Gemeente Utrecht hangt op 1 april de regenboogvlag uit vanwege 20 jaar homohuwelijk Gemeente Utrecht hangt op 1 april de regenboogvlag uit vanwege 20 jaar homohuwelijk

Gemeente Utrecht hangt op 1 april de regenboogvlag uit vanwege 20 jaar homohuwelijk

Gemeente Utrecht hangt op 1 april de regenboogvlag uit vanwege 20 jaar homohuwelijk
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uitgehangen, omdat het dan precies twintig jaar geleden is dat mensen van het gelijke geslacht kunnen trouwen in Nederland. Verschillende organisaties, waaronder COC Nederland, roepen iedereen op om op die datum de vlag uit te hangen.

De gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uitgehangen, omdat het dan precies twintig jaar geleden is dat mensen van het gelijke geslacht kunnen trouwen in Nederland. Verschillende organisaties, waaronder COC Nederland, roepen iedereen op om op die datum de vlag uit te hangen.

Ilse Raaijmakers van de Utrechtse PvdA heeft aan de gemeente gevraagd aandacht te besteden aan dit jubileum. “Een aantal maanden geleden hebben we de voortgang van de regenboogagenda besproken. Toen heb ik dit al aan de orde gesteld. Het leek mij een mooi moment om bij stil te staan.”

De gemeente heeft volgens Raaijmakers nu besloten om op 1 april de regenboogvlag uit te hangen. Dit zal onder andere worden gedaan bij het Stadskantoor. “Hopelijk volgen nog meer Utrechters dit voorbeeld”, aldus Raaijmakers. Tegelijkertijd roepen verschillende organisaties, waaronder COC Nederland en de Gaykrant, alle Nederlands op om op 1 april de vlag uit te hangen.

Eerste

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van het gelijke geslacht in het huwelijksbootje konden stappen. Aan die openstelling ging een jarenlange strijd vooraf. Inmiddels is dit in veel meer landen mogelijk.

7 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Die vlag mag in de zich inclusief noemende gemeente sowieso wel uit.
  Op het stadhuis, naast de Utrechtse, Nederlandse en EU-vlag.

 2. Edwin

  Hoi! Om een iets gelijkwaardiger speelveld te krijgen, klinkt het doorgaans fijner door het geen “homohuwelijk” te noemen, maar “huwelijk opengesteld voor iedereen”. Ik lees op social media veel reacties die onterecht tot discussies leiden.

 3. Lombokker

  De vlag uit? Zolang er in Utrecht nog wijken zijn waar je als homostel maar beter niet kan gaan wonen valt er nog een hoop te doen.

 4. RABE

  Waarom toch altijd zoveel aandacht voor andersdenkenden??? Homo’s en lesbo’s zijn toch gewoon mensen?? Waarom dan toch die extra aandacht. In dit vrije land is iedereen gelijk en die extra aandacht maakt het alleen maar gecompliceerd. Doe gewoon en hou het gezellig.

 5. D.

  @RABE zie opmerking Lombokker.

 6. RABE

  @D. Daarom moet je er niet teveel de nadruk op leggen. Het zijn gewoon mensen. Zet de figuren die er moeite mee hebben maar in de spotlights. Gewoon in beeld op alle zenders. Misschien helpt dat.

 7. Marene Elgershuizen

  Als antwoord op de vraag, waarom extra aandacht? Over het huwelijk bv, we hebben in Nederland één burgerlijk huwelijk en dat is voor iedereen. Sterker nog, voor de openstelling, kon het strikt juridisch eigenlijk al, maar pensioenfondsen eisten dat een man en een vrouw moesten trouwen. De samenleving zat dus helemaal aan normativiteit aan elkaar verbonden. En nog steeds, want in veel gezinnen word je nog altijd op straat gezet als je uit de kast komt. Ook kun je op veel scholen niet veilig jezelf zijn, zonder dat leerlingen en juist ook leraren een homofoob klimaat scheppen. Per jaar worden ruim 300 transmensen vermoord, vanwege hun transzijn. Vrouwen en mannen worden mishandeld, uit taxi’s geweerd. Er vinden nog steeds onnodige “geslachtscorrigerende” operaties plaats op intersekse kinderen, die daar de rest van hun leven nog last van hebben. Na jarenlang getouwtrek mogen homoseksuele mannen in een monogame relatie nu wel bloed geven. We zijn inderdaad net als iedereen gewoon mensen, maar worden nog niet door de wereld als net zo menselijk behandeld. Aandacht blijft nodig, helaas. Dus het doet me goed te lezen, dat jullie zo accepterend zijn, maar zeg dat alsjeblieft nog 10x harder tegen homofoben ipv tegen de mensen die elke dag nog hard werken om geaccepteerd te worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).