Gemeente Utrecht heeft nog geen oplossing voor hanenprobleem Julianapark Gemeente Utrecht heeft nog geen oplossing voor hanenprobleem Julianapark

Gemeente Utrecht heeft nog geen oplossing voor hanenprobleem Julianapark

Gemeente Utrecht heeft nog geen oplossing voor hanenprobleem Julianapark
De gemeente Utrecht zegt nog geen ‘eenvoudige, uitvoerbare en betaalbare’ oplossing te hebben voor de overlast van kippen en hanen in het Julianapark. Vooral het gekraai van de hanen zorgt voor veel overlast voor omwonenden.

De gemeente Utrecht zegt nog geen ‘eenvoudige, uitvoerbare en betaalbare’ oplossing te hebben voor de overlast van kippen en hanen in het Julianapark. Vooral het gekraai van de hanen zorgt voor veel overlast voor omwonenden.

Laatst zijn er volgens de gemeente hanen gedumpt in het Julianapark, waardoor de verhouding tussen de hanen en hennen scheef is gegroeid. Dat is niet goed voor het welzijn van de dieren. Ook het voeren van de kippen, vooral met brood, draagt bij aan de groeiende populatie.

De gemeente hoopt dat het voederverbod dat begin juli ingaat kan helpen om te voorkomen dat de populatie in het park nog groter wordt. “Het overmatig voeren is niet goed voor de dieren. Daarnaast trekken de voedselresten die overblijven in de openbare ruimte ook overlastgevende plaagdieren aan”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens Van Hooijdonk vraagt het probleem om ‘een afweging tussen de lusten en lasten van deze aantallen dieren op deze plekken in de wijk’. Daarbij moet gekeken worden naar het welzijn van zowel mensen als dieren.

Nog geen oplossing

De gemeente heeft dan ook nog geen eenvoudige, uitvoerbare en betaalbare oplossing voor het probleem gevonden. De maatregelen naar aanleiding van de vogelgriep, die onlangs geconstateerd werd binnen de gemeente, maken het vinden van een oplossing nog moeilijker.

De wethouder zegt ernaar te streven om in het derde kwartaal van dit jaar te komen met duidelijkheid over de aanpak. Omwonenden van het Julianapark worden geïnformeerd door middel van een wijkbericht.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Mogelijk een (uiteraard) peperdure oplossing in het derde kwartaal van 2021, voor een ‘probleem’ dat in 5 minuten opgelost kan zijn met een jachtgeweer en paar hagelpatronen van een Euro de stuk. Laat het 100 Euro worden door er direct een gezellige buurtbarbeque aan vast te knopen.

  Welkom in openbaar gekkenhuis Utrecht!

 2. Mark

  Wat zegt een kip die tegen een bankje aan loopt?….. pok

 3. Len

  Stuur er een poelier op af en draai ze zo snel mogelijk de nek om om inteelt te voorkomen. Of laat er een jaar een dozijn ambtenaren, de wijkcommissie en een handvol andere belangenorganisaties hun plasje over doen en het uiteindelijk nergens op uit laten komen

  Ik denk dat we kiezen voor de tweede optie

 4. Joop

  Hanengevechten organiseren waar je op kunt wedden, zoals dat in de Filippijnen gebruikelijk is.
  Dan is het aantal hanen snel gereduceerd tot de helft.
  Ze kunnen ook de braadpan in natuurlijk.

 5. JdV

  Wellicht kan de gemeente overgaan tot de aanschaf van enkele natuurlijke vijanden van de kippen en hanen. Vossen zouden een optie zijn. Deze gemeente-vossen kunnen dan dagelijks worden losgelaten door speciaal daarvoor aan te stellen BOA’s. Aan het einde van hun werkdag, het zijn BOA’s dus zo rond 15.00 uur, worden de gemeentevossen dan weer opgehaald. Het budget hiervoor kan komen uit een educatief subsidiepotje, het is tenslotte erg leerzaam voor volwassenen en kinderen om te zien hoe vossen omgaan met een te grote populatie kippen en hanen. Een speciale commissie kan jaarlijks dan een schouw doen om te zien of de vossen nog steeds moeten worden ingezet. Op de nog op te richt afdeling Faunabeheer van de gemeente kan de daartoe aangestelde manager ook nog kijken naar uitbreiding met bijvoorbeeld roofvogels, wolven of andere roofdieren.
  Ik voorzie een mooi project voor een externe projectmanager en een nog op te richten stichting.
  In geheel ander nieuws zal erin en rond om het Julianapark per 1 juli betaald parkeren worden ingevoerd. Ook zijn er plannen om entree te gaan heffen. Maar zoals gezegd, deze zaken hebben niets met elkaar te maken, staan geheel los.

 6. Aad

  Hoe moeilijk kan het zijn? De politiek hoeft zich hier helemaal niet mee te bemoeien. Stadsbeheer doe je werk en draai die hanen de nek om. Vervolgens naar het destructiebedrijf. Klaar.

 7. Esrin W.

  Typisch Nederland weer waar alles gewoon jaren moet en kan duren.

 8. De count

  Denk dat het chinese restaurant wel een oplossing heeft, voor gratis

 9. Lexus

  Hanen die je zo kunt pakken afschieten met patronen… Daar moet je echt Scherpschutter voor zijn. Je kunt ze de nek omdraaien, mijn voorouders hakten ze in één klap de kop af. Prima vlees trouwens, van zulke scharrelhanen. Dus asjeblief geen destructie.

 10. Fred

  Tot in de jaren zeventig hoorde ik regelmatig kippen en hanen in een dorpse omgeving, denk maar even aan Jutphaas. Die diertjes scharrelden dan op de diverse erven in het buitengebied. Iets verder verwijderdb van Utrecht is het trouwens nog steeds te horen, misschien zou men in de dorpen kunnen rondneuzen om te vragen of er iets te regelen valt.

 11. Scherpschutter

  @Lexus

  Wij Scherpschutters schieten nu eenmaal graag op alles dat beweegt. Mijn voorouders zagen hanen overigens als hondenvoer, maar dat geheel terzijde.

 12. Luuk Upuuk

  Hoe maak je een half kippetje klaar? …….Met een half haantje!

 13. [email protected]🤪

  Voedselbank is de enigste oplossing voor dit probleem.

 14. JaaptG

  Als de beesten moeten blijven dan zou chemisch castreren de beste ( en betaalbare ) oplossing zijn, lijkt mij. Minder hanegedrag in het park 😉 en minder stress voor de kippetjes.

 15. Berk

  Hahaha, de wethouder streeft ernaar om in het derde kwartaal duidelijkheid te geven over de aanpak. Hier kan je toch binnen een uur een oplossing voor bedenken?

 16. Koel Hoofd

  Ach ja, de linksgroene gemeente.
  Deze kan meer problemen laten ontstaan dan ze kan oplossen…
  plas, glas,was.

 17. Katja

  Hanen zijn niet het probleem, haantjesgedrag van sommige mensen wel.

 18. Wies

  Wat mij betreft is er aanleiding voor een grote heroverweging van de gemeenteorganisatie als een overheid een probleem als ‘te veel hanen in een park’ niet (betaalbaar) kan oplossen.

 19. JvS

  Kieper al die hanen in de buurt, voor- en achtertuin van Lotje.
  Misschien dat er dan wel urgentie is.

  Onbegrijpelijk dat een simpel klusje als dit onmogelijk uit te voeren is door de gemeente. En dat ze hopen dat de populatie niet groeit door het voederverbod…

 20. Moniek

  Ik zou willen dat dit mijn enige probleem was!
  “Eenvoudig, uitvoerbaar en betaalbaar”…
  Hoe moeilijk kan het zijn? Daar heb je wel enkele maanden voor nodig, toch?

 21. 19Bentje48

  Er bestaan geen oplossingen meer zonder dat je iemand tegen de haren instrijkt. Dat komt door de vermenselijking van gevoelens over dieren. Als het ratten zouden zijn ligt het ineens anders. Die hebben we nog niet vermenselijkt. Het zijn er zoveel dat je ze niet zonder stevig ingrijpen wegkrijgt. Ik ben van school “vangen en diercorrect doden”. En maak er aub geen gemeenteraadsthema van want dan weet ik het wel.

 22. Niels Bokhove

  En intussen al enkele jaren overlast van krijsende en agressieve, zelfs aanvallende meeuwen in de Nachtegaalstr. met o.a. slaaptekort tot gevolg. Volgens de gemeente niets aan te doen, want het zijn BESCHERMDE dieren! Mensen (ook dieren trouwens) zijn in dit geval kennelijk totaal ONbeschermd. Op alle manieren beschermt de overheid de burger (dijken, privacy, verkeersregels, milieubeheer, leger, enz.) en terecht, want dat is haar wettelijke taak. Overal worden dieren omgebracht – eikenrupsen, muizen, insecten, om de slachthuizen en vooral de kippenslachterijen(!) nog niet eens te noemen -, maar als het om gillende meeuwen en kukelende hanen gaat……

 23. RABE

  Waarom zo laat met een voederverbod???

  Geen stijl, goed idee. Naar de voedselbank met die haantjes, mits ze gezond zijn.
  Daar moet je natuurlijk wel mee oppassen.

  Lot wil wel even komen kijken naar de dieren en hun welzijn.
  Dat schiet niet op Lot, kijken kunnen wij ook wel.
  Het probleem snel oplossen. Daar gaat het om.

 24. Moniek

  En wat gebeurt er als er – zoals met enige regelmaat gebeurt – een vogelpandemie uitbreekt? Juist! Hele stallen worden vergast. En dan moet men in het stadskantoor hevig en langdurig nadenken om een paar hanen te verwijderen? Laten we maar een commissie benoemen! 😅

 25. Lexus

  Volgens de telefoongids zijn er nog vijf poeliers in Utrecht. Gemeente, start een aanbesteding en geef de opdracht om de dieren te ruimen aan de meestbiedende. Zo houdt de gemeente en dus de samenleving er ook nog wat aan over. Of denk ik te simpel?

 26. Lexus

  Ik vergat er nog bij te vermelden: dit kan gelden voor alle loslopend pluimvee in de gemeente. Misschien kan het recht per jaar verhuurd worden. Een makkelijke en voor ieder voordelige oplossing om van veel overlast af te komen. Vroeger had de stad trouwens ook een zogenaamde hondenslager, maar dat lijkt me niet zo urgent meer.

 27. Willem

  @koelhoofd @jdv @scherpschutter HARTSTIKKE BEDANKT weer voor jullie waardevolle/positieve bijdrage aan het publiek debat.

 28. Jadoeg

  VInd het juist leuk die beesten in het park. Zijn ontzettend vriendelijke dieren en super leuk voor de kinderen. Mensen moeten niet zeuren. Je hebt van die figuren, gaan midden in de stad wonen of naast een coffeeshop en dan zitten klagen over overlast. Zulke mensen moet je gewoon hun huis uit zetten

 29. Charles

  Waar gaat dit over……volgens mij slaan we op heel veel van dit soort zaken tegenwoordig helemaal door. Als ik dit lees zie ik een foto voor me waarop mijn grootvader Arie Mooij op zijn Norton motor (L28428) met een hagelgeweer op zijn rug bij het Willem de Zwijgerplantsoen in Tuindorp rijd om in opdracht van de gemeente overlast gevende duiven e.d. af te schieten.

 30. Esrin W.

  Jouw wekker gaat waarschijnlijk niet om 06.30 Jadoeg. Wellicht gaat jouw wekker helemáál niet.

 31. Nina

  Is zo op te lossen natuurlijk, maar ja, dat vinden veel stadse mensen heel erg zielig. Dus worden ze liever iedere ochtend wakker gekraaid? LOL.

  Ik ken ook mensen die het schattig vinden, als er een muisje door de woonkamer loopt. Echt hilarisch. Muizen zijn ziekteverspreidend ongedierte dat overal hun poep en plas laat vallen. Twee muizen zijn binnen de kortste keren 10 muizen x 10 = 100 muizen x 10 = 1.000 muizen = een vreselijke muizenplaag.

 32. Lexus

  @Nina: ongedierte bestaat niet, maar heel veel diersoorten kunnen de menselijke soort wel last bezorgen (al is de mens zelf wel de gevaarlijkste soort en als enige schadelijk en zelfs vernietigend voor de natuur). Wat niet wegneemt dat er wat mij betreft wel opruiming onder die hanen in het park mag worden gehouden. Ik heb hierboven een snelle en voor iedereen voordelige oplossing aangewezen.

 33. Ruud van engelen

  Het zou handig zijn om matters uit te zetten die lusten wel een haantjes 🐓

 34. Nina

  @ Lexus

  De betekenis van “ongedierte” is overlastgevende dieren voor de mens ofwel “plaagdieren”.

  Zie de video in onderstaand artikel:

  https://nos.nl/artikel/2373254-muizenplaag-teistert-australische-deelstaat

 35. Inge

  Volgens mij wonen die hanen en kippen langer in her park dan de meeste mensen die eromheen wonen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).