Zesenveertig populieren, die aan beide zijden van de Walter Kollolaan in Utrecht staan, worden binnenkort gekapt. De wortels van de bomen drukken namelijk de naastgelegen straten omhoog en dit zorgt volgens de gemeente voor onveilige situaties.
Het college van B&W spreekt van ‘verregaande wortelopdruk’. “De wortelopdruk speelt al een jaar of acht […]. Ondanks dat we de afgelopen jaren meermaals maatregelen […] hebben getroffen, lukt het niet om een langdurige veilige situatie voor voetgangers te realiseren”, schrijft het college in een brief aan de raad.
De afgelopen jaren is de stoep al meerdere keren opgehoogd. Dit kan echter niet vaker worden gedaan omdat de stoep daarmee te hoog zou worden en daardoor onbegaanbaar wordt voor voetgangers. Ondertussen blijven de wortels van de bomen aan de oppervlakte blijven komen. “De kosten bedragen jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 euro om de stoep op te knappen.”
Kappen
Nu is besloten de 46 gezonde populieren weg te halen. Omdat de wortels van de bomen zo ver in de grond zijn gegroeid, kan geen goede kluit worden gemaakt, waardoor de populieren niet te verplaatsen zijn. De bomen worden dus gekapt.
Er zullen nieuwe bomen van een ander soort aan de Walter Kollolaan geplant worden. “De omwonenden van de Walter Kollolaan zullen betrokken worden bij de plannen voor herplant.”
22 Reacties
ReagerenOp naar de biomassacentrake er mee!
Belachelijke jaarlijkse kosten voor een gemeente met een begrotingstekort. 30k per jaar. Het instandhouden van sommige andere veel belangrijkere voorzieningen kost minder.
Klinkt logisch. Eigen schuld, dikke bult. Wie plant er nou een populier in een dergelijk kleine omgeving??
Die bomen worden zeg 30m hoog.
Langs de Catharijnesingel krijgen we over 10 jaar de zelfde discussie!
Ondank wortel-opdruk kennis, heeft men ook daar geen wortelschermen langs de platanen geplaatst. Die plaats je bv langs de rand van de stoep tot zeg 1m diep. Dergelijke kunststof schermen drukken de wortels meer naar beneden waardoor wortelopdruk minder/niet speelt.
Gaat de gemeente nog wat leren, of blijven we alleen maar kijken naar de goedkoopste korte termijn investering zonder wortelscherm….??? Time will tell !
Schandalig.Anno 2024 kan ik niet begrijpen dat men om deze reden bomen gaan kappen.In Duitsland lossen ze dit heel anders op ,ga daar eens informeren.
Gezonde bomen, ach, wat heb je er aan?
Vreemd. Hele straat, één boomsoort en dan ook eentje met oncontroleerbare wortelopdruk. Is hier bij de inrichting van de straat per ongeluk niet goed na- of vooruitgedacht? Monocultuur is een snoepwinkel voor plaagdieren en ziekten. De eigenschappen van deze populierensoort zijn toch wel genoegzaam bekend, mag ik hopen.
Daar hoef je niet de hele boom voor te kappen.
Er zijn manieren zat om de bomen te behouden maar er word gekozen voor het kappen.
Bomen terug voor plaatsen moeten ze elders ook nog steeds doen .
Ze gaan dus volwassen bomen kappen vanwege wat hobbels? Wel heel erg rubberen tegel gedrag daar in Leidsche Rijn
Bij Amelisweerd schreeuwt de gemeente moord en brand als er bomen gekapt wordt oa voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroming. En hier wordt schaamteloos een langdurige veilige situatie voor voetgangers te realiseren als reden opgegeven voor het kappen van 46 gezonde populieren. Hoe hypocriet wil je het hebben. Benieuwd wanneer hier een manifestatie voor georganiseerd wordt.
Ik woon in de Walter Kollolaan en ik zie al een jaar of 10 aankomen dat kappen onvermijdelijk wordt. Voetpaden moeten bruikbaar blijven, ook voor mensen die iets aan hun ogen mankeren of die slecht ter been zijn. Al snel nadat de stoep is opgeknapt, zijn er weer tegels opgedrukt en kun je weer struikelen. Soms worden de wortels onder de stoep ook weggehaald. Daardoor komen de bomen moeilijker aan water. Na een paar droge weken in juli/augustus hadden de bomen het grootste deel van hun blad er al afgegooid. Bij een hittegolf zorgen deze bomen dus NIET voor voldoende verkoeling.
Ik hoop dat er verschillende soorten inheemse bomen terug worden geplant. Zodat we hier wat meer vogels krijgen, die foerageren op de insecten in de bomen. Merels, lijsters, distelvinken etc.
En dan natuurlijk weer sprietjes planten en dat compensatie noemen…
Wow…
Die bomen hebben de 20 jaar nog niet eens gehaald.
Redactie: noem svp altijd de wijk naam erbij…
De omwonenden van de Walter Kollolaan zullen betrokken worden bij de plannen voor herplant. Betrokken worden dat is ieen deetje mogen aanleveren en dan brief krijgen wat gemeente gaat doen omdat ideetjes te duur of niet goed zijn?
Het is een prachtig om te zien deze laan en erg jammer dat bomen moeten sneuvelen. Maar ach, Utrecht en gezonde bomen kappen is ook niets nieuws. Jammer dat er geen andere oplossing is.
Dat fietsers gevaarlijker zijn voor voetgangers.
Vreemd. Als ik op Streetview kijk, zie ik langs de Walter Kolllolaan allen Berken staan.
Maar de grootste vraag is natuurlijk hoeveel parkeerplaatsen opgeheven gaan worden?
@Pee: je doelt vast op de boom zwaar snoeien, het kandelaberen.
Dat is een suboptimaal voorstel. Na 20 jaar vallen de nieuw aangegroeide takken er deels af. En je moet de uitgegroeide takken de eerste jaren blijven snoeien, kassa.
Deze aanplant is een duidelijk geval van ‘Bezint eer ge begint….’ Niet gedaan dus…
Weghalen, wortelscherm en iets leuks relatief klein blijvends neerzetten.
Wat te denken van groen- en klein blijvende bomen als bv specialistische eikensoorten?
wilde gok:
buurt wilde graag behoud van de bomen.
na het betalen van de participatie-coach was daar helaas geen budget meer voor.
Mijn indruk is dat de gemeente een stukje werk gaat doen dat simpelweg noodzakelijk is. En dat er een beter soort begroeiing voor in de plaats komt. En toch gaat iedereen weer uigebreid zitten kritiseren. Dat vind ik nogal triest.
Dé garantie voor het helemaal vollopen hier met reacties. Gewoon iets random plaatsen met de term bomen of fietsen erin en het gaat los hier. Tekenend voor hoe het ervoor staat in Utrecht.
De meeste reacties hier gingen weer los vanuit de onderbuik.
Die van @ JdV -men kent zijn acroniem- spant de kroon: komt de gemeente tot inzicht en tot maatregelen, is het weer niet goed. We zijn het van hem gewend.
De reactie die gewoon kalm, beheerst, nuchter en rationeel was – en die springt er dus voor mij uit, is die van Ria Glas. Zij woont aan de betreffende laan, stelt terecht dat voetpaden goed begaanbaar moeten blijven en komt met het verstandige voorstel om een meer diverse aanplant van inheemse soorten te realiseren. Daarbij geeft zij en passant aan er wel degelijk kijk op te hebben: zij noemt een paar vogelsoorten die kunnen gaan profiteren van een meer gevarieerd aanbod van boomsoorten door daar te gaan foerageren op dan zich vestigende insectensoorten.
Fijn zulke bijdragen.
Glashelder.
Maakt mijn dag weer goed.
Bedankt Ria.
De beide zijden van de Walter Kollolaan die hier bedoeld worden, zijn de beide straten aan weerszijden van de Rijnkennemerlaan, die de Walter Kollolaan doorkruist. De ratelpopulieren (Bill, ze lijken op berken maar het zijn echt populieren) die aan de kant van de wadi’s (de graszomen tussen de huizen) geplaatst zijn, worden met rust gelaten.
Net als Ria woon ik ook aan de Walter Kollolaan, nu ongeveer 10 jaar. Ik heb ook nog eens een hoekhuis dat aan de straat grenst. De populieren die hier geplaatst zijn, zijn inmiddels tussen de 18 en 22 meter hoog. Ze kunnen tot 30 meter hoog worden.
Wie er 20 jaar geleden voor heeft gekozen om hier populieren te planten heeft vast gedacht ‘na mij de zondvloed!’. Er was al sinds de jaren tachtig vorige eeuw bekend dat populieren prachtige bomen zijn voor in weilanden en andere groene omgevingen. Niet in een woonwijk en zeker niet als die woonwijk grondwater heeft dat vlak aan de oppervlakte ligt.
De bomen staan ongeveer drie meter van de erfgrens, met een stoep ertussen. Onze tuinen zijn bijna 6 meter breed. Inmiddels tieren de wortels en scheuten welig bij de buren van de buren van onze buren, oftewel meer dan 21 meter verder dan de bomen. In vergelijking: de omtrek van de kruin zal niet meer dan 7 à 9 meter zijn. Uiteraard stoppen de wortels niet netjes bij de erfgrens maar ondergraven ze naast de stoep ook de tuin, waardoor tegels schots en scheef komen te liggen en er halve bomen ontspruiten in de bloemperk, zodat de rest van de planten het afleggen tegen de energie die de bomen aan de grond onttrekken.
Je gaat dus niet alleen op de stoep op je snufferd, maar ook in eigen tuin.
De buurt vraagt al jaren om oplossingen voor de wortelopdruk maar ook de pluis die in de zomermaanden van de bomen afkomt, waardoor er vorig jaar een (gelukkig snel gebluste) brand is ontstaan. Al die tijd is gevraagd om een oplossing die het groene aangezicht van de straat behield, dus kap en vervanging. Vinden wij het zonde, dat de bomen gekapt moeten worden? Absoluut. Maar de situatie is onhoudbaar, de heren die de stoepen komen herstellen zijn telkens weken bezig en dan hebben ze alsnog maar een aantal meters kunnen doen.
Er zijn alternatieven voor kap gezocht zoals het aanleggen van een schelpenpad! in plaats van een stoep, maar gelukkig hebben ze toch wel weten te bedenken dat een schelpenpad niet veel veiliger is voor de bewoners en bezoekers van onze mooie straat. De eindeloze stoet aan medewerkers van de gemeente die ik heb gesproken en gezien hebben stuk voor stuk aangegeven dat kap geen optie was. Dat hier uiteindelijk toch voor is gekozen, geeft des te meer aan dat de ernst van de zaak wordt ingezien.
@Boogje,
Klare taal, dank daarvoor. Ik hoop vaker een nuchter commentaar van u te lezen.