Gemeente Utrecht blikt terug op blokkade door demonstranten: ‘korte tijd verkeershinder’ Gemeente Utrecht blikt terug op blokkade door demonstranten: ‘korte tijd verkeershinder’

Gemeente Utrecht blikt terug op blokkade door demonstranten: ‘korte tijd verkeershinder’

Gemeente Utrecht blikt terug op blokkade door demonstranten: ‘korte tijd verkeershinder’
Volgens de gemeente was er afgelopen zaterdag maar korte tijd verkeershinder in Utrecht vanwege twee blokkades van klimaatactivisten. Eerst gingen de demonstranten bij de Daalsesingel de weg op om te voorkomen dat het verkeer door kon rijden, en even later deden zij dit ook op het Westplein. “We hebben ons tot het uiterste ingespannen om de verkeershinder tot een minimum te beperken”, schrijft het college.

Volgens de gemeente was er afgelopen zaterdag maar korte tijd verkeershinder in Utrecht vanwege twee blokkades van klimaatactivisten. Eerst gingen de demonstranten bij de Daalsesingel de weg op om te voorkomen dat het verkeer door kon rijden, en even later deden zij dit ook op het Westplein. “We hebben ons tot het uiterste ingespannen om de verkeershinder tot een minimum te beperken”, schrijft het college.

Extinction Rebellion (XR) had afgelopen zaterdag formeel een demonstratie aangekondigd in het Daalsepark in Utrecht. Het college schrijft nu dat uit informatie van de politie bleek dat hoogstwaarschijnlijk ook het verkeer gehinderd zou worden en dit gebeurde uiteindelijk ook.

Tussen 12.00 en 16.00 werd de T-splitsing tussen de Daalsesingel en de Amsterdamsestraatweg geblokkeerd en daarna blokkeerde een klein groepje demonstranten de weg op het Westplein. Rond 20.00 uur waren de wegen weer vrij.

Schuren en hinder

Het college schrijft nu dat het demonstratierecht een groot goed is. “Demonstraties mogen schuren en hinder veroorzaken.” De mogelijke verkeershinder was voor de driehoek reden om in aanloop naar de zaterdag verkeersmaatregelen voor te bereiden. Hierdoor zou de impact van een eventuele blokkade op de bereikbaarheid van de stad worden beperkt.

“Er is een omvangrijk verkeerscirculatieplan opgesteld waarin enerzijds rekening is gehouden met de wensen van de demonstranten en anderzijds de eisen die we aan toegankelijkheid stellen voor hulp- en nooddiensten in het geval van calamiteiten. Hierbij is uiteraard ook oog geweest voor de impact op de ondernemers in de binnenstad”, schrijft het college.

De gemeente concludeert ten slotte dat er bij aanvang van de blokkades, zowel op de Daalsesingel als op het Westplein, korte tijd verkeershinder is geweest, maar door snel optreden van de politie en verkeersregelaars was deze situatie maar van korte duur.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Jack

  Demonstratierecht is een grondrecht maar niemand begrijpt dat je op een drukke zaterdag met een aantal activisten urenlang een kruispunt kunt bezetten. De demonstratie heeft slechts als doel om aandacht te vragen en dat gaat nou eenmaal beter als je de wet overtreedt dan dat je op het naastgelegen grasveld gaat protesteren. Door dit slappe beleid van de gemeente kun je op de volgende blokkades wachten…onbegrijpelijk.

 2. Jack

  En korte tijd verkeershinder? Het heeft de hele middag en begin avond overal vastgestaan in het centrum van Utrecht. De verkeershinder die de gemeente bedoeld is alleen het moment dat de acties begonnen en de auto’s op dat moment geen kant meer op konden. Later werd uiteraard het verkeer omgeleid. Maar dan was er natuurlijk nog wel extreme verkeershinder in het hele centrum.

 3. buurtbewoner

  tussen 12 en 20u? noem je dat kort haha, op een mensenleven bezien zeker? 🙂

 4. Utrechtse Jantje

  Ik vind het echt belachelijk wat deze Activisten tegenwoordig maar kunnen en mogen uitvreten op ‘n belangrijke doorgaande weg , waar andere mensen daardoor enorm in hun beleving en eigen activiteit belemmerd worden …. Je zal maar op weg zijn , naar een voor jou zéér belangrijk iets hé !!!

 5. Robbie H.

  Tja, als je weet dat het vast staat, de actie was ruim van tevoren aangekondigd, dan ga je toc h niet met de auto het centrum in?

  Dat is eigen schuld, dikke bult.

 6. Nico

  Onze gemeente helpt Extinction Rebellion wel door ze te laten protesteren en ze de ruimte te geven ondanks ellende die ze voor anderen veroorzaken. Gemeete Utrecht kunt u nu ook is een keer wat doen voor de mensen die NIET bij Extinction Rebellion horen..? En b.v. de protestmars alleen toestaan op het Jaarbeursplein zodat anderen die in uw stad wonen er geen last van hebben.
  Gemeente u zou mij verbazen als u is een keer echt optreed tegen deze minderheid die zich Extinction Rebellion noemt. Hun naam had beter kunnen zijn, Extinction Onze Wil Is Wet En Wij doen Wat We Willen………………..

 7. Koel Hoofd

  Moedwillig wangedrag faciliteren schept monsters die zich aan geen enkele spelregel meer gaan houden. Op een dag overschrijden ze ongewenste grenzen met hun grensoverschrijdend gedrag. En dan? Heel Nederland een verkeersinfarct?

 8. LGT

  Ach ja, de gemeenteraad van Utrecht vindt het allemaal wel goed. Wat had men anders verwacht van een ultra Links College. Optreden tegen linkse raddraaiers is er nooit bij.

 9. Vreemdeling

  Meer acties graag. Alleen op deze manier merken de burgers en de staat het meest dat er wat aan de hand is wat niet deugd.

 10. Klaasjan

  We gaan nog héél erg lang last krijgen van ernstige klimaatproblemen. Wie niet luistert, moet maar voelen. Er is niets links of rechts aan die problemen.

 11. Pee

  Die opstoppingen zorgen voor meer vervuiling omdat auto’s stil staan met draaiende motor.
  Als dat besef er niet is bij ER dan begrijpen ze dus ook niet dat klimaatveranderingen iets is wat net zo oud is als de aarde zelf.
  dat is niet te stoppen of te sturen.
  Bereid je voor op de veranderingen in plaats van dit soort nutteloze acties.
  Het wisselen van de polen hoort ook bij klimaatveranderingen en daar heeft de mens geen invloed op .
  het doel is om Co2 tot 0 terug te dringen de gevolgen daarvan is dat er geen leven meer mogelijk is.
  Dat weten deze ”wetenschappers ” blijkbaar ook al niet.

 12. w

  @vreemdeling
  wie ben jij om notabene andere burgers jouw klimaatgedram bij te brengen, alsof jij de waarheid in pacht hebt haha.
  De klimaatverandering waar jij zo over dramt is niet meer te stuiten, zelf als zou hypothetisch gezien: de hele wereld plotsklaps vanaf morgen klimaatneutraal zijn, dan nog duurt het minstens een eeuw alvorens daar enig effect van te merken/meten is.
  We moeten anticiperen op de verandering, en niet drammen en proberen het te remmen

 13. Klaasjan

  @Pee
  Geen onzin verkopen. Niemand wil het koolzuurgas in de lucht tot nul terugbrengen. Dan kan niet en dat zou bovendien contraproductief zijn omdat planten het nodig hebben. Er is alleen teveel. Klimaatveranderingen en wisselen van de polen, zeker, en dan praat je over heel erg lange periodes. Maar aan de huidige klimaatverandering is de mens schuldig en dat is bereikt in een korte periode, nl. van tientallen jaren. Als we niet heel gauw beginnen met forse maatregelen, zijn de rampen voor de natuur en dus ook voor de mens niet te overzien.
  Een door een protest veroorzaakte verkeersopstopping is vergeleken daarbij maar een peuleschil.

 14. Vak J

  Korte overlast?

  Hoe durft je het zo te benoemen! Overal omrijden met veel irritaties

  Als deze types willen demonstreren facilitair ze dab ergens anders,net als de pro Palestina gangers, luister je niet? Dan arrestaties of het waterkanon er op.

  Kan me nog herinneren dat bvb Pegida ook verplaatst werd naar een grasveldje, wat ze overigens ook deden.

  Er word met 2 linkse maten gemeten!

 15. Statler

  @Klaasjan:
  Kooldioxide. Niet: koolzuurgas. Koolzuurgas zit in- en ontwijkt uit een waterige oplossing. Volgens u hoog tijd dat we frisdrank gaan verbieden?

 16. Statler

  @Klaasjan:
  ik bedoel die met “prik”.

 17. Klaasjan

  @Statler
  Gaat u mij een lesje chemie geven met een onzinnig voorbeeld over frisdrank? Weet u zelf hoe het zit?

 18. Eric

  Lokale driehoek.

  Wel eens gehoord van het verstoren van de Openbare Orde, deze regel is zo vaak getrokken, dat bij dit soort demonstraties, ook op het CS, dat een geldige reden is om demonstraties te verbieden of te verplaatsen!

  Of praat wethouder Lotte van Hooydonck, u weet wel de anti auto wethouder, mee in dit soort vergaderingen?

  Dit is trouwens een opmaat voor de toekomst van de stad nu er allerlei knips, versmallingen etc van wegen in de stad op handen zijn. Urenlange vertragingen en files, zeer goed voor het milieu

  ” Dank” je wel College!!!

 19. Statler

  @Klaasjan:
  Sorry, geen lesje, was bedoeld als flauwe humor met een knipoog. Correcte benaming in een minder correcte context. En ja, ik heb het vermoeden dat ik weet waar ik over praat.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 20. Klaasjan

  @Statler
  Ook ik weet waarover ik praat als het op chemie aankomt. Ik schrijf het hier maar nooit met chemische symbolen want dat zie ik al te vaak fout voorbijkomen. Ik had uw reactie niet als humor herkend en ik accepteer uw excuus.

 21. Jan Klaassen

  Klaas Jan stapt zeker zo ook in zijn autootje of niet? …….. Pakt de trein (kolenelektra uit polen) , koopt zeker nooit een maaltijdsalade, of heeft een lege koelkast zonder verpakkingen? …… Hoe bewaart hij zijn vleeswaren en/of kaas of ander beleg? In een metalen bus? ………… ………….. Olie is nodig. We kunnen beter inzetten op bevolkingskrimp, wereldwijd. is het nodig er is overbevolking. dát is het probleem. Mensen niet meer dan 1 a 2 kinderen laten nemen dát lost het op. .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).