuldentraject heeft overgenomen en de schuldenaar aan de gemeente heeft afbetaald, dan wil de gemeente als (hoofd-)schuldeiser de registratie na 6 maanden uit het register halen, wanneer de schuld is voldaan, want de ex- schuldenaar zit dan nog steeds in een begeleid traject.

    Met arrogantie of whatever heeft het allemaal helemaal niets van doen. Eerder met professioneel handelen van de gemeente om verdere onnodige problemen te voorkomen.

    Jijzelf daarentegen komt behoorlijk betweterig over (en arrogant) zonder kennis van zaken te hebben. Lekker roeptoeteren is wat je doet.

  19. van der Aa

    verbied de vreselijke energie drankjes waar het merendeel van de te dikke puistenkoppen op draaien. een glas melk is er niet meer bij

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).