Oost-Europese bedelaars niet weggestuurd uit Utrechtse binnenstad Oost-Europese bedelaars niet weggestuurd uit Utrechtse binnenstad

Gemeente Utrecht blijft erbij: geen verbod voor bedelaars

Gemeente Utrecht blijft erbij: geen verbod voor bedelaars
Een bedelaar langs de Oudegracht. Archieffoto: DUIC
Het lijkt erop dat de Oost-Europese bedelaars gewoon hun gang kunnen blijven gaan in Utrecht. Zolang zij de wet niet overtreden kan er volgens burgemeester Jan van Zanen niet ingegrepen worden.

Het lijkt erop dat de Oost-Europese bedelaars gewoon hun gang kunnen blijven gaan in Utrecht. Zolang zij de wet niet overtreden kan er volgens burgemeester Jan van Zanen niet ingegrepen worden.

Ongeveer een maand geleden gaven de raadsleden Queeny Rajkowski (VVD) en Ruurt Wiegant (SP) aan dat ze iets wilden doen aan de Oost-Europese bedelaars in de Utrechtse binnenstad. “Deze mensen ontsieren het straatbeeld door te doen alsof ze kreupel zijn, worden agressief naar voorbijgangers, die vragen wat er met hen is en intimideren journalisten”, aldus de raadsleden.

Rajkowski en Wiegant gaven aan niet voor een bedelverbod te zijn omdat dit bijvoorbeeld ook de straatnieuwsverkopers zou raken. Ze wilden echter wel dat de overlast wordt aangepakt en vroegen de burgmeester daarom om opheldering.

Niet verboden

Van Zanen geeft nu aan dat het lastig is om die overlast aan te pakken omdat bedelen niet verboden is in Nederland. “Wij kunnen en willen dat niet verbieden. Dat geldt ook voor Oost-Europeanen die hier verblijven, ook al is het voor sommigen geen prettig gezicht om bedelende mensen te zien”, aldus de burgemeester.

Daarnaast geeft Van Zanen wel aan dat zowel de politie als de gemeentelijke toezichthouders misstanden in de gaten houden. Voorbeelden van misstanden zijn volgens de burgemeester naroepen en aanklampen. “Als daar sprake van is zullen zij mensen daarop aanspreken, waar mogelijk ingrijpen en mensen zo nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.”

Misleiding

De politie heeft de groepen bedelaars meerdere keren onderzocht. Daaruit is onder andere naar voren gekomen dat er in sommige gevallen sprake is van georganiseerd en groepsgewijs bedelen. Ook is er soms sprake van misleiding omdat armoede en fysieke beperkingen overdreven worden.

“Dit zijn echter geen strafbare zaken. Structurele dwang of kinderarbeid zijn niet aangetoond. Deze categorie bedelaars kent doorgaans de regels en is behoedzaam om deze niet te overtreden”, zegt Van Zanen.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. trol

  Als je terrasstoel een cm te ver staat, dan krijg je een boete. Maar als overduidelijk groepen criminelen vrouwen en kinderen inzetten om te bedelen (en dus ook in de weg zitten, net als de terrasstoel, los van alle andere ethische bezwaren) dan mag dat allemaal maar….

 2. Walter

  Zijn geen bedelaars,zijn oost-Europese bendes,als ze naar huis gaan worden ze met een Mercedes opgehaald,Utreg word wakker!!

 3. Bernhard

  Dit wordt een gevalletje ‘als het kalf verdronken is…’. Lekker wegkijken totdat de halve binnenstad bezaaid is met deze ‘bedelaars’ en onze winkeliers en daklozen het spuugzat zijn.

 4. Theo

  Prima, dan laten we het gewoon zoals het nu is. En zitten we over vijf jaar vermoedelijk met een driedubbel zo groot probleem, omdat de organisatie achter veel van deze “bedelaars” weet dat hun handelswaar niet aangepakt wordt.

 5. Erwin

  Heeft van zanen wel eens van de apv gehoord. Kan prima op gemeentelijk niveau geregeld worden .

 6. Binnenstadbewoner

  De gemeente moet hier meer lef tonen en zo nodig meer de grenzen van de wet- en regelgeving opzoeken zoals op andere dossiers ook gebeurd.

 7. Balfred

  als iedereen zou stoppen met geld geven maar steeds een mandarijntje of een boterham geeft zullen ze toch snel af moeten taaien lijkt mij.

 8. BdV

  Dit doet mij een beetje denken aan de diervriendelijke aanpak van de muizenplaag.

 9. Massegast

  Kwestie van tijd. En dan gaat ook de gemeente Utrecht om. Het zou goed zijn om de gemeenteraadsleden eens op pro-actief gedrag te beoordelen. Regeren en besturen blijft vooruitzien, net als in het verkeer. Maar men blijft liever bij de in marmer bebeitelde ideologisch aangestuurde standpunten hangen, dan de werkelijkheid tot zich door te laten dringen.

 10. MJPD

  @Balfred
  Helaas nog te veel D66/GL-stemmende en wegkijkende kortpittige kapsels uit de provincie, die nog intrappen in deze toneelstukjes. Als je hen vriendelijk uitlegt wat de situatie is en dat deze mensen feitelijk commercieel worden uitgebuit, dan word je voor “racist” uitgemaakt.

 11. Lombokker

  Ze zijn daar op het stadskantoor compleet van de ratten . . eh, muizen besnuffeld.

 12. JdV

  Laten we de arme bedelaars dan dagelijks uit de binnenstad transporteren naar de straten waar onze burgervader en gemeenteraadsleden wonen. Aangezien het toch allemaal geen probleem is zullen die daar vast geen enkel bezwaar tegen hebben.

 13. Angelique

  Misleiding en georganiseerde oplichting is niet verboden dus, frappant.

 14. Scherpschutter

  Heel goed. Geen enkele reden waarom een gemeente zich hiermee zou moeten bemoeien. Bedelen is een keuze van het individu, net zoals de keuze om geld te geven aan bedelaars een keuze van het individu is.

  Wilt u geen bedelaars? Geef dan gewoon geen cent. Ze zullen snel verdwijnen naar gebieden waar men wel zo naief is om deze levensstijl in stand te houden.

 15. Arjan Verhoeven

  “Van Zanen geeft nu aan dat het lastig is om die overlast aan te pakken omdat bedelen niet verboden is in Nederland. ‘Wij kunnen en willen dat niet verbieden'”

  Eerste pagina Google: https://www.bndestem.nl/breda/bedelarij-vanaf-nu-overal-br-en-altijd-verboden-in-breda~aad74d33

  ‘Het is verboden op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw te bedelen om geld of andere zaken’ Klaar. De burgemeester moet niet jokken dat het niet zou kunnen.

 16. Bill

  @MJPD: U zegt het, helemaal gelijk. Absurd dat hier mensen nog intrappen, voornamelijk de GL-kortpittige kapsels uit stad en streek die geen idee hebben!!

 17. jansen

  Is het nu zo moeilijk????
  Helemaal geen verbod nodig.
  Gewoon niets geven, dan los dit probleem zichzelf op!

 18. [email protected]

  Volgens mij is deze gemeente r!d helemáál de weg kwijt…

 19. W

  Prima informatie Arjan!
  Maar als college van B&W moet je zo’n collegebesluit van het college van Breda wel willen nemen!
  Zaterdags op de bloemenmarkt met die accordionisten! hetzelfde verhaal. Heel vervelend, want ze spelen de hele dag dezelfde deun. En de standhouders moeten daar de hele dag naar luisteren! Er iets van zeggen durven ze niet, want je weet niet wat er dan gebeurt. Jammer hoor van de sfeer zaterdags. En het klopt Walther, aan het einde van de dag worden ze weer met een busje opgehaald.
  En……… het Utrechts draaiorgel zit b.v. met handen en voeten aan allerlei (tijds)regels vast. En dàt beeld hoort bij de stad Utrecht!

 20. Kadoendra

  @Arjan Verhoeven

  “Rajkowski en Wiegant gaven aan niet voor een bedelverbod te zijn omdat dit bijvoorbeeld ook de straatnieuwsverkopers zou raken”.

  Dus zij zien in dat de goede niet onder de kwade moeten lijden.

  Iedereen kan wel stappen willen zien van de gemeente, maar iedereen kan ook op een zeer simpele wijze zelf iets doen aan het probleem, door het gewoon compleet negeren van die bedelaars.

 21. Jan

  simpel een APV opstellen en opgelost, weg ermee.
  Dit hoort niet in ons land thuis !!!!
  Overigens vraag ik mij af waar dit in de wet staat vermeld.

 22. Yoshua

  Ik ben het volkomen eens met Jan van Zanen.
  Er is namelijk helemaal geen probleem met deze artiesten.
  Er is een probleem met de boze witte man m/v die zich ergert om zich aan iets te kunnen ergeren.
  Mijn favoriet is de ”verlamde man” die zijn benen achter zich aansleept.
  Natuurlijk weet ik wel dat de beste man helemaal niet verlamt is en normaal kan lopen.
  Maar je moet het kunstje wel kunnen doen de hele dag door.
  Zoals ik geld geef aan de straatmuzikanten van het conservatorium zo geef ik ook geld aan deze bedel artiesten.
  Denk dat 90% van de Utrechters deze bedel artiesten een warm hart toedragen.
  Maar die schreeuwen geen moord en brand en lijkt het dus dat iedereen boos is op de bedel artiesten.

 23. Freek

  Yoshua: in Londen doen ze ook al tien jaar niks aan bedel bendes, zie hier het resultaat: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2051482/amp/Child-beggars-young-making-100-000-year-gypsy-gangs.html
  Overigens is georganiseerde bedelarij in bijvoorbeeld België al verboden sinds 2006 in het kader van mensenhandel. Zat er in Antwerpen 20 jaar geleden nog om de 30 meter een bedelaar, die zitten nu natuurlijk elders.

 24. JdV

  @kadoendra. Ja, dat is de oplossing. Briljant. Gewoon negeren en wegkijken. Vooral geen aandacht aan besteden, dan houd het vanzelf op.
  En mocht dat toch niet werken, dan proberen we nog harder weg te kijken. Want wellicht is dat de oplossing.

 25. Kadoendra

  @Yoshua

  Die “verlamde man” bestaat die echt?
  Maar als hij echt bestaat dan wil ik voor hem echt wel een uitzondering maken, want deze meneer is duidelijk een kunstenaar en daarom is het ook eigenlijk een grote schande dat deze meneer zijn kunsten op de straat moet vertonnen, terwijl hij toch wel echt in een museum thuis hoort.

 26. Koel Hoofd

  Ze komen hier heen omdat de mensen in hun eigen land er niet meer intrappen. Maar ja, daar hebben ze ook geen goedgelovige D66/GL klapvee met kortpittige kapsels op bakfietsen. Als we die types naar oost europa exporteren onder het mom van milieu en klimaat redden, dan gaan die bedelaars er vanzelf wel achteraan?

 27. TEFK

  Deze ‘bedelaars’ zijn straatartiest en moeten aan de regels voor straatartiest voldoen. Vervolgens verbied je straatartiesten zonder vergunning in het hele stadscentrum.

 28. Kadoendra

  @JdV

  Denkt u dat een bedelaar slechts op straat staat te bedelen voor wat aandacht?!

 29. Joost

  Bij muziek en straatkrant is er sprake van een tegenprestatie.

 30. wollie

  de verlamde man is idd erg goed. ik ben hem eens een kwartiertje gevolgd toen ik op een dinerafspraak moest wachten. bleef in zijn rol maar sprak ineens wel engels 🤔

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).