Gemeente Utrecht gaat ook ‘minder fraaie’ geschiedenis van Maliebaan belichten Gemeente Utrecht gaat ook ‘minder fraaie’ geschiedenis van Maliebaan belichten

Gemeente Utrecht gaat ook ‘minder fraaie’ geschiedenis van Maliebaan belichten

Gemeente Utrecht gaat ook ‘minder fraaie’ geschiedenis van Maliebaan belichten
De gemeente gaat het informatiebord bij de Maliebaan aanpassen zodat ook de minder fraaie geschiedenis hierop te lezen is. Daarnaast wordt gekeken of er bij verschillende panden in de straat een extra informatiepunt kan komen.

De gemeente gaat het informatiebord bij de Maliebaan aanpassen zodat ook de minder fraaie geschiedenis hierop te lezen is. Daarnaast wordt gekeken of er bij verschillende panden in de straat een extra informatiepunt kan komen.

Bij de Maliebaan staat momenteel een bord waarop de oorsprong van de straatnaam staat beschreven en waarop te lezen is dat het eerste fietspad van Nederland ooit op die plek is aangelegd.

De Utrechtse fractie van GroenLinks vroeg eind januari of ook de minder fraaie geschiedenis van de Maliebaan – zoals de functie van verschillende panden tijdens de Tweede Wereldoorlog – op het bord belicht kan worden. Aanleiding hiervoor was een coronademonstratie waarbij demonstranten onder meer met fakkels en de prinsenvlag door de straat liepen.

Aanpassen

Het college zegt zich te kunnen vinden in het voorstel van GroenLinks en gaat dan ook de informatie op het bord aanpassen. “Het aanpassen van het informatiebord willen we in de uitvoering koppelen aan de herinrichting van de middenbaan tot promenade.”

Daarnaast ziet GroenLinks ook graag dat er bij specifieke panden aan de Maliebaan een bord komt waarop de geschiedenis van dat gebouw staat beschreven. Zo had onder meer een onderdeel van de Duitse Sicherheitsdienst, Luftwaffe en Wehrmacht een onderkomen aan de Maliebaan, en ook de NSB zat in een pand aan de straat.

QR-code

De gemeente zegt dat dit soort informatie bijvoorbeeld digitaal kan worden aangeboden. Als voorbeeld wordt de tegel met QR-code genoemd die bij het voormalig Aartsbisschoppelijk Paleis aan de Maliebaan 40 ligt.

“Indien eigenaren instemmen dan kunnen bij meerdere panden de QR-codes of borden worden geplaatst, wij zullen contact opnemen met de eigenaren.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  huh??
  Komen die info bordjes in de wandelpromenade op tientallen meters afstand van die panden onbereikbaar voor voetgangers omdat daar dan de auto’s rijden?
  Of op de panden waar wandelaars niet gaan lopen omdat er straks veel auto’s rijden?

 2. Fvw

  Daar zitten de bewoners van de maliebaan op te wachten, overleg met de gemeente, garantie voor succes. PS, ook het verzet en onderduikers zaten op de maliebaan.

 3. Scherpschutter

  Pfff. De totale nutteloosheid van dit soort dingen…

 4. Len

  Al die bewustwording over het verleden, terwijl mensen doorgaans niet eens bewust zijn waar ze vandaag de dag mee bezig zijn. Dan kunnen we daar over 100 jaar wellicht een herinnerings tegel voor neerleggen.

 5. Massegast

  1. Beetje cryptisch, maar er zijn redenen waarom WO II en de Holocaust in de geschiedenisles niet ten volle behandeld kunnen worden. Doe daar wat aan. 2. De mensen die dit soort bordjes moeten lezen, doen dat toch nooit. Zinloze exercitie. 3. Ik zou trouwens op m’n mooie Maliebaanpand geen bordje willen hebben met: hier was de Gestapo gehuisvest. 4. Gebeurt het toch, vergeet dan natuurlijk de foto van Heinrich Himmler niet, als hij lachend uit z’n royale auto stapt, om bij de ‘boeren’ op bezoek te gaan, dwz bij Mussert en trawanten in het NSB hoofdkantoor, Maliebaan 35.

 6. Erwin

  Hahaha lol the usual reaguurders in de gordijnen….

 7. Bernhard

  Is niet de taak van een gemeente. Als je hiermee begint dan kun je de hele openbare ruimte wel volhangen met informatieborden.

 8. Len

  Maar Erwin, hebben de usual suspects in dit geval niet toch ook gewoon een beetje gelijk?

 9. WvR

  Ach, een stukje historie is weinig mis mee. Via google en Wikipedia kun je het meeste ook wel te weten komen als je geïnteresseerd bent, maar goed: Da’s te hoog gegrepen blijkbaar, en is gratis, dus bij voorbaat geen optie.

  Vermeld op de bordjes dan tenminste de volledige historische activiteiten van en in het gebouw. Alleen WW2-activiteiten is cherry picking. Dan liever een straatnaambordje van een vierkante meter.

 10. Realist

  In de politieke strijd tegen alles wat enigszins rechts is wil het links extremisme nog even extra benadrukken hoe slecht rechts extremisme is. Symboolpolitiek.

 11. PeterH

  Beetje inconsequent, historische informatie op straatnaamborden laten vervallen en dergelijke informatie wel op gebouwen zetten?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 12. VincentZ

  Ik ben er helemaal voor de geschiedenis van de Maliebaan toegankelijk te maken maar waarom zo zwart wit. Nu brandmerk je gebouwen vanwege hun tijdelijke bewoners als fout in de oorlog. Ik dacht dat we van het zwart-wit denken afwaren. Ik denk ook niet dat een eigenaar een bordje voor zijn pand wil hebben met de tekst: In dit huis waren de verhoor en martelkamers van de SD. De prachtige gebouwen verdienen meer. Waarom niet een QR het informatiebord met een link naar een app met meerdere routes: Utrecht in WOII, de geschiedenis van staduitbreiding buiten de Singels. Ik ben niet tegen bordjes op bijzondere monumenten maar wel tegen bordjes met een beperkt verhaal, ik sluit me aan wat WvR al schreef.

 13. Realist

  Symboolpolitiek. Groen Links grijpt zijn/haar kans in de verkiezingsstrijd en hoe mooi is het om de geschiedenis hiervoor te misbruiken.

 14. Rutger

  had Groen Links zich maar wat drukker gemaakt over de narigheid die wordt aangericht met de herinrichting van de Maliebaan

 15. Jan D

  Gaat de gemeente bij alle panden in Utrecht vermelden wie de vorige huurder, cq eigenaar geweest is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).