Gemeente Utrecht noemt gedrag SWK030 onwenselijk: instelling verdiende €25.000 via Airbnb | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht noemt gedrag SWK030 onwenselijk: instelling verdiende €25.000 via Airbnb | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht noemt gedrag SWK030 onwenselijk: instelling verdiende €25.000 via Airbnb

Gemeente Utrecht noemt gedrag SWK030 onwenselijk: instelling verdiende €25.000 via Airbnb
Het Witte Pand
De gemeente Utrecht vindt het verhuren van Het Witte Pand, dat is bedoeld voor de huisvesting van kunstenaars, aan toeristen door de culturele instelling SWK030 onwenselijk. De instelling verdiende meer dan €25.000 euro door de verhuur aan toeristen.

De gemeente Utrecht vindt het verhuren van Het Witte Pand, dat is bedoeld voor de huisvesting van kunstenaars, aan toeristen door de culturele instelling SWK030 onwenselijk. De instelling verdiende meer dan €25.000 euro door de verhuur aan toeristen.

Stichting SWK030 ontvangt al jaren subsidie van de gemeente en ook het betreffende pand is met behulp van de gemeente verbouwd. Het pand was eigenlijk bedoeld om de aanwezige ruimtes kortlopend te verhuren aan kunstenaars om er te kunnen werken en te overnachten. Dit concept bleek echter niet te werken.

De veronderstelde behoefte aan tijdelijke werk-/woonruimte voor kunstenaars was veel lager dan werd verondersteld, daarom besloot SWK030 om het pand ook aan toeristen aan te bieden via Airbnb. Daarmee verdiende de instelling meer dan €25.000 euro.

Niet wenselijk

Het CDA en VVD in Utrecht vonden het een opmerkelijke situatie en vroegen om opheldering bij de gemeente. De gemeente meent dat het niet in strijd is met de regelgeving, maar noemt de gekozen oplossing – verhuur via Airbnb – tegen de teleurstellende bezettingsgraad niet wenselijk.

De huidige directeur, Arna Notten, is sinds 2017 aangesteld en liet ook op vragen van DUIC weten dat het pand via Airbnb verhuurd werd. Dit gebeurt nu echter niet meer. Ook liet zij weten dat de instellingen de ruimtes wil gaan verhuren voor langere periodes, omdat daar meer vraag naar zou zijn onder kunstenaars.

De gemeente reageert daar op: “Omdat de behoefte lager is en daarmee de oorspronkelijke beleidsdoelstelling achterhaald is, gaan wij zo spoedig mogelijk met SWK030 in gesprek over de nieuwe koers die door het bestuur wordt voorgesteld om te bezien of er nog andere opties zijn die bijdragen aan de culturele beleidsdoelstelling en de vraag in de stad bij kunstenaars en culturele instellingen.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Stuit

  Weet je wat ik stuitend vind?

  Eerst roept men, onder aanvoering van de VVD dat er flink bezuinigd moet worden op cultuur. Er wordt veel wegbezuinigd, maar de boosdoeners, de managers die marktconforme topsalarissen opstrijken blijven overal zitten (vaak VVD’ers; die eigenen zichzelf nog meer geld toe); van de inhoud blijft niks over.

  Dan heb je culturele initiatieven die gedwongen worden de markt op te gaan en daar creatieve oplossingen voor bedenken. Dan is het uiteindelijk weer niet goed (even los van dit specifieke geval).

  Daar kan ik dus ook wel boos over worden.

 2. Sjaak

  En nu? Gaat de gemeente €25.000 vorderen? Of wordt de stichting gekort met een bedrag van €25.000?

 3. Catharina

  Ik sluit me aan bij je mening, @Stuit.

 4. Herman

  neem aan dat deel subsidie nu teruggegeven wordt?
  kan toch niet dat dit clubje hiermee wegkomt?

 5. Lisa

  @ Sjaak

  Waarom zou dat? Men is op de hoogte gebracht dat verhuur niet mag. Als men dat nu niet meer doet, men was niet helemaal op de hoogte, dan is daar de kous toch mee af?

 6. Wim Schot

  Voor kunstenaars zijn ateliers onbetaalbaar, geen wonder dat ze leeg staan. Laat de gemeente nu eerst maar eens zorgen dat de prijzen voor ateliers niet zo absurd hoog zijn.

 7. W.H. de Groen

  Er is een enorme vraag naar “betaalbare” werkruimtes cq broedplaatsen maar de betreffende stichtingen zijn ondanks de gegeven subsidies niet in staat deze aan te gaan leveren.

  Het immense tekort aan betaalbare broedplaatsen en werkruimtes heeft een keerzijde daar we al langer weten dat een goedwerkende creatieve sector een positieve uitwerking heeft op onze lokale economie en ik mag hopen dat de nieuwe wethouder op cultuur gaat begrijpen dat hier slagen gemaakt kunnen gaan worden.

 8. Robert

  @Stuit jammer dat het prima argument wat je maakt aangaande het bedenken van creatieve oplossingen volledig teniet gedaan wordt door de persoonlijke en onzinnige rancune die eraan vooraf gaat.

 9. Cico

  Sluit me aan bij Stuit. Nu dit ge-emmer over slechts 25k subsidie voor zo’n rijke stad als Utrecht. Broedplaatsen willen, internationale kunstenaars die hier werken, goeie sier maken, maar het moet niks kosten. Dubbeltje op eerste rang verhaal.

  En het is geen ‘persoonlijke rancune’, het is gewoon een feit dat onder VVD beleid te complete cultuursector is wegbezuinigd, waarna ze genoodzaakt zijn om ofwel de tent te sluiten of om commercieel te denken.Ik verbaas me altijd waarom volks rechts zo anti-cultuur is. De PVV snap ik wel, die zijn zo. Maar de VVD doet sindsdien net zo hard mee. Geef mij maar de ouderwetse Bolkestein wat dat betreft, die ziet in ieder geval de waarde van een goed cultureel klimaat.

 10. Dennis Welling

  Wat kost een werkruimte voor een kunstenaar hier eigenlijk? Lijkt me sterk dat een stad als Utrecht met een hogeschool voor de kunsten geen (afgestudeerde) kunstenaars heeft die hier een ruimte willen huren?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).