Gemeente Utrecht gaat kijken of Sinterklaasfeest op Domplein toch zonder QR-code kan Gemeente Utrecht gaat kijken of Sinterklaasfeest op Domplein toch zonder QR-code kan

Gemeente Utrecht gaat kijken of Sinterklaasfeest op Domplein toch zonder QR-code kan

Gemeente Utrecht gaat kijken of Sinterklaasfeest op Domplein toch zonder QR-code kan
De gemeente Utrecht gaat kijken of het Sinterklaasfeest op het Domplein toch toegankelijk kan zijn zonder coronapas. Volgens burgemeester Dijksma werden de plannen voor de intocht ‘in al hun enthousiasme’ wat vroeg door de organisatie naar buiten gebracht en waren ze nog niet door de gemeente getoetst.

De gemeente Utrecht gaat kijken of het Sinterklaasfeest op het Domplein toch toegankelijk kan zijn zonder coronapas. Volgens burgemeester Dijksma werden de plannen voor de intocht ‘in al hun enthousiasme’ wat vroeg door de organisatie naar buiten gebracht en waren ze nog niet door de gemeente getoetst.

Afgelopen week ontstond veel discussie toen duidelijk werd dat het Sinterklaasfeest op het Domplein, dat onderdeel is van de intocht, alleen toegankelijk zou zijn met een coronapas. “Het overkomt mij niet vaak, maar ik verslikte mij ’s ochtends ook in m’n koffie”, zei burgemeester Dijksma donderdag tijdens het wekelijkse vragenuur in antwoord op vragen van Sjors Nachtegaal (PVV).

De organisatie achter de intocht bracht afgelopen week de plannen naar buiten, maar dat bleek aan de vroege kant. Volgens Dijksma waren de plannen nog niet getoetst door de gemeente en ook nog niet ingezien door Dijksma zelf. “Ik ben het in principe met de heer Nachtegaal eens”, zei Dijksma donderdag dan ook. “Als het mogelijk is om een intocht te organiseren, dan doe je dat voor iedereen of je doet het niet. Er is geen tussenweg mogelijk.”

Doorstroomevenement

De gemeente gaat de plannen die er liggen nu alsnog toetsen en kijken of het evenement op het Domplein als doorstroomevenement gekwalificeerd kan worden. “Dat is de geldende coronaregeling die ook volgens het ministerie van toepassing kan zijn op een intocht”, aldus Dijksma. “Ik hoop eigenlijk dat we daarmee een feest kunnen organiseren, ongeacht de vraag of de vader, moeder, broer of zus boven een bepaalde leeftijd gevaccineerd is.”

Zolang het feest op het Domplein een doorstroomevenement wordt, is er dus geen QR-code vereist. “We zullen iets gaan organiseren wat daaraan voldoet”, legt Dijksma uit. “We moeten het programma aanpassen aan wat er kan. Dat gaat betekenen dat er geen QR-code in dit programma komt, maar kan wel ook inhouden dat het programma er anders uit gaat zien dan u gewend bent.”

Versoepelingen

Dijksma wees er verder nog op dat het nog even duurt voordat de intocht gaat plaatsvinden. Mogelijk kan het programma tegen die tijd ook weer verder worden aangepast aan eventuele versoepelingen.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Belachelijk. Dot soort evenementen zou uitsluitend toegankelijk moeten zijn voor volledig gevaccineerde ouders en kinderen. Geen QR vaccinatiecode? Geen toegang.

 2. Bro kenplanet

  Koel, bewolkt en vochtig. De beste omstandigheden voor dit virus. Gooi daar een massaal kinderfeest bovenop en je kan logischerwijs verwachten wat er gaat gebeuren.

 3. Binnenstadbewoner

  “Als je een intocht organiseert doe je dat voor iedereen of je doet het niet” nee, je gaat natuurlijk geen mensen uitsluiten. Was een over ijverige ambtenaar bij de gemeente nou heel even vergeten dat de regels alleen gelden voor ondernemers en niet voor de gemeente. Wat een beginnersfout zeg

 4. Realist

  Dat klinkt niet erg consistent en motiverend voor diegene die de wet zonder allerlei trucjes wel proberen uit te voeren. Het klinkt ook als een minachting naar diegene die zich wel hebben gevaccineerd. Gewoon de pas aanhouden dus, is beter voor de volksgezondheid en de motivatie om van dit virus af te komen. Helaas pindakaas dus even voor diegene die geen vaccinatie wil.

 5. Esrin W.

  Nee joh, gewoon mét. Alles moet toch naar de Filistijnen? Ook dit dan.

 6. Henk van Ginkel

  Zou mevrouw Dijksma zich realiseren dat voor iedereen organiseren ook de zwakkeren in de samenleving betekend? Ik ken meerdere mensen met extreem kwetsbare in hun omgeving die juist zonder controle niet zullen kunnen komen omdat ze het risico niet willen nemen.

 7. Baliekluiver

  Iedereen die wel eens bij een sinterklaasintocht in Utrecht is geweest weet dat dit bepaald geen ‘doorstroomevenement’ is. Je mag al blij zijn als je kinderen überhaupt iets kunnen zien als je klemvast staat tussen al die andere mensen. Kennelijk was haar daadkrachtig optreden bij Waku Waku een incident, want nu zoekt de burgemeester weer uitvluchten om vooral niet te hoeven handhaven!

 8. Scherpschutter

  @Bro kenplanet

  Vertel. Wat gaat er precies gebeuren op een feest in de buitenlucht met 80% van de bevolking die is gevaccineerd en 93% die antistoffen heeft (zie Sanquin onderzoek).

  Waar bent u zo bang voor?

 9. jan

  Dat is goed van de gemeente want de QR code zou er slechts kortstondig zijn en in november opnieuw worden afgewogen door onze regering. Grappig om te zien dat iedereen in de reacties er al vanuit gaat dat de QR code blijft. Waarom? De cijfers zijn in alle opzichten laag en het vaccinatie percentage hoog

 10. Pee

  Wie zegt dat tegen die tijd de maatregelen nog van kracht zijn.
  Vergeet ook niet dat gevaccineerde ook het virus doorgeven dus wat is het nut dan om niet gevaccineerde te weigeren.
  Hoe vaak zijn er nu al demonstraties geweest of bijeenkomsten waar ook geen of nauwelijks besmettingen plaats vonden?
  Hoeveel keer moet dat nog aangegeven worden om dat door te laten dringen.
  @Realist
  Je bent alles behalve realistisch dat komt door onwetendheid.

 11. Bromsnor

  Bromsnor hoopt dat de pieten niet zwart zijn. 😉

 12. Moniek

  Sinterklaas is een feest voor kindertjes, ongevaccineerd dus. De getallen van Scherpschutter mogen dus wel iets meer worden gespecificeerd.

 13. Scherpschutter

  @Moniek

  Ja, in werkelijkheid is er zelfs nog minder risico dan geschetst. Het is een feestje voor een doelgroep waar corona niet blij van wordt. Kindjes en hun ouders van 20, 30 en 40 worst corona niet blij van natuurlijk.

  Was ik u dan zou ik me echter meer zorgen maken over het gegeven dat de gemeente nu overweegt QR codes in te zetten voor complete gebiedsrestricties in de buitenlucht, dan over het minimale gezondheidsrisico dat dit evenement met zich meebrengt…

 14. Bro kenplanet

  @SS
  Ik ben bang dat uw bron al flink ziek is. Hoe diep heeft u daarvoor moeten graven vraag ik me af. En wat is er mis met de getallen van de RIVM?

 15. Bro kenplanet

  Het is ook wel een denkfoutje om aan te nemen dat anti-stoffen beschermen tegen infecties en verspreiding van Covid, @SS. En dan is er het hygiënische bewustzijn van kinderen.
  Zelfs als je gevaccineerd bent kan je een infectiebron zijn. Zolang er geen betere vaccinaties zijn blijft het een probleem en zijn strenge voorzorgsmaatregelen en restricties logisch en terecht.

 16. Scherpschutter

  @Bro kenplanet

  Waar heeft u het over? 80.9% is volledig gevaccineerd. Boven de 18 jaar is dat zelfs 86.7%. Bron RIVM. En Sanquin vond zelfs bij 93% antistoffen. U kent de feiten kennelijk niet.

  Wat maakt het met deze cijfers nou nog uit als dit virus zich verspreidt…? Vrijwel de enigen ongevaccineerden zijn kinderen…En die lopen vrijwel nul komma nul risico met dit virus. Dus wie of wat is nu nog in gevaar volgens u? Waarom zou het stoppen van de verspreiding van dit virus uberhaupt nog een doelstelling moeten zijn?

  Waar bent u nou zo bang voor?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).