Gemeente Utrecht en Milieudefensie winnen rechtszaak om milieuzone van KNAC | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht en Milieudefensie winnen rechtszaak om milieuzone van KNAC | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht en Milieudefensie winnen rechtszaak om milieuzone van KNAC

Gemeente Utrecht en Milieudefensie winnen rechtszaak om milieuzone van KNAC
De milieuzone in het centrum van Utrecht blijft voorlopig in stand. Dat heeft de rechtbank Utrecht vanmiddag besloten. Ondanks dat het effect van de zone beter bestudeerd zou moeten worden, is er geen reden om de zone per direct af te schaffen. 

De milieuzone in het centrum van Utrecht blijft voorlopig in stand. Dat heeft de rechtbank Utrecht vanmiddag besloten. Ondanks dat het effect van de zone beter bestudeerd zou moeten worden, is er geen reden om de zone per direct af te schaffen. 

De milieuzone is een maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee de gezondheid van de bevolking. Met deze uitspraak kan de gemeente de meest vervuilende diesels uit het milieuzonegebied blijven weren en daarop ook handhaven. De rechtbank zal het beroep tegen de milieuzone na de zomer verder inhoudelijk behandelen.

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) ziet niks in de milieuzone en wilde het daarom via de rechter afschaffen. De zone heeft in hun ogen minimaal effect op de luchtkwaliteit.

Milieudefensie reageert opgelucht na de uitspraak van de rechter.  Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie laat weten: “Wij zijn ervan overtuigd dat de milieuzone een super effectief middel is om luchtvervuiling te verminderen. Deze uitspraak is goed nieuws voor iedereen die ademhaalt in Utrecht.

13 Reacties

Reageren
 1. marc

  ze zijn ervan overtuigd dat de milieuzone een super effectief middel is om luchtvervuiling te verminderen ! hahahaha ff lachen hoor !

  ik ben er namelijk van overtuigd dat het de linkse ideologen te doen is om de subsidie die er aan hangt op te slurpen en er hun zakken mee te vullen ! mensen die aan de rand van de stad wonen hebben nog steeds last van de vuile lucht van de a2,a12,a27
  maar daar hebben deze mensen in de binnenstad dan weer geen last van , als hun lucht maar zuiver is en hun rekening gespekt ! economisch gewin boven de gezondheid van iedere inwoner van de stad, maar een select groepje die het in hun straatje wel voor mekaar krijgen om de wijk auto vrij en luchtschoon te krijgen, ons kent ons politiek !! en zo het probleem verplaatsen zodat het uit hun zicht is , want als je het niet ziet bestaat het ook niet ! bah

 2. Sjaak

  Duic moet niet alles opschrijven we wat milieudefensie ze voorkauwt. De rechter is niet toegekomen aan de inhoud omdat er geen spoedeisend belang is. De bodemprocedure volgt nog.

 3. Jiri

  De Linksche hypocriete en struisvogelpolitiek wordt door onze lamme D66 rechters voortgezet. Schande!

 4. kees van oosten

  De kort geding rechter heeft geen oordeel gegeven over de milieuzone. Niet over de rechtmatigheid ervan en niet over de vraag of de lucht er viezer of schoner van wordt. De rechter heeft alleen geoordeeld dat er geen spoedeisend belang was en dat de rechtbank zich pas in september een inhoudelijk oordeel gaat vormen. Van “winnen”, zoals de gemeente en Milieudefensie het voorstellen is dus geen sprake.

 5. Wim Vreeswijk

  Prima reacties tot nu toe ! De aanhouder wint uiteindelijk.

 6. Toine Goossens

  Ik sluit mij aan bij de prima reacties.

  Mijns inziens heeft DUIC te weinig oog voor de betrouwbaarheid en de integriteit van persberichten. Daar valt nog veel aan waarde te winnen.

 7. R

  Ik moet stiekem wel lachen om figuren die altijd afgeven op milieuclubs, dat ze links zijn of dat ze het om de subsidies doen. Om jullie uit de droom te helpen: milieuvervuiling is areligieus en apolitiek. Iedereen die in de binnenstad woont ademt een vieze lucht in. Het is in ieders belang dat die lucht schoner wordt. Momenteel zijn de concentraties fijnstof (roetdeeltjes uit motorvoertuigen) en bepaalde uitlaatgassen enorm veel hoger dan wat wettelijk is toegestaan. En dat is iets waar we allemaal aan zouden moeten werken! Ook als je VVD stemt en je kinderen op een private school zitten, ook dan is schone lucht relevant.

  Over die subsidies. Wisten jullie dat de fossiele industrie wereldwijd elke seconde 10 miljoen dollar subsidie ontvangt? Dat is veel en veel meer dan er naar wind-/zonne-energie gaat. Ja, zo kan ik ook wel oude verdienmodellen in stand houden als je moderne technieken met veel subsidie buiten de deur gaat houden. Grote multinationals strijken die subsidies op. Zij hebben een erg machtige lobby waar ze zeer veel geld in steken. Onze milieuclubs die vrijwel geheel uit vrijwilligers bestaan kunnen daar nauwelijks tegenop. En toch lukt het. De wereld zal ondanks de giga-subsidies op kolen en olie toch binnen afzienbare tijd fossiel vrij worden.

  Linkje naar subsidies in de fossiele industrie: http://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf

  Hoe de fossiele industrie ten onder gaat dankzij innovatie en ontwikkeling:
  http://www.nytimes.com/2015/06/06/science/norway-in-push-against-climate-change-will-divest-from-coal.html?_r=0

  Fossielvrij beleggen levert meer op dan beleggen in fossiel: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/finance/4777/fossiele-aandelen-de-deur-uit-loont

 8. Toine Goossens

  R, Daar gaat het hier niet over. Aan de orde is of de milieuzone een effectieve actie is, en inderdaad die vraag staat volkomen los van politieke overtuiging. Het enige dat telt is aantonen welke effecten de maatregel heeft op de levensverwachting van de inwoners en de vraag of dat effect rechtvaardigt dat er zoveel geld mee gemoeid is.

  Op het gebied van zorg en welzijn van-voor ouderen staan Utrecht veel meer uitdagingen te wachten. Daar is nog zichtbaar resultaat te behalen. Dat geniet mijn prioriteit, ook weer ongeacht welke politieke voorkeur die ouderen hebben.

 9. bram

  Goed nieuws!
  En nu verder gaan met het autovrij maken van de binnenstad.

 10. marc

  oeps ! daar ga je dan met je milieuzone !

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1336067/utrecht-gebruikt-dieselgenerator-ondanks-dieselwerende-milieuzone.html

 11. Willem

  Jammer dat het persoonlijk belang van de tegenstanders van de milieuzone vele malen groter is dan het maatschappelijk belang dat zij zeggen te dienen.

 12. Jansen

  Een bodemprocedure kan jaren duren. Vaak weet de rechter ook niet wat hij ermee aan moet en worden er weer deskundigen ingeschakeld.

  Het probleem van de vieze stad is de schuld van Utrecht zelf. Die bouwen die stad vol met gebouwen en dan komt er autoverkeer bij. Als Utrecht echt groen was, bouwden ze parken, maar ja die leveren geen geld op.

  Dus omdat het Linkse Utrecht geld wil graaien, zitten we nu in deze situatie.

 13. Wim Vreeswijk

  Verstandige taal van laatste schrijver Jansen ! Want zo is het.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).