Gemeente Utrecht gaat controleren op loden waterleidingen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht gaat controleren op loden waterleidingen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht gaat controleren op loden waterleidingen

Gemeente Utrecht gaat controleren op loden waterleidingen
Panden van de gemeente Utrecht worden gecontroleerd op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Het water uit deze leidingen kan schadelijk zijn, met name voor kinderen en baby’s. Dat meldt de NOS.

Panden van de gemeente Utrecht worden gecontroleerd op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Het water uit deze leidingen kan schadelijk zijn, met name voor kinderen en baby’s. Dat meldt de NOS.

De gemeente begint de controle bij basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd. Toentertijd was het nog niet verboden om loden waterleidingen aan te leggen. De gemeente gaat actie ondernemen als er loden leidingen worden aangetroffen. Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk.

Volgens de NOS zijn bij ongeveer 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden waterleidingen nooit vervangen. Looddeeltjes in deze leidingen kunnen loslaten en zo in het drinkwater terecht komen. De gemeente laat alleen de eigen gebouwen controleren.

Naast Utrecht worden de leidingen in de gemeente Rotterdam ook gecontroleerd. In Amsterdam zijn de controles al gaande.

10 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Drinkwater is behandeld zodat er in de loden drinkwaterleiding een laagje ontstaat. Dit steeds dikker wordende laagje in de leiding zorgt ervoor dat er geen lood in het water kan komen. Onmogelijk. Zolang het drinkwater consequent voldoet aan deze norm en juist behandeld is, dan kan een loden leiding in geen 1000 jaar voor problemen zorgen, al helemaal dus niet een leiding van 50 jaar oud.

    Dat er nu dus ineens op zo’n grote schaal op loden leidingen gecontroleerd gaat worden vind ik persoonlijk zeer verdacht, zoals het me overigens al langer opvalt dat er vaker meldingen zijn over te hoge loodconcentraties in drinkwater….Zouden de overheidsdrinkwaterorganisaties ergens de bal hebben laten vallen en ‘even’ vergeten zijn het middeltje erin te doen, zoals bijvoorbeeld in Flint in de USA is gebeurd?

    Zo nee dan is ook dit wel weer een volstrekt onzinnige besteding van publieke gelden (test dan gewoon even wat er uit de kraan komt, in plaats van hele leidingen te controleren) en als er wel zoiets gebeurd is dan dient er nu een enorm alarm geslagen te worden.

  2. Koel Hoofd

    100.000 tot 200.000 oude huizen in privaat eigendom. Reken maar dat er veel is verspijkerd aan die oude huizen de afgelopen 60 jaar (NB!). Want gewone mensen zijn echt niet achterlijk, maar passen hun huis aan de moderne wensen. Dus elke ingehuurde loodgieter heeft sinds 1960 aan bewoners verteld dat lood niet mag omdat loodvergiftiging gevaarlijk is, en de leidingen al lang vervangen.
    En verder, als het water dagelijks maar goed door stroomt, is er niets aan de hand, zoals Scherpschutter ook al aangeeft.

    Openbare gebouwen en scholen is een ander verhaal. Onze overheid bezuinigt graag op alles wat niet chique is en niet opvalt (lees onderhoud), dan blijft er namelijk meer geld over om over de balk te gooien aan politieke prestige projectjes.

  3. Bart

    @scherpschutter: In de tijd dat die leidingen nog goedgekeurd werden was de maximale toegestane hoeveelheid lood in drinkwater veel hoger dan tegenwoordig. Er zijn op een gegeven moment zelfs kunststof coatingen aangebracht in loden waterleidingen.
    Lees bijvoorbeeld even dit stuk uit 1995: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/loden-waterleiding-met-plastic-bekleed-nieuwe-werkmethode-maakt-sanering-buizennet-miljoenen-goedkoper~b15b1e7c/

    Ik vind het persoonlijk zeer verdacht dat jij altijd maar je ongefundeerde quatsch kunt roepen hier…

  4. G.H.

    @Scherpschutter: wellicht wordt het enorm alarm, in Abcoude-Noord gaat het al aardig die richting uit:
    http://www.nos.nl/artikel/2314240-water-halen-bij-de-pomp-in-amsterdam-want-uit-de-kraan-komt-vergif.html

  5. HArry

    Wellicht dat het gaat om het gevoel van schaarste van veilig schoon drinkwater te vergroten. Overigens SDG-doel nummertje 6. Door de UN is ook al een water-Grethatje geïntroduceerd. En ondertussen wordt in steeds meer landen de drinkwaterproductie geprivatiseerd en staan de Hedge Funds al klaar om water Bonds hiervoor te gaan uitgeven. Benieuwd naar de eerste Extintion Water Rebelions water afsluitingen. Overigens is het drinkwater in Australië al geprivatiseerd.

  6. waterman

    Scherpschutter heeft in zijn eerste alinea deels gelijk: drinkwater kan een zodanige samenstelling hebben dat lood niet oplost. Maar drinkwater kan in sommige gebieden ook loodoplossend zijn en dan is er een probleem.

    Het probleem van loden leidingen betreft de leidingen nà de watermeter, de binneninstallatie. De waterleidingbedrijven hebben in het verleden alle loden leidingen vervangen die voor de watermeter zitten. Deel door kunststof of koper, of door de methode die Bart noemt.

  7. Wim Vreeswijk

    De landelijke overheid probeert met doorgeslagen ‘bezorgdheid’ ons steeds verder te armoediseren in de hoop dat ze alle oppositie hierdoor murw krijgen. Dit soort plotselinge vondsten worden m.i. allemaal bedacht in Brussel.

  8. Scherpschutter

    @Bart 22:49

    Ja, ik weet niet welk punt u nu probeert te maken of hoe het idee tussen uw oren is ontstaan dat dat compleet irrelevante artikel mijn punt volgens u ontkracht, maar feit is en blijft, beste Bart, dat als je drinkwater chemisch op de juiste wijze voorbehandelt dat er NUL lood in je water terecht KAN komen. NUL. Feit is ook dat ALLEEN wanneer je dit NIET doet (al is het maar een week) je grote hoeveelheden lood in je drinkwater kunt treffen omdat het opgebouwde beschermende laagje in de waterleiding snel oplost….

    Loden leidingen zijn het probleem helemaal niet. Het probleem bestaat uit door de overheid gemanagde waterbedrijven die kennelijk falen in het adequaat en consequent voorzien in de vraag naar veilig drinkwater…

    @Harry 10.50

    Het privatiseren van drinkwater zou een uitstekende zet zijn. Watervoorziening is te belangrijk om aan een incompetente, veel te dure en bovenal per definitie onbetrouwbare overheid over te laten.

  9. Karin

    @ Koel Hoofd en @Scheprschutter

    Wat kan jij en je collega Scherpschutter toch foutief roeptoeteren.

    Als je de discussie in Amsterdam gevolgd hebt, dan zitten er vooral veel lode leidingen in vastgoed dat in bezit is van met name particulieren/ pandeigenaren.

    Zij hebben niet in kaart gebracht waar de leidingen zich bevinden en of er zich leidingen bevinden en zij (vastgoedeigenaren) hebben bewust vermeden dit aan te pakken (en hebben alles bewust of onbewust onder vloeren en achter muren laten zitten. De huurder interesseert ze vaak kortom niet, slechts de huuropbrengst.

    Dat er nu paniek is, is juist omdat metingen gedaan zijn aan het uiteinde van de kraan. Daar zijn de metingen te hoog. Vandaar de huidige ophef.

  10. Koel Hoofd

    @Karin, goed lezen. Ik had het over woningen in privé bezit en openbare gebouwen en scholen, niet over Amsterdamse huurwoningen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).