Gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep in zaak over huurprijzen Wilhelminawerf Gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep in zaak over huurprijzen Wilhelminawerf

Gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep in zaak over huurprijzen Wilhelminawerf

Gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep in zaak over huurprijzen Wilhelminawerf
Champagne bij de start van de bouw van het project
De gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak die zij aanspande tegen ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP). De partijen waren het niet eens over de huurprijzen van de woningen aan de Wilhelminawerf, waardoor het college besloot juridische stappen te nemen. De rechter had KWP echter in het gelijk gesteld.

De gemeente Utrecht gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak die zij aanspande tegen ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP). De partijen waren het niet eens over de huurprijzen van de woningen aan de Wilhelminawerf, waardoor het college besloot juridische stappen te nemen. De rechter had KWP echter in het gelijk gesteld.

In het najaar van 2020 kwam de gemeente erachter dat de huurprijzen van de woningen aan de Wilhelminawerf hoger lagen dan zij dacht dat was afgesproken. Hierover is vervolgens een gesprek geweest met KWP. “KWP gaf aan zich niet gebonden te voelen aan de door hen in 2016 gecommuniceerde huurprijzen”, schrijft de het college in een brief aan de raad.

In het voorjaar van 2021 besloot de gemeente naar de rechter te stappen. Dit zou echter geen invloed meer hebben op de prijzen, omdat deze door de belegger worden bepaald en niet door KWP. Toch werd hiervoor gekozen omdat de gemeente hiermee een ‘duidelijk signaal’ wilde afgeven dat toezeggingen ‘niet vrijblijvend’ zijn. “We vragen partijen die hier ontwikkelen zich net als wij te committeren aan de opgave een betere balans op de woningmarkt te creëren.”

Hoger beroep

De rechtbank heeft KWP in mei van dit jaar in het gelijk gesteld. De gemeente heeft nog de mogelijkheid om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. Ondanks dat dit door de advocaat van de gemeente als ‘kansrijk’ wordt bestempeld, ziet het college er toch vanaf.

Onder meer omdat zo’n juridische procedure tegen de ontwikkelaar geen invloed heeft op de huurprijzen van de Wilhelminawerf. Volgens de gemeente is er daardoor weinig winst te behalen. Naast de mogelijke ‘signaalfunctie’ dat afspraken ‘niet vrijblijvend’ zijn, biedt een eventuele winst naar eigen zeggen verder ‘geen ander resultaat’.

Leerzaam

“Het maximaal haalbare is dat het hof met ons meegaat dat de ontwikkelaar hier niet correct heeft gehandeld. Deze mogelijke uitkomst weegt ons inziens niet op tegen de extra inspanningen die met een hoger beroep gemoeid zijn […], ook omdat de kans aanwezig blijft dat de vordering van de gemeente op andere gronden door het hof wordt afgewezen.”

Tot slot zegt de gemeente dat deze casus voor alle betrokkenen een leerzaam traject is geweest. “Want hoewel we deze strijd juridisch gezien wellicht niet hebben gewonnen, heeft dit traject ons alleen maar gesterkt in onze ambitie ons maximaal in te zetten voor de Utrechtse woningmarkt.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Goh. Wat wie zou dit nou verbazen. Kansloze rechtzaken aanspannen op kosten van de belastingbetaler die zorgen voor overbelasting van de rechtbanken. Dat kan er maar 1 zijn en dat is de overheid.
  Vervolgens wel met dezelfde bouwer feestelijk de start van het Archimedeskwartier vieren. Ach ja…..

 2. W

  Dat wisten wij, Utrechters, al van tevoren?
  En daar had het bestuur eerder bij moeten stilstaan.
  Maar dan moet je wel een bepaald niveau op dat gebied hebben om dat zo slim te kunnen spelen met die ‘vastgoedjongens’!
  Ben bang dat ook de ambtenaren te laks gehandeld hebben op dat gebied!
  Waar zijn de opvolgers van die sterke ambtenaren Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening toch gebleven in Utrecht?
  Mensen zoals Veenhof, Konijnenberg, Bosvelt, Barentsen, Remmerswaal en de wethouders Brandsen en Van Hassel! Dat waren mannen van Utrechts statuur! Zij gingen voor de Utrechtse woningzoekenden.

 3. Joep

  Wat een ongelooflijke blamage. Grote woorden over toezeggingen die niet vrijblijvend zijn. Projectontwikkelaars en andere partijen waarmee de gemeente zegt “samen” te werken lachen keihard in hun vuistje. Gemeente doet net of ze alles onder controle hebben maar als puntje bij paaltje komt komt er niets van terecht.

 4. Confusius

  Wat mensen maar niet willen doorhebben is dat zo’n beetje alle politieke partijen geïnfiltreerd zijn door neo-liberalen (wolven in schaapskleren) en dat politiek en bedrijfsleven dezelfde club zijn/ zelfde macht is.

  Er is een brede coalitie rechts tot de zogenaamd “liberale” partijen en zelfs de PvdA aan toe, die alleen nog maar de belangen van het (internationaal) bedrijfsleven dienen. Je kan je afvragen of ambtenaren onbewust fouten maken, of bewust fouten maken. Conclusie is dat het bedrijfsleven het ALTIJD wint van het belang van de burger.

  Echt links wordt keihard (onterecht) kapot gemaakt. Kennelijk is opkomen voor de burger fout. Zie ook de rare tactiek om links van van alles en nog wat te betichten. Zaken waar rechts juist vaak voor verantwoordelijk is.

 5. EE de Kroon

  Ik krijg de in druk dat mensen met een gewoon laag betaalde baan uit Utrecht wordt gedeporteerd. Utrecht bouwt immers geen huizen voor een leraar, politie agent, loodgieter, verpleegster enz. ik zie al jaren dat de prijzen in de stad toren hoog zijn en de huren ook niet meer te betalen zijn voor een gezin met één of twee lage inkomens en je niet voor een gesubsidieerd huis in aanmerking komt. Ik ben maar in Limburg gaan wonen, waar het nog betaalbaar is om te wonen.

 6. Ferry

  Het is kiezen tussen wachtlijsten of hoge huren. Beide niet ideaal denk ik. Begrijp niet waarom mensen toch zo de voorkeur geven aan wachtlijsten.

 7. Scherpschutter

  Ja, nou ja, dat krijg je als mensen die nul komma nul verstand van de materie hebben (bouw/vastgoed/infra) zaken doen met gepokt gemazelde topondernemers uit de sector; de totale leken delven altijd het onderspit. Zelfs iets totaal basaals als een afspraak deugdelijk vastleggen van een huurprijs is de klungelende ambtenaren al te machtig…Maar de overheid gaat het allemaal wel even oplossen voor u hoor! Heus…LOL

  Het zal alleen maar gekker worden de komende jaren. Politieke leken vormen de samenleving in bloedtempo om naar een totale socialistische planecononie, met een incapabele overheid die momenteel als een blinde olifant door iedere sector stampt, met voedselvoorziening, energie, vervoer en de vastgoedsector als eersteklas voorbeelden van de chaos die een incapabele olifant aanricht in een porseleinkast…

  Hoewel we pas in de eerste fase van de transitie naar een full blown socialistische samenleving from hell zitten, zijn de gevolgen van het socialisme nu al niet te overzien; hele industrieën, pijplijnen, infrastructuren, bedrijfsecosystemen en uiteraard het geld zelf zijn kapot. Hoge prijzen, tekorten aan goederen en forse economische krimp zijn nu al merkbaar. Het is pas de start…Een feest der herkenning voor iedere communist! LOL.

  Het worden barre barre jaren voor wie niet voorbereid is, en er ontstaan werkelijk once of a lifetime gouden opportunities voor diegenen die de economische geschiedenis bestudeerd hebben en weten hoe je in een socialistische faal-economie schathemeltje rijk kunt worden.

  Een overheid die zich maximaal in zal zetten op de woningmarkt; ik kan werkelijk niet wachten om straks de brokstukken weer op te rapen voor een spreekwoordelijk kwartje op de Euro…Zin in de toekomst!

 8. Koel Hoofd

  “omdat de gemeente hiermee een ‘duidelijk signaal’ wilde afgeven dat toezeggingen ‘niet vrijblijvend’ zijn.”
  Hoe vaak heeft de gemeente bewoners al dingen toegezegd welke vervolgens geheel vrijblijvend bleken te zijn?

  @confusius
  Links maakt zich helemaal zelf al paar decennia lang keihard kapot.
  Hebben ze rechts niet eens voor nodig, kunnen ze zelf veel beter.
  Mag dat nu al paar decennia lang vol verbazing observeren.
  Terwijl ze toch ooit zo nobel begonnen, met de verheffing van de arbeider en de menselijke maat en zorg voor de natuur en zo.

 9. Angelique

  @confucius Wanneer hadden we dan een rechts college in Utrecht??

 10. Nina

  @Confusius

  Links beleid kost veel geld en gaat uiteindelijk ten koste van de rijkeren die in dit land al veel, heel veel belasting betalen (loonbelasting, motorrijtuigenbelasting, energiebelasting, accijnzen, bpm, onroerend-goedbelasting, btw, enz.). Van die belastinginkomsten worden de kwetsbaren in onze samenleving geholpen met een uitkering, zorgtoeslag en huurtoeslag bijv.

  Het linkse college van de gemeente Utrecht heeft voor het eerst in vele jaren de gemeentelijke belastingen verhoogd met 15-18% om hun beleid te bekostigen ipv te gaan bezuinigen.

  De belastinginkomsten van de rijkeren wil je niet kwijt door ze het land uit te jagen en dat dreigt nu wel te gebeuren doordat er plannen zijn om bijv. het eigenwoningbezit heel zwaar te gaan belasten (woning WOZ-waarde 400.000 euro gaat honderden euro’s per maand meer belasting kosten).

  Kapitalisme is juist goed voor een land vanwege de investeringen en de werkgelegenheid. Want wie zit er op het terras, heeft een eigen bedrijf of koopt een nieuwe auto waar veel mensen hun salaris aan verdienen? Wel is het beter om de basisbehoeften bij de overheid te houden en dus weer te nationaliseren (zoals huisvesting, energie, zorgverzekering, infrastructuur, telefonie, e.d), vind ik.

 11. Confusius

  Ah, het trollenleger is weer eens op me afgestuurd.

  Altijd verhelderend en verfrissend, deze aanvallende nonsens.

  “Link, links, links is de vijand!” Aldus rechts die de wereld als sinds Thatcher, Reagan en Rubbers EN de positie van de gewone man verkloten. De oplossimg door steeds rechtser te stemmen verergert de boel alleen maar.

  3x raden welk belang deze trollen dus dienen? Het rechtse wereldbeeld nog verder versterken. Hierdoor komt de burger, de gewone man alleen maar verder in de verdrukking. Rechts vertegenwoordigt de rijken en de bedrijven.

  Leuk bijv. ook om interviews te lezen over de jeugd van Baudet. Iemand die zich altijd al verheven meende te voelen boven het plebs. Zijn collega gymnasiasten waren al te min voor ‘m. Raar genoeg is het juist het zogenaamde “volk” dat op hem stemt. Nu, wel, hij neemt jullie niet serieus. Allesbehalve. Alleen het ronselen van jullue stemmen bevalt hem dan weer goed.

  Verder stel ik dat ook partijen als een PvdA en andere wat progressievere partijen ook door neo-liberalen gekaapt zijn.

  De gehele overheid zelfs.

  Bedrijfsleven (vastgoed) en politiek = hetzelfde.

  Om terug te vinden wanneer CDA en VVD deel uit maakten van de coalities in Utrecht, verwijs ik u naar eigen internet zoekskills. Gaat vast lukken. De VVD heeft de afgelopen 15 jaar bijv. 2x in een college gezeten en wethouders geleverd.

 12. Wim

  @ confucius

  Jouw SP heeft ook in het college gezeten en wethouders geleverd, nog zo’n rechts college.

 13. W

  Confucius!
  Dat was wel wethouder Jan van Zanen(VVD) in het college van Leefbaar Utrecht! Dus echt lang geleden. Bij vertrek Jan van Zanen heeft Floris de Gelder ik geloof 8/9 maanden de boel draaiende gehouden.
  De excuse wethouder VVD die erna mocht meedoen, kon niets uitrichten in het almachtige! Groen Links en D66 college!
  Het is niet gek dat nu in veel gemeenten de lokale clubs weer winnen. Zij zijn namelijk echt geïnteresseerd in hun gemeente en haar inwoners.
  De andere partijen zien zo’n wethouderszetel van 4 jaar als een soort opstap naar Den Haag! Kijk naar diverse oud-wethouders Utrecht!
  En kijk vooral met veel interesse naar onze buurgemeente Houten!
  Dat college bestaat uit 2 lokale belangen partijen! Zelfs 1 die hiervoor bij Groen Links zat!

 14. Koel Hoofd

  @Confusius
  En moet je eens kijken wat een gigantische puinhoop de overmacht van D66/GL in diezelfde periode heeft veroorzaakt. Het gaat niet of een partij meedoet, maar hoeveel zetels en welke wethoudersfuncties ze hebben.
  Utrecht onbetaalbaar, onbereikbaar, onleefbaar ….met dank aan D66/GL

  ipv te bezuinigen op onzinnige uitgaven en het eigen wanbeleid incl prioriteiten eens tegen een kritisch licht te houden, graait het bestuur meer geld bij de inwoners weg. Ik noem dat wel behoorlijk neoliberaal, namelijk geen verantwoordelijkheid nemen is precies wat D66/GL hier al veel te lang doen.

 15. Utrechtvoorutrecht

  @Nina Die belastingen die u noemt betaalt een hardwerkende werknemer of zzp’er ook. Vind u het niet raar dat een niet-werkende huizenbezitter zijn vermogen sneller ziet stijgen dan een hardwerkende huurder?

  Nederland heeft geen behoefte aan mensen die passief rijker worden, terwijl ze nauwelijks meer belasting betalen. Hypotheekrente-aftrek is een klap in het gezicht van mensen die geen passende woning in de buurt van hun werk kunnen kopen.

  Los daarvan siert het u niet om “de rijken” in een slachtofferrol te plaatsen.

 16. JdV

  @utrechtvoorutrecht: Woningkopers nemen risico door het kopen van een woning. Huurders vermijden die risico’s. Gaat u kopers ook compenseren als de prijzen dalen? Vast niet. Eigenwoning forfait is een klap in het gezicht van mensen die investeren in een woning in de buurt van hun werk voor eigen rekening en risico ten opzichte van profiterende huurders die hun woonlasten afwentelen op de maatschappij middels coöperaties. Wel de lusten niet de lasten. Profiteurs zijn het, die huurders.

 17. Nina

  @Utrechtvoorutrecht

  Wat heb ik aan de explosieve waardestijging van mijn huis waar ik in woon? Wonen is een eerste levensbehoefte. Ik vraag niet om die waardestijging, ik heb er geen invloed op en ik heb er geen financieel voordeel van zolang ik er in woon, maar mag er vreemd genoeg wel voor betalen. Voor een tweede, derde of nog meer huizen zou ik dit nog kunnen begrijpen.

  Verder belast de verhuurder zijn hogere kosten van het eigenwoningforfait gewoon door aan de huurder. Het is een vreemd plan waar iedere burger de dupe van wordt en waarschijnlijk verhogen we dan uiteindelijk weer de huursubsidie.

  Daarnaast hoorde ik niemand toen er huizen onder water stonden, want ja, dat is dan “het risico van kopen”. Als er geld te halen valt, staat men ineens wel aan de deur te kloppen.

  We hebben met de energie-armoede en de stijging van de voedselprijzen al meer dan genoeg uitdagingen als Nederlanders en dan zijn er nog niet gecompenseerde Nederlanders met aardbevingsschade en toeslagenellende; verschrikkelijk.

  De rijken zitten niet in een slachtofferrol, maar worden onvoldoende gewaardeerd door sommigen. Typisch calvinistisch Nederlands erfgoed. Een glazenwasser snapt bijv. wel dat hij zijn boterham verdient aan rijke mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).