Gemeente Utrecht gaat vanaf 1 mei bekeuringen uitschrijven in het voetgangersgebied Gemeente Utrecht gaat vanaf 1 mei bekeuringen uitschrijven in het voetgangersgebied

Gemeente Utrecht gaat vanaf 1 mei bekeuringen uitschrijven in het voetgangersgebied

Gemeente Utrecht gaat vanaf 1 mei bekeuringen uitschrijven in het voetgangersgebied
Archieffoto
De gemeente gaat vanaf 1 mei strakker handhaven in het voetgangersgebied in de Utrechtse binnenstad. Tot nu toe werden er geen boetes uitgedeeld aan bijvoorbeeld fietsers die niet afstapten, maar daar gaat verandering in komen.

De gemeente gaat vanaf 1 mei strakker handhaven in het voetgangersgebied in de Utrechtse binnenstad. Tot nu toe werden er geen boetes uitgedeeld aan bijvoorbeeld fietsers die niet afstapten, maar daar gaat verandering in komen.

Sinds 6 juni 2020 is het voetgangersgebied in het centrum van Utrecht tijdelijk groter gemaakt. Het is één van de maatregelen om meer ruimte te creëren, waardoor mensen makkelijker afstand kunnen houden.

In de tussentijd is het voetgangersgebied her en der aangepast. Zo is bijvoorbeeld het gedeelte van de Oudegracht tussen de Hamburgerbrug en de Smeebrug op 6 oktober 2020 losgemaakt van het gebied.

Andere delen, zoals de Zadelstraat en het deel van de Neude dat langs de ABN Amro loopt, behoren nog wel tot het voetgangersgebied. Op de onderstaande kaart is te zien in welke straten het voetgangersgebied geldt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

1 mei

In het voetgangersgebied mag tussen 10.00 en 18.00 uur niet gefietst worden. Ook mogen automobilisten zonder ontheffing het gebied niet inrijden. Tot nu toe kwamen overtreders weg met een waarschuwing. Vanaf 1 mei zullen er ook boetes worden uitgeschreven.

“Dit betekent bijvoorbeeld dat als buiten de venstertijden een voertuig zonder ontheffing in het voetgangersgebied rijdt, we hiervoor een boete kunnen geven. Dat geldt ook voor parkeren binnen het voetgangersgebied”, is te lezen in een wijkbericht van de gemeente Utrecht. Ook fietsers kunnen op de bon geslingerd worden. Voor gehandicaptenparkeerplaatsen is een uitzondering gemaakt.

De uitbreiding van het voetgangersgebied duurt uiterlijk tot en met 31 december 2021, maar stopt eerder als dat mogelijk is.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadsbewoners

    Goed lezen,,,,,kunnen boetes worden uitgeschreven worden
    In de praktijk is dat heel zeldzaam een boete wordt uitgeschreven
    Voorbeeld,,op de Ganzenmarkt kan je gewoon je auto voor de fietsenstalling zetten
    Handhaving ziet het wel,,maar ze rijden gewoon door

  2. Petrus

    Fijn 🙁 Als fiets-maaltijdbezorger wordt je werk zo goed als onmogelijk gemaakt, want restaurants zitten natuurlijk vooral in het centrum.
    Grote stukken lopen betekent (te) late bezorging. En fiets parkeren (in een stalling), bijna niet te doen!

  3. Koel Hoofd

    Dat wilde men al jaren eerder,
    Maar de wethouder had er geen zin in omdat de Fietsersbond het belachelijk vind dat fietsers moeten afstappen en lopen (dat is vloeken in de fietskerk) of anders maar omfietsen (fietskerkgangers moeten voorrang en status hebben!).
    De wethouders wilde toen helemaal zelf maar een oplossing bedenken zei ze in de media (o.a. Duic?), dat is dus niet gelukt.
    Het plan is enkel jaren vertraagd…

  4. U

    Ff de kas spekken

  5. Inez

    Wat ik gek vind, is dat er eerst hekken stonden met verkeersregelaars in gele vestjes, om fietsers tegen te houden. En opeens waren die weer weg.
    Waarom? Dat werkte best goed. Nu houdt niemand je tegen, dan weet je toch ook niet meer waar je wel en niet mag fietsen? Het valt me wel op dat er minder fietsers fietsen.

  6. Uuutje

    @ Petrus

    Dan ligt het probleem vooral bij je baas, die dus rijtijden niet goed incalculeert, gelet op de geldende wet- en regelgeving. Als je baas de rijtijden zo berekent dat je moet fietsen waar je niet mag fietsen, is hij behoorlijk fout bezig. Te late bezorging bestaat dan ook niet; eerder is er onjuiste informatie over de wachttijd aan de degenen die bestellen doorgegeven.

    Daarnaast; er zijn veel en veel te veel maaltijdbezorgers. Als de restaurants weer open mogen, zit een deel toch al zonder werk.

  7. Jacques

    @petrus: want er zijn heel veel mensen die tussen 10 en 18 uur eten bestellen? Me dunkt dat de meeste mensen na 18 uur bestellen en dan mag je daar gewoon fietsen.

  8. JdV

    Helemaal prima. Regels invoeren en niet handhaven is nutteloos. Dus schrijven maar. Kun je eindelijk veilig rustig lopen zonder door een gek op een fiets bijna overhoop te worden gereden. Maak het hele centrum maar voetgangersgebied.

  9. John

    Maaltijd bezorgens wat the fuck

  10. n Utrechter

    Inez, lees de verkeersborden zou ik zeggen.

  11. Marcel

    Het leuke is wederom dat DUIC een verzamelplaats is voor opmerkingen waar niks mee gedaan wordt. Ik geef toe, ik lees het ook. Ik geef toe: ik schrijf er ook op. Maar het laat wel zien dat politiek en meningen van inzenders enorm ver van elkaar afstaan. Het niet mogen fietsen in de binnenstad is een juiste beslissing. Het overal maling aan hebben, jogies die slingerend op scooter over de gracht rijden bij de Venezia kraam, laat zien dat maling hebben aan verorderingen echt wel een dingetje is. Als de politiek nu is gewoon door de binnenstad gaat slenteren dan kunnen ze zien wat er in de binnenstad gebeurd. Daar ontbreekt t aan. Contact met bewoners en vragen aan fietsers: waarom doe je dit. Wel met gemeenschapsgeld aan schuldsanering gaan doen, waar ik het niet mee eens ben, dat is geen overheids taak, maar niet in de stad lopen om te zien wat daar gebeurd en welke beslissingen impact hebben. Jammer voor ons en ook voor de politiek op zich.

  12. Wim

    “Daarnaast; er zijn veel en veel te veel maaltijdbezorgers”.
    Dank Uuutje voor deze gedegen analyse. Knap gedaan hoor.

  13. JdV

    Gewoon het hele geboed binnen de singels verboden voor fietsers. Stallingen aan de rand van de singel. Verder uitsluitend voetgangers. Daar gaat het centrum ontzettend van opknappen. Geen overal nerrgedondrrde fietsen. Eindelijk weer ruimte voor mensen met een beperking. Geen voorbijrazende ebikes of wielrenners. Geen scooters meer. Heerlijk.
    Fietsers die van A naar B willen rijden om het centrum heen. Dat kan prima want fietsen is gezond en heel fijn om te doen, en dus is omfietsen nog gezonder en nog fijner om te doen.

  14. isabelle

    @JdV: ik woon binnen de singels. En ga op de fiets naar mijn werk. Hoe zie je dat voor je? Het centrum is niet alleen voor bezoekers, maar ook voor bewoners.

    Of moet ik dan eerst een Ausweis laten zien???

  15. JdV

    @isabelle. Stukje lopen tot aan de singel, dan fietsen. Als je met de auto naar het werk zou gaan zou je waarschijnlijk ook moeten lopen naar je parkeerplek.

  16. Don

    Nou dan gaan we toch gewoon niet meer naar het centrum jammer voor alle alle winkeliers en (bezorg) restaurants maar met het huidige meest progressieve gemeente bestuur in utrecht fietsstad is dat niet meer leuk. Deze mooie stad is heel hard toe aan verkiezingen.

  17. gert

    lekker asociaal,mensen die slecht ter been zijn maar nog wel kunnen fietsen kunnen nergens meer komen .

  18. woutvr

    He,he, eindelijk.

  19. Koel Hoofd

    Gewoon hele binnenstad binnen de singels voetgangerszone maken.
    Alles is er toch op loopafstand, en met beetje goeie wil zelfs te kruipen.
    Enkel bewoners mogen er nog in/uit/door fietsen op vertoon van hun ‘Ausweis’, zoals @Isabelle als binnensingelbewoner al aangaf.
    Probleem opgelost, toch?

  20. Kees

    Voetgangers en fietsers moeten toegang hebben tot het centrum. Typisch weer zo’n regeltjes beleid, alsof de burger een dat nodig heeft.

  21. Jolanda

    Gelukkig zijn er genoeg winkels, restaurants, cafes etc in de periferie van het centrum van Utrecht. In het centrum van Utrecht wil je helemaal niet meer zijn. Het wordt het pretpark van Utrecht. Alles voor meer toeristen, woon je in het centrum, dan heb je pech met dit gemeentebestuur en de raad natuurlijk.
    Gelukkig zijn er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Ik weet het wel. 😉

  22. Jankanerwatvan

    Niet eens een slecht idee dat fietsvrij maken van de binnenstad. Paardenveld, lepelenburg, moreelsepark en ledig erf omturnen tot grote fietsenstallingen a la smakkelaarsveld. Stadsbuitengracht dempen en fietssnelweg van maken.

  23. Pieter

    Wordt eens tijd! Meestal wordt ik opzij geduwd door aso fietsers,veelal studentachtige figuren, en dat is nog het meest nette,…scheldwoorden komen er ook vaak bij

  24. Inez

    Koel hoofd: Nee, hoor. Dan sluit je een heleboel mensen uit die slecht ter been zijn of heel weinig energie hebben. Van Singel naar Singel lopen is een behoorlijk eind.

  25. JdV

    @Inez: Er rijden nog wel bussen en taxi’s hoor.
    Voor de mensen die denken dat het onmogelijk is om het centrum fietsvrij te maken: Sinds 1975 zijn de 20 belangrijkste straten in het centrum van Maastricht voetgangersgebied en dus verboden voor fietsers.
    Newsflash: Er zitten nog steeds volop winkels in het centrum van Maastricht. Er wonen ook nog gewoon mensen in het voetgangersgebied. Er komen volop bezoekers. De wereld draait gewoon door, ook als je niet mag fietsen in de 20 belangrijkste winkelstraten. En dan kom je in Utrecht echt wel een aardig eindje, met 20 straten.

  26. Don

    Utrecht de eerste fietsvrije fietsstad

  27. jankanerwatvan

    @jdv: verboden tijdens winkelopeningstijden welteverstaan. Overigens, probeer de oranje gekleurde straten op de kaart van Utrecht in dit artikel eens te tellen.

  28. Marjan

    Begrijp ik dat je als wandelaar tot 1 mei nog vogelvrij bent in het centrum? Ik hoor het de fietsers al zeggen, nee hoor ik mag hier gewoon fietsen, na 1 mei krijg je pas een boete.

  29. Mark

    Dat zal tijd worden!

  30. Piet

    Daar heeft de gemeente wel lang over gedaan om dit te besluiten. Had men dit direct gedaan had een hoop aan (bijna) ongelukken, ergernis en verkeersregelaars bespaard. Al dat gezeur over mensen slecht ter been dan moet je een rollator nemen en geen fiets.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).