Gemeente Utrecht gaat studenten helpen die energierekening niet meer kunnen betalen Gemeente Utrecht gaat studenten helpen die energierekening niet meer kunnen betalen

Gemeente Utrecht gaat studenten helpen die energierekening niet meer kunnen betalen

Gemeente Utrecht gaat studenten helpen die energierekening niet meer kunnen betalen
Utrechtse studenten die vanwege de hoge energierekening in de problemen komen, kunnen sinds nu bijzondere bijstand aanvragen. Het gaat dan wel specifiek om studenten die zelfstandig wonen en een eigen energiecontract hebben.

Utrechtse studenten die vanwege de hoge energierekening in de problemen komen, kunnen sinds nu bijzondere bijstand aanvragen. Het gaat dan wel specifiek om studenten die zelfstandig wonen en een eigen energiecontract hebben.

Nog geen maand geleden riep de gemeente Utrecht samen met andere steden en politieke jongerenorganisaties het Rijk op om met energiecompensatie voor studenten te komen. Er gold op dat moment al een energietoeslag voor Nederlanders met een bepaald maximuminkomen, maar in de regeling stond dat studenten er niet voor in aanmerking kwamen.

De rechter had echter bepaald dat studenten als gehele groep niet zomaar uitgesloten mochten worden. “Door deze gerechtelijke uitspraak lijken gemeenten alsnog verantwoordelijk te worden voor compensatie voor de gehele groep uitwonende studenten. Dit heeft enorme consequenties voor gemeenten”, schreven de gemeentes samen in een brief. Het geld dat de gemeentes krijgen van het Rijk voor de energietoeslag zou namelijk onvoldoende zijn om ook alle studenten te compenseren.

Zelfstandig

Nu heeft de gemeente Utrecht toch besloten om ook studenten tegemoet te komen. Zoals hierboven al vermeld, gaat het om studenten die zelfstandig wonen en dus niet om de groep die in studentenkamers verblijven. Dit is geen besluit van de gemeente, maar opgedragen door het Rijk.

“Ondanks onze voortdurende lobby […] om studenten via een landelijke oplossing op korte termijn te compenseren, blijft het Rijk op het standpunt staan dat gemeenten studenten via individuele bijzondere bijstand moeten compenseren”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Zeven miljoen euro

De gemeente trekt in totaal bijna 7 miljoen euro uit om Utrechters met een kleine beurs, maar ook inwoners met een middeninkomen, de aankomende periode tegemoet te komen. Het zal niemand ontgaan zijn dat het leven vanwege verschillende ontwikkelingen in de wereld duurder is geworden. Het kabinet heeft op Prinsjesdag weliswaar ook verschillende tegemoetkomingen aangekondigd en ondanks dat de omvang hiervan volgens de gemeente ‘fors’ is, zijn het geen maatregelen die per direct ingaan. De bijzondere bijstand voor de studenten is onderdeel van het pakket van 7 miljoen euro.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Realist

  ‘Het zal niemand ontgaan zijn dat het leven vanwege verschillende ontwikkelingen in de wereld duurder is geworden.’ Het leven is duurder geworden inderdaad maar dat komt niet per se door de ‘ontwikkelingen in de wereld’ maar aan het progressief linkse beleid van de EU en ons kabinet.

 2. JdV

  Zucht. Gratis bier op kosten van de gemeente dus. De studenten lachen zich een versuffing.

 3. Prof. Eelco Vonkert

  Ik woon naast diverse studenten. Het enige dat ze doen is de hele dag op hun bed liggen, zuipen, eten, roken, liggen, zuipen, eten roken liggen en van hun huis een varkensstal maken. Ipv deze zinloosheid kunnen ze beter eens gaan werken. Want van 4 uur studie per week wordt niemand moe. ‘Studeren’ betekent tegenwoordig 1 bladzij per dag doorlezen………. kom op zeg… ga maar werken.. Alleen studenten die exacte vakken doen en in de gezondheidszorg een studie volgen mogen ontheffing krijgen van mij. Dat zijn de enige drukke studenten zo langzamerhand. De rest lantervantert door met pretstudies.

 4. Lexus

  Eenvoudige regel: compenseer alleen studenten van ouders met weinig inkomen en vermogen, en met goede studieprestaties.

 5. Len

  Mee eens @ realist. Alsof ontwikkelingen een op zichzelf staand fenomeen zijn. Het zijn allemaal (gevolgen van) menselijke keuzes. Gek dat we deze keuzes schijnbaar maken, want de uitkomst is niet bepaald positief.

  Mensen, het blijven rare wezens.

 6. Uuu

  @Realist

  De EU zit vol met en wordt geid door technocratische neo-liberalen, vol ook met christelijk conservatieven,die zakelijke belangen boven burgers stellen. Daar is weinig links, sterker nog, dat is niet links. Anti-links zelfs.

 7. Moniek

  Waarom biedt de universiteit dan pretstudies aan, geachte prof?

 8. Binnenstadbewoner

  @ Prof. Eelco Vonkert: ik woon ook in een buurt met veel studenten – woon naast een studentenhuis van studenten corps (stereotype student zeg maar) – en heb beroepshalve veel met studenten te maken. Veruit de meeste studenten zijn zeer serieus met hun studie dus hun toekomst bezig en studeren echt hard. Lanterfantende studenten – die soms verrassend goede resultaten kunnen halen – vallen meer op dan studenten in de universiteitsbieb aan het studeren zijn of thuis wonen.

 9. Lexus

  @Moniek: het probleem zit er al zo lang ik weet in dat er onbeperkte ruimte is om studies te volgen waarvan de beroepsperspectieven ronduit beroerd zijn, zoals bijvoorbeeld kunstgeschiedenis. Zo’n studie moet je alleen beginnen wanneer je er niet van zult hoeven te leven of wanneer je toch van plan bent de kost met iets anders te gaan verdienen. Het is de vraag of de overheid de toestroom wel of niet moet beperken. Ik ben van mening dat zelfs in zijn algemeenheid tegenwoordig veel te veel mensen een academische studie kunnen volgen. Voor zover ik het vanuit mijn eigen achtergrond kan beoordelen, kun je sommige studies overigens niet eens meer als academisch beschouwen, maar zijn het eenvoudig hogere beroepsopleidingen.

 10. Gré Braadslee

  @binnenstadbewoner Ik ben het eens met Vonkert. Ben zelf Lecturer aan de uni. Ja idd icognito…….. Maar de meeste studies zijn géén studies, en dat weet jij zelf ook wel. Veredeld lbo en mbo .. en serieus.. come on… hahha. hou toch op. Laat ze maar gaan werken. Gemiddels is een student ongeveer 4 uur per week kwijt aan zijn studie. Noem je dat serieus? Alleen mensen die medicijnen studeren, en Recht, en een ‘opleiding’ (geen studie) volgen aan het HBO / MBO (geen studie nogmaals) die mogen wat mij betreft, indien de ouders niet bij kunnen springen een compensatie krijgen.> maar serieus…………. nee lantervanten. Zuipen, Lallen, liggen, drugs gebruiken,.. je moet dingen niet mooier maken dan ze zijn. De meeste studies zijn pretstudies. Wat mij betreft mogen we terug naar waar de universiteit voor staat. 1. Alleen Uni. Studenten zijn studenten. 2. alleen exacte studies zijn studies. 3. randwetenschap is géén wetenschap. 4. al die verzonnen ‘studies’ werden vroeger gewoon aan het mbo onderwezen en dat noemde we onderwijs. 5. Het huidige hbo niveau was het vroeger mbo niveau en het huidige mbo niveau was het vroegere lbo niveau. Ik loop wat langer actief mee op verschillende vakgebieden als lecturer .. Dus kom bij mij niet aan met.. ‘serieus studeren”…….. ze voeren de hele dag geen klap uit .. zuipen, hoeren en snoeren. Laat ze dus maar gaan werken. Eelco (die ik goed ken trouwens) heeft gelijk. En Eelco kan het beter weten dan wie ook …. geloof me. Studenten moeten niet zo klagen, maar meer dragen. En als je een studie niet aan kunt, is het misschien tijd om een vak te leren? ……. er zijn ook horlogemakers nodig, stratemakers, vuilnismannen, loodgieters, etc…. er zijn gewoonweg teveel studenten… die nutteloze studies doen, die nutteloze studies, kosten ons als maatschappij geld, en die subsidie die naar studenten met die vele nutteloze pretstudies gaan wederom. Hou dus op met dat verheerlijken en vergoeilijken van wangedrag.

 11. Miepkniep

  @moniek ik zie je vraag aan Eelco …. Die vraag die jij stelt is nu precies waarin de uni voorziet. De uni is niets anders dan een ordinair platvloers winstgevend bedrijf geworden. Geen waarheidsvinding, geen instituut van feiten. Maar een op commerciële basis gestoeld winstgevend wangedrocht. Daarom beste moniek , daarom bieden ze pretstudies aan!

 12. Moniek

  Juist, dat bedoel ik Miepkniep. Afschaffen bij voorkeur die pretstudies, en zeker die in de voertaal Engels. En zo ze dit niet doen, bij de universiteit de kosten neerleggen van studenten die hun energierekening niet kunnen betalen, in ieder geval van alle buitenlandse studenten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).