Gemeente Utrecht gaat kijken of er extra plekken voor lifters kunnen komen Gemeente Utrecht gaat kijken of er extra plekken voor lifters kunnen komen

Gemeente Utrecht gaat kijken of er extra plekken voor lifters kunnen komen

Gemeente Utrecht gaat kijken of er extra plekken voor lifters kunnen komen
Liftplek bij de Waterlinieweg.
De hoogtijdagen van liften lijken achter ons te liggen, maar wellicht kan het een comeback maken. De gemeente Utrecht gaat in ieder geval kijken of er extra liftplekken kunnen komen rond de stad.

De hoogtijdagen van liften lijken achter ons te liggen, maar wellicht kan het een comeback maken. De gemeente Utrecht gaat in ieder geval kijken of er extra liftplekken kunnen komen rond de stad.

Duim omhoog en afwachten of er een auto stopt. Liften is simpel, maar een goede plek vinden om te beginnen met liften kan een uitdaging zijn. In Utrecht zijn twee semiofficiële plekken, inclusief verkeersbord, waar lifters terechtkunnen. Die zijn bij de opritten bij de Waterlinieweg. Dat worden er mogelijk meer.

De twee politieke partijen Horizon en GroenLinks stelden recent aan de gemeente drie extra plekken voor die mogelijk in aanmerking komen. De vraag was of er liftborden geplaatst kunnen worden bij de opritten naar de A12, A28 en A2, zodat ze herkenbaar worden als liftplek. Zo’n bord kost 200 euro.

De gemeente laat weten er best naar te willen kijken, maar zegt er wel bij dat er meer nodig is dan alleen een bord en een locatie waar veel auto’s komen. Goede verlichting, zicht langs de weg en genoeg ruimte om als automobilist te kunnen afremmen, stilstaan en optrekken zijn ook nodig. De aangedragen plekken zullen in ieder geval bekeken gaan worden.

11 Reacties

Reageren
 1. Benjamin

  net van het weekend twee mensen meegenomen vanaf deze plek

 2. Chef Plongeur

  Zó weet de gemeente iets wat goedkoop kan tóch weer dúúr te maken! Als ik ga liften vind ik wel een liftplek. Prima om gewoon ff bordjes te plaatsen.
  Maar ff niet moeilijk doen over verlichting, rem banen en weet-ik-wat-allemaal… wat een rubbertegeltjespolitiek weer….

 3. Niels

  Leuk, goed idee!

 4. Wim

  Ziedaar waarom onze raadsleden overwerkt en onderbetaald (menen te) zijn.

 5. Rottebert Peermans

  Voor apetijtelijke studentes heb ik wel een plekje vrij in de premium voiture. Helaas zijn het meestal onverzorgde vegan types die staan te liften en die wil ik niet in de buurt van mijn lederen bekleding.

 6. fam Ho

  Er zijn allang websites voor liftzoekers en liftbieders! Veel veiliger en meer op maat.
  Studenten, de ooit-grootgebruikers hebben bovendien een OVkaart. Idd verspilling van geld en tijd. Regeren aan de hand van impulsieve ideetjes. Gaan de leden van B&W en Raad daar zelf liften of vreemden oppikken? Beter fasciliteer je warmdelen van een auto met aangepast parkeerabbo.

 7. De Pers

  @redactie Kunnen ranzige reacties als die van Rottebert Peermans voortaan gewoon niet doorgelaten worden?

  Dat zo’n kerel lekker anoniem vrouwen ‘apetijtelijke (sic) studentes’ noemt is én vrouwonvriendelijk en echt enorm treurig. Volgens mij moet je dat als DUIC niet faciliteren.

 8. Rottebert Peermans

  @De Pers
  Mijn reactie was sarcastisch en bedoeld om te laten zien dat openbare liftplekken niet het meest inclusieve en veilige idee zijn. Er is totaal geen controle op de identiteit en bedoelingen van de chauffeurs en lifters en als het misgaat is er niks te traceren, tenzij er ook camera’s worden geïnstalleerd die de beelden voor langere tijd opslaan. Daarnaast is het volledige willekeur of men een lift krijgt aangeboden, waarbij uiterlijke kenmerken vaak een rol zullen spelen.
  Zoals anderen ook aangeven zijn er online platforms voor ridesharing waar veel efficiënter kan worden gematcht aan de hand van bestemming en tijdstip en waarbij mensen meer van zichzelf kwijt kunnen dan puur het uiterlijk en er in ieder geval het nodige wordt gedocumenteerd en gebruikers ervaringen/reviews van lifters en chauffeurs met elkaar kunnen delen.
  Het lijkt me verstandiger om als gemeente te investeren in de promotie van dergelijke platforms. Het idee dat nu wordt geopperd is namelijk hopeloos achterhaald en duur.

  Overigens vind uw reactie klikspanerig en irritant-woke, maar daar spreek ik u direct op aan i.p.v. de redactie te verzoeken om u monddood te maken.

 9. De Pers

  @Rottebert Peermans

  Sinds wanneer is het niet willen dat iemand jonge vrouwen seksualiseert ‘irritant-woke’? Of bent u zo’n persoon die de term ‘woke’ gewoon voor alles wat u niet bevalt?

  U maakt in uw tweede bericht best een valide punt. Had u dat in een keer gedaan, dan had het ergens op geslagen.

  De reden dat ik de redactie er op aansprak uw reactie niet door te laten is dat deze dus én vies, én vrouwonvriendelijk én compleet off topic was.

  En monddood? Laat me niet lachen zeg. Echt ‘irritant-woke’ van u.

 10. Mojoman

  Oh jee
  Een op zichzelf goed fenomeen moet je vooral geen gemeentelijke inmenging bij hebben. Dat is gedoemd tot ellende te leiden.
  De lifter kiest graag zelf de route, de plek en het tijdstip enzovoort. Onze gemeente gaat dat natuurlijk weer met regeltjes omkleden. Al die betutteling en regelzucht, zucht
  Ook hier geldt voor mij …. gemeente ga nuttige dingen doen svp.

 11. SuperEd

  Wat een goed idee! Ben benieuwd of dit helpt vertrouwen terug te brengen in de mensheid. Vroeger zeer veel gelift en dat was vrijwel altijd ontzettend leuk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).