Gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren voor hulp na aardbevingen Turkije en Syrië Gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren voor hulp na aardbevingen Turkije en Syrië

Gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren voor hulp na aardbevingen Turkije en Syrië

Gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren voor hulp na aardbevingen Turkije en Syrië
De vlag op het stadhuis hing eerder halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië
De gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren aan Giro 555 om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Voor elke inwoner van Utrecht 1 euro. Die oproep werd gedaan vanuit de gemeenteraad en het college van B&W steunt dit. “Deze ramp raakt onze stad diep”, zei burgemeester Dijksma.  

De gemeente Utrecht gaat 362.000 euro doneren aan Giro 555 om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Voor elke inwoner van Utrecht 1 euro. Die oproep werd gedaan vanuit de gemeenteraad en het college van B&W steunt dit. “Deze ramp raakt onze stad diep”, zei burgemeester Dijksma.  

Bijna de voltallige gemeenteraad riep via mondelinge vragen het college van B&W op om 1 euro per inwoner te doneren aan Giro 555. De burgemeester van Utrecht zei dat ze daar graag toe bereid zijn. “Datgene wat daar heeft plaatsgevonden is hartverscheurend.”

Dijksma zei dat internationale noodhulp normaal is voorbehouden aan de Rijksoverheid, maar de burgemeester bevestigde ook dat de stad ‘niet de ogen kan sluiten’. Dijksma: “Deze ramp raakt onze stad diep. Veel inwoners hebben verbondenheid met het rampgebied.”

Formeel moet de gemeenteraad ook akkoord gaan met deze financiële uitgave, het voorstel wordt breed gedragen in de raad. Dat geld moet overigens wel ergens vandaan komen, daarom wordt het geld uit de pot ‘coronareserve’ gehaald.

Afgelopen dagen zijn er verschillende initiatieven in de stad ontstaan waarbij vooral hulpgoederen werden ingezameld. Dijksma sprak daar ook haar waardering voor uit.

24 Reacties

Reageren
 1. JdV

  1 euro per inwoner?

 2. Lombok

  Geen taak van de gemeente. Ik vind het ook extreem selectief. Lijkt erop dat de stad dit doet omdat hier veel Turkse Nederlanders wonen.

 3. rmn

  Moeilijk te begrijpen. Internationale betrekkingen en noodhulp regelen we op nationaal niveau. Daar zijn budgetten voor en de nationale overheid is ook beter in staat om tekorten te managen of geld van de markt te halen.

  Alas, elk volk krijgt de leiders die het verdient.

 4. Chef Plongeur

  Dijksma geeft zelf al aan dat dat een taak is van rijksoverheid. Niet van de gemeente. Los van het feit dat ik zelf ook doneer, is het dus een fundamenteel verkeerde beslissing.Deze donatie is feitelijk zonder meer van iedereen in Utrecht een euro afhandig maken. Ook voor wie dit niet kan missen. Verkeerd besluit, ondanks goed bedoeld. Typisch Dijksma.

 5. BUtrecht

  Ontzettend mooi initiatief natuurlijk maar ik vind hier wel wat van. Hoe ontzettend verschrikkelijk het ook is had ik het naast de landelijke miljoenen overheidsdonatie aan de burgers zelf overgelaten met o.a. lokale initiatieven en vrijwillige eigen bijdragen zoals ik zelf al gedaan heb. Mij is niks gevraagd en er zijn andere grote en kostbare problemen waar Utrecht dit enorme bedrag beter voor kan inzetten gezien de recente ontwikkelingen. Blijkbaar was er nog een stille pot met goud ergens en maakt zij er mooie sier mee.

  Maar! Grote vraag is natuurlijk na deze goedbedoelde geste, wat doet de gemeente straks bij de volgende grote ramp als deze? Wederom (rekening houdend met bevolkingsgroei) 370000 overmaken? En de volgende, 380000? Je kunt lastig meer terug zonder stevige kritiek te krijgen. “Waarom zij toen wel en wij nu niet?” Ik denk daarnaast (kijkend vanuit mezelf) dat het straks veel mensen remt om dan zelf nog iets over te maken, dus een averechts effect: “de gemeente doneert al flink dus waarom zou ikzelf nog extra doneren”. Zorgelijk.

 6. Hart en hoofd

  Het is heel erg wat er is gebeurd in Turkije en Syrië en we doneren dus ook veel uit de landelijke pot en sturen middelen en dat doen heel ceel landen en er is morgen een TV actie voor wie meer wil geven. Naar maar waar,
  er zijn regelmatig grote rampen, daar geven we ook dan landelijk voor, er wordt daar ook voor gereserverd.
  De burgemeester heeft gelijk, wat Gemeentes aan belasting mogen uitgeven is niet hiervoor bedoeld, het zou ook beter gewoon verboden moeten dan hoeven emoties minder ruis te geven. Ook de coronazorg en meer moet hier verder.

 7. WvR

  Ik vraag mij altijd af wie die bedragen verzint.
  362.000 euro.
  Niet iets ronds, 350.000, 400.000 of zo, nee: 362.000.
  Waarom niet 362.743,68?

  Anders dat niks op tegen hoor.
  Gewoon nieuwsgierig.

 8. Utrechtsch

  @WvR

  Dit bedrag staat gelijk aan het aantal inwoners van Utrecht. Zal een symbolisch gebaar zijn.

  Daarnaast vind ik het onzin dat er individuele gemeenten geld doneren.

 9. Floep

  Mooi om te zien hoe warm en menslievend de reaguurders van DUIC weer reageren.

 10. Scherpschutter

  Geen taak van een gemeente. Ik kan prima zelf doneren voor Turkije. Of niet.

  En dan ook nog geld weggeven dat gereserveerd was voor nota bene de slachtoffers van de coronabestuurscrisis. Opnieuw geen goede beurt.

 11. Realist

  Ik sta er volledig achter, dit geld wordt in ieder geval niet nutteloos uitgegeven. Alle hulp daar is nodig.

 12. Wim Vreeswijk

  Reeds jaren geleden waren er al twijfels over de inzichten van Erdogan, mede vanwege het feit dat er never nooit op zeer grote schaal betonnen hoogbouw met flats van wel 30-40 etages gerealiseerd konden worde, met name vanwege het ondergrondse verschuivingen. Dit bleek ook reeds bij eerdere bevingen met grote aantallen doden. Waarom men nog altijd niets hiervan geleerd heeft ! Waarom werd er wèl gebouwd. Hedenmorgen vernam ik dan ook dat er 20.000 doden zijn te betreuren en bij opruimen van het vele betonpuin zullen er nogmaals vele doden gevonden worden. Er moet gewoon een wereldwijd verbod komen op dergelijke hoogbouw, zoals in Turkije en de aannemers die willens en wetens doorgaan met hoogbouw moeten voor de rechter gedaagd worden. Probleem is alleen dat de meeste rechters sindsdien al decennia opgesloten zijn ná een machtsgreep door………Erdogan. Als het wonen in Turkije te onaantrekkelijk en gevaarlijk wordt, zullen vele Turken wellicht plannen hebben om, ondanks alle discussies en hebben in Brussel, ook naar Europa te vluchten. Het is nu wachten op volgende verkiezingen in Turkije……..!

 13. Taeke D.

  Wat klungelig initiatief want dit ligt op landelijk niveau. Toch maar doen, want ik maak me niet druk over het luttele bedragje per inwoner. In tegenstelling tot weifelende Scherpschutter maak ik daarnaast vanzelfsprekend geld over.

 14. Hans

  Heel goed.

  En Wim Vreeswijk verwoordt het probleem Erdogan heel juist.

 15. Lombok

  Grappig hoe je als je kritiek uit verweten wordt niet mensenlievend te zijn. Waar waren deze mensen tijdens de overstromingen in Pakistan? Laten we er niet omheen draaien, deze donatie wordt gedaan uit turk nederlandse identiteitspolitiek. Het idee te geven dat de gemeente echt om ze geeft. Het is gewoon geen gemeentelijke taak en het past in een patroon van gedrag waarin de gemeente over alles wat wil zeggen en daarvoor doodleuk elk jaar de belastingen verhoogt. Noodhulp is een taak van het rijk. Basta.

 16. Bert

  @vreeswijk

  Als ik me niet vergis was er na de aardbeving in 1999 een groot aardbevingsfonds op gezet in turkije (uiteraard betaald van verhoogde belastingen), maar heel toevallig is dat geld “verdwenen”. En er waren ook nieuwe regels gekomen aangaande hoogbouw, echter er werd nauwelijks gehandhaafd of controleurs werden omgekocht.

  Het geld klotst weer tegen de plinten op bij de gemeente Utrecht (o.a. na het extreem omhoog gooien van de WOZ). En gezien de efficientie zal die donatie waarschijnlijk weer het dubbele kosten.

  En dat voor een land wier leider ons ‘nazi’s’ en ‘facisten’ noemt.

 17. Thuisblijver

  Onrechtmatige en onverschuldige betaling. Ik neem aan dat Giro 555 dit bedrag terugstort (of anders door de centrale overheid wordt gekort op de eerstvolgende storting in het gemeentefonds.

  Overigens is de aardbeving een grote catastrofe die centraal gecoördineerd dient te worden aangepakt. Dat is erg genoeg.

  Het is wel weer een gebied waar de meeste inwoners elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Assad en Erdogan zijn verantwoordelijk. Geen toezicht op bouwondernemingen. (en waarschijnlijk wel de winsten in de zak steken). Vergeet niet dat in die contreien een mensenleven er veel minder toe doet dan hier.

 18. Wim Vreeswijk

  Ook in de hoogbouwplannen van GL in Utrecht met 96,3 vierkante kilometer zie ik weinig tot niets. Van oorsprong was Nederland w.o. Utrecht eeuwenlang een onmogelijk moerasland waar in beginsel niks mee te beginnen was. Pas nadat er in Zeeland in 1953 1386 Zeeuwen verdronken, bedacht een enkele briljante ingenieur de peperdure, doch unieke deltawerken die wereldwijd nog altijd heden ten dage geprezen worden. Maar ondergronds blijft het een kwetsbare aangelegenheid. In de zomer van 2014 liepen 2 versteende, meest laaggelegen wijken in Utrecht (Lombok en Zeeheldenbuurt) door wolkbreuken onder water en kostte het maar liefst 9 jaar om met extra regenwaterafvoeren en rioolbuizen de half ondergrondse souterrains structureel droog te krijgen, laat staan als je in deze wijken loodzware betonnen hoogbouw van 20 etages had geparkeerd. Niet aan beginnen dus! Ook al wil GL, naar voorbeeld van Turkije ook onze stad overvol bouwen teneinde nog veel meer miljoenen uit het inwonertal gerelateerde gemeentefonds van de Rijksoverheid te kunnen eisen. Houd Utrecht maar leefbaar zou ik zeggen ! Dus geen hoogbouw er meer bij.

 19. Mehmet Pamuk

  Ik hoop dat er een jurist is,die eventueel een aangifte gaat doen tegen de burgemeester van Utrecht.
  Waarom moeten Utrechters bijdragen aan een corrupt regime, die willens en wetens toe heeft gestaan om slechte gebouwen neer te zetten.
  Het blijft voor de mensen natuurlijk verschrikkelijk, maar zolang je op deze man stemt,stem jevoor dit soort praktijken.

 20. Scherpschutter

  @Taeke D.

  Ik heb geen seconde gewijfeld en direct geld overgemaakt. Voorts wil ik iedereen oproepen hetzelfde te doen. Deze mensen kunnen iedere hulp goed gebruiken.

  @Bert 19:13

  Maak nooit de vergissing om de politiek leider van een land te vereenzelfigen met de bevolking. Turken zijn grosso modo buitengewoon vriendelijke, warme en gastvrije mensen, in tegenstelling tot de collectivistische psychopaat die de dienst uitmaakt. Dat zal iedereen die ooit in Turkije is geweest volmondig kunnen beamen.

 21. Hans

  @ Scherpschutter 11/2/2023 – 14.23

  In de roos!

 22. Feynman in de stad Utrecht

  Mijn medeleven met alle Turkse en Syrische slachtoffers wordt overschaduwd door het besef dat hun sterven en leed vaak onnodig was. Dit is niet iets wat hen is overkomen, dit is iets dat hun is aangedaan. Dit is geen natuurramp, dit is corruptie, gemakzucht en foutieve politieke prioriteiten. Er was daar het geld, de mankracht en de kennis om dit grotendeels te voorkomen.

  De helft van de Turkse gebouwen voldeden niet aan lokale regelgeving. De andere helft voldeed aan een regelgeving die ernstig tekortschoot. Als je kijkt naar video`s van gebouwen die alsnog instorten, dan valt op hoe stil de omgeving en het camerabeeld staat. Er stort zoveel alsnog in zonder naschok, geen enkel gebouw is nog te vertrouwen. Puin kan niet meer vallen, de rest van de spookhuizen wel.

  De bevolking kan kiezen tussen instortingsgevaar, en de vrieskou buiten. Het is een arme regio, getroffen door oorlogen, idioot monetair beleid, gigantische inflatie van 150% en dictaturen die al decennia voortduren. Religie blokkeert de vrijheid en ontwikkeling. Hopelijk herbouwen ze volgens de laatste concepten, met zo veel mogelijk meebewegend staal uit onder andere onze hoogovens.

  De bevingen gebeuren langs de scheurlijn waar de Arabische tektonische aardplaat in botsing komt met de Anatolische plaat. Deze gigantische aardbevingen waren dermate voorspelbaar, dat deze drie dagen van tevoren zijn voorspeld door een Nederlandse “onderzoeker” Frank Hoogerbeets. Hij voorspelde het epicentrum, de kracht en was alleen nog een beetje vaag over het tijdstip.

  Kijk je naar de theorie achter zijn voorspelling, dan springen de tranen in je ogen. Turf even het aantal voorspellingen dat hij doet in het videootje. De beweging van de maan veroorzaakt niet alleen eb & vloed, maar kan ook net de trigger geven om opgebouwde spanning in verschillende aardlagen vrij te laten. De zwaartekracht vanuit de maan is dan het druppeltje dat de emmer laat overlopen.

  De zon veroorzaakt op aarde springtij en -eb, dat zal misschien nog enig effect hebben. Frank Hoogerbeets gaat alleen verder, en stopt alle planeten in zijn model, zonder die te schalen naar bijvoorbeeld de beperkte gravitatiekracht die uitgaat van kleinere planeten die verder weg staan. (eigenlijk geen kracht, maar vervorming van ruimtetijd, maar dat is weer een andere discussie.)

  Frank gaat echt een nieuwe dimensie in als hij ook nog eens atmosferische paarse banden aan zijn model toevoegt in een poging een tijdstip van een beving te voorspellen. Snelle wisselingen in luchtdruk masseren de aardkost. Snelle temperatuursveranderingen kunnen materiaal breken, maar de aardkost heeft gewoon te veel massa om door de lucht te worden bespeeld.

  Probeer eens met je hand te schuiven over een stroef oppervlak. Je zult zien dat je vingers schoksgewijs bewegen. Het is niet vloeiend meer. Precies dit geeft aardbevingen. Aardplaten proberen langs elkaar of op elkaar te schuiven. Als er lange tijd geen aardbeving is geweest, volgt een grotere. Als op een breuklijn een stuk niet meebeweegt, komt die schok later alsnog.

  Als je geluk hebt, komt er eerst een reeks van kleinere schokjes om de grote aan te kondigen. Dieren zoals vogels zijn daar supergevoelig voor, en gaan vliegen. Prikkels die wij standaard negeren, zijn voor hun informatie. Hier is geen sprake van een zelfstandige voorspelling, maar van een betere waarneming. Wij als mensen weten als enige dondersgoed dat de stilte voor de storm komt.

  Voor de Turken is dit een onverwachte ramp, voor wetenschappers, politici en Erdogan was dit volledig voorspelbaar. Eigenlijk is het een godswonder dat het al die jaren goed is gegaan. Hier is sprake van volledig roekeloze risicoaanvaarding, beter bekent binnen het strafrecht als voorwaardelijke opzet. Het internationale strafhof zou moeten letten op zulke nalatigheid.

  Net zoals onze watersnoodramp, de aardbevingen in Groningen, de Glenfell tower brand, de Deepwater Horizon olieramp, SE Fireworks (PDF), de brand bij Chemiepack, zien we hetzelfde patroon. De risico`s waren ontdekt door ingenieurs, bestudeerd door ambtenaren om vervolgens door politici te worden genegeerd. Die spelen liever met extra belastinggeld, de schade is voor ons.

  Wanneer je al het geld dat Erdogan besteed aan een paleis met 1100 kamers, een theatercoup, onderdrukking van minderheden, islamisering van het westen en militaire operaties in buurlanden in samenwerking met Assad & Poetin optelt, kom je aan gigantische bedragen. Had dat besteed aan aardbeving bestendig bouwen, en je had nu veel minder slachtoffers gehad.

  Erdogan, Assad en Poetin kozen voor geweld, macht en prestige, ze verwaarlozen en begraven hun onderdanen

 23. Malle Aggie, kleine profeet

  Het is niet aan de gemeente Utrecht om belastinggeld van de inwoners te geven, dat is een landelijke keus, of niet. Wim Vreeeswijk, Pamuk en dhr of mw Feynman slaan de spijker op de kop: niet alleen bombardeerde Erdogan zijn Koerdische landgenoten, maar ook die in Afrin en houdt nu nog steeds een stuk Syrië bezet! Assad had al eerder landgenoten met gifgassen laten aanvallen. daarom: Ik maak graag zelf keus welke organisaties ik steun, in mijn geval Tearfund (chr. hulpcluster). Dan weet ik dat het niet alleen bij moskeegangers terecht komt maar ook bij allerlei minderheden als alevieten, Arameeërs en andere christen, zonder aanziens des persoons.

 24. Hart en hoofd

  Turkije blijkt alleen ca 20 miljard uit te geven aan defensie en heeft een zeer groot leger. Logisch dat ze ook een leger hebben, maar dus ook geld en mankracht die voor hulpmiddelen puinruimen en lang-tijdelijke voorzieningen ingezet kan, lijkt zo.
  nl.wikipedia.org/wiki/Turkse_strijdkrachten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).