De gemeente heeft een zevental gebieden in en rondom Utrecht op het oog voor het opwekken van schone energie. Het gaat om zonne- en windenergie, en mogelijk ook om het opwekken van aardwarmte. Of er op alle gebieden ook daadwerkelijk gaat worden gebouwd, is nog de vraag.
De gemeente is al langere tijd bezig met onderzoeken wat de meest kansrijke gebieden zijn voor schone energie. Nu is er een akkoord over de ‘meest kansrijke gebieden’ in en rondom Utrecht. Het gaat om De Dorpelijk in Vleuten, de geluidswal langs de A12, industrieterrein Lage Weide, De Nedereindse Plas (op de grens met Nieuwegein en IJsselstein) en de polder Rijnenburg.
Voor het winnen van aardwarmte heeft de gemeente gebieden in Lage Weide en Utrecht Science Park op het oog. Ook worden er nog locaties onderzocht in poldergebied Reijerscop en Rijnenburg-Noord.
Kansrijk gebieden
Dat de zeven gebieden als kansrijk worden beschouwd door de gemeente, betekent nog niet dat er definitief zonneparken en windmolens gebouwd gaan worden op de locaties. Zo schrijft de gemeente: “De gemeente gaat eerst samen met inwoners, ondernemers, en organisaties kijken hoe het opwekken van energie kan worden gecombineerd met andere voorzieningen en ontwikkelingen, zoals natuur of recreatie, en zo min mogelijk effect heeft op de omgeving.”
Ook van de plannen van de twee beoogde gebieden voor aardwarmte, Reijerscop en Rijnenburg-Noord, is nog niet zeker of die doorgaan. De gemeente wil eerst nog een vervolgonderzoek instellen.
Verantwoordelijkheid
Het is voor de gemeente van belang om onafhankelijk te worden van fossiele energie, zegt de gemeente. “We willen onze verantwoordelijkheid pakken en zoveel mogelijk op een duurzame manier in haar eigen energiebehoefte voorzien.” Zonnevelden, windmolens en aardwarmte zijn daarom volgens hen ‘hard nodig’.
De gemeente is al in gesprek geweest met bewoners van de kansrijke gebieden. “Er is gevraagd welke thema’s zij belangrijk vinden om rekening mee te houden. Als er uiteindelijk windmolens of een zonneveld komen, wil de gemeente dat omwonenden hiervan kunnen profiteren. “
27 Reacties
ReagerenWaarom zou je zonneparken en windmolens midden in de Randstad neerzetten?
-De grond is duur
-Natuur is schaars
-Er is een enorme behoefte aan woningen, en die kunnen niet vlakbij windmolens staan.
Provincies als Zeeland, Flevoland, het IJsselmeer e.d. zijn veel geschikter om de capaciteit uit te breiden. En als het dan zo nodig hier in de buurt moet, laten we dan de daken van bestaande bebouwing volgooien met zonnepanelen en zonnepanelen boven parkeerplaatsen hangen, dan staat m’n auto lekker in de schaduw en kunnen de opladers voor elektrische voertuigen erop worden aangesloten.
Ik hoop dat voor Lage Weide ook de bewoners van Maarssenbroek die daar vlakbij wonen betrokken worden bij het “samen met inwoners kijken”. Zou niet de eerste keer zijn dat de gemeente Utrecht vlak langs de gemeentegrens van alles wilt ondernemen, maar even vergeet om de buren van de gemeente Stichtse Vecht te betrekken.
Houd svp.toch eens op met dat ‘deftige’ geschrijf beste journalist. Je schrijft “een zevental”… bedoel je gewoon 7, of een getal.uit de reeks zeventallen zoals 7, 14, 28, 70, 140.. ?
Verder wel.goed dat de gemeente verder kijkt naar mogelijkheden
Er is gigantische netcongestie waardoor nieuwe woningen en bedrijven niet kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet en laadpalen moeten worden uitgezet.
Wacht daarom met deze plannenmakerij tot dit is opgelost, gemeente Utrecht.
Verder staan we 100 miljoen euro in de min. Er is geen geld meer voor nieuwe initiatieven. Allang niet keer.
Hoe valt het aanleggen van nieuwe massa’s zonnepanelen op een “zonneveld” (bizarre naam overigens) te rijmen met de terugleverboete die wij particulieren moeten betalen? Of betaalt de gemeente, als blijkbare eigenaar van dat zonneveld, die straks ook? Kan iemand uitleggen hoe dat zit?
Onafhankelijk worden van fossiele energie is zeker, nu de rijksoverheid eerst Groningen sloot voordat ze een eigen alternatief hadden, een goede zaak.
Aardwarmte kan in die energiemix voor continuïteit zorgen. Zon en wind zijn discontinue oplossingen, ‘leuk & goed voor erbij’, een land draait continue en heeft continue voldoende betaalbare (!) power nodig. Gas of kerncentrales stand-by laten staan gaan de producenten niet doen, die doeken ze op cq de nieuwe producenten gaan ze niet bouwen als ze contractueel niet 24/7 aan het net mogen leveren. Zie Rijnmond Energie, die is goed voor een paar procent vd NLse energiebehoefte en overweegt te stoppen. 3x raden wat dit met de energieprijs gaat doen en wie dat mag betalen? Vooral, nog erger, welk deel van de bevolking dat niet kan betalen?
Handig om eerst de problemen op te lossen van de overcapaciteit. Zodat we stroom kunnen nemen als we dat nodig hebben, en niet als er toestemming voor is.
Het is helemaal gee.n task van de gemeente meer om energie op te wekken zeker in dit iverbelaste netwerk.Daar hebben we energie bedrijven voor die eerst eigendom waren van de gemeentes , hadden ze die maar moeten houden.
Ook de terugleverboete moet gewoon van de particuliere af dan kunnen zij die zonneweides op hun dak l.eggen
En dan ergens “ tussen de regels” ook aardwarmte noemen !!! En dan ook net weer beetje “ over de grens bij andere gemeenten “
Problemen nog niet opgelost , er ook een metro en dan dit …
Wat een politieke drammerij hier in Utrecht………
Er is geen ruimte……..…… en op de drassige grond in de polder Rijnenburg bouw je toch die broodnodige huizen en geen hoge zware windmolens.
@MarcB
“De vuistregel is dat we in lopende tekst de getallen onder de twintig, de tientallen en de ronde getallen daarboven in letters schrijven. De andere getallen schrijven we doorgaans in cijfers.”
Niks mis met het gebruik van het woord ‘zevental’. Omdat verderop in het stuk ook nog ‘zeven gebieden’ wordt gebruikt, voorkomt de schrijver dat hij kort achter elkaar hetzelfde gebruikt. Dat leest meestal wat fijner.
Goed bezig gemeente! Als de auto met zonne-/windstroom oplaadt hoeft dat dus niet van het vaste elektriciteitsnetwerk te komen. We gaan uiteindelijk toch ook naar thuisaccu’s toe. De auto kan ook zo’n thuisaccu zijn, los vh elektriciteitsnet. Ruim(er) denken mensen!
Verder moeten we huizen en zonnepanelen-velden en windmolens bouwen. Dat moet samen kunnen. Alleen als de zon door de wieken schijnt heb je (slag)schaduwen. Anders heb je gewoon het beeld van een draaiende molen, net als vroeger. Wat hoger uiteraard, maar wij zijn ondertussen als, flexibele, mens, ook ‘doorontwikkeld’, en kunnen ons aanpassen. Wij moeten vooral wat minder hierover klagen met z’n allen. Je kunt niet alles hebben. Geen windmolens in de eigen buurt, maar wel door vliegen, het woongenot van mensen rond Schiphol mede verpesten door geluids- en andere milieuoverlast! Dubbel NIMBY gedrag.
Prima locaties, geen van allen liggen in mijn achtertuin!
Tja de stroom die we allemaal zo graag gebruiken moet toch ergens vandaan komen. Nu kan je zeggen: zet die molens op zee. Dat gebeurt al, in heel grote aantallen. Maar de capaciteit om de stroom van zee naar Utrecht te krijgen is op. Door lokaal molens – of zonnepanelen – te bouwen, hebben we geen last van die capaciteitstekorten op het hoofdtransportnet (de hoogspanningslijnen). Zo kunnen we lokaal tóch meer stroom gebruiken om bv bedrijven die willen uitbreiden – of de extra woningen die we willen bouwen – van prik te kunnen voorzien. Maarja… dan moeten we wel kiezen tussen meer bedrijven en woningen en of we daarvoor een paar extra windmolens en zonnepanelen voor over hebben. Je kan niet en geen windmolens / zonnepanelen, maar wel extra bedrijven en huizen aansluiten.
Goed dat de gemeente geëngageerd blijft op dit thema. Maar ook verder creatief denken is noodzakelijk. Mega windmolens wil niemand in een dicht bebouwde omgeving. En zijn mijn inziens ook niet nodig. Net als zonnepanelen op daken die niemand storen zou er een “verkleining ” revolutie van wind energie moeten komen. Dat wil zeggen wind molens met een diameter van maar 1 meter of 2 meter die in grote getalen op hogere gebouwen, of platte daken gezet kunnen worden. Een A12 zonne veld op de hoge geluids wal van 3km lang zou perfect zijn. Stoort niemand. Dit dan bij overproductie opslaan in wijk batterij of omzetten in Waterstof. Het laatste is niet heel erg effiecient nog, maar dan gaat er in iedergeval niet alles verloren.
Het denken in uitsluitend grootschalige oplossingen is ouderwets. Zorg bij (klein )verbruikers , ook passende oplossing zonder nadelig beleving effecten.
Er is grote urgentie om , zonder publieke weerstand of politiek/ polarisatie zoals sommige reageren, snel oplossingen te bouwen!
Als mijn contract afloop volgend jaar, dan trek ik de stekker uit mijn zonnepanelen instalatie, het gaat me meer kosten dan dat de zonnepanelen oplevert.
Met die terug lever vergoeding aan energie bedrijven, daar loop je langzaam op leeg, dus waarom de gemeente in godsnaam zonnepanelen en windmolens wil neerzetten is mij echt onduidelijk, hebben ze geld te veel bij de gemeente????
(dan heb ik het nog niet eens over het stroomnet)
Als het net zo gaat als met de zonnepanelen dan kom je zo meteen bedrogen uit, de thuis batterijen kan net zo als elektrische auto’s makkelijk in brand te vliegen, en ik vraag mij dan ook af wat zo meteen de verzekeraars gaan doen met hun premie, als ze je nog willen verzekeren, dan staat daar vast een flinke premie tegen over, je kan immers geen kant op, net zo als bij de zonnepanelen, ja de stekker er uit trekken. (het kan ook zo maar zijn dat de verzekeraar een sproei installatie gaat eisen voor een thuisbatterij, enz)
Dan kan die thuisbatterij net zo blok aan je been worden als de zonnepanelen dat nu zijn en ik vraag me ook af of je dat ooit nog terug gaat verdienen.
Immers in de zomer is het zeer vroeg licht en tot +/- 22:30, dan heb je weinig aan je thuis batterij en stroom opslaan voor de winter, daar is de capaciteit veel te klein voor.
Ik ben bang dat zo meteen de kosten voor de baten uitloopt!!!! Mijn investering van +/- 7000 euro verdien ik in iedere geval nooit meer terug, ook niet na 40 jaar, want de installatie heeft ook onderhoud nodig en gaat ook wel eens stuk, ik ben er in iedere geval helemaal klaar mee en voel mij besodemieterd!!!!
Rondom Utrecht liggen tientallen distributiecentra, waarom leggen ze daar de daken niet vol met zonnepanelen?
Heb spontaan de slappe lach.
Onze gemeente is zo hardleers en kortzichtig dat een ezel een genie blijkt.
Die stoot zich namelijk maar één keer aan dezelfde steen terwijl de gemeente al jaren zware hersenschade ambieert.
@ Urgentie passende schaal oplossingen.
Is het een idee om naar experts te gaan luisteren i.p.v. naar het onderbuikgevoel?
De aarde vergaat nl. niet. Die is er al miljarden jaren. De mensheid is een klein stipje op de levenslijn van de aarde. Ik vindt dat we dit moeten gaan accepteren.
De experts zeggen dat het elektriciteitsnet vol zit. Er kan geen extra stroom meer doorheen. Woningen en bedrijven kunnen niet aangesloten worden om stroom af te nemen en zonnepanelen kunnen niet worden aangesloten om terug te leveren.
Zo overvol is het elektriciteitsnet dat we stroomuitval kunnen gaan verwachten met alle gevolgen van dien. Stroomprijzen rijzen de pan uit en bedrijven onderzoeken inmiddels een verhuizing naar het buitenland hierom. Dan verdwijnt onze BV Nederland en daarmee onze welvaart en ons welzijn. Weg. Dat zou echt een ramp zijn.
Het gaat te snel. We zijn infrastructureel nog niet klaar voor de energietransitie, zeggen experts. Logisch ook, want ons elektriciteitsnet is gebouwd op het feit dat we verwarmen, koken en douchen op gas. Een pas op de plaats is nu echt noodzakelijk.
Gemeente Utrecht, we hebben woningen nodig (En veel ook) en dan liefst ook nog betaalbare huur en koop…!!!
Dus gebruik de grond daar voor i.p.v. uw groene hart te strelen.
Er is helemaal niet uitgebreid met bewoners gesproken – over info sessies is zo slecht en laat (bewust?) gecommuniceerd dat er nauwelijks iemand kwam. En als je er al was kreeg je geen antwoorden
Bovendien zij ingediende bezwaren – aantoonbaar – kwijtgeraakt en niet verwerkt. Project o.l.v. ongevingsmanager is een grote farce
☀️☀️☀️
Het plan om windmolens te plaatsen in Polder Rijnenburg, precies tussen De Meern en de nieuwe woonwijk Rijnenburg, is onbegrijpelijk. Waarom zou je twee woonwijken van elkaar scheiden met 200 meter hoge windmolens? Dit voelt als een gemiste kans voor Utrecht.
In plaats van wijken met elkaar te verbinden, bouw je nu een barrière van slagschaduw, geluidsoverlast en visuele vervuiling. Niemand wil wonen in de schaduw van een windturbine. Dit beperkt de ruimte voor toekomstige woningbouw, terwijl Utrecht juist staat te springen om extra woonruimte.
Er is een logisch alternatief: plaats de windmolens verder naar het zuiden. Dat heeft drie grote voordelen:
1️⃣ Meer leefruimte – Minder slagschaduw en geluidshinder voor bewoners van De Meern en toekomstige bewoners van Rijnenburg.
2️⃣ Betere stadsontwikkeling – De wijken kunnen met elkaar verbonden worden, bijvoorbeeld door een ondertunneling van de A12.
3️⃣ Flexibiliteit voor de toekomst – Je houdt ruimte vrij voor woningen en natuur, in plaats van het nu al ‘af te sluiten’ met een rij windmolens.
Utrecht wil een “verbonden stad” zijn, maar dit plan doet precies het tegenovergestelde. Verbind De Meern, Leidsche Rijn en Rijnenburg met elkaar – splijt ze niet. Plaats die windmolens daar waar ze minder schade aanrichten. Dit is hét moment om de juiste keuze te maken.
Het beste is om zonnenpanelen alleen nog maar op daken te leggen en geen groen aan op te offeren. Er zijn zo ontzettend veelgeschikte daken zonder zonnenpanelen, hier valt nog een wereld te winnen. Te beginnen met alle daken van de gemeente zelf / gemeentelijk vastgoed m.u.v. historische panden, gebouwen van rijksoverheid/ musea voor zover mogelijk en andere instellingen..
De capaciteit van windmolens is ook veel te laag en onwenselijk in stedelijk gebied. Een paar molens zet geen zoden aan de dijk. Plus enorme horizonvervuiling. Grootste model windmolen is 150 meter hoog en die zie je van kilometers afstand
@Van Puffelen. Zoals gewoonlijk weer veel onwaarheden in je betoog, maar 1 wil ik er even uitpakken.
Elektrische auto’s vliegen absoluut niet makkelijk in brand. Sterker nog, door het gebrek aan een verbrandingsmotor en draaiende delen vele malen minder snel dan een benzine of dieselauto. Dit is uit meerdere onderzoeken van onder andere de brandweer gebleken.
Jij hoeft in ieder geval nooit Jozo mee te nemen want jouw verhalen moet je altijd met een korreltje zout nemen.
Overheidswege grote velden zonnepanelen aanleggen en straks bij particulieren afschakelen als er teveel teruggeleverd wordt. Lekker dan!
@ Van Puffelen
En ik maar denken dat mensen zonnepanelen hadden genomen om het klimaat te redden…