Gemeente Utrecht bespaart 40.000 euro door graffiti niet meer te verwijderen Gemeente Utrecht bespaart 40.000 euro door graffiti niet meer te verwijderen

Gemeente Utrecht bespaart 40.000 euro door graffiti niet meer te verwijderen

Gemeente Utrecht bespaart 40.000 euro door graffiti niet meer te verwijderen
De gemeente Utrecht is dit jaar gestopt met het verwijderen van graffiti van particuliere eigendommen. Daarmee bespaart de gemeente per jaar 40.000 euro. Het gaat om een bezuiniging.

De gemeente Utrecht is dit jaar gestopt met het verwijderen van graffiti van particuliere eigendommen. Daarmee bespaart de gemeente per jaar 40.000 euro. Het gaat om een bezuiniging.

Jarenlang verwijderde de gemeente kosteloos graffiti van particuliere eigendommen. De verftekeningen zouden vaak gepaard gaan met zwerfafval en een gevoel van onveiligheid. Maar de kosten werden te hoog en daarom is de gemeente dit jaar gestopt met de service.  Graffiti op openbare voorwerpen wordt nog wel verwijderd.

Door de bezuinigingen kan het zijn dat de hoeveelheid graffiti in het straatbeeld toeneemt. Naast publiek straatmeubilair en particuliere eigendommen is ook de omgeving van de sporen van ProRail regelmatig doelwit van graffiti. De spoorbeheerder liet eerder al weten dat het niet te doen is om alle verftekeningen te verwijderen. Alleen als het gaat om strafbare uitingen wordt er actie ondernomen.

Gekoppelde berichten

54 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Mijn hemel wat een onzalige beslissing. Een besparing van40.000, volstrekte maar dan ook volstrekt peanuts. In ruil daarvoor verslonzing van het straatbeeld.

 2. Suzanne

  Heel vreemd, binnen korte tijd zal er een hele boel verder verloederen en een grote aantrekkingskracht hebben op de lui die het graag doen. De gemeente kijkt weg, best makkelijk en vreemd in een dure gemeente

 3. Lexus

  Ruim baan dus aan de verdere verloedering. Dat kan er ook nog wel bij. Is het trouwens niet wettelijk mogelijk de eigenaren van de bekladde panden aan te schrijven om de rotzooi te (laten) verwijderen? Dat de vuilspuiters zelf aangepakt moeten worden, lijkt me trouwens evident. Zelf laten schoonmaken met een tandenborstel bijvoorbeeld. Maar dan moet je ze wel eerst pakken. En die pakkans schat is heel erg laag in.

 4. Peer

  Slechte zaak gemeente want hiermee is het een vrijbrief voor nog meer verloedering van de stad en draait een particulier op voor iets wat een maatschappelijk probleem is.

 5. Mark

  Diep triest. Vooral omdat er bakken met geld gaan naar onzin dingen. De verloedering van bepaalde wijken zal snel gaan toenemen.

 6. Erwin

  40.000 euro, waar hebben we het over…?.
  Laat de stad maar lekker verloederen @gemeente… sjongejonge

 7. Massegast

  Bespaar niet alleen op de kosten, maar verhoog de inkomsten door stelselmatig stevige boetes uit te delen. Het huisvuil wordt nog wel opgehaald? Soms heb ik het idee dat Utrecht één grote VAALT (voor nieuwe Utrechters: dit was de vroegere vuilnisbelt; lag op het huidige Griftparkterrein) geworden is. En dat alle dagen van de week.

 8. Erik

  Wanneer worden nou eens die verschrikkelijke bakken met geraniums verwijderd van de lantaarnpalen en brugleuningen. Dat zou nog eens een verbetering zijn van de openbare ruimte.

 9. Realist

  Jammer, dat zijn nu net de dingen die de burger kan waarderen en wat ook nodig is om de stad netjes te houden. Die 40000 verdwijnt nu ergens en niemand schiet er iets mee op.

 10. Guus

  Tip: spuit zelf een hakenkruis of ander beledigend symbool over de graffiti, dan is het zo weg….

 11. Ootje

  Ik heb al aan den lijve de gevolgen van dit beleid ondervonden: graffiti op een kastje (regelkast straatverlichting?) naast mijn huis wordt niet verwijderd. Ik heb een tweetal foto’s van de graffiti naar het Klantcontactcentrum van de gemeente gemaild. Met de vraag of deze kan worden verwijderd omdat het vaak een aantrekkende werking heeft op andere graffiti-overlastveroorzakers.

  Het antwoord:
  Elektriciteitshuisjes en -kasten zijn van het elektriciteitsbedrijf Stedin. De gemeente verwijdert hier geen graffiti en wildplak. Stedin verwijdert alleen racistische en kwetsende teksten en afbeeldingen. De rest van de graffiti en wildplak blijft dus zitten. Niet alle installatiekasten op straat zijn voor elektriciteit. Er staat vaak een sticker op de kast van wie de kast is, mogelijk met een telefoonnummer.

  De moed zakt me echt in de schoenen met dit soort idiote beleidsmaatregelen. En ik ben op de hoogte van het feit dat ik het als particulier zelf moet betalen, dat doet onze vereniging van eigenaren al sinds 25 jaar zelf. Vandaar mijn vraag richting gemeente, om erger te voorkomen en zelf de kosten te moeten betalen. Bovendien zit er helemaal geen stikker op het kastje, met een naam erop. Dus letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd. Fijn hoor, geeft echt een goed gevoel, dat er goed voor me wordt gezorgd als burger.

  Hopeloos hoogover academisch prutswerk daar in dat Stadskantoor. Totaal het contact met de realiteit kwijt. Echt ongelooflijk jammer, al die incompetentie. En zorgelijk!

 12. Radovan

  Men is meer kwijt met het beantwoorden van brieven en telefoontjes in dit kader dan dat er nu bezuinigd wordt…

 13. W.

  Hopelijk laten ze dan die joker die de halve stad al ondergekalkt heeft met z’n stomme nickname opdraaien voor de kosten. Ze hebben hem immers al eens opgepakt, dus ze weten hem te vinden.

 14. AA

  Gelukkig hebben we nog de subsidies voor genderneutrale festivals. Moderne Europese gemeentes zijn echt een grap.

 15. Koel Hoofd

  Verbijsterend, de combi D66/GL zet werkelijk aan alle kanten vol in op stedelijke verloedering en onleefbaarheid.
  En dat wilde dan Nederland gaan regeren…
  Ik begrijp ineens spontaan de eerder onbegrijpelijke weigering van de Haagse VVD/CDA combi en waarom de CU zich zo genaaid voelt.

  Beste mede-Utrechters,
  We betalen allemaal verplicht gemeentelijke belastingen voor het onderhoud van onze stad.
  De gemeente weigert dat onderhoud echter te leveren omdat het de prioriteiten al vele jaren totaal niet op orde heeft en in een fantasiewereld leeft.
  Waarom betalen we dan nog gemeentelijke belastingen aan dat totaal incompetente bestuur?
  Zodat ons geld in de verkeerde zakken kan verdwijnen?

  Nog 184 dagen en dan mogen we weer stemmen….

 16. Lexus

  @Ootje: de realiteit is helaas dat een steeds grotere groep mensen moedwillig de regels voor het schoon en netjes houden van de stad overtreedt. Gisteren een stuk singel gelopen waar Unmute is langsgekomen. Het was er een gore bende. En dat is maar één voorbeeld.

 17. Don

  Gemeente utrecht is lang geleden gestopt met handhaven van oa grafitti en ze gaan nu ook stoppen met de gevolgen van het niet handhaven. Anderzijds is er wel budget voor culturele en artistieke kul projecten. Tja een progressief gemeentebestuur dat zich verheven voelt boven de eigen inwoners moet wat om zich te profileren. Gelukkig komen de gemeenteraad verkiezingen steeds dichter bij.

 18. Barend

  Nounounounou. Op het stadhuis zijn ze dus echt de weg kwijt. Een besparing van 40.000 Euro. VEERTIGDUIZEND maar liefst. Op de gemeentebegroting is dat nog niet eens een bedrag achter de komma.
  Met als resultaat verdere verloedering van het straatbeeld.

  De foto bij dit item is de perfecte illlustratie. Zo’n psychiatrische mafketel die meent een particuliere deur te moeten onderkalken. Het was nou juist een mooi voorbeeld van een gemeente die af en toe oog heeft voor de menselijke maat, dat de eigenaar het opruimen van die rotzooi niet zelf hoeft te betalen. Bahbahbah.

 19. Uuutje

  @ Koel Hoofd

  Dit zijn rechtsreeks beslissingen die zelfstandig door het ambtenarenapparaat genomen worden. Er is geen wethouder, burgemeester of gemeenteraad die zich daar mee bemoeid. Wel vaak achteraf wanneer er ophef ontstaat.

  Dus ga maar weer lekker afgeven op de in jouw ogen ALTIJD zijnde boosdoeners. Beetje voorspelbaar is het wel. Maar met feiten heeft het niks van doen.

  Ik stem trouwens zelf noch D’66, noch GL.

 20. Scherpschutter

  Uitstekend. Er is werkelijk geen enkele reden waarom een gemeente schade aan uw eigendom zou moeten vergoeden van belastinggeld, waar de schade door een derde is aangebracht…Die schade dient de veroorzaker van de schade te voldoen.

  Goed dat een einde wordt gemaakt aan deze knotsgekke immorele inzet van belastinggeld.

 21. wollie

  als jullie allemaal 100 euro lappen kan de gemeente het blijven doen!

 22. Dorine

  Maar wel geld voor genderneutrale toiletten en een regenboogfietspad en vegetarische borrelhapjes ander politiek correct geneuzel. Waar ik niet tegen ben maar doe dat pas als infrastructuur, vuilophaal, armoede, woningsbeleid, overlastbestrijding, onderwijs, op orde zijn en daar niets meer aan te verbeteren valt. O ja, en als mannen geleerd hebben IN de pot te plassen.
  Gemeente, checkt u even uw kerntaken?

 23. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Misschien de mensen met spuitbussen eens goed aanpakken,door te beginnen ze zelf eens lekker onder te spuiten …. en daarna met een rietje op hun blote kont.

 24. Thuisblijver

  Gemeente moet de stad opruimen en schoonhouden, maar moet wel de veroorzakers aanpakken. Net als thuis bij je moeder, die ruimde ook alles achter je op, maar als je expres rommel maakte kreeg je er van langs, en anders wel ‘s avonds als je vader thuis kwam. Het heeft geholpen, want toen je op je zelf ging wonen… oh, nee, toch niet…
  Helaas, en dat heb ik vaker geroepen: de werkdag van de toezichthouders zit erop om half vijf. Kunnen de toezichthouders niets aan doen overigens, die worden slecht(s) aangestuurd door een stel ambtenaren die niet eens in de stad Utrecht wonen.
  Jammer dat ik nooit zo’n verfspuiter tegenkom, maar reken erop dat hij dan wel mooi met een felgroene bakkes naar de oogarts moet.

 25. Johan

  Zo zie je maar weer. De feestpartijen, altijd goed voor een plat pleidooi voor meer meer meer terrassen, hebben geen enkel oog voor een leefbare stad. Een bijzonder nuttige activiteit wegbezuinigen voor een besparing van een bedragje van 40.000. Wat een giller.

 26. Rob

  Het is geen astronomisch bedrag maar moet de gemeenschap daar dan voor opdraaien . Prima de gemeente komt toch ook geen verslonste particuliere voortuintjes schoffelen/

 27. angelique

  Zo’n klein flutbedragje, dat wordt ook uitgegeven aan de bloemen in de berm van mijn straat. Maak daar dan bosjes van.

 28. Ria

  De verloedering neemt toe in onze mooie stad.
  Gemeente bezuinigd.
  Niet te geloven.
  Miljoenen weg voor de Uithoflijn dat is heel normaal.
  Hoog tijd voor een andere Gemeente raad.
  Bestrijden die Graffiti smerigheid.
  Betalen niet voor niets de hoge gemeentelijke
  Belastingen.

 29. P-trus

  @Erik (Wanneer worden nou eens die verschrikkelijke bakken met geraniums verwijderd van de lantaarnpalen en brugleuningen. Dat zou nog eens een verbetering zijn van de openbare ruimte).

  Ja graag. Opsmuk/wansmaak, en houdt ook nog eens het licht van die lantaarns tegen.

 30. Esrin W.

  Over D666 gesproken Koel Hoofd, hoe is het met dat legaliseren van XTC wat ze van plan waren? Dát zou pas een enorme boost geven aan de maatschappij. In wélke zin dan ook.

 31. Jeroen

  De reactie van Stedin geeft al aan welke strategie je kan gebruiken om dergelijke graffiti verwijderd te krijgen: spuit er wat overheen dat wel aan de verwijdervoorwaarden van Stedin voldoet. Natuurlijk is dat wel illegaal.

  Wat mij betreft gaat de gemeente nog een stapje verder, en gaat zij forse boetes uitdelen aan eigenaren van vastgoed die het straatbeeld laten verloederen (natuurlijk te verhalen op de daders of hun ouders als die daders nog minderjarig zijn, al is dit natuurlijk vaak alleen in theorie). Dit gaat niet alleen om het tijd weghalen van graffiti, maar ook om het laten vervallen van panden of het verwilderen van tuinen. Klinkt misschien cru, maar we moeten er met zijn allen voor zorgen dat de stad aantrekkelijk blijft.

 32. Herman

  40k lijkt veel geld, maar beetje adviseur schrijft dat in 2 maanden weg.
  En adviseurs lopen er heel veel bij de gemeente. En nog erger ze bedenken ook nog van alles en wat waar we heel veel last van hebben.
  Dus start net bezuinigen en dank al die externe adviseurs af. Win-win, scheelt enorm veel verspild belastinggeld en ze bedenken geen onzalige plannen

 33. Willem

  Dit bericht kan niet anders dan een heeel vroeg uitgelekte aprilgrap zijn.

 34. Jesse

  Wat een stoffige gedachte dat het de verantwoordelijkheid van de gemeente is om onderhoud te doen aan je privé terein (incl. voorgevel). Als er verf of een sticker op je voordeur geplakt word is het toch niet meer dan normaal dat je daar zelf een lik verf overheen doet. Of ga je ook aan de gemeente vragen om het elke 5 jaar voor je te doen. Als je een bepaald straatbeeld eist moet je er zelf misschien ook werk van maken en niet alleen gaan zaniken in de krant.

 35. BdV

  40.000 is inderdaad niets, maar je krijgt er wel veel voor terug. Een goed moment om te investeren in de spuitbussenindustrie.

 36. WV

  @ Jesse

  Je wilt het niet snappen. Het gaat om het publieke belang. De stad is er bij gebaat dat het straatbeeld niet verloedert. En dan helpt het als de gemeente graffiti verwijdert die een eigenaar anders misschien zou laten zitten.

 37. Lexus

  @Jeroen en anderen: de gemeente kan wettelijk aanschrijven. Maar wat dacht u? Dat doet de gemeente bijna nooit, uit laksheid, omdat het geen prioriteit heeft of om de eigenaren en dan natuurlijk vooral de speculanten terwille te zijn. In ieder geval tref je op veel plaatsen in Utrecht vervallen en anderszins verloederde panden aan. Maar met de wet in de hand kan het kan echt wel anders hoor.

 38. Lexus

  @BdV: ik vroeg aan een niet geheel onbekende in het circuit of die spuitbussen niet duur waren. Het antwoord was een brede grijns: veel van die spuitbussen worden namelijk niet gekocht maar gejat. De industrie verdient er zo wel aan, maar niet de bestolen detaillisten.

 39. Gilbert

  Onze muren zitten nu weer vol met graffiti in de binnenstad. Met name deze kinderachtige kat die je hierboven ziet wordt continue overal op elk muurtje gespoten. De laatste keer zat hij er na 3 dagen verwijderen weer op en precies op dezelfde plek. Respectloos.

  Een oproep aan de binnenstad om op te letten en deze veelspuiter te singjaleren en door te geven aan de politie om een case op te bouwen. Als ik deze jonge of damen zelf tegenkom, sleep ik hem aan zijn oren naar het politie bureau. Zit hier toch om de hoek. Het is voor ons op de Rozenstraat de 3e keer dat we deze kinderachtige kat weg hebben laten spuiten.

 40. woutvr

  Triest. De verloedering is in gang gezet.

 41. Marcel

  Geweldig al die reacties hier. De gemeente, ambtenaren, college leest dit allemaal, slapen er niet van, doen echt van alles om beleid te veranderen maar dat lukt van geen kant want meerderheid ontbreekt. Dus doe maar lekker allerlei opmerkingen, neem een glas doe……

 42. Maria

  In plaats van te besluiten tot zo’n imbeciele bezuiniging zou de gemeente in moeten zetten op handhaving en vervolging.

 43. W

  Wat een laffe bestuurders in het stadskantoor! Utrecht verloedert……..
  Ambtenaren kunnen met zo’n voorstel komen, maar de desbetreffende portefeuille wethouder gaat dan wel akkoord!! En die ambtenaren wonen waarschijnlijk niet in Utrecht, want anders worden ze op dit ‘lullige’ bezuinigingsvoorstel wel door hun familie aangesproken! Als ze het al tegen hun gezin/familie zeggen.
  Het ontbreekt Utrecht, dit college, aan gevoel voor smaak/schoonheid en lef! Jammer! Volgend jaar verkiezingen.

 44. Theo

  Steeds meer panden in Utrecht zijn in eigendom van particuliere beleggers (“goudeerlijke particuliere beleggers”, om maar even een vaste DUIC-reaguurder te citeren). Die beleggers interesseert het niet veel of er graffiti op hun pand zit, ze kunnen het toch wel verhuren. Een beetje geld uittrekken voor een prettige leefomgeving heeft nul prioriteit, dat gaat immers ten koste van het rendement. De investering moet zo snel mogelijk terugverdiend worden.

  Dit gegeven, in combinatie met dit gemeentelijke beleid om graffiti niet meer weg te halen van particulier bezit, gaat ongetwijfeld zorgen voor de verloedering van een hoop Utrechtse buurten.

 45. Wim Vreeswijk

  We hebben het over een jaarlijkse begroting van 1,6 miljard of 1600 miljoen euro. Waar hebben we het in godsnaam over om op graffiti vervuiling te bezuinigen en hierdoor de uitstraling van onze stad te verpesten. Welke idioot heeft deze bezuiniging bedacht ?

 46. Annette Drost

  Wat een slecht idee, er wordt heel veel geld uitgegeven aan alle mogelijke zaken. Soms vind ik dat doed, en soms ben ik er zeer op tegen. Waarom is dit nu te duur? Waarom deze keuze voor verloedering? Waarom moeten we onze openbare ruimte laten verslonzen?,

 47. Ton Hooft

  Onbegrijpelijke kruideniersmentaliteit zeg! Verloedering neemt toe en dat om € 40.000 te besparen terwijl de jaarlijkse gemeentelijke uitgaven zo’n € 1,5 miljard zijn! Niet te geloven dit!

 48. AvM

  Graffiti is diefstal van belastinggeld en uit de portemonnee van de burger; de graffiti-spuiters zijn gewoon een dieven. Die zgn. “alternatieve types” en degenen die graffiti wel leuk, lekker ‘niet burgerlijk’ vinden, zouden zich een goed moeten realiseren dat zij de gewone man of vrouw met hun gespuit simpelweg bestelen.
  Het is heel erg dat de gemeente nu deze vorm van criminaliteit (en verloedering) nauwelijks aanpakt en de gevolgen geheel voor rekening laat van de burger, die toch al veel gemeentebelasting moet ophoesten.

 49. JR

  Ik mag hopen dat onze onzalige politici en ambtenaren af en toe eens een kijkje op dit forum nemen. Zelden zo’n eensluidende afwijzende storm gezien als reactie op gemeentelijke luchtballonnetjes.

 50. Bromsnor

  Tja, Bromsnor heeft het sop en de afwaskwast vast uit de kelder gehaald, dat wordt schrobben, geen probleem.

 51. Lexus

  @JR: de politici, bestuurders en ambtenaren weten het best. Maar het vertrouwen tussen hen en de burger is weg. Politici, bestuur en ambtenaren hebben zichzelf verstrikt in een verstikkende bureaucratie die ook nog eens vaak tegen de ‘gewone’ burger met weinig macht en invloed gericht is. En die burger denkt, wat kan het mij allemaal schelen, ik doe waar ik zin in heb en zorg er wel voor dat ze me niet pakken. De gevolgen zien we dagelijks om ons heen.

 52. Wilma

  Goed zo Bromsnor. Fijn dat jij zo’n plichtgetrouwe burger bent. Maar ik ben bang dat veel burgers net een beetje minder ijverig zijn. En dat ze de graffiti de graffiti laten nu de gemeente het niet meer opruimt.
  De stad wordt niet beter van deze domme besparing. En dat voor een bedragje dat er op de gemeentebegroting totaal niet toe doet.

 53. Scherpschutter

  @Ton Hooft

  Het is pas als je ziet dat links verloedering en slonzigheid wil (graffiti, geen groenonderhoud meer, oproep om onkruid te laten groeien etc etc) dat je het gaat begrijpen, en als je het onderliggende totale nihilisme eenmaal begrijpt, kun je het ook niet meer ontzien.

 54. Arie Lodewijk den Braber

  Dus voor een schrijntje van 40.000 eurie, dat is het gemiddelde poedersuikertantième van een gemiddelde ambtenaar gaan ze dat staken? voor zo’n weinig geld? bezuinigen van zoiets nuttigs??????????????

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).