Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van bedreigingen intocht Sinterklaas’ Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van bedreigingen intocht Sinterklaas’

Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van bedreigingen intocht Sinterklaas’

Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van bedreigingen intocht Sinterklaas’
Foto: Bas van Setten
Bij de gemeente Utrecht zijn geen signalen binnengekomen dat de intocht van Sinterklaas in Zuilen niet door kan gaan vanwege bedreigingen door de aanwezigheid van roetveegpieten. De gemeente geeft ook aan dat er geen vergunningsaanvraag is geweest voor een intocht.

Bij de gemeente Utrecht zijn geen signalen binnengekomen dat de intocht van Sinterklaas in Zuilen niet door kan gaan vanwege bedreigingen door de aanwezigheid van roetveegpieten. De gemeente geeft ook aan dat er geen vergunningsaanvraag is geweest voor een intocht.

Miranda Spies, voorzitter van Stichting Gemeenschap Zuilen, liet donderdag aan DUIC weten dat de Sinterklaasintocht in de wijk niet kan doorgaan vanwege bedreigingen. Deze zouden zijn geuit via Facebook omdat er geen zwarte pieten mee zouden lopen tijdens de intocht.

De gemeente Utrecht laat echter weten dat er geen aangifte is gedaan van bedreigingen en dat de bedreigingen niet aangetoond kunnen worden omdat ze niet bewaard zijn gebleven. “Daarmee kan niet beoordeeld worden wat de herkomst van de bedreigingen is en hoe serieus deze genomen moeten worden.”

‘Geen signalen’

Verder geeft een woordvoerder aan: “Bij de gemeente en politie zijn geen signalen binnengekomen dat een intocht niet door kan gaan door de aanwezigheid van roetveegpieten.”

Daarbij laat de gemeente ook weten dat voor de intocht in Zuilen nooit een vergunning is aangevraagd. “Dat is wel nodig omdat een intocht met honderden kinderen in goede banen moet worden geleid. Denk aan hekken plaatsen, verkeersregelaars en voorbereidingen van de politie.”

Miranda Spies wil geen commentaar geven over de reden waarom er geen vergunningsaanvraag is gedaan: “Al hadden we die wel gekregen dan was de intocht niet doorgegaan.” Over de andere nuanceringen van de gemeente zegt Spies: “Het klopt dat er nooit aangifte is gedaan omdat de bedreigingen inderdaad meteen verwijderd zijn. Wel is er contact geweest met de wijkagent.”

Kinderfeest

Het eigen terrein van de Parel van Zuilen is overigens wel beschikbaar voor de aankomst van Sinterklaas. De gemeente weet al te vertellen dat de ondernemer dit graag openstelt als de Stichting Gemeenschap van Zuilen nog een kinderfeest wil organiseren.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Bedreigingen (die niet zijn bewaard) waardoor een Sinterklaasintocht (waar geen vergunning voor is aangevraagd) niet door kan gaan. Jongens, wat kunnen we er toch af en toe een zooitje van maken in Utrecht!

 2. inwoner

  zonder zwarte – schoenpoetskleur- piet vind ik er geen klap meer aan .
  De lol is er van af. De kerstman verdient hier voordeel mee .. of mogen die rendieren ook al niet meer doen?
  Dan rest ons een koopfeest zonder charme

 3. Theo

  Inwoner heeft groot gelijk.
  Geen winkel besteedt nu nog serieus aandacht aan het Sinterklaasfeest. Uit angst voor anti-zwarte piet activisten heeft men de hele Sinterklaasviering er maar uit gegooid.
  Nou, bedankt mannen.

 4. Yoshua

  Eigenlijk is het toch vreemd dat een normaal denkend mens niet meer gelovig is en we nog steeds verplicht christelijke feestjes moeten vieren met zijn allen.
  laten we toch eens stoppen met die sinterklaas en het vieren van de verjaardag van die Jezus.
  Het zijn uitsluitend de babyboomers die eisen dat wij hun christelijke tradities met christelijke normen en waarden handhaven terwijl die gasten zelf geen kerk meer bezoeken.

 5. The true vlerk

  Theo en inwoner: staan jullie er wel eens bij stil dat sommige mensen snappen dat bepaalde beelden/uitingen/woorden kwetsend kunnen zijn voor anderen en dat bepaalde winkeliers daarom een keuze maken? Dat deze winkeliers niet bang zijn voor anti Piet-betogers, maar bewust meegaan met een verschuivende tijdgeest? Nee, natuurlijk niet want jullie projecteren jullie eigen bekrompen gedachten graag op anderen zodat het lijkt alsof jullie straks niet een minderheid vormen. Fijne feestdagen, peeps!

 6. Harry

  Waar het mis gaat is dat een groep vindt dat er een norm moet komen waar iedereen zich naar moet voegen. Laat mensen toch lekker zelf bepalen hoe ze het feest met hun kinderen vieren. En ja, dat betekent dus dat beide vormen acceptabel zijn.

  Helaas is deze normentrend enorm aan het toenemen. Normen over zwarte piet, vlees eten, gender, milieu, klimaat etc etc etc. Als je iets wilt veranderen prima!

  Maar heb een beetje respect voor mensen die niets zien in deze nieuwe normen en het allemaal gebakken lucht vinden. En dat is moeilijk hè.

 7. The true vlerk

  Beste Harry, ik volg je sentiment tot op zekere hoogte. Maar je vergelijkt appels en peren en kersen en koeien en paarden. Respect is belangrijk bij het voeren van discussies. Maar als een segment van de samenleving zich (terecht) racisistisch bejegend voelt, is er niet zoiets als schakeringen in racisme. Een beetje racisme bestaat niet. Je kan niet goed stellen dat je de racisten wel begrijpt. Hetzelfde met klimaatverandering: het is lastig discussieren met mensen die feiten ontkennen (feiten die uitwijzen dat global warming bestaat). Daarentegen is het bewezen (vanuit meerdere hoeken) dat minder vlees eten gezond is. Maar het hoeft niet; het is een persoonlijke keuze.

 8. Harry

  Beste Vlerk
  Racisme is volgens wikipedia dat het ene ras zich superieur vindt of verheven gedraagt ten opzichte van het andere ras. Vele Nederlanders ervaren Sinterklaas als een inclusief kinderfeest waar alle kinderen cadeautjes krijgen en zijn zich daarom niet bewust van enig racisme. Dus het feest op zich is voor deze mensen niet racistisch maar wordt de figuur zwarte piet door andere mensen als racistisch ervaren. Maar het is niet zo dat de Nederlander of sinterklaas zich superieur en dus racistisch gedraagt richting zwarte piet. Zwarte Piet wordt zelfs als een zeer welkom figuur gezien met cadeautjes. Als voorbeeld hooligans die mensen denigreren op basis van huidskleur is duidelijk en af te keuren racisme. En dit gedrag zie ik niet bij het sinterklaasfeest bij mensen thuis.

  Dan inderdaad het klimaat. Wanneer je je in deze materie verdiept blijken er een groot aantal wetenschappers te zijn die een andere kijk op de materie hebben. Wat zeker niet wetenschappelijk is is om deze mensen af te serveren als ontkenners terwijl het in de wetenschap er juist om het verbeteren, verdiepen of verbreden van de kennis gaat. Negeren of het zwijgen opleggen van deze groep wetenschappers komt dan nog eerder in de buurt van racisme. Dat kan niet de bedoeling zijn.

  En zo komen we weer op het moraliseren van een feit wat voor een ander een mening is waar hij respect voor heeft. Tegelijk mag dus van mensen met andere feiten en dus meningen tevens respect verlangt worden.

 9. The true vlerk

  Dag Harry.

  Dus wacht. Je maakt allerlei vage redenatiesprongen. Ik denk dat je de volgende dingen zegt:

  Omdat de piet welkom is, is sinterklaas geen racistisch feest.

  En dat ‘de’ Nederlander zich niet superieur gedraagt tov de pieten. Wat bewijst dat volgens jou? Geen racistisch feest. En dus inclusief.

  Maar, hoe kan je een feest inclusief noemen als een deel van Nederland zich door het feest voelt buitengesloten? Hoe kan je nu over de het gedrag van ‘de’ Nederlander tov de piet beginnen als we het hebben over mènsen (niet een aantal fictieve personages, nl. verklede lompe Hollanders want dat zijn pieten) die gekwetst worden?

  Met de inzet van pieten–met uiterlijk en soms gedrag die dus kwesten!!–maken we sinterklaas een feest dat niet voor iedereen is. Dat is een vorm van buitensluiting die heel goed past bij dat superioteitsdenken dat je zelf aanhaalt. In elk geval wordt vanaf november weer precies duidelijk wat de norm is en wat niet en wie er recht van spreken hebben en wie niet.

  Naar mijn mening bewijst deze houding van ‘vele’ Nederlanders dat vele blanke Nederlanders (ik denk dat jij hen onbedoeld bedoelt?) niet inzien (of willen erkennen) wat hun positie is tov anderen èn dat Nederland behoorlijk racistisch is (ingericht). Kijk eens om je heen; leg je oor eens te luister.

  Mijn vraag is eigenlijk: Over wie heb jij het als je het over Nederlanders hebt?

  Voor het gemak ga ik even niet in op je relaas over klimaatverandering anders dan te zeggen dat je met wat je daar zegt niet je ‘punt’ over zwarte piet kan maken. Appels en peren.

  Lees Gloria Wekkers laatste boek eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).