Gemeente Utrecht doet aangifte van vernieling kunstwerk in Park Oog in Al Gemeente Utrecht doet aangifte van vernieling kunstwerk in Park Oog in Al

Gemeente Utrecht doet aangifte van vernieling kunstwerk in Park Oog in Al

Gemeente Utrecht doet aangifte van vernieling kunstwerk in Park Oog in Al
Het beeldwerk Staande figuur van kunstenaar Paul van Crimpen is vernield. De gemeente Utrecht gaat aangifte doen van vernieling van het werk dat in Park Oog in Al stond.

Het beeldwerk Staande figuur van kunstenaar Paul van Crimpen is vernield. De gemeente Utrecht gaat aangifte doen van vernieling van het werk dat in Park Oog in Al stond.

De aankoop van het werk is gedaan met het kunstbudget toen aan de Oude Kerkweg in Hoograven in 1970 een nieuwe veegpost van de gemeentelijke reinigingsdienst werd geopend. Het budget dat voortkwam uit de percentageregeling beeldende kunst was te weinig voor een nieuwe kunstwerk. Daarom werd het beeld Staande figuur, gemaakt in 1955, aangekocht.

De Adviescommissie voor Beeldende Kunst vond het een mooi werk, maar vond het bij de veegpost niet goed staan. Uiteindelijk kreeg het beeld een plekje in park Oog in Al. Daar stond het al die tijd totdat het deze week vernield werd. Wat er precies gebeurd is, is niet bekend. De gemeente Utrecht laat weten dat ze aangifte gaan doen. Het beeld wordt naar het depot gebracht waar gekeken wordt of het nog te restaureren is.

Bron: Gemeente Utrecht

28 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Omdopen tot liggende figuur. Problem solved. Next.

 2. Berk

  Jemig wat een treurige cynische reactie JdV. Misschien wel net zo treurig als het vernielen van het beeld zelf.

 3. HArry

  Gewoon weghalen en opruimen. Gemeente ruimt zelf ook andermans kunstobjecten op.

 4. Scherpschutter

  Ik denk dat de molesteerder in kwestie dit kunstwerk niet herkend heeft als kunstwerk. Een vergissing die ik de vernieler persoonlijk niet heel zwaar kan aanrekenen (dat kon iedereen in dit geval overkomen), maar desalniettemin hoop ik uiteraard dat dit eigendomsschendend stuk tuig opgepakt wordt. Van eigendommen van anderen heb je af te blijven. Ook als het een met mos begroeide lukraak gestapelde stenen omvat…

 5. BdV

  De mens ontwikkelt zich steeds verder tot een wezen van uiterst hoog niveau.

 6. Lachgas

  Is het wel vernield of gewoon ingestord?
  Vocht, bevriezen en daar ligt het dan.

 7. Anne

  @allen: wat dacht je van een geabstraheerde figuur met een kind op de heup?
  En inderdaad, ook als ik de Kerstversiering van de buren echt verschrikkelijk vind ga ik die natuurlijk niet vernielen.

 8. HArry

  Monolieten zijn in in deze wereld zijn.

  Deze liet alleen.

 9. Bahco

  Maar … Waar zijn de Oude Kerkweg en die veegpost gebleven? De zoekmachines vinden niets …

 10. JdV

  @berk. Geen gevoel voor humor maar je wel heel druk maken om first world problems. Deugen.

 11. Koel Hoofd

  totaal nutteloze actie

 12. Willem Alexander

  Waarschijnlijk een reactie op het vuurwerkverbod…

 13. Alain

  Misschien niet het allermooiste beeld ooit, maar het paste prima in het park en een wat abstracter werk is aardig voor de afwisseling.

  Daarnaast, ik heb het vermoeden dat de aesthetische kwaliteit van een kunstwerk het *nooit* immuun maakt voor baldadigheid en vernielzucht.

  Gewoon ontzettend jammer.

 14. Fred

  Bahco:
  Zie de tekst bij https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/f7ee3baa-9ca6-5b1d-ab8e-3a8473416fd1/media/85365030-0640-5b06-6fb5-f811e9174fcb?mode=detail
  auteur Smilda, G.J.C.A.

  Hoewel ik er jaren vlakbij heb gewoond wist ik niet dat daar een Oude Kerkweg was. Over een veegpost daar weet ik ook niets, rond 1970 woonde ik op Overvecht.

 15. Berk

  @JdV o het was humor. Ik heb me kapot gelachen.

 16. Bromsnor

  Bromsnor begrijpt noch de vernieling, noch de reacties hierboven. Het was best mooi en van ons allemaal.

 17. wollie

  de markt zal het wel oplossen… niet?

 18. Willemradio

  @Bahco:
  Simpel met google gevonden.
  Plaats van die oude straat zie link:
  https://mapio.net/pic/p-25104873/

  @Fred:
  Als je van het punt op het kaartje, onder de eerder gegeven link, naar de Vaartserijn loopt, kom je aan het einde van de Vaartserijnstraat uit.
  Daar zit al jaren lang de veegpost op huisnummer 2.

 19. Rinke Doornekamp

  Wat een stelletje idioten om een kunstwerk in park Oog in Al te slopen. Ik heb indertijd als lid van de commissie beeldende kunst samen met Paul Borkent die toen hoofd van de plantsoenen was het beeld daar laten plaatsen. We hebben speciaal dat plekje uitgezocht, langs het wandel pad tegenover de bloemenheuvel. Daar vlakbij staat ook het prachtige bronzen beeld, Badende Suzanne van Oscar Jespers. Daar konden die stommelingen ook al niet van af blijven. Toen ik daar nog woonde had ik elke keer keer een afwasborstel bij me als ik de hond uitliet om het beeld schoon te maken. Het vernielde beeld van Paul van Crimpen heet niet: Staande figuur, maar Moeder en kind! Als je goed kijkt kun zien dat de vrouw, rechts op de foto, een kind omarmt. Het is een kubistisch beeld. Ik wordt hier toch zo droevig van!

 20. Piet

  Met mos begroeide lukraak gestapelde stenen?
  Bevroren en ingestort?
  Een aantal reageerders kan alvorens te reageren beter even goed naar de foto’s kijken.

 21. Ton

  Au !

 22. Bromsnor

  Bromsnor begrijpt vandalisme niet en begrijpt het goedpraten van vandalisme al helemaal niet. Vannacht is Bromsnors kerstversiering gesloopt, waar moet dat heen met deze wereld!

 23. woutvr

  Triest. Moeten we nu ook al camera’s gaan zetten bij kunstwerken?

 24. JdV

  @berk: kapot gelachen. Mooie woordspeling in dit kader. Chapeau.

 25. Daphne

  Onguur parkje, sowieso. S avonds kun je er beter wegblijven.

 26. Jonas

  @Rinke: Naar inderdaad. We leven nu eenmaal in een zeer asociale wereld waar de moraal, met name onder jongeren ver te zoeken is. Het is niet anders.

 27. Fred

  Willemradio:
  Dank voor de toelichting, weer wat kennis opgedaan van dat stukje Utrecht. Hetgeen ik al wel kende van bijvoorbeeld de voormalige gereformeerde Maranthakerk, nu de Immanuëlkerk.

 28. Julia

  ‘Alles van waarde is weerloos’ (citaat van Lucebert). Cultuurbarbaren, schandalig!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).