Gemeente Utrecht blij met schrappen verplichte aansluiting gasnet | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht blij met schrappen verplichte aansluiting gasnet | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht blij met schrappen verplichte aansluiting gasnet

Gemeente Utrecht blij met schrappen verplichte aansluiting gasnet
De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet vervalt. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor nieuwbouw zonder gasnetaansluiting. De gemeente Utrecht is blij met het schrappen van de aansluitplicht. 

De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet vervalt. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met het wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor nieuwbouw zonder gasnetaansluiting. De gemeente Utrecht is blij met het schrappen van de aansluitplicht. 

Utrecht maakt zich al jaren hard voor het afschaffen van de aansluitplicht. “Wereldwijd staan we voor de opgave om de CO₂-uitstoot terug te dringen. In Utrecht wordt de CO₂-uitstoot voor een derde veroorzaakt door het verwarmen van gebouwen met aardgas”, aldus de gemeente in een persbericht.

Wethouder Lot van Hooijdonk vult aan: “We moeten nu al stoppen met het aanleggen van nieuwe gasinfrastructuur, als we in 2050 in Nederland geen aardgas meer gebruiken. Het is goed dat de wet nu gaat regelen dat aardgasvrije nieuwbouw de norm wordt.” Volgens de wethouder kan Utrecht alleen klimaatneutraal worden door andere energiebronnen te gebruiken: de zon, de wind, aardwarmte en de warmte die de industrie over heeft.

10 Reacties

Reageren
 1. WP

  Voor het milieu en voor de co2 reductie is het bizar om tegen aardgas te ageren! Aardgas heeft immers een co2 uitstoot die zeer klein is vergeleken met de andere fossiele brandstoffen. Het levert 0,0 fijnstof op en geen NOx’en. Als de gemeente echt wat aan het milieu wil doen dan had het alle bussen van de diesel af moeten halen en op accu’s, waterstof of (bio)gas moeten laten rijden! Of de milieuzone over heel Utrecht moeten laten gelden. Dit is je reinste greenwashing! Stel je voor straks gaan die mensen zonder gasaansluiting nog hout stoken… Dan ben je pas slecht bezig…
  NB een warmtepomp is prima hoor, maar ga niet met z’n allen doen alsof afschaffen van aardgas de oplossing is voor het milieu!

 2. JdV

  Van Hooijdonk gaat toch over verkeer? Of valt het transport van gas tegenwoordig ook al onder het kopje verkeer.

 3. Max

  Even los van het milieu, als we nu al problemen hebben met het verkrijgen van aardgas uit het noorden en het moeten inkopen vanuit Rusland is het logisch dat we dit niet lang meer kunnen volhouden.
  Het is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we nieuwe huizen niet meer op het gasnetwerk gaan aansluiten als dat alleen maar betekend dat de totale voorraad sneller op raakt en investeringen in de huidige infrastructuur waardeloos wordt.

 4. G. Raaggedaan

  JdV: Binnen de tijd die je hebt besteed aan het schrijven van je onnozele vraag, had je ook kunnen googlen. Ik heb dat gewoon even gedaan voor je, Van Hooijdonk is wethouder van:
  Verkeer en mobiliteit
  Duurzaamheid
  Milieu
  Wijk West
  Wijk Zuid

  En WP, wat is er ‘ageren’ aan het afschaffen van iets wat tot nu toe verplicht was? Als jij over 30 jaar nog in een huis met aardgasaansluiting wil wonen is dat hartstikke prima.

 5. bureaulesswatts

  Goede zet ,
  Door de stijgende aansluitkosten ,vaste kosten en transportkosten wordt het steeds intessanter te investeren in een eigen energievoorziening .

  Het vervallen van de aansluitplicht helpt daarbij.

 6. Wim

  Gaat van Hooijdonk dan ook de extra kosten vergoeden aan mensen die gedwongen worden in een gasloos huis te wonen.
  Gas is en was een vab de schoonste energie voorzieningen.
  En zoals gezegd er gaat dan op allerlei alternatieve verbranding stoofen gekekn worden die zorgd dat de graaigrage overheid niet de kans krijgen om meer belasting te heffen.

 7. Bram de Goede

  waarom maken we geen gas uit algen en mengen dit gas door het aardgas uit de rest van de wereld aangevoerd met schepen. we kunnen dan onze infrastructuur blijven gebruiken. de kosten per huis blijven dan veel lager. Niemand in een bestaand huis kan zomaar energie neutrale verwarmingsinstallatie betalen. Ook zijn de installatiebedrijven nog niet zo ver om grootschalig nieuwe technieken te introduceren. Dus schrijf het aardgasnet nog niet af. Maar ik zou nu ook geen nieuwe schepen en vrachtauto’s op aardgas laten gaan rijden.

 8. Bas van 't Gas

  Bram, wie zegt dat de volgende stap na gasgebruik voor elk huishouden energieneutraal moet zijn? Veel mensen koken al op elektriciteit, ook CV ketels worden steeds vaker elektrisch. Die elektriciteit is voorlopig niet 100% duurzaam noch energieneutraal, maar als iedereen het doet zijn we niet meer afhankelijk van gas ‘van algen gemengd met gas uit de rest van de wereld aangevoerd met schepen’ (klinkt ook niet als een extréém goedkope optie trouwens, maar ik ben geen expert).

 9. Lombokker

  Een elektrische CV-ketel met warmtepomp kost om en nabij de 18.000 euro. Dat is een stuk duurder dan een CV-ketel op gas van pakweg 2.000 euro. Eigenaren én huurders worden door deze maatregel dus flink op kosten gejaagd, want verhuurders zullen dit met een hogere huurprijs verrekenen.

  Als je dus de pech hebt om in een wijk te wonen waar het gasnet verdwijnt, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Sterker nog, voor sommige mensen zal het niet meer te betalen zijn. Maar daar zal de politiek wel weer een subsidie- en toeslagencircus voor optuigen, inclusief een kudde extra ambtenaren om dat allemaal in goede banen te leiden.

 10. Bas van 't Gas

  Lombokker, wat een boel woorden om te zeggen: ‘ik snap er geen biet van’.

  Het gáát niet om bestaande woningen of de mensen die daarin wonen. Het gaat om nieuwbouwwoningen, die nog verkocht (of verhuurd) moeten worden aan mensen die daar zélf voor kunnen kiezen, of niet. En dan ga je er al vanuit dat er bij het wegvallen van de verplichting van een gasaansluiting, vanaf dan ook daadwerkelijk 0 nieuwe gasaansluitingen meer gaan worden aangelegd.

  Jouw hele complottheorie is vermakelijk, maar de gevolgtrekking ‘nieuwe huizen hoeven niet meer verplicht een gasaansluiting dus mensen in hun huidige huis worden op kosten gejaagd en zullen daarvoor subsidie gaan krijgen’ is totale onzin.

  De gevolgtrekking ‘gas is een keer op en tenzij we op tijd verduurzamen of alles nucleairiseren zal verwarming en koken voor ons en volgende generaties een stuk duurder worden’ zou overigens wel hout snijden, maar daar hoor ik je weer niet over.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).