Het fokverbod voor herten en andere dieren in Utrecht gaat niet eerder in dan 1 januari 2024. Dat zegt het college van B&W in antwoord op de schriftelijke vragen over het fokverbod die vorige maand werden gesteld door de lokale fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD). Zo wilde de partij weten of het college bereid is om het fokverbod per direct in te laten gaan en of zij dierenwelzijn belangrijker vindt dan het ‘Bambi-gevoel’.
Aanleiding van de schriftelijke vragen is de vernieuwde ‘positieflijst’ van de Rijksoverheid, waarop staat welke dieren geschikt zijn voor mensen om te houden. Daar staan bijvoorbeeld katten en honden op. Vanaf 1 januari 2024 verandert die lijst en dan mogen dam- en edelherten niet meer verkocht, gekocht en gefokt worden. Dat betekent in de praktijk een uitsterfbeleid voor herten bij dierenweiden en hertenkampen.
In Utrecht worden tientallen herten gehouden in dierenweides en hertenkampen. Bekende plekken zijn het Julianapark, waar al 120 jaar herten zouden zijn, en park Oog in Al waar al 80 jaar herten staan. Beide locaties lieten eerder deze maand weten het niet eens te zijn met het besluit van de minister.
De Utrechtse fractie van de PvdD wilde echter niet wachten met het stoppen van fokken tot begin 2024 en riep het college op ‘zo snel mogelijk’ actie te ondernemen. De partij diende daarom schriftelijke vragen in over de kwestie en wil onder meer weten of het college dierenwelzijn belangrijker vindt dat het Bambi-gevoel.
Nieuwe regelgeving
Op de vraag ‘waarom zouden we wachten met het stoppen met fokken tot 1 januari 2024? Is het college bereid om het fokverbod per direct in te laten gaan […]?’, zegt het college dat de regels voor het fokken van dieren uitputtend zijn vastgelegd in de Wet Dieren. “Dit betekent dat de gemeente niet bevoegd is om aanvullende regels op te leggen. Daarnaast vinden we dat we de dierenweides de tijd moeten geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving”, zo is te lezen in de beantwoording.
Tot slot vroeg de partij of het college het met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema eens was dat dierenwelzijn belangrijker is dan het ‘Bambi-gevoel’. Daarop zegt het college het volgende: “Wij zijn het eens met de minister dat dierenwelzijn belangrijk is. Als met ‘Bambi-gevoel’ natuureducatie wordt bedoeld, dan vinden wij dat dierenweides en steedes een rol kunnen spelen in natuureducatie en om mensen in aanraking te laten komen met dieren. Het dierenwelzijn staat echter voorop.”
Gekoppelde berichten

Partij voor de Dieren wil dat Utrecht per direct een fokverbod voor herten invoert
De lokale fractie van de Partij voor de Dieren wil dat er in Utrecht zo…

Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten
Er komt een uitsterfbeleid voor dam- en edelherten die als hobby- of huisdier worden gehouden,…
11 Reacties
ReagerenOver de vragenstellende PvdD zal ik niets zeggen, bij die zogenaamde positieflijst van de Rijksoverheid verbaast het mij dat ik daar geen haas in genoemd zie, terwijl die dieren dagelijks vrolijk in mijn tuin springen. Misschien wordt het dan tijd die dieren te informeren dat ze geen jonkies meer mogen krijgen.
Toch zorgt dit ervoor dat het mij steeds minder verbaasd dat de BBB partij in alle provincies als vrijwel nieuwkomer toch de grootse is geworden.
Ik zie bij de hertenkampjes het probleem niet in relatie tot dierenwelzijn. De beesten lopen daar op flinke lappen grond rond, krijgen voldoende te eten en voelen zich er absoluut veilig. Laten we ons eerder iets aantrekken van de verschrikkelijke situatie in varkensstallen.
Hertenkampen mogen niet meer, maar er moeten wel wolven is Nederland los rondlopen.
Ik snap er niks meer van!
PvDD , heeft een zeer vreemde kijk op het welzijn van de dieren, verbied om hun voortplantings drang te volgen en voor hun jongen te zorgen.
Kortom, de herten mogen sex blijven hebben en trotse vaders en moeders van schattige Bambi’s worden.
Wat de PvdD ze wilde verbieden…
Dat is niet echt diervriendelijk van een partij die zegt van dieren te houden.
@Lombokker. Moeilijk uitlegbaar maar onderdeel van een patroon. In dit geval heb je het over het kamp wat tegen hertjes, voor de wolf, voor seksuele voorlichting aan jonge kinderen, tegen de boer en voor XR is. Eén tegenstelling is na de verkiezingen wel duidelijk geworden, het is het gewone volk versus de boven iedereen verheven hoogopgeleide randstedeling. Laat die laatste groep nu net ineens groot fan te zijn van de wolf…
Mooi is dat. Duizenden beesten die nooit geboren zullen worden en het leven als zodanig zullen meemaken. Het leven ontnomen door een partij die zegt van dieren te houden.
Ik ben gek op dieren,maar om nu op een partij te stemmen van fundamentalisten wat betreft dieren.
Waar zegt die partij dat ze van dieren hóúden, Scherpschutter?
@Frans de Waal:
Touchee! Dat doen ze niet.
Frans de Waal
Bullseye. Het zijn bovenal ook mensrlenhaters natuurlijk.