Gemeente Utrecht denkt wederom na over vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling Gemeente Utrecht denkt wederom na over vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling

Gemeente Utrecht denkt wederom na over vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling

Gemeente Utrecht denkt wederom na over vuurwerkverbod tijdens komende jaarwisseling
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
Ondanks dat oud en nieuw nog maar net achter ons ligt, is de gemeente Utrecht al bezig met de voorbereidingen van de aankomende jaarwisseling. Ook afgelopen keer waren er weer incidenten in de stad die volgens het college vrijwel allemaal gelinkt kunnen worden aan het afsteken van al dan niet illegaal vuurwerk en “maken dat wij onverminderd blijven toewerken naar een vuurwerkverbod.”

Ondanks dat oud en nieuw nog maar net achter ons ligt, is de gemeente Utrecht al bezig met de voorbereidingen van de aankomende jaarwisseling. Ook afgelopen keer waren er weer incidenten in de stad die volgens het college vrijwel allemaal gelinkt kunnen worden aan het afsteken van al dan niet illegaal vuurwerk en “maken dat wij onverminderd blijven toewerken naar een vuurwerkverbod.”

Op 1 januari van dit jaar liet de gemeente onder meer al weten dat er tijdens oud en nieuw 12 personen zijn opgepakt, 30 auto’s in brand hebben gestaan (dat is nu teruggeschroefd naar 21) en de ambulances 21 keer moesten uitrukken voor een spoedrit. Ook zijn hulpverleners op verschillende momenten bekogeld met vuurwerk. Nu is bekend dat een minderjarige zwaar blijvend letsel heeft opgelopen als gevolg van vuurwerk.

Ook is bekend dat er voor ruim 122.000 euro aan schade is veroorzaakt aan spullen van de gemeente. Denk hierbij aan straatmeubilair, afvalbakken en parkeermeters. 90 procent hiervan is volgens de gemeente veroorzaakt door vuurwerk en de overige 10 procent door ‘vernielzucht’.

Papiercontainers

“Opvallend zijn de kosten van 25.000 euro als gevolg van schade aan twee ondergrondse papiercontainers. We benadrukken dat naast deze kosten er ook 37 ruiten van bushokjes zijn vernield tijdens de jaarwisseling.”

De voorbereidingen voor aankomende jaarwisseling zijn inmiddels gestart. “De jaarwisseling moet wat ons betreft een feestelijk en veilig moment zijn. Helaas wordt dit nu in de praktijk vaak overschaduwd door overlast en schade die elk jaar opnieuw met vuurwerk wordt veroorzaakt en die afbreuk doen aan de traditie om feestelijk het ene jaar te beëindigen en het volgende te beginnen.”

Alternatieven

Omdat het nog maar de vraag is of er komende oude en nieuw een nationaal vuurwerkverbod is, gaat de gemeente in beraad om te kijken wat een lokaal afsteekverbod betekent. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat het aanbieden van ‘volwaardige alternatieven’ het draagvlak voor zo’n verbod vergroot.

Hier moeten echter wel kosten voor worden gemaakt en de gemeente zegt nu al dat die middelen op dit moment niet beschikbaar zijn. In april van dit jaar komt de gemeente met meer informatie over komende jaarwisseling.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  De over over overgrote meerderheid van alle schade en overlast wordt veroorzaakt door: 1) illegaal vuurwerk, 2) illegaal gebruik, 3) moment dat al verboden is.

  Hoezo moet dan het gene dat wel legaal is, en wel legaal gebruikt wordt, en wel op de juiste tijd wordt afgestoken OOK verboden worden?

  Handhaaf eens. Je kan nu al niet een fractie van wat al verboden is handhaven. Zeg maar de overgrote hoofdoorzaak van alle vernielingen en overlast. Hoe gaat meer verbieden daar bij helpen. Ik denk dat geen enkel klootzakje denkt, ow legaal siervuurwerk is nu ook verboden, dan ga ik geen shit meer vernielen met Cobra’s.

  Dit is gewoon achterlijkheid.

 2. Taeke D.

  We moeten toe naar een landelijk verbod gekoppeld aan handhaving plus controle aan de grens. Begin dan niet pas in oktober eens na te denken.

 3. Natte Otter

  Taeke, waarom niet beginnen met handhaving van wat al verboden is en overduidelijk illegaal. Handhaving doet niets.

  Grenscontroles? Je wil in juli grenscontroles gaan doen aan onze grenzen? Of het is grondig en nuttig, en een immense overlast. Of het is totaal nutteloos.

 4. Hans

  Landelijk verbod & handhaving.
  Waar wachten we nog op.

 5. Geenstijl@Utrecht

  Van mij mag er een verbod komen op vuurwerk, het is gewoon enorm slecht voor mens,en milieu.

 6. Wil

  Denken denken denken. Knopen doorhakken moeten ze!
  Weg met die nare “traditie”!!

 7. Taeke D.

  @Natte Otter
  Ik schreef nergens dat ik al in juli grenscontroles zou wensen.
  Alleen handhaven zonder totaalverbod zorgt slechts voor een waterbedeffect. Bovendien is alleen handhaven niet te doen, er is vanaf half december al een overmaat aan vuurwerkbommen waar te nemen.
  Daarom dus de wens voor een totaalverbod plus grenscontroles plus handhaving. En dan bijtijds beginnen na te denken en niet pas halfslachtig gedoe als het al te laat is. Deze idiote steeds erger wordende zogenaamde traditie kan inderdaad weg.

 8. Pee

  @Natte Otter
  Ik weet niet of je op de hoogte bent van het feit dat in Duitsland en Polen het hele jaar door vuurwerk word verkocht.
  Dus tegen het eind van het jaar zijn er al flink grote partijen vuurwerk ons land in geloodst .

 9. Wies

  Verbieden zonder handhaven heeft weinig zin. Ben ook niet een fan van vuurwerk. Het liefst een oud en nieuw zonder. Maar het illegale spul dat voor de jaarwisseling wordt afgestoken is mij meer een doorn in het oog. En dat is al verboden… Maar wie handhaaft?

 10. Natte Otter

  @Pee dat is exact wat ik bedoel. Dus of je moet het hele jaar de hele grens gaan controleren met enorme overlast. Maar dat is wel effectief. Of je doet dat niet en dan heb je een bak illegaal vuurwerk.

  @Taeke maar waterbedeffect? Welk waterbed? Kan je me dat uitleggen? Er is geen legaal vuurwerk te koop tot de laatste 3 dagen. Tot vorige jaarwisseling hadden we 2 jaar een verbod. Als je niet kan handhaven als alles verboden is en niet legaal te krijgen. En er niet mag worden afgestoken… Dan veranderd er toch absoluut helemaal niets als je alles verbied met de jaarwisseling als het wel legaal is?

  Ze handhaven nu al niet, en dat is niet een gevalletje van ‘maar er wordt ook legaal vuurwerk verkocht, dus het is niet te zien wat wat is’. Zoals @Wies ook zegt. Er is geen legaal vuurwerk te koop tot 28 december. En alles wat hard knalt (en geen heel erg mooi siervuurwerk is), is verboden. Er is geen twijfel, er is te handhaven als er capaciteit is. Want alles is al verboden. Zelfs legaal vuurwerk kan je prima handhaven want dat mag pas om 20:00 op oude jaars.

  Het is een kwestie van capaciteit en prioriteiten van de handhavers. “We hebben nu niet genoeg capaciteit om er iets aan te doen, laten we het probleem groter maken.”

 11. Dave

  Verbod zsm aubergine en niet alleen in Utrecht maar goed begin. Vreselijk die terreur van plezier van een paar en angst voor velen, arme dieren, vuurwerk ongelukken, kosten en het belangrijkste de milieu schade.

 12. JdV

  @dave: ik ben ook voor een verbod op aubergines. Vreselijk vieze groente.

 13. Katja

  Niet denken, maar doen. Het is mooi geweest, altijd vernielingen en brandstichtingen, afgelopen jaar 30 auto’s in de fik, en Dijksma heeft het over “relatief rustig”. Op elke andere dag was het “onacceptabel” geweest.

 14. Scherpschutter

  Het wordt ook eind 2023 weer erg vermakelijk om te zien hoeveel mensen geen ene flying fuck geven om een verbod van wat linkse wappie-authoritarians.

 15. Bulent

  Ben fan van vuurwerk met oud en nieuw.

  Zie het liefst een mooie vuurwerkshow centraal georkestreerd, alle andere vuurwerkactiviteiten overschaduwen en een feest voor iedereen regelend.

  Soort oud en nieuw festival. Iets cultureels voor de niet culturelen.

 16. Miraak

  Ben al die azijnzeikers echt spuugzat, altijd maar zeiken om dat vuurwerk maar zelf geven ze ook geen moer om het milieu. Bij skiën gebeuren ook vele ongelukken zelfs met dodelijke afloop dat kunnen we dan toch ook verbieden, nu weer 4 doden door lawines in Oostenrijk. Laten we aub normaal doen en stoppen met dat onzinnige verbod want het gaat tpch niets uithalen. En alsof een vuurwerkverbod meteen voor een beter klimaat zorgt, dan zou je cat1 ook moeten verbieden. Mensen moeten nietnzo hypocriet doen

 17. Marien

  En wat gaan we doen met de legale verkooppunten die enorme investeringen hebben moeten doen om veilig goedgekeurd consumenten siervuurwerk te mogen opslaan en te verkopen? Dat ruimhartige compenseren (not) kennen we inmiddels. Weer iets waar de normale Nederlander de dupe van wordt welke gewoon tussen de vastgelegde wettelijke tijden siervuurwerk wil afsteken.

 18. Dutch van der Linde

  Ik lach me echt suf om die mensen die maar roepen om een verbod met als reden het milieu kom op man, ga me toch niet wijsmaken dat jullie geen dingen doen die slecht zijn voor het milieu want dan doen we allemaal. Echt die hele vuurwerkdiscussie is gewoon nergens op gebaseerd en lokt alleen maar irritatie uit.

 19. Derk van Dorth

  Vraagje: bestellen mensen vuurwerk niet via Ali Baba of andere buitenlandse pakketdiensten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).