Gemeente Utrecht en DPG bij de rechter vanwege ja-ja-sticker | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht en DPG bij de rechter vanwege ja-ja-sticker | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht en DPG bij de rechter vanwege ja-ja-sticker

Gemeente Utrecht en DPG bij de rechter vanwege ja-ja-sticker
De gemeente Utrecht en uitgever DPG van het Stadsblad stonden woensdag tegenover elkaar bij de rechter. Het verschil van inzicht gaat over de ja-ja-sticker, want DPG vreest verliezen als de krant niet zonder meer door de brievenbus mag.

De gemeente Utrecht en uitgever DPG van het Stadsblad stonden woensdag tegenover elkaar bij de rechter. Het verschil van inzicht gaat over de ja-ja-sticker, want DPG vreest verliezen als de krant niet zonder meer door de brievenbus mag.

De gevierde en gevreesde ja-ja-stickers kunnen sinds deze week opgehaald worden bij de gemeente. Utrechters mogen vanaf 1 januari 2020 zelf aangeven of ze reclame en huis-aan-huisbladen in de brievenbus willen. Daarvoor moeten bewoners een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken.

Dit is precies het tegenovergestelde van het huidige stickersysteem, waarbij Utrechters moeten aangeven dat ze het drukwerk juist niet willen hebben. Door de nieuwe sticker moet er jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid papier, inkt en brandstof bespaard worden. De verwachting is namelijk dat veel huishoudens geen ja-ja-sticker nemen, waardoor daar geen drukwerk meer bezorgd mag worden.

Rechtbank

Het Stadsblad is echter niet blij met het plan. De sticker kan zorgen voor verliezen bij de krant. Als nog maar weinig huishoudens een krant willen ontvangen zullen adverteerders mogelijk ook gaan afhaken. Daarnaast vindt de Stadsblad dat het plan zorgt voor een verschraling van het medialandschap.

Uitgeverij DPG wil daarom het nieuwe systeem laten toetsen op rechtsgeldigheid bij de rechter. De twee partijen ontmoetten elkaar woensdag bij de rechtbank. Die doet over twee weken een uitspraak.

Daarnaast houdt DPG alle scenario’s open; een campagne om de ja-ja-sticker te promoten, samenwerkingen met andere bedrijven of een ander distributiesysteem.

28 Reacties

Reageren
  1. Karla

    Als ik dan het Stadsblad voortaan WEL krijg, wil ik die JA-JA sticker wel. 🙂

  2. trol

    Karla, hier hetzelfde….krijg dat ding nooit. Geen idee of het wat is ook 🙂

  3. Harry

    Ik ga zo eens even een stapeltje halen.

    Plak ik gelijk waar nog geen sticker hangen gelijk de hele portiek vol.

    Dat heet mensen helpen wat het huidige college maar bijzaak vindt met hun ongrondwettelijke besluiten.

  4. VincentDV

    @Harry:
    Dat heet vandalisme en bekladden. Als je echt denkt dat de mensen in het portiek geholpen zijn met die sticker, doe ze dan bij hun in de brievenbus met een briefje erbij waar die sticker voor dient. Dat is wel zo netjes.

    Trouwens, kun je mij aangeven welk artikel in de grondwet door het collegebesluit is overtreden?

  5. ron

    Copy/paste: “Als nog maar weinig huishoudens een krant willen ontvangen zullen adverteerders mogelijk ook gaan afhaken. ”
    Dan denk ik dus, als nog maar weinig huishoudens die krant willen ontvangen, hoe zit het dan met je eigen bestaansrecht, Stadsblad? (overigens ontvang ik dat blad a jaren niet meer, zelfs zonder sticker op mijn brievenbus).

  6. BM

    Ja-Ja sticker meeleveren met de eerstevolgende stadsblad, opgelost.

  7. Harry

    @ VincentDV

    Ik zie geen reden om ze in de bus te doen omdat de gemeente deze mensen ook niet betrokken heeft in hun almachtige wijze besluit.

    Het Grondwettelijk recht ter bescherming van de Vrijheid van Nieuwsgaring. En reclamebladen of het lokale suffertje vallen daar ook onder.

  8. Herman

    Zelfs de VVD vindt dat ongevraagd papier verspillen moet kunnen. Want dan kan er geld verdiend worden. …..

  9. VincentDV

    @Harry:

    Je maakt de gemeente het verwijt dat ze burgers niet betrokken heeft in het besluit. Ten eerste is dat niet waar. Ons stadsbestuur is gekozen door de burgers zelf. Ten tweede is het heel eigenaardig dat als je de gemeente een verwijt maakt, je op grond daarvan vindt dat je zelf verwijtbaar gedrag zou mogen vertonen. Alsof een politieagent mag gaan stelen omdat hij een dief betrapt heeft.

    De vrijheid van nieuwsgaring is het recht van iedere burger om inlichtingen en denkbeelden te ontvangen en te garen zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.

    Iedere burger heeft de vrijheid om een ja-ja-sticker te plakken. Sterker nog: de overheid faciliteert het! Deze vrijheid komt in het geheel niet in het geding. Er bestaat echter geen vrijheid tot het dumpen van stapels ongewenst papierafval door de brievenbus van iedere burger die het niet nadrukkelijk verbiedt.

    Nu zou je nog kunnen tegenwerpen dat er sprake is van “inmenging van enig openbaar gezag”. Die vlieger gaat niet op. Het gaat om ‘nieuwsgaring’, het verzamelen van nieuws. De overheid mag niet censureren en niet dwarsbomen. Maar dat gebeurt hier niet omdat de burger nog steeds actief actief nieuws mag garen. De overheid heeft geen plicht te garanderen dat nieuws door elke brievenbus gepropt wordt.

    Tegenstanders van ja-ja doen vreselijk kinderachtig. Alsof hun speelgoed wordt afgepakt. Dat is flauwekul. Iedereen die dat wil, kan reclame blijven ontvangen. Er wordt geen recht geschonden, er wordt enkel een einde gemaakt aan een zinloze cyclus van drukwerk maken, verspreiden en ongelezen tot afval maken.

  10. Luuk Upuuk

    Goh vroeger kregen we die krant ook in De Bilt en Bilthoven. Wist niet dat ie nog bestond.

  11. GeenStijl@Utrecht😉

    Het probleem is dat het stadsbestuur en de politiek ver van de bevolking in Utrecht afstaan.
    Dan krijg dit soort fantastische politieke ideeën waar niet echt iederéén op zit te wachten.

  12. Ooginaller

    Ik zei eerder al:

    ‘Dit is nu echt een uitstekend plan met alleen maar winnaars. Het milieu, de consument – die niet meer nodeloos naar de papierbak hoeft te lopen – en als ze het slim spelen zelfs de huis-aan-huisbladen. Zij kunnen immers tegen hun adverteerders zeggen dat de oplage weliswaar omlaag is gegaan, maar dat de mensen die zo’n krant ontvangen daar wel een bewuste keuze voor hebben gemaakt. En hem dus bewust zullen lezen. Scheelt ook een boel drukkosten en bezorgkosten.‘

    De mensen die gehecht zijn aan hun stadsblad, nemen echt wel de moeite om een sticker te plakken. Maar volgens mij dondert negentig procent van de ontvangers dat ding ongelezen bij het oud papier. Als je als uitgever dan met een hoge oplage gaat pronken, houd je zowel jezelf als de adverteerders voor de gek. En willens en wetens ook nog eens.

  13. Trammekrantje

    Je kan toch gewoon elke week de ja/ Ja stikker met de krant meeleveren.

  14. Hahahahaha

    Krijgt iemand t stadsblad nog dan? Rijnsweerd al 8 jaar niet meer

  15. VincentDV

    @GeenStijlUtrecht:
    Ca. 40% van de mensen heeft al een ja/nee of nee/nee sticker. Van de overige 60% geeft 70% aan dat ze reclame willen ontvangen. Dat betekent dat slechts 42% van de mensen geïnteresseerd is in de folders. 42% is een flinke groep die inderdaad niet speciaal zit te wachten op deze verandering. Daartegenover staat dat 58% geen interesse heeft in al die reclame.

    Het is dus een prima besluit dat goed past in deze tijd waarin we wat beter nadenken over hoe we omgaan met energie, afval en de leefomgeving.

    Wie reclame wil blijven ontvangen kan bij het stadskantoor en de wijkbureaus een ja-ja sticker ophalen of er een bestellen via https://www.zetjebrievenbusopgroen.nl
    Feitelijk verandert er dus voor de liefhebbers vrijwel niets, ze moeten één keer een sticker plakken, dat is toch ook weer niet zo’n enorme opgave.

    Bedenk ook dat het verwerken van de afvalstroom van ongelezen reclamedrukwerk de gemeente een hoop geld kost. Daarop wordt nu bespaard zodat het geld beter benut kan worden.

  16. Dirk

    Het stadsblad wil mij hun rommel ongevraagd in mijn brievenbus blijven gooien. Laat ik het dan ook over een andere boeg gooien: ze houden kantoor op het Vredenburg 24 in Utrecht. Voor iedere reclamefolder die ik van ze krijg, zal ik ze inschrijven bij meerdere gratis abonnementsservices.

  17. Harry

    Het zit ‘m in het principe van het zelfbeschikkingsrecht over je eigen buik, huis, auto of brievenbus. Met iedere overheidsbemoeienis met deze zaken verliezen we een stuk van onze vrijheid en is een stap richting een totalitair systeem of een andere technocratie.
    Mensen voorlichten is zonder meer akkoord maar het besluit moet bij de mensen ZELF liggen. Daar schuurt het bij vele mensen het meest.
    Eisen dat andere mensen gaan leven conform jouw moderne of traditionele of religieuze of klimaatreddende inzichten is precies de essentie van het probleem.

  18. wollie

    niet zo piepen, harry. plak gewoon die stikker en daar is je zelfbeschikkingsrecht.

  19. Een utrechter

    De gemeente gebruikt het Stadsblad zélf om de gemeentelijke mededelingen aan de inwoners kenbaar te maken.
    Overigens heeft het Stadsblad al langere tijd problemen met het krijgen van voldoende bezorgers.

  20. Katja

    Stadsblad ? Nooit meer gezien.

  21. Ineke Drok

    Krijg t Stadsblad ook nooit bezorgd.

  22. VincentDV

    @Harry:
    Het is me wat. Een sticker als stap richting een totalitair systeem.
    Jouw redenatie volgend, is elke wet die iemand ergens in beperkt zo’n stap. Jouw recht om een ander geweld aan te doen is ook al beperkt. En wat dacht je van jouw recht om met 150 door de bebouwde kom te scheuren, is je ook al afgenomen. En dan heb ik het nog niet eens over jouw recht om te liegen, bedriegen en op te lichten, die zijn ook al ernstig beperkt. We leven in een vreselijk land waarin vrijheiden met voeten worden getreden!

    Word wakker Harry. We leven in een land waar wetten burgers beschermen tegen allerlei ongewenste verschijnselen, waaronder nu ook ongevraagd reclamedrukwerk.

  23. trol

    Harry ziet het ook nog eens verkeerd. Je kunt nu volledig zelf kiezen. Zeg je niks (geen sticker) krijg je ook niks. Vroeger kreeg je allerlei meuk opgedrongen(tenzij je nee zei), dat is nu niet meer zo

  24. Eduard F.

    @Harry

    Dit is JUIST zelfbeschikkingsrecht over je eigen brievenbus. Waarom zou jan en alleman ongevraagd, zonder jouw toestemming, troep in je bus mogen gooien? Je bus is alleen voor gerichte post, tenzij je er zelf voor kiest om hem open te zetten voor iedereen. ZELFBESCHIKKING.

    (Waar is Scherpschutter trouwens? Die heb ik hier eens precies hetzelfde argument als Harry uit zien kramen.)

  25. Koel Hoofd

    @ Harry U slaat de spijker op de kop.
    Maar gezien de reacties hier hebben mensen niet zo goed opgelet bij geschiedenis op de middelbare school. Maar ja, de kwaliteit van het Nederlands onderwijs zakt ook al sinds 1996 (invoering studiehuis) steeds dieper het afvoerputje in.

  26. Dirk

    Harry met zijn zelfbeschikkingsrecht vindt zijn eigen vrijheden belangrijk, maar negeert hoe hij anderen daarmee beinvloedt. De enige echte vraag rondom vrijheid en zelfbeschikking is waar de grens ligt tussen jouw vrijheid (in dit geval: reclame maken) en waar jij anderen tot last bent (in dit geval: ongevraagd zooi in iemands brievenbus gooien). En dan gaat zo’n Koel Hoofd ook nog eens met droge ogen beweren dat wie dit niet hetzelfde ziet onopgeleid is. Splinter-balk.

    In dit geval eindigt de vrijheid om de rommel van je onoriginele prutsonderneming in andermans brievenbus te gooien. Als jullie daadwerkelijk waarde toevoegden in plaats van commodityproducten te leveren in combinatie met goedkope marketing, dan hadden jullie het huis-aan-huiskanaal niet nodig. Jullie zijn een stel onoriginele prutsers (en jullie weten het) die met hoogdravende teksten angstvallig proberen hun marketingkosten laag te houden zodat jullie nog wat verdienen.

    Echte ondernemers optimaliseren hun revenues (door hun product te verbeteren). Losers focussen op de kosten. Stop met klagen en handen uit de mouwen.

  27. Ritchie

    Het systeem wat nu bestaat met de NEE/JA en NEE/NEE voorziet toch in je eigen vrijheid qua keuze. Wil je geen reclame dan plak je een traditionele sticker. Doe je dat niet dan ben je gewoon lui in mijn ogen. Punt !

  28. wollie

    het stadsblad ligt hier altijd in stapels van honderden stuks weg te regenen tot oud papier het meeneemt… luie bezorger?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).