Gemeente Utrecht gaat waterspuwers en bestrating in het wervengebied aanpakken Gemeente Utrecht gaat waterspuwers en bestrating in het wervengebied aanpakken

Gemeente Utrecht gaat waterspuwers en bestrating in het wervengebied aanpakken

Gemeente Utrecht gaat waterspuwers en bestrating in het wervengebied aanpakken
Archieffoto werven in Utrecht.
De gemeente Utrecht gaat komende maanden de waterspuwers en de bestrating rondom bomen in het wervengebied een opknapbeurt geven.

De gemeente Utrecht gaat komende maanden de waterspuwers en de bestrating rondom bomen in het wervengebied een opknapbeurt geven.

Alle 1.100 waterspuwers en de buizen en putjes in het gebied worden gecontroleerd, schoongemaakt, ontstopt en waar nodig gerepareerd. De waterspuwers zorgen ervoor dat regenwater wordt afgevoerd en via de straat in de bodem zakt. Via een buis met gaatjes komt het uit bij een spuwer aan de werf. 

In de werf zit vaak een zogenoemde spuwerput met grind, waarin het water langzaam weg kan zakken. Als die verstopt of beschadigd raken, kan het water niet goed weglopen. Dat kan zorgen voor wateroverlast in de werfkelders.

Tekst loopt door onder de foto

Een waterspuwer. Foto: gemeente Utrecht

Bestrating

Naast onderhoudswerkzaamheden aan de waterspuwers wordt er ook gewerkt aan de bestrating in het wervengebied. Op sommige plekken drukken boomwortels de stenen op de werf omhoog. Ook verdwijnen er weleens stenen. Twee stratenmakers gaan die plekken in het wervengebied repareren, omdat mensen makkelijk kunnen struikelen over de hobbels en kuilen.

Volgens de gemeente wordt zoveel mogelijk vanaf het water gewerkt. Mensen die spullen op de werf hebben staan in de buurt van de spuwers of ongelijke bestrating worden gevraagd om die weg te halen, zodat de medewerkers van de gemeente er goed bij kunnen. Op plekken waar terrassen staan, wordt alleen ’s ochtends gewerkt. De werktijden zijn verder van 7.00 tot 16.00 uur.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Dat is een mooi plan. Misschien kunnen we de lokale horeca nog van wat extra vierkante meters terras voorzien. Alle beetjes helpen op weg naar een leuk en sociaal Utrecht!

 2. Wim

  En nu dan ook eindelijk eens herplant van al die gekapte bomen in het wervengebied.

 3. erwin

  @wim: he ja, laten we dat gaan doen. Kunnen we over een jaar of 10 wéér de hele boel renoveren aangezien de wortels de werven beschadigen. Niet zo slim dus.

 4. Cico

  Ik ben dol op die waterspuwers, vooral als het vriest en er zo’n bevroren lel aan hangt.

 5. Koel Hoofd

  Gezien de hoeveelheid mos op de waterspuwer op de foto heeft de gemeente al heel lang geen onderhoud gepleegd.

 6. Anton Hoogstraten

  … niet eens zo errug lang geleden zijn de walkanten opnieuw gefundeerd, kademuur vervangen door een geprefabriceerde variant, vervolgens de werven herbestraat. In een -overigens- wisselend patroon dat de perceelsgrenzen niet respecteerd; ergens iets mis gegaan?

 7. Wim

  Ja, Anton, er gaat altijd overal iets mis zodra de gemeente een aannemer inhuurt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).