Gemeente Utrecht: 'Cijfers laten geen verschuiving zien van het Zandpad naar illegale prostitutie' - De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht: 'Cijfers laten geen verschuiving zien van het Zandpad naar illegale prostitutie' - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht: ‘Cijfers laten geen verschuiving zien van het Zandpad naar illegale prostitutie’

Gemeente Utrecht: ‘Cijfers laten geen verschuiving zien van het Zandpad naar illegale prostitutie’
Sinds de sluiting van alle raamprostitutie in de zomer van 2013 in Utrecht, zijn er ongeveer 85 verschillende sekswerkers aangetroffen binnen de illegale prostitutie. Van die 85 sekswerkers waren er 6 afkomstig van het voormalige Zandpad. “De conclusie dat veel oud-Zandpad sekswerkers nu illegaal in de prostitutie in Utrecht werken, wordt niet met onze cijfers bevestigd”, aldus de gemeente.

Sinds de sluiting van alle raamprostitutie in de zomer van 2013 in Utrecht, zijn er ongeveer 85 verschillende sekswerkers aangetroffen binnen de illegale prostitutie. Van die 85 sekswerkers waren er 6 afkomstig van het voormalige Zandpad. “De conclusie dat veel oud-Zandpad sekswerkers nu illegaal in de prostitutie in Utrecht werken, wordt niet met onze cijfers bevestigd”, aldus de gemeente.

De Utrechtse politieke partij Student en Starter heeft eerder vragen gesteld over het aantal illegale seksinrichtingen in Utrecht. Zo wilde de partij weten waarom de gemeente concludeerde dat er geen verschuiving van het Zandpad naar illegale activiteiten heeft plaatsgevonden. Dat heeft de gemeente nu onderbouwd met cijfers.

Cijfers

In het eerste half jaar van 2015 zijn er 8 illegale seksinrichtingen opgespoord, in bijvoorbeeld hotels, woonhuizen en massagesalons. In 2014 werden er in totaal 11 illegale seksinrichtingen ontdekt en in 2013 waren dat er 14. Sinds de sluiting in de zomer van 2013 van alle raamprostitutie in Utrecht tot 1 juni 2015 zijn er 85 verschillende sekswerkers aangetroffen binnen de illegale prostitutie, waarvan 6 van het voormalig Zandpad.

Begin deze maand brachten wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit een rapport naar buiten, waarin zij concludeerden dat het handelen van de gemeente Utrecht onjuist was bij het sluiten van het Zandpad. Daarin werd onder meer geconcludeerd dat de sekswerkers niet alleen zijn verplaatst naar andere raamprostitutie en clubs in andere steden, maar ook naar niet-geregistreerde settingen, zoals thuiswerk of privéhuizen.

10 Reacties

Reageren
 1. Y

  Ik word een beetje schijt ziek van de gemeente Utrecht! Ze moeten het gewoon toegeven dat ze een fout hebben gemaakt door de zandpad in 1 keer te sluiten, er zijn er 6 vrouwen gevonden in de illegaliteit dat zijn er 6 te veel! En dat zijn alleen geregistreerde dus cijfertjes en al die anderen dan? Waar zijn die dan? Aleid Wolfsen je hebt een grote fout gemaakt jij bent de grootste pooier ooit je hebt de vrouwen als grof vuil behandeld! Schande.

 2. Mikel

  En laat ook even de verhoogde cijfers zien in utrecht zien van alle verkrachtingen en aanrandingen van afgelopen jaar.

 3. Mona

  Hadden ze die boten niet wat op kunnen lappen en dan verhuren tijdens de Tour?

 4. [email protected]

  Ach Palermo aan de vecht, we weten het toch, er zit veel meer achter deze sluiting, en natuurlijk waren er dingen niet aan de haak, maar zo alles sluiten, nee.

 5. marc

  wat een slappe zielige zooi bij de gemeente utrecht! denken ze nu echt dat de mensen dit gaan geloven ! lees dit : http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4077372/2015/06/15/Grote-stijging-in-meldingen-van-illegale-prostitutie.dhtml , o wacht…de linkse ideologie bestaat natuurlijk voor een groot deel : als je iets niet ziet , bestaat het ook niet! dus andere kant op blijven kijken en door gaan met je utopische gedachten goed stelletje slappehappelingen! bah

 6. Jiri

  Hoe kan illegale prostitutie bestaan als het beroep legaal is?

 7. verena

  Als recreant en hondebezitter vind ik het niet erg dat de prostituees weg zijn bij het zandpad.
  Als mede- mens weer wel. Die dames moeten toch ook ergens kunnen werken? En dan was het Zandpad nog wel een enigszins transparante plek.

  Maar eerlijk gezegd vond ik er ook wel een beetje een rare sfeer hangen, en het rook ook raar daar, een soort permanente sperma- damp ofzo.

  Illgele prostitutie is net zoiets als illegale horeca: het wordt dan uitgeoefend op een plek waar t niet mag.

 8. Frank

  De Gemeente Utrecht heeft zelf invloed op de geproduceerde cijfers, door selectief te werk te gaan bij opsporing. Ik hou het dus maar bij het rapport van de UU en de Erasmus.

 9. Tom

  De Gemeente heeft het over een periode van 2 jaar, in die periode is 85 keer een illegale prostituee gepakt. Stel de kans dat zo’n prostituee gepakt wordt is 10%. Ten slotte staat de politie er niet elke keer naast als er illegale seks plaats vindt en er zullen vrouwen zijn die dat heel incidenteel doen. Dan zijn er over een periode van 2 jaar 850 vrouwen in Utrecht die wel eens geld voor seks hebben gehad in hotels, thuis, vakantiehuisjes e.d.. Dat lijkt niet een veel te hoge schatting. Uit de steekproef van 85 waren 6 vrouwen van het Zandpad. Voor de hele Utrechtse populatie van illegale prostituees met een geschatte grootte van 850 zijn dan naar verwachting 60 vrouwen van het Zandpad afkomstig en dat is een grote verschuiving.

 10. Henny Tielrooy

  Ik verheug mij al op de schadeclaim die Utrecht voor zijn koker krijgt. Miljoenen gaat dat kosten. Eerst de kanten renoveren waar de boten aanliggen en dan sluiten.
  Weltrusten Burgemeester.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).