Gemeente Utrecht heeft grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van provincie Gemeente Utrecht heeft grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van provincie

Gemeente Utrecht heeft grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van provincie

Gemeente Utrecht heeft grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van provincie
De gemeente Utrecht heeft het grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers. In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde camera’s per vierkante kilometer bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

De gemeente Utrecht heeft het grootste aantal geregistreerde beveiligingscamera’s van de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers. In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde camera’s per vierkante kilometer bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

In de gemeente Utrecht zijn in totaal 5.821 camera’s: 757 overheidscamera’s, 519 particuliere camera’s en 4.545 bedrijfscamera’s. Met dat aantal is Utrecht de gemeente met de meeste camera’s in de provincie. Amersfoort volgt als tweede gemeente met 5.418 camera’s en Nieuwegein als derde met 1.188 camera’s. Renswoude staat onderaan de lijst met 79 beveiligingscamera’s in de hele gemeente.

In vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag heeft Utrecht minder camera’s. Zo staan in de hoofdstad 31.398 geregistreerde camera’s. In Rotterdam zijn 17.312 camera’s geregistreerd en in Den Haag 7.346. Met name de hoeveelheid bedrijfscamera’s in Amsterdam (29.344) en Rotterdam (13.804) is hoog.

Camera-dichtheid

De camera-dichtheid, het aantal beveiligingscamera’s per vierkante kilometer, in Amersfoort is echter een stuk hoger dan in de gemeente Utrecht. Zo telt Amersfoort 86,7 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer, gevolgd door Utrecht met 62,1 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer. Lopik is de Utrechtse gemeente met de laagste camera-dichtheid. Daar staan slechts 2,6 camera’s per vierkante kilometer. 

In de gehele provincie Utrecht zijn gemiddeld 16,7 beveiligingscamera’s geregistreerd per vierkante kilometer. Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 9,3 camera’s met vierkante kilometer. 

Landelijk

In totaal zijn er dit jaar 313.354 camera’s geregistreerd in Nederland, dat bestaat uit camera’s van particulieren, bedrijven en de overheid. “Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven, ondanks het verzoek van de politie, hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD”, zo is in het onderzoeksrapport te lezen.

10 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  De kop boven dit stuk is wel een beetje clickbait, want als je doorleest blijkt het in Utrecht juist minder te zijn dan in vergelijkbare steden. Over de wenselijkheid van al die camera’s zal nu wel een discussie losbarsten, maar ik denk dat deze trend onontkoombaar is. Juist daarom is het prima dat er zo nu en dan discussie is over de ‘spelregels’ die van toepassing zijn op dit fenomeen.

 2. Marcel 59

  Conclusies trekken uit statistieken is altijd een listige bezigheid. Het ligt er maar aan wat je met wat vergelijkt, en hoe relevant zo’n vergelijking is. Om de genoemde getallen in een ander perspectief te plaatsen heb ik een vergelijking doorgerekend op basis van het aantal inwoners.
  Voor de gemeente Utrecht komt dat uit op 16 beveiligingscamera’s per 1000 inwoners. Voor Amersfoort is dat 34, Nieuwegein 18, Renswoude 14, Amsterdam 36, Rotterdam 19 en voor Den Haag 13 camera’s per 1000 inwoners.
  Bij een gemiddelde over heel Nederland van 18 camera’s per 1000 inwoners, is de verassende conclusie dat de gemeente Utrecht juist onder het landelijke gemiddelde blijft.

 3. Yoshua

  Geregistreerd zegt weinig over het werkelijke aantal camera’s die in de stad hangen.
  We hebben thuis al vier ongeregistreerde camera’s hangen plus een deurbel camera.
  Onze straat hangt behoorlijk vol met camera’s die je ziet bij het langslopen.
  Zie het nut niet van om camera’s te laten registreren.
  Dan moet je de inloggegevens van de cloud ook geven aan oom agent, lijkt me niet verstandig.

 4. Marcel 59

  Typefoutje (Marcel 59 14/6/2023 – 12:28): Rotterdam heeft 29 camera’s per 1000 inwoners.

 5. W

  @yoshua: natuurlijk hoef je de kit je icloud-inloggegevens niet te geven, wat een onzin!

  Veel camera’s uit het onderzoek betreffen slimme deurbellen, dit even ter nuancering mbt het aantal camera’s.

 6. Koel Hoofd

  Waarom is mijn reactie niet geplaatst?

 7. Groeiende IJsberg

  Nu nog even aansluiten op glasvezel en het landelijke netwerk en iedereen kan dan live via hun slimme telefoon of via gezichtherkenning getrekt en treest worden.

  Handig toch? Vooral voor die mensen die toch niets te verbergen hebben.

 8. Yoshua

  W,
  Ik heb het niet over icloud.
  Camera’s nemen 24/7 op en dat bewaar ik op een server (cloud).

 9. orwell

  ‘smart cities’ 2030…😞

 10. Cico

  @Marcel: dat is niet listig, dat is gewoon dom want camera per inwoner slaat nergens op. Ze staan niet in je huis, maar openbaar gebied.
  @Lombokker: de titel is niet clickbait, het is precies. Je las simpelweg over het woord ‘provincie Utrecht’ heen.

  Ik ben vooral benieuwd of al die camera’s ook criminaliteit doet verminderen. Daar is volgens mij data voor beschikbaar. Zo niet, dan kunnen ze ook weg. Het vergroot het gevoel van onveiligheid en alleen maar meer fte’s achter bureaus ipv op straat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).