Woningen in de middenhuur, minimaal 3000 plekken in de fietsenstalling en een stadslobby. De gemeente Utrecht heeft samen met het Rijksvastgoedbedrijf plannen gemaakt voor het nieuwe Knoopcomplex. Naast rijkskantoor De Knoop komen volgens deze plannen drie nieuwe gebouwen: De Knoop 2a, 2b en 3. Tot 6 juni kan op de plannen worden gereageerd.
De nieuwe torens worden niet hoger dan 90 meter. In de torens moet ruimte komen voor 70 tot 100 nieuwe woningen in de middenhuur. De woningen moeten minimaal 40 tot 60 vierkante meter groot zijn. Ook staat er in de plannen dat de woningen geschikt moeten worden voor alle leeftijden.
Ook krijgt de stad er minimaal 3.000 plekken bij om fietsen te stallen, blijkt uit de plannen. Het Knoopplein moet worden uitgebreid. Hier moeten dan de ingangen van de torens komen, net als groene rustplekken, kleine winkeltjes, horeca en een stadslobby. De stadslobby wordt een ‘ontmoetingsplek voor iedereen’.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Reageren
De Knoop is het eerste gebouw van de vier. Het werd in 2018 opgeleverd. Nu hebben de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf ook het stedenbouwkundig plan voor de andere drie gebouwen af. Ze zijn vrijgegeven voor inspraak.
Omwonenden en andere belangstellenden kunnen tot 6 juni reageren op de plannen. De reacties worden gebundeld en meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan. De uitvoering moet in 2024 van start gaan. In 2028 moeten de nieuwe gebouwen klaar zijn.
Op dinsdagavond 31 mei organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in het Stadskantoor. Hier kunnen mensen in gesprek gaan met de projectleiders van de gemeente en van het Rijksvastgoedbedrijf. De plannen voor het Knoopcomplex zijn hier te bekijken.
Gekoppelde berichten
Eerste appartementen bijzonder terrassengebouw in Utrecht te koop; vanaf 570.000 euro
De verkoop van de eerste appartementen in het bijzondere terrassengebouw Bellevue in Utrecht gaat beginnen.…
Stand van zaken herinrichting Kanaal- en Damstraat; aannemer start dit najaar
De gemeente Utrecht heeft de stand van zaken rondom de herinrichting van de Kanaal- en…
Handtekeningen gezet; ontwerp van nieuw cultuurhart Berlijnplein in Utrecht kan beginnen
Met een theatrale voorstelling werden woensdagochtend de handtekeningen gezet waarmee de ontwikkeling van cultuurhart Berlijnplein…
21 Reacties
ReagerenWat probeert de gemeente Utrecht te bewerkstelligen? Een onnatuurlijk stukje tafelberg van 90 meter in het centrum van het land? Gooi er 1 duurzaam gebouw neer van 140 meter, met een park erom heen. Geeft wat kleur en diepte aan de skyline.
Wordt een beetje vol daar, lijkt me.
@ Leendert.
Skyline ziet er nu al gek uit, als je op de A12 vanaf tankstation Bijleveld naar Utrecht kijkt. Raar, al die torentjes op een kluitje met dezelfde hoogte van 90 m.
@Leendert: aan de overkant komt Wonderwoods al. Een gebouw met een heel bos aan de buitenkant. Genoeg kleur aan de skyline.
Toe maar, een konijnenhokje (40-60m2) op 10 hoog en kansloos op een fietsparkeerplek voor €800-€1200 kale huur.
Het mag wat kosten in Utrecht, maar dan heb je ook niks.
Hou nou eens op met die belachelijke hoogte limiet. Dood vermoeiend sentiment. Allemaal lompe dikke puisten in het stationsgebied. Terwijl je juist met slanke hogere torens de zichtlijnen op de Dom open had kunnen houden. Maar nee we bouwen een mij van 90-100 meter hoog
Op deze manier wordt Wonderwoods een wat weggestopt achteraf torentje, zonder uitstraling naar het centrum. Jammer. Maar het project zal wel worden ingehaald door de aanstaande recessie. Mits de voortekenen niet bedriegen.
Nog een tijdje wachten, dan wordt waarschijnlijk weer bekend dat de gemeente zich volledig heeft laten inpakken door de projectontwikkelaar, niets juridisch heeft dichtgetimmerd, en dat de middenhuur dus ineens toch dure vrije sector blijkt te worden. De geschiedenis herhaalt zich hier namelijk nogal vaak.
@johan, inderdaad. Dus nog meer dezelfde hoogte van 90 meter maakt het helemaal raar. Van die drie een met een hoogtes accent wat Rabo en Wonderwoods oversteigd. Dan wordt het wel bijzonder.
@Jasper: ja, die wordt 105 meter hoog, maar dat valt natuurlijk niet op in die eenheidsworst van 90 meter, totaal absurd dat er hier wéér twee van 90 meter komen. Gebouwen en een skyline die voor de “eeuwigheid” worden gebouwd, hoe kan je als beleidsmaker een skyline zó verpesten. Een hoogte van 120-140 meter gaat dat verschil wel maken, net zoals die mooie hoogteverschillen in de oude binnenstad. Weinig aan als de 15 kerktorens in de binnenstad allemaal even hoog zouden zijn, “flink saai gebeuren” zullen ze ook in de afgelopen eeuwen hebben gedacht. Die simpele kennis is in het Stadskantoor blijkbaar niet aanwezig. Hoop echt dat die nieuwe hoogbouwnota hier wat vrijer mee omgaat, want dit lijkt qua hoogtes natuurlijk nergens op.
De elites van Utrecht, Groen Links en D66 zijn weer heel sociaal bezig. Dat zijn geen woningen 40-60m2
Veel te klein en te duur. Moet daar een gezin in wonen?
Heb de website met de plannen bekeken. Ga bijna huilen van alle mooie woorden, plaatjes en dergelijke. Vooral omdat ik telkens dezelfde flauwekul lees. Die plannen worden voor ieder project gebruikt, alleen worden paar details aangepast.
Bouwen boven ca. 10 verdiepingen is energetisch ongunstig. Hoe hoger hoe minder bewoonbare ruimte en hoe meer ruimte en kosten nodig voor aan-en afvoer van mensen spullen water energie en groenbegroeiing.
Tja. 40 tot 60m2. Zeg 50m2 gemiddeld. 1000 euro huur ex servicekosten?
Ga eens een hypotheek afsluiten en kijk hoeveel je kan lenen voor 1000 euro netto rente per maand. Daar koop je echt wel iets beters voor dan een appartementje van 50m2. Dus als je hier huurt is het toch echt je eigen schuld dat je teveel betaald, niet kan kopen en over 10 jaar nog steeds arm bent. Maar uiteraard wel klagen en zeuren om goedkopere huizen. In plaats van zelf initiatief te nemen.
@JdV, je verhaal lijkt logisch en kloppend.
Alleen….. er zijn weinig huizen te koop in die prijsklassen die bij die 1.000 euro koopt en als je je dan bij de bank meldt zegt deze vaak nee. Bijvoorbeeld omdat je ZZP-er bent, contract voor onbepaalde tijd hebt, studieschuld of te weinig of geen eigen geld.
1.000 of meer euro huur kunnen betalen wil niet zeggen dat je ook een hypotheek van 1.00 euro of meer kan betalen.
Dat heeft niet smet klagen of zeuren te maken, dat is de realiteit en die is anders dan hoe jij de wereld op je zolderkamertje beleefd.
Is dit nu de bevestiging dat Groen Links en D66 voor de hoogopgeleiden van Utrecht bouwt?
Burgers kunnen tot 6 juni reageren op de plannen met een ja / nee zienswijze. Een nieuwe referendum-vorm? Alle bezwaren worden gebundeld en meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Als dat net zo gaat als bij het CU project waar meer dan 80 bezwaarschriften door belangstellende burgers zijn ingediend tegen het nieuwe bestemmingsplan en vervolgens niet behandeld dan moet de gemeenteraad zich schamen dat ze niets gekeerd hebben. De stad was toch van ons?
Tot de 21e eeuw had Utrecht helemaal geen last van een zogenaamd slechte skyline. Flats van 10 hoog in Overvecht vond men in tijden van enorme woningnood hoog genoeg en kantoren zochten het gewoon in de breedte zoals de Rabobank en de NS. Het respect voor de Domtoren was gemeengoed en er was geen grote behoefte om het randje op te zoeken (door het centrum vol te bouwen, telkens met torens die net onder de limiet zitten). Utrecht is aantrekkelijk vanwege het middeleeuwse stadscentrum, een goed centraal station en vanwege Hoog Catharijne (waarbij Hoog slaat op 5,5 meter en niet op 112 meter). En die aantrekkelijkheid heeft niks te maken met een zogenaamd goede skyline vanaf de A12.
En wel om verschillende redenen een goed plan ! Utrecht destijds besloten dat het gebied rond om Centraal station niet door 1 partij gerealiseerd moet worden zoals toen door Brederode bouw. Met als gevolg dat het unieke complete voorbeeld van Jugendstil werd gesloopt.!
Nu wordt rond om centraal station, grootste OV punt van nld, volgens een vast gedegen concept gebouwd waarbij vele investeerders en de gemeente is betrokken, waarbij deze investeerders ook collectieve voorzieningen mee hebben betaald zoals het water terug in de singel en de Moreelse brug.
Hiermee is een duidelijk en consequent eigen hoogwaardig gebied gerealiseerd met een scala aan complementaire voorzieningen.
Wie zich in stedenbouw verdiept ziet dat dergelijke locaties in vele Europese steden volkomen ten prooi is gevallen aan willekeurige investering plannen. Waarbij uiteindelijk het eind resultaat een wisselend succes heeft, omdat iedere investeerder alleen aan zijn beperkte eigen belang denkt…geen duurzaam succes !
Haven City Hamburg toont ook aan hoe succesvol een gedegen goed concept met meerdere partijen kan zijn ook. Het getuigd van visie en moed. In London zie je hoe zonder samenhangende visie hele delen van The City heeft vernietigd….individuele oplossingen zonder samenhang.
Utrecht heeft met CU2030 een goede samenhang gecreëerd. De hoogte max 90 m , vanwege onze Dom , is een consequente keuze.
Een andere consequente uitgangspunt punt van CU2030 is levendige plint, wonen, en werken combineren. Goedkopen woning realiseren op de duurste grond van de stad zou heel veel belasting geld vragen, zoals de ” rottekies buurt” vlak naast de daagse tunnel.
Hopelijk verdiepen de mensen die hier boven reageerde eens wat meer in de het totale project, door bv de grote maquettes te bezichtigen in het stads kantoor…en komen tot andere inzichten.
@Anne Marie ten Berge
Je zegt het goed, de stad was van ons…totdat die kliek van D66/GL het kaapte met de wurggreep van peperduurzame gebakken luchtfietserij.
Ik sluit mij aan bij de analyse van ‘Goed plan’!
Heb het projectplan doorgescrold en heb er veel vertrouwen in dat dit opnieuw een mooie stedelijke ontwikkeling wordt.
Velen hier roepen om meer hoogte. Ik ben daar niet tegen, maar een deel van de bevolking wil niet hoger dan de dom bouwen in dit gebied. Dat is ook democratie. Daarbij vind ik dat de keuze voor consequent grofweg 90 meter hoog bouwen juist ook een unieke skyline oplevert, rust uitstraalt en op de grond een zekere intimiteit bewaart. Er zijn diverse andere steden waar ook nauwelijks hoogteaccenten zijn en die toch als (zeer) geslaagd worden gezien (bijv grote delen van Parijs of Barcelona, die wel flinke dichtheden hebben).
Dat er klein wordt gebouwd is logisch. Je wilt hier juist veel mensen huisvesten die gebruik maken van het OV en de stedelijke voorzieningen. Dus veelal jongeren in 1 en 2-persoonshuishoudens. In andere delen van de stad staan enorm veel gezinswoningen. Nederland is zelfs zo’n beetje kampioen ter wereld in het aandeel grondgebonden woningen. Zelfs dus hier in de 4e stad van het land.