Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van overlast rondom kraakpand Hoograven’ Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van overlast rondom kraakpand Hoograven’

Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van overlast rondom kraakpand Hoograven’

Gemeente Utrecht: ‘Geen signalen van overlast rondom kraakpand Hoograven’
Omwonenden van de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht zouden nagenoeg geen overlast ondervinden van het recent gekraakte pand in de wijk. De gemeente zegt maar één melding uit de buurt te hebben ontvangen en die kwam van iemand die bezorgd was over de waardedaling van de eigen woning.

Omwonenden van de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht zouden nagenoeg geen overlast ondervinden van het recent gekraakte pand in de wijk. De gemeente zegt maar één melding uit de buurt te hebben ontvangen en die kwam van iemand die bezorgd was over de waardedaling van de eigen woning.

Eind april dienden de Utrechtse fracties van de PVV, VVD en CDA schriftelijke vragen in. Daarin stelden de partijen dat Hoograven is ‘opgeschrikt’ door de komst van een krakerscollectief.

“Het rijtjeshuis in de woonwijk aan de Verlengde Hoogravenseweg is ook meteen ‘versierd’ met seksuele teksten en andere krakersjargon. De krakers zeggen een ‘safe space’ voor queer-jongeren te willen realiseren, maar ze zijn natuurlijk gewoon strafbaar”, aldus de fracties.

Geen overlast

De partijen wilden onder meer weten wanneer de gemeente iets zou gaan doen aan de overlast voor de buurt. Het college schrijft nu in een reactie op die vragen dat er tot nu toe één melding uit de buurt is binnengekomen, waarin wordt aangegeven dat men niet blij is met de kraaksituatie.

“Buurtbewoners zijn bezorgd over waardedaling van hun woning. […] Er zijn vooralsnog geen signalen geweest van overlast en maatschappelijke onrust in de buurt. Uiteraard blijven politie en gemeente aandacht houden voor de situatie”, schrijft het college.

OM

Daarnaast laat de gemeente ook weten dat in het geval van een ‘ongewenste kraaksituatie’ de eigenaar aangifte kan doen. Vervolgens is het niet de burgemeester, maar aan het Openbaar Ministerie om te beslissen of er sprake is van een verdenking van kraken. “Als dat het geval is, vindt er namens het OM een schriftelijke aankondiging van de ontruiming plaats aan de bewoners van het gekraakte pand.”

De eigenaar heeft tot dusver geen aangifte gedaan en er staat daarom ook geen ontruiming op de planning.

30 Reacties

Reageren
 1. Léon

  “Buurtbewoners zijn bezorgd over waardedaling van hun woning.” Dus maar anderhalf in plaats van twee ton winst na verkoop? Ik geef het ze te doen..

 2. Uuu

  Dus VVD, CDA en PVV hebben overlast verzonnen en gelogen?

  Dat u even weet dat dit dus hun manier van politiek bedrijven is.

 3. Hans

  ‘Seksuele teksten’.
  Ja, die hebben op wonderlijke wijze een afkoelend, en dus een waardedalend effect op de oververhitte woningmarkt. Dat is algemeen bekend. Daar kan geen renteverhoging tegenop.

 4. Binnenstadbewoner

  Ongelooflijk dat dat nog steeds kan …. Inbreken in een leegstaand huis, sloten vervangen, erin gaan wonen en dan nog rechten hebben ook. Schande en een dikke middelvinger naar alle inwoners die wel gewoon maandelijks hun hypotheek of huur betalen.

 5. René

  @Binnenstadbewoner: eerder een middelvinger naar speculanten die hun panden leeg laten staan terwijl er sprake is van grote woningnood en mede daardoor veel te hoge huur- en koopprijzen van woonruimte voor met name jonge toetreders tot de woningmarkt.

 6. Hans

  Kraken is het symptoom. Woningnood de kwaal.

 7. Arie

  Dat is natuurlijk wel vol in je face voor de hoogopgeleide, D66 stemmende burgervader, netjes met kinderfietsen in de tuin en zonnepanelen op het dak.

 8. Bromsnor

  Hahaha, Bromsnor moet hard lachen om de jokkebrokken/onruststokers van rechts.

  “Het rijtjeshuis in de woonwijk aan de Verlengde Hoogravenseweg is ook meteen ‘versierd’ met seksuele teksten en andere krakersjargon. De krakers zeggen een ‘safe space’ voor queer-jongeren te willen realiseren, maar ze zijn natuurlijk gewoon strafbaar”

  Zijn ze gewoon strafbaar omdat ze sexuele teksten en ander krakersjargon ophangen? Of omdat ze queer jongeren een veilige plek willen bieden? Bromsnor vraagt zich af waarom krakers ineens geen vrijheid van meningsuiting mogen hebben en waarom je strafbaar bent als je queer jongeren bescherming biedt. Je zou bijna denken dat “queer” zijn een strafbaar feit is. Wat een griezels.

 9. BW

  @Bromsnor
  Ehm, krakers zijn strafbaar omdat kraken strafbaar is, zie link hieronder.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/is-het-kraken-van-een-woning-strafbaar

 10. Confusius

  @ Arie

  Er is niks aan in your face aan, want er is geen overlast en er wordt niet geklaagd, behalve door EEN iemand. Op tienduizenden omwonenden. Rechts heeft gemakshalve die overlast eventjes verzonnen.

  Nee, wat hier aan de hand is, is dat rechts klachten verzint om haar eigen agenda er door te drukken. rechts is namelijk voor oplichtende handige vastgoed jongens en tegen mensen die daar tegen protesteren.

 11. Scherpschutter

  @Bromsnor

  Ik weet verder niet wat ‘queer’ betekent, maar ik weet wel dat inbreken in het huis van een ander strafbaar is.

 12. Realist

  Arme krakers, slachtoffers van het systeem. Omdat de woningnood hoog is moeten ze kennelijk wel inbreken, andermans eigendom toe-eigenen en gratis wonen. Gelukkig gaan we hier zoals gewoon soft links mee om en krijgen ze alle sympathie..

 13. Bromsnor

  @Scherpschutter, het staat de eigenaar vrij om aangifte te doen. Als de eigenaar er voor kiest dat niet te doen, hebben wij ons daar verder niet mee te bemoeien. Dat zou u moeten aanspreken. Keuzevrijheid van het individu.

 14. Liza

  @ SS en not-so-Realist

  Het laten leegstaan van woonhuizen ten behoeve van speculatie IS OOK STRAFBAAR. Er wordt alleen niet op gehandhaafd.

  Kraken is een vorm van protest daar tegen. Vrijheid die een burger zou moeten hebben. vrijheid van protest.

  Het is aan het OM om te beslissen of er wel of niet ontruimd wordt.

 15. Wim

  Bewoners zijn gewoon moe om te klagen over de verloedering van dit pand , je zou er maar naast wonen en dan afschuwelijke spandoeken moeten zien.
  Deze gasten moeten er gewoon uitgehaald worden en de eigenaar opgedragen worden om het pand of te verkopen of te verhuren.
  En dit is geen rechtse discussie

 16. Aimée

  ^^ Wat @Hans zegt.

 17. Realist

  @linkse Liza. De woning kan gerust 6 mnd leegstaan en handhaven is moeilijk zonder inbreuk te maken op het eigendomsrecht. Het is daarnaast illegaal om een huis te kraken en wat geeft je trouwens het recht een ander te belasten met jouw activistische doeleinden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een huis zomaar gekraakt wordt.

 18. Scherpschutter

  @Bromsnor 19/5/2022 – 11:09

  Ook zonder aangifte heeft de Politie natuurlijk de taak om inbrekers te arresteren. De plicht zelfs!

  @Confusius 11:16

  “Het laten leegstaan van woonhuizen ten behoeve van speculatie IS OOK STRAFBAAR. Er wordt alleen niet op gehandhaafd.”

  Ten eerste speculeert dat het huis leegstond ten behoeve van speculatie. Niet zo handig. Ten tweede is het leeg laten staan van een huis helemaal niet per definitie strafbaar, maar slechts onder bepaalde condities. Ook al niet zo handig.

  “Kraken is een vorm van protest daar tegen. Vrijheid die een burger zou moeten hebben. vrijheid van protest.”

  Wel, bij het kraken van een huis vindt in de eerste plaats per definitie inbraak plaats, een serieus strafbaar feit. De motivatie om in te breken is verder irrelevant. Vast en zeker dat u geen voorstander bent van een maatschappij waarin mensen maar kunnen inbreken bij andere mensen zolang ze daar maar een (in uw arbitraire ogen) acceptabele motivatie voor hebben. Vast en zeker dat u het met mij eens bent dat inbrekers simpelweg opgepakt en berecht dienen te worden.

 19. Liza

  @ Wim

  Het is niet aan jou om te bepalen wat lelijk is of niet.
  Ook niet aan wat toelaatbaar is of niet. Dat kan getoetst worden bij de rechterlijke macht, zoals dat ook in de wet is vastgelegd.

  In de wet “kraken en leegstand” zoals deze in de volksmond heet is vastgelegd dat het kraken aangepakt wordt als doelbewuste leegstand (speculatie)/ het bewust opdrijven van marktprijzen ook aangepakt wordt. Je kan niet het een doen zonder het ander. Kraken is niet altijd 100% illegaal. De beslissing ligt met name bij het OM (bepaald wat wel en niet kan als vorm van protest) en deels bij de burgemeester (wel of geen handhaving) een aantal burgemeesters snapt ideologische protesten tegen leegstand en zal niet altijd zomaar optreden; en terecht.

 20. BW

  @Liza (11:16 en 13:05)
  Jouw relaas wordt wel heel erg klok en klepel. Beetje schermen met de wet, maar kennelijk geen idee wat de inhoud van die wet eigenlijk is. Eerst maar even hoe het wel zit (zie ook link hieronder):

  1) kraken is strafbaar
  2) leegstand is niet strafbaar (zelf niet als je in hoofdletters typt)

  Gezien de woningschaarste is leegstand (uiteraard) wel erg onwenselijk, in sommige gevallen zelfs onethisch en in de ‘wet kraken en leegstand’ staat o.a. opgenomen dat gemeentes kunnen eisen dat eigenaren leegstand na 6 maanden verplicht moeten melden. Dat wordt geregeld in een zgn. leegstandsverordening, alleen die heeft Utrecht (nog) niet. Er zijn wel plannen om zo’n verordening vast te stellen (zie link hieronder), maar op dit moment is het dus nog niet zo ver.

  Dat over de wet, maar daarnaast staat jouw epistel vol met allerlei aannames over ‘doelbewuste leegstand/speculatie om de prijs op te drijven’, maar we kennen de achtergrond van deze eigenaarhelemaal niet. Ook wordt niet vermeld hoe lang die woning uberhaupt leegstaat. Er zijn tal van redenen waarom een pand leeg kan staan, speculatie is daar inderdaad één van, waarbij opgemerkt dat speculanten doorgaans niet bekend staan om hun interesse in rijtjeshuizen in Hoograven, maar belangrijker nog: we kennen de achtergrond in dit geval dus helemaal niet.

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2010-320.html

  https://www.duic.nl/algemeen/verschillende-raadspartijen-willen-dat-utrecht-amsterdam-volgt-in-strengere-aanpak-woningleegstand/

 21. JdV

  Buitengewoon jammer is dat bij het ontruimen van een kraakpand en hopelijk arrestatie en veroordeling van de krakers deze tot op heden nooit worden veroordeeld tot betaling van huurpenningen aan de eigenaar alsmede de kosten voor het herstel van de door hen aangebrachte schade. Het zou de overheid sieren om dit met de grootste spoed te wijzigen zodat het pluk-ze principe ook op deze criminelen kan worden toegepast. Desnoods schiet de overheid (zoals bij andere slachtoffers gebruikelijk) de gelden voor aan de huiseigenaar en verhaalt zij de rest van hun leven de kosten op deze krakers en hun uitkeringen. Criminaliteit mag niet lonen en krakers zouden dat lesje snel moeten leren.

 22. Bromsnor

  Aan Scherpschutter 19/5/2022 – 9:49. onzin, zonder aangifte doet de politie niks.

 23. Liza

  @ BW

  Leegstand is niet strafbaar, doelbewuste leegstand ten behoeve van speculatie wel.

  En deze eigenaar heeft nog geen verzoek tot ontruiming gedaan. Zo lang dat niet gedaan wordt kunnen de mensen die nu in het huis zitten sowieso blijven zitten.

  En speculanten zijn wel degelijk geïnteresseerd in rijtjeshuizen in (zeer gewilde) woonwijken.

 24. Koel Hoofd

  Smash state and masturbate
  Staat er te lezen op het spandoek op de foto
  Dat heeft niet zoveel met een ‘safe space; voor queer jongeren te maken, deze oproep tot agressie tegen de staat en masturberen,
  Het is zeker geen argument voor het toeeigenen van andermans bezit.
  Echter, zolang de eigenaar geen aangifte doet en de buren niet klagen, blijven die anarchistische rukkers er vrolijk wonen.

 25. Len

  Waarom moeten krakers altijd spandoeken ophangen en zich zo kenbaar maken. Ga gewoon in dat huis zitten, leef zoals de rest en introduceer je als de nieuwe buurman. Dan valt het de meeste mensen waarschijnlijk niet eens op. Afhankelijk van het kapsel en/of neusring natuurlijk.

 26. Realist

  Overlast? De activistische partijen in de raad vinden het wel prima kennelijk, doen gewoon de oren en ogen dicht. Zien we gelijk weer even wat voor politiek er bedreven wordt.

 27. Scherpschutter

  @Bromsnor

  *Geeft Bromsnor een aai over z’n bolletje*

 28. BW

  @Liza
  Ook na finetuning van je statement is het nog steeds niet waar wat je schrijft, want leegstand en/of “doelbewuste leegstand ten behoeve van speculatie” ís niet strafbaar. Afgezien daarvan nogmaals: we kennen de achtergrond van dit pand helemaal niet.

  Ook niet onbelangrijk: er is woningnood én er staan best veel panden leeg, maar vaak zijn dat wel kantoor- of bedrijfspanden. Het aantal leegstaande woningen is helemaal niet zo groot. Als allerlaatste nog even over dat “doelbewuste leegstand ten behoeve van speculatie”. Je laat die term een paar keer vallen, maar je wekt niet niet de indruk dat je weet wat daarmee bedoeld wordt. Die situatie komt voor wanneer ontwikkelaars verwachten dat de grond herontwikkeld zal worden (en daardoor meer waard zal worden), maar in Utrechtse woonwijken is dat helemaal niet aan de orde. Dat zijn woonwijken en dat blijven woonwijken, dus er valt niets te speculeren en dan is de eigenaar een dief van zijn eigen portemonnee als hij de huurinkomsten misloopt.

 29. Marcel

  Wat een hoop onzin weer hier. Kraken is strafbaar. Jatten/kraken is strafbaar. het laat zien hoe ver we gezakt zijn in handhaven van orde. Het kan gewoon niet dat iets wat verboden is toch gedaan wordt. En alle verhalen eromheen is gewoon waardeloze hap. Auto jatten mag niet maar doen we wel want er is niemand die erover klaagt? Nog ff doorgaan? Hou is op met dit gedoe en ontruim dat pand.

 30. Pee

  @Bromsnor 19/5/2022 – 9:11
  “Hahaha, Bromsnor moet hard lachen om de jokkebrokken/onruststokers van rechts. ”
  Het is links die altijd met leugens aankomen zetten .
  Kijk ook even naar de demonstraties van links hoe ze de ME Provoceren en nog klagen als ze een mep met de wapenstok krijgen .
  ” Je zou bijna denken dat “queer” zijn een strafbaar feit is. ”
  Dat niet maar inbreken en kraken wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).