Gemeente Utrecht gaat de strijd aan met hooikoortsplant Gemeente Utrecht gaat de strijd aan met hooikoortsplant

Gemeente Utrecht gaat de strijd aan met hooikoortsplant

Gemeente Utrecht gaat de strijd aan met hooikoortsplant
Eén van de ambrosia-soorten
De gemeente Utrecht gaat de zogenoemde ambrosia-plantensoorten bestrijden. Dit gewas is een exoot en kan voor mensen met hooikoorts flinke klachten veroorzaken.

De gemeente Utrecht gaat de zogenoemde ambrosia-plantensoorten bestrijden. Dit gewas is een exoot en kan voor mensen met hooikoorts flinke klachten veroorzaken.

In Utrecht komen van nature veel verschillende bomen en planten voor die zich op allerlei manieren voortplanten. De een doet het bijvoorbeeld door middel van pollenkorrels – ook wel bekend als stuifmeel – die met behulp van de wind hun zaad verspreiden. Andere soorten gebruiken insecten om zich te vermenigvuldigen.

De typen die gebruikmaken van de wind kunnen hooikoortsklachten veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld de zomereik, els, berk, bijvoet en smalle weegbree. “Deze inheemse soorten zijn belangrijk voor het functioneren van ons ecosysteem omdat zij voedsel- en waardplant zijn voor een groot aantal dieren”, aldus de gemeente.

Variatie

Omdat deze inheemse soorten belangrijk zijn voor het ecosysteem, zullen deze ook in de toekomst worden geplant. Wel zegt de gemeente ervoor te zorgen dat bij de inrichting van nieuwe gebieden gekeken wordt naar een variatie van bomen en planten. Dus daar worden zowel insect- als windbestuivers aangeplant. “Zo voorkomen we een explosie van stuifmeel van één soort.”

De ambrosia-soorten worden echter wel bestreden. Dit gewas staat bekend als hooikoortsplant en komt van nature niet voor in de regio. De soort gedraagt zich volgens de gemeente bovendien als ‘invasieve exoot’.

Maaien

Naast het bestrijden van de hooikoortsplant is de gemeente ook een campagne over maaien gestart. “Het doel van de communicatie over maaien is om de inwoners van Utrecht mee te nemen in de manier waarop wij in Utrecht maaien en hoe deze de biodiversiteit ten goede komt.”

Hiervoor is speciaal een informatiepagina op de website van de gemeente opgezet. Ook zijn vanaf eind augustus zijn sociale media drie filmpjes verspreid die uitleg geven over de verschillende ‘maairegimes’.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Pollenallergie is in meerderheid een allergie voor graspollen. Zie de term hooikoorts. Utrecht zou het gebruik van gras moeten ontmoedigen of verbieden aangezien dit bij veel mensen luchtwegklachten veroorzaakt.
  Genoeg mensen hebben het over de overlast van houtstook. Maar veel meer mensen lijden aan graspollenallergie. Utrecht moet deze mensen helpen door het gebruik van gras in tuin en openbare ruimte te verbieden.

 2. wollie

  leuk jdv, beton everywhere!

 3. Ellen

  Wat goed! De olijfboomallergie is in opkomst en als je daar allergisch voor bent krijg je vaak heftige hooikoortsklachten. Gezien de vele olijfboompjes die mensen voor de deur zetten – en olijfbomen in winkels er restaurants – zou het goed zijn om daar ook eens de mensen over te informeren en/of beleid op te maken.

 4. Erwin

  @JdV: we leren je weer wat beter kennen, overduidelijk heb je geen medische achtergrond. Zalig zijn zij die ergens geen verstand van hebben maar desondanks hun mond daarover houden.

 5. Luuk Upuuk

  Maar waarom kees ik hier niet hoe die invasieve exoot hier terecht is gekomen? Zat voorheen vaak in vetbollen voor vogels. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/ambrosia/waarnemingen-ambrosia-in-nederland

 6. Rob

  Mijn hooikoorts begint al in het vroege voorjaar met de bloeiende berk in maart. Dat is dat gele waasje dat je op auto’s ziet liggen. Goed dat de gemeente overlastgevende exoten de deur wijst maar hooikoorts roei je nooit uit.

 7. Miffy

  Ik kan iedereen met hooikoorts gerelateerde klachten aanraden om honing met pollen te consumeren alszijnde een vorm van immunotherapie.

 8. Anlies

  @miffy: alszijnde…?
  Overigens schijnt dat honing-verhaal een hoax te zijn..

 9. RABE

  Cetrizine tabletten helpen direct tegen hooikoorts.
  Te koop bij elke drogisterij.
  Vaak van het huismerk voor weinig geld.
  Hiermee ben je door 1 tablet per dag direct van je allergie af.

 10. Ellen

  @Rabe: bij een ernstige allergie helpt zelf een antihistamine als cetirizine niet altijd genoeg

 11. G.H.

  @Miffy: dat is baarlijke nonsens; de allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof waarvan het ten onrechte ‘denkt’ dat het vijandig is, en die reactie ga je niet tegen door het allergeen oraal in te nemen.
  Er zitten trouwens sowieso al onnoemelijke hoeveelheden pollen in honing, dus ‘honing met pollen’ is al helemaal het spekken van een paar handige marketingjongens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).