Gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter over crematorium St. Barbara Gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter over crematorium St. Barbara

Gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter over crematorium St. Barbara

Gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen uitspraak rechter over crematorium St. Barbara
De gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank waarmee de bouw van een nieuw crematorium op begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan werd tegengehouden. Ondertussen gaat de gemeente ook vast werken aan een nieuwe vergunning zodat het crematorium er kan komen.

De gemeente Utrecht gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank waarmee de bouw van een nieuw crematorium op begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan werd tegengehouden. Ondertussen gaat de gemeente ook vast werken aan een nieuwe vergunning zodat het crematorium er kan komen.

Begraafplaats St. Barbara wil al jaren een crematorium bouwen. Eind 2018 werd een vergunning aangevraagd en ondanks bezwaren van omwonenden werd de vergunning verleend. Omwonenden stapten vervolgens naar de rechter. Zij vinden een crematorium niet passen in een woonwijk, vrezen extra luchtverontreiniging en zijn bang dat het voor veel meer verkeer zou zorgen.

In 2019 werd er al eens uitspraak gedaan in een kort geding. Toen oordeelde de rechter dat de vergunning terecht was verleend. Recent deed de rechter opnieuw uitspraak, nadat er langer juridisch onderzoek was geweest. Nu meent de rechtbank dat de gemeente niet de juiste procedure heeft gevolgd.

Kruimelgevallenregeling

Voor de bouw van het crematorium werd gebruikgemaakt van de zogenoemde kruimelgevallenregeling. Die regeling zegt dat er een hoofdgebouw op het terrein aanwezig moet zijn en dat het nieuwe gebouw functioneel verbonden moet zijn met andere gebouwen. De rechtbank is van mening dat er van beide voorwaarden geen sprake is. Daarom moet er opnieuw naar de procedure worden gekeken.

De gemeente is het hier niet mee eens, zo valt in een schriftelijke reactie te lezen. De gemeente is van mening dat er wel degelijk een hoofdgebouw aanwezig is en dat het nieuwe crematorium functioneel verbonden is met de aula in het ‘hoofdgebouw’. De gemeente vindt ook dat de rechter weinig toelichting heeft gegeven op de kruimelgevallenregeling. Dit alles heeft de gemeente doen besluiten om in hoger beroep te gaan.

De gemeente gaat de uitspraak echter niet afwachten maar gaat ook weer opnieuw naar de vergunningsaanvraag kijken. Dan wordt er gebruikgemaakt van een andere procedure zodat deze wel moet voldoen. Als de gemeente weer instemt met de vergunning krijgen belanghebbenden weer de mogelijkheid om in bezwaar te gaan.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Waarom wordt er niet gelijk de juiste (uitgebreidere) procedure gestart door de gemeente bij de eerste aanvraag. Je mag toch verwachten van de gemeente dat ze precies weet hoe het werkt?

    Dit kost zo onnodig veel gemeenschapsgeld.

  2. Robert

    De gemeente werkt heel hard voor een ondernemer in de uitvaartbranche(en lid van de VVD) én tegen de zin van haar burgers in. Welk belang dient de gemeente..

  3. Ger

    @Robert: er zijn ook burgers die dat crematorium wel willen en de VVD is maar een kleine partij in de raad en zit niet in het college, dus een vage complottheorie

  4. Marcel 59

    De kruimelgevallenregeling laat beperkte aanpassingen van een bestemmingsplan toe, die weinig of geen impact op de omgeving hebben. De bedoeling is, dat er zo geen ingewikkelde en tijdrovende procedures moeten worden afgehandeld.
    Op het punt van het extra bouwvolume heeft de gemeente denk ik wel gelijk; ook de functie van crematorium laat zich wel inpassen in het bestemmingsplan. Echter voor de ingebruikname van het crematorium is een milieuvergunning vereist. Naar mijn mening is dat iets wat wel degelijk een invloed heeft, die het bestemmingsplangebied overstijgt, en dus niet onder kruimelgevallenregeling kan vallen.
    Die milieuvergunning moet door de provincie worden verleend. De gemeente mag dat niet buiten beschouwing laten.
    De uitwerking van de kruimelgevallenregeling mag op punten dan onduidelijk zijn, de intentie van de regeling is dat niet. Het is ook niet de bedoeling, dat hiermee procedures worden omzeild.
    Tijd om deze zaak uit te vechten tot aan de Raad van State, niet omwille van deze zaak alleen, maar ook om tot een uitspraak te komen over het wettelijke kader en een eventuele aanscherping van de kruimelgevallenregeling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).