Gemeente Utrecht gaat stookalert van RIVM delen, behalve op feestdag en in het weekend Gemeente Utrecht gaat stookalert van RIVM delen, behalve op feestdag en in het weekend

Gemeente Utrecht gaat stookalert van RIVM delen, behalve op feestdag en in het weekend

Gemeente Utrecht gaat stookalert van RIVM delen, behalve op feestdag en in het weekend
Wanneer het RIVM een zogenoemd stookalert afgeeft gaat de gemeente Utrecht de melding ook delen via sociale media, behalve op feestdagen en in het weekend. In die gevallen wordt in de dagen nadat het alert is afgegeven extra aandacht besteed aan de gevolgen van het stoken van hout. Hoe deze extra aandacht er precies uitziet is niet bekend.

Wanneer het RIVM een zogenoemd stookalert afgeeft gaat de gemeente Utrecht de melding ook delen via sociale media, behalve op feestdagen en in het weekend. In die gevallen wordt in de dagen nadat het alert is afgegeven extra aandacht besteed aan de gevolgen van het stoken van hout. Hoe deze extra aandacht er precies uitziet is niet bekend.

Wanneer de luchtkwaliteit al slecht is of wanneer rook vanwege bijvoorbeeld weinig wind langer blijft hangen kan het RIVM per regio een stookalert afgeven. Mensen worden dan geadviseerd geen hout te stoken, omdat dit gezondheidsklacht kan veroorzaken.

Zo’n melding wordt volgens het college van B&W vaak rond 12.00 uur in de middag afgegeven en geldt meestal enkele uren. Omdat de gemeente zich naar eigen zeggen inzet voor een schone en gezonde lucht, zijn er al verschillende campagnes waarmee inwoners bewust worden gemaakt van de negatieve gevolgen van houtstook.

Sociale media

Als er door het RIVM een stookalert wordt afgegeven, deelt de gemeente deze melding ook op haar eigen sociale mediakanalen. Het is de bedoeling dat hiermee het bereik en daarmee het effect worden vergroot. “Op de momenten dat een stookalert geldt, wordt via social media advertising het stookalert direct bij de doelgroep (Utrechtse bevolking) onder de aandacht gebracht”, aldus het college.

Dit is echter niet het geval op feestdagen en in het weekend. “In het geval het niet mogelijk is direct te schakelen (feestdag, weekend), wordt in de dagen na een afgegeven stookalert extra aandacht besteed aan het stookalert en de gevolgen van houtstook.”

Iedereen kan zich op de website van het RIVM aanmelden voor het stookalert. Op die manier kunnen de mensen, ook in het weekend en op feestdagen, een email ontvangen met daarin de melding.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  En wat moeten mensen met deze informatie?

 2. Moi ik

  Hebben die mensen niks beters te doen?
  Begrotingstekort dichten ofzo?

 3. Lombokker

  Zomaar wat dingen waar ik aan denk als ik dit lees…

  Wanneer wordt het meest gestookt? Tijdens de feestdagen misschien?

  Het is niet mogelijk wat te doen tijdens de feestdagen door gemeente?
  Dus RIVM kan wel een allert afgeven en gemeente niet? Dat heeft alles te maken met de interne processen én (het gebrek aan) wilskracht van de gemeente.

  Hoe vaak geeft RIVM een alert af?
  Mijn ervaring is: nagenoeg niet.

  Hoeveel van de stokers volgen de social media van de gemeente?

  Hoe vrijblijvend is het?
  Volledig vrijblijvend.

  Zeer gevoelig onderwerp het houtstoken.
  De gemeente durft wederom letterlijk en figuurlijk haar handen niet te branden aan dit probleem.

 4. Stadsie

  Gelukkig krijgen we geen fijnstofalert. Die zou in Utrecht alle dagen af gaan.

 5. Jeroen

  He ja. Laten ee ook nog eens bepalen hoe mensen hun huis gaan verwarmen, of godbetert een vuurtje stoken voor de gezelligheid. Als ik last heb van houtrook, doe ik gewoon even m’n raam dicht. Niks aan de hand.

 6. Katja

  juist op die dagen gaat de hens erin. Bezopen.
  @Stadsie : Inderdaad !

 7. Ooginaller

  Niet in het weekend of op de feestdagen, want dan zijn de ambtenaren die een schuifje op de website moeten omzetten namelijk vrij. Los wat je van dat hele alert vindt: zucht.

 8. Moniek

  Wat een onzin: niet op feestdagen en in het weekend. Dan is er volgens de gemeente geen slechte luchtkwaliteit en staat er een flinke wind…

 9. Massegast

  Geldt dat alert ook voor de biomassacentrale (houtstook) op de Lage Weide?

 10. Maria D.

  En een stookalert zal wel helpen? Men houdt zich gewoon niet aan de regels mbt houtstook, dat gaat echt niet veranderen. Daarbij gaan de meeste vuurkorven en tuinkamers in weekend op feestdagen aan.
  De enigen voor wie het nut heeft, is voor hen die er last van hebben. Zij weten dan wanneer ze binnen moeten blijven en ramen en ventilatie moeten sluiten.

 11. Sjaak

  Gewoon verbieden! Kan niet eens even lekker de slaapkamers luchten zonder stank in je huis te krijgen!

 12. Jaap

  Niks .zeggend advies dus waar niemand iets mee kan

 13. woutvr

  Ga je buren eens af @Sjaak, in plaats van ons je wil op te leggen

 14. Rob H.

  Het egoisme tiert weer welig, hier in de reacties.

 15. de Roeptoeter

  Graag ook alerts afgeven op fijnstof door auto’s. Anders ook maar gaan nadenken over een algeheel auto verbod op fossiele brandstof.

  Nu moet ik altijd mijn ramen en deuren sluiten, of men nou hout stookt of niet.

 16. Nina

  Laten we de diplomatie gebruiken om de oorlogen te stoppen. Oorlogen gaan gepaard met veel uitstoot / fijnstof. Daarnaast moeten de vernietigde gebouwen weer worden herbouwd; enorme verspilling van grondstoffen en vervoer o.a.

 17. Wim

  @ Rob H.
  Je hebt het hier over het egoïsme van de luchtvervuilende fijnstofuitstotende houtkachelstokers neem ik aan?

 18. Harm

  Fijnstof ontstaat toch ook bij het remmen van een auto? DUS!!! gaan we dan ook alle verkeersdrempels verwijderen?

 19. Joris

  Hout stoken is niet meer van deze tijd in dichtbevolkte gebieden.

 20. Hager

  Ummn.. . En cremeren dan?

 21. Lous

  Grapjassen wie houd je tegen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).