Gemeente Utrecht gaat met camera’s en sensoren drukte in de gaten houden | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht gaat met camera’s en sensoren drukte in de gaten houden | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht gaat met camera’s en sensoren drukte in de gaten houden

Gemeente Utrecht gaat met camera’s en sensoren drukte in de gaten houden
Archieffoto binnenstad Utrecht
De gemeente gaat op verschillende plekken in Utrecht sensoren en camera’s plaatsen om daarmee de drukte in de gaten te houden. Zo gaat er onder andere bij vijf kruisingen gekeken worden of de verkeerslichten goed afgesteld staan en wordt de drukte in de binnenstad gemonitord.

De gemeente gaat op verschillende plekken in Utrecht sensoren en camera’s plaatsen om daarmee de drukte in de gaten te houden. Zo gaat er onder andere bij vijf kruisingen gekeken worden of de verkeerslichten goed afgesteld staan en wordt de drukte in de binnenstad gemonitord.

De gemeente wil weten waar in de Utrechtse binnenstad knelpunten ontstaan wanneer er veel mensen zijn. Daarom worden er binnen twee tot vier weken zogenoemde passantentellers geplaatst. Met deze sensoren kunnen knelpunten in de loopstromen in kaart worden gebracht. Met deze informatie kunnen weer nieuwe maatregelen worden genomen om drukte op bepaalde punten te verminderen.

Bij verschillende kruispunten zijn verkeerslichten anders afgesteld. Bij bijvoorbeeld het Ledig Erf, Vredenburg en de Marnixlaan staan de lichten voor fietsers nu langer op groen. Dit is volgens de gemeente nu ook mogelijk omdat er door de coronamaatregelen veel minder verkeer rijdt. Om te kijken of de maatregelen goed werken worden er over twee weken bij vijf kruispunten camera’s opgehangen.

Winkelcentra

Ook wordt er op plekken waar nog geen maatregelen zijn genomen onderzocht of die wel nodig zijn. Zo wordt onder andere bij de kruisingen Catharijnesingel en Smakkelaarsveld, en Marga Klompébrug en Catharijnesingel gekeken of verkeerslichten anders afgesteld moeten worden.

Bij drukke winkelcentra en winkelstraten wordt ook gekeken hoe de drukte zich ontwikkelt. Dit geldt voor bijvoorbeeld Hoog Catharijne, Overvecht, Leidsche Rijn, Kanaalstraat, Damstraat, Amsterdamsestraatweg, Nachtegaalstraat en Burgmeester Reigerstraat.

Fietsparkeerplekken

De gemeente heeft eerder deze week aangegeven dat een groter deel van de Utrechtse binnenstad voetgangersgebied wordt. Om te zorgen dat fietsers aan de rand van dit gebied genoeg parkeerplekken hebben worden er op drukke periodes pop-up stallingen neergezet op het Domplein, de Neude, de Mariaplaats, het Janskerkhof en het Vredenburg. Op de laatste twee plekken gaat dat ten koste van parkeerplekken voor auto’s.

Dit geldt ook voor de Oudegracht. Aan het begin en einde van het voetgangersgebied worden autoparkeerplaatsen tijdelijk opgeheven voor fietsers. Op de Domstraat komen tijdelijk fietsparkeerplekken op delen van het trottoir.

Bewoners met een parkeervergunning kunnen hun auto tijdelijk niet kwijt in het voetgangersgebied. Zij moeten uitwijken naar parkeergarages zoals Vaartsche Rijn of de garage in Wijk C.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Williams

  Jl zaterdag was het in de binnen stad chaos
  Boa’s handhaving stopten de handhaving
  Handhaving was kansloos
  Totaal overlopen
  Grote kans dat dat ook bij de horeca gebeurt
  Goed weer
  Vakantiegeld in de tas
  Paar biertjes op
  Handhaving ook daar kansloos
  Sukses voor de horeca,,maar ook veel wijsheid
  Corona is gruwelijk

 2. HArry

  Met gezichtsherkenning, het mac adres van je telefoon en Gps en wifi signaal. Vindt onze ex burgervader Wolfssen dit wel goed?

 3. Henk

  Covid-19(84)

 4. UtrechtseSjoerd

  Het blijft apart dat er vele maatregelen worden genomen om maar zoveel mogelijk ruimte te maken voor voetgangers in de binnenstad, maar de andere wijken volledig genegeerd worden. Deze maatregelen lijken meer op een plan van CMU om nog meer mensen naar de binnenstad te trekken ten kosten van de omliggende wijken en dorpen.

  En dat “ruimte voor voetgangers” is natuurlijk maar een blabla verhaal. Het gaat om ruimte voor consumenten. Als het het om ruimte voor voetgangers zou gaan, dan zou er al langs iets gedaan zijn aan de vele uitstallingen scooters bij bezorgbedrijven op de Potterstraat en het Vreeburg.

 5. Scherpschutter

  @UtrechtseSjoerd

  Dat komt nog wel. Wat nu in het centrum gebeurt wordt -als je links de gang laat gaan- de blauwdruk voor de hele stad. Lees de beleidsdocumenten er maar op na.

  Het gaat niet om ruimte voor voetgangers. Ook niet om ruimte voor consumenten. Het gaat om het stadsbreed immobiliseren van burgers en ze afhankelijk maken van de overheid.

 6. Repelstelen

  Hopende dat er wel iemand is die een lijstje bijhoudt van al deze vrijheidsberovende praktijken. Dit soort dingen dienen later dit jaar zsm teruggedraaid te worden.

  Tevens vraag ik me vaak af of het nut heeft. De kans op besmetting in buitenlucht is echt minimaal, veel Utrechters nemen echt wel de moeite om niet hutje mutje te lopen zoals op koningsdag.

  Het zelfde geldt voor de cirkels in ‘t Park. Een puur procesidee waardoor een ieder nu een meter of 4 uit elkaar zit. Zoals gezegd minimale kans op besmetting (bron virologen NLD)

  Daar waar minder wordt gedaan aan controle verantwoordelijkheid is op werkplekken en kantines. Vrolijk dicht bij elkaar, aanpakken en overgeven van spullen en dingen. In slecht geventileerde ruimtes. Sterker nog meestal draait er een airco die de werking heeft van een katalysator.

  Let wel, voorzichtig en verantwoordelijk zijn is wel een must. Daar valt ook eigen verantwoordelijkheid onder.
  Toch zie je nu dat veel politici de corona pandemie aangrijpen om de wil op te leggen. Dat impliceert feitelijk dat corona redelijkerwijs onder controle is en het als valselijk argument wordt gebruikt.

 7. Katja

  Met tellen alleen kom je er niet. Bovendien zal het grootste gedeelte maling hebben aan alles en gaan over tot de orde van de dag. Kijk maar eens naar de vervuiling op straat.

 8. Angelique

  Zijn mensen niet gewoon zelf verantwoordelijk om drukte te vermijden?

 9. Scherpschutter

  @Angelique

  Bent u betoeterd! Net zoals uw nederige medeburgers weet u niets en kunt niets (laat staan het verrichten van de uiterst complexe taak die drukte vermijden heet), maar gelukkig heeft u een wijze overheid waar de briljante fine fleur van het menselijke ras werkt die wel precies weet hoe u uw leven dient leiden om tot maximaal levensgeluk te komen.

  Echt. U kunt stoppen met zelfstandig nadenken. 😉

 10. Ooginaller

  @Angelique: Nee. Helaas. Verder: prima plannen, zo lijkt me. Alleen dat onderzoek of de stoplichten voor fietsers bij Smakkelaarsveld-Catherijnesingel langer op groen moeten, kunnen ze overslaan. Vaak keidruk daar.

 11. Joas

  Wat is er eigenlijk zo erg aan dat mensen door die cirkels wat verder uit elkaar zitten? Wat is daar in hemelsnaam vrijheidsberoving aan? Dat is toch alleen maar fijn, meer ruimte per persoon of per twee- vier personen? Ik zie het probleem niet zo. Zou altijd zo moeten zijn.

  Verder worden er telcamera’s en scanners opgehangen. Geen volgcamera’s. Dat is wel een wezenlijk verschil. Ze verzamelen andere data. Er is aan de hand van die beelden niet te zien wie er onder de camera doorloopt, want ze zijn recht naar beneden gericht. Het gaat puur over het bijhouden van aantallen op bepaalde plekken. Geen risico in gevolgd worden.

  Grappig dat met name ‘rechts’ zich wereldwijd zogenaamd druk maakt over ‘vrijheid’ en ‘privacy’ terwijl met name partijen aan de rechterflank al vanaf de jaren tachtig verantwoordelijk zijn voor de inperking van mensenrechten en privacyaantasting van de burgers, door de burgers nauwlettend in de gaten te willen houden.

  Waar waren al deze zogenaamde privacyvoorvechters toen het echt ergens over ging, de afgelopen twintig jaar bijvoorbeeld?

  Typisch ook dat zij met name rechts aan de macht willen helpen, waardoor diezelfde overheid die zij wantrouwen dan al helemaal niet meer te vertrouwen is, omdat dan juist macht tegen een deel van de bevolking, het deel waar zij het inhoudelijk niet mee eens zijn, gebruikt en misbruikt gaat worden. Iets wat door politici in de rechterhoek al stelselmatig aangekondigd is, door middel van het verdacht maken van bepaalde delen van de bevolking.

 12. Adriaan

  Ik dacht dat we in Utrecht een linkse gemeenteraad hadden.

 13. Zwaontjue

  @UtrechtseSjoerd, daor sla je wel de spijker op zijn kop.

  @Joas, zo lang ik leef, is de rechteflank “Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikkue” met daarbij hoe ze geld over je rug kunnen verdienen en zeer zeker niet naar een leven meer of minder omkijken.

  Het is dat Links en het midden ging zeiken, maar iedereen is volgens mij vergeten, wat de 1e plan was van Rutte, dus groepsimmuniteit en 60.000 doden, daar is ie toen op teruggekomen, net als het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor de grote bedrijven.

  Ik begrijp nog steeds niet, dat mensen zo dom zijn, om op de rechterflank te stemmen, terwijl ze door hun genaaid worden, al jaren trouwens.

  Hebben nog nooit gehoord van “verdeel en heers”, wat ze al jaren doen en een mikpunt nodig hebben om stemmen te winnen.

  Rutte heeft nu een hoge waardering, maar zijn basis aanpak …….. is iedereen vergeten !! Dus groepsimmuniteit wat de VVD stemmen zou kosten, maor die gingen voor 60.000 doden en dit kun je googlen, waarop ze terugkwamen en nu boter op hun hoofd hebben. En het volk geloofd ze weer 🙁 (stelletje schapen)

 14. Koel Hoofd

  Was net in de supermarkt omdat het moest, niet uit vrije keuze.
  Alles wat onder de 35 jaar was stond werkelijk veel te dicht op anderen, als in op 30cm afstand omdat het ego groter is dan het gezond verstand.
  Na 2 maanden 1.5m economie heeft men de boodschap nog steeds niet begrepen.
  Morgen gaat de horeca alcohol schenken en dat laat de remmen los. En dan komen straks weer de vakanties naar het buitenland….
  Ik hou mijn hart vast want dit is van grote hoogte schijten op de zorgverleners!
  Om van de boa’s nog maar te zwijgen…

 15. Wim Vreeswijk

  Dit doet mij denken aan 1984: Bog brother is watching you.

 16. Wim Vreeswijk

  @ Henk, dat is een sterke. Die houden we erin, Covid 19(84) !

 17. Reactionaire rechtse zak.

  Joas 31/5/2020 – 14:56
  Zoek even ‘n plekje in de schaduw.

 18. Joas

  @ Rechtse Zak

  We leven ook pas sinds Thatcher en Reagan in een neo-liberale rechtse wereld. Zo erg dat de PvdA begin jaren negentig een flinke ruk naar rechts heeft gemaakt. Daarom zijn ze ook geen arbeiderspartij meer en wonen veel PvdA’ers rondom het WIlhelminaprk. De PvdA is bijvoorbeeld omgevormd naar een wolf in schaapskleren, om de neo-liberale rechtse status quo te handhaven. Het belang van het grote geld moet namelijk blijvend gediend worden. Daarom worden kleine partijen als Forum en de PVV ook massaal gesteund door rijke anonieme donateurs uit de wereld van het grote geld. Deze kleine partijen moet vooral chaos creëren in de politiek, zodat de onderklasse en middenklasse zich niet kan organiseren en mobiliseren. Zelfde reden waarom de vakbonden van binnenuit kapot zijn gemaakt. ‘Echt’ links is het probleem helemaal niet. Eerder dat wat de elite vaak van links maakt. Zelfs de communistische regimes in Oost-Europa werden door de zogenaamde elite bestuurd, die er zelf een nogal kapitalistische levensstijl op na hield en vanaf de jaren tachtig/ negentig al (zie China) een langzame introductie van het kapitalisme, vermengd met autoritaire regimes op na hield. Het is niet voor niets dat vaak in voormalige communistische regimes dezelfde poppetjes weer gewoon aan de macht zijn, maar nu het kapitalisme ongelimiteerd steunen. Het enige dat hetzelfde is gebleven is het volk onderdrukken.

  Net neo-liberale kapitalisme (gesteund door rechts) is het probleem. Een steeds groter deel van de bevolking moet het met minder inkomen doen en een steeds kleiner deel haalt steeds meer binnen. 99% van de mensen op aarde heeft 1% van het vermogen. In Nederland is dat iets beter, maar de situatie verslechterd wel met de dag. Dat is het eigenlijke probleem.

  Dus mensen. Laat je niet van de wij brengen. Een groot deel van de mensen met ‘zorgen’ steunt per ongeluk hun eigen vijanden. Dat is namelijk rechts en klein rechts.

 19. Reactionaire rechtse zak.

  Joas 1/6/2020 – 11:08
  …… En neem ‘n slokje water.

 20. Joas

  Liever limonade met een rietje en een parapluutje.😉

  Denk je dat door dat soort opmerkingen, op mij persoonlijk gericht, mijn boodschap ineens niks meer voorstelt? Iedereen die een beetje kam nadenken kan zelf optelsommetjes maken.

  Wist je trouwens dat Wilders en Rutte in de wandelgangen in Den Haag grote matties zijn? Beetje publiek geheim. Ook niet zo raar gezien hun gemeenschappelijk verleden. Toch stof tot nadenken 😉

 21. HArry

  Contacttracing kan ook mooi worden ingezet om je aan iemand te linken die al een strafblad heeft of verdachte is. Mag jij bewijzen dat je de beste persoon echt NIET hebt gesproken of kent.

  COVID 1984 it is! (Dank aan Henk)

 22. Joas

  @ Harry

  Hoezo 1984?!?!?!?!?!

  We hebben gewoon een grondwet in Nederland en een onafhankelijke rechterlijke macht, die ook bepaalde noodwetgeving inzake civid bekritiseerd heeft en die langzaam aan aan het tonen is dat boetes aangevochten kunnen worden.

  Verder is mijn vrijheid op geen enkele wijze beknot en valt het recht op demonstratie bijvoorbeeld niet helemaal onder noodverordeningen inzake Covid, dat grondrecht moet gewaarborgd blijven. Zo is er in Utrecht al 2x geprotesteerd tegen 5 g en Coronaamteregelen, zonder politieoptreden (ook al waren deze demo’s idioot, het mocht wel; zelfs van het zogenaamd ‘linkse’ stadsbestuur (is het niet met CU en D’66)).

  Er is momenteel geen 1984-scenario aan de hand. Dit kan altijd wel zomaar gebeuren, maar juist door zaken overdreven voor te stellen, zorg je er voor dat wanneer de situatie zich echt voor doet, niemand het meer ziet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).