Gemeente Utrecht herhaalt, alcoholverkoop in kledingwinkels is echt niet de bedoeling Gemeente Utrecht herhaalt, alcoholverkoop in kledingwinkels is echt niet de bedoeling

Gemeente Utrecht herhaalt, alcoholverkoop in kledingwinkels is echt niet de bedoeling

Gemeente Utrecht herhaalt, alcoholverkoop in kledingwinkels is echt niet de bedoeling
Het verkopen van alcohol in kledingwinkels blijft niet toegestaan in Utrecht. Blurring, het vermengen van bedrijfsformules, zoals horeca, retail en slijterij, is al langere tijd onderwerp van discussie in de Utrechtse politiek. Ook DUIC berichtte er deze zomer over toen de gemeente kledingwinkel Cris, ook wel geschreven als ‘c r i s’, verbood wijn te verkopen. D66, VVD en Student & Starter stelde onlangs raadsvragen over het onderwerp.

Het verkopen van alcohol in kledingwinkels blijft niet toegestaan in Utrecht. Blurring, het vermengen van bedrijfsformules, zoals horeca, retail en slijterij, is al langere tijd onderwerp van discussie in de Utrechtse politiek. Ook DUIC berichtte er deze zomer over toen de gemeente kledingwinkel Cris, ook wel geschreven als ‘c r i s’, verbood wijn te verkopen. D66, VVD en Student & Starter stelde onlangs raadsvragen over het onderwerp.

Het gemeentebestuur laat weten van mening te zijn dat blurring bij kan dragen aan een beter ondernemersklimaat en het aantrekkelijker maken van winkelgebieden. Het verkopen van alcohol in bijvoorbeeld kledingwinkels blijft echter een brug te ver. Reden hiervoor is de Alcoholwet die het bedrijven niet toestaat alcohol te verkopen wanneer het geen slijterij, levensmiddelenbedrijf of warenhuis met levensmiddelen is.

In 2018 heeft de gemeente de regels voor ondersteunende horeca verruimd om ruimte te bieden aan meer functiemenging. Dat betekent dat horecabedrijven nu ook andere producten mogen verkopen en winkels mogen ook horecaruimte hebben in hun zaak, als daar maar geen alcohol wordt geschonken. In Utrecht zijn allerlei winkels te vinden waar blurring plaatsvindt zoals Daen’s, The Village, Keek, Anne & Max, Vleck, Atayen en Neplenbroek.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Blurring is branchevervaging.
  Ergerlijk dat steeds meer mensen kennelijk niet eens meer weten dat voor die trendy lekker bekkende Engelse termen er al vele decennia ook normale Nederlandse woorden voor zijn.

  Goed dat de gemeente voet bij stuk houdt, die alcoholwet is er namelijk niet voor niets gekomen. Dat die ondernemers dat niet inzien is gebrek aan creativiteit, veel blabla weinig poeha

 2. Feed

  Ik neem aan dat de gemeente snel ook de hema en Bijenkorf gast controleren. Die verkopen namelijk ook alcohol. Oh nee, de gemeente pakt alleen kleine lokale winkeliers aan…

 3. Pee

  Beter zo.
  Wie drank wil gaat maar naar een zaak die dat verkoopt.

 4. Uuu

  @ Feed

  De Hema en Bijenkorf zijn warenhuizen met een halve (ook uit het verleden) supermarktfunctie. Ze hebben een food en beverage afdeling. Logisch dat zij alcohol mogen verkopen. Het is bij die zaken geen lokkertje om andere spullen te verkopen door lichtzinnig met verslavingen en verslavingsgevoelige drankwaren om te gaan.

 5. Scherpschutter

  Burger herhaalt ook; ga wat nuttigs doen en bemoei je met je eigen zaken.

  @Feed 16:32

  Uiteraard. Middenstanders zijn de natuurlijke vijanden van socialisten.

 6. Baliekluiver

  De Gemeente Utrecht faciliteert wel enthousiast grootschalige verkoop van alcohol zoals de bier’festivals’ in openbare parken en op pleinen. Dat is kennelijk geen ‘brug te ver’.

 7. Feed

  @uuu: onzin., de bijenkorf heeft werkelijk nooit een supermarktfunctie gehad.

 8. Hans

  ‘Middenstanders zijn de natuurlijke vijanden van socialisten’ schreef de denker te Stadskanaal. ‘Die zit’, dacht hij. En hij vervolgde: ‘Koeien zijn de natuurlijke vijanden van de wei. Herten zijn de natuurlijke vijanden van het bos. Dan moeten de automobielen wel de natuurlijke vijanden van tweebaans wegen zijn.’ Bij die laatste gedachte ging er iets wringen in zijn hoofd. ‘Hoe zit het ook al weer?’ Hij kwam er even niet uit. ‘Dat komt straks wel in orde’, vond hij, ‘nu eerst een sigaartje’.

 9. willem

  @Uuu: hoe kom je erbij dat de wijnen van Cris slechts bedoeld waren als lokkertje? Die man wil naast kleding gewoon goede biologische Italiaanse wijn verkopen.

 10. Bart

  Mag een slijter wel kleding verkopen?

 11. Jaap

  Maak dan een slijterij met vergunning van een kledingzaak en verkoop daar dan ook kleding.

 12. Piet

  @feed, koffie, thee, andere non alcoholische dranken maar ook taarten snoep chocolade sauzen kruiden olijfolie etc. etc. het rechtvaardigt meer de verkoop van alcoholische dranken ten opzichte van een kledingwinkel

 13. Henk

  #minderoveheid

 14. katja

  Goed zo !

 15. Lezer

  Wat wordt er hier weer op de gemeente gescholden zonder het artikel goed te lezen.

  Volgens mij staat er dat de gemeente wel toestemming zou willen geven, maar dat niet mag vanwege de Alcoholwet.

 16. Feed

  @piet: interessant, dus als cris ook chocolade, thee en sauzen gaat verkopen is het volgens u geen probleem?

 17. Uuu

  @Willemdan moet de eigenaar van Cris een warenhuis beginnen. Zo simpel is het.

 18. Nina

  Waarom is dit steeds een discussiepunt? Heel vermoeiend.

  Het is simpel: men heeft geen vergunning om alcohol te verkopen en dus mag het niet. Je mag ook niet autorijden zonder rijbewijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).