Houtrot in de wortels is volgens de gemeente Utrecht de reden dat de kastanjeboom op de Neude eind vorig jaar uit het niets omviel. Daarnaast wordt gezegd dat de boom mogelijk in de vorm van een bankje terugkeert naar het plein in de binnenstad.
In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 december viel een grote kastanjeboom die op de hoek van de Neude en de Potterstraat stond met wortel en al om. In eerste instantie was niet duidelijk hoe het gevaarte zomaar om kon vallen. Nu blijkt dat houtrot in de steunwortels – dat mogelijk is veroorzaakt door de parasiet honingzwam – de boom instabiel heeft gemaakt.
Een boomtechnisch adviesbureau gaat de oorzaak echter nog nader onderzoeken. Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele schade die is ontstaan door werkzaamheden in de omgeving van de kastanjeboom. De gemeente verwacht de resultaten van dit onderzoek eind deze maand.
Controle
Vlak na het incident diende Corine van Dun van D66 schriftelijke vragen in. Zij wilde onder andere weten of er tijdens de jaarlijkse controle van de boom ook een stabiliteitsonderzoek is gedaan. De gemeente schrijft dat de kastanjeboom voor het laatst eind december 2020 was gecontroleerd.
“Bij die controle waren geen kenmerken zichtbaar die duiden op instabiliteit. Daarom was er geen aanleiding voor een stabiliteitsonderzoek. […] Als er twijfel is over de stabiliteit, dan voeren we een stabiliteitsonderzoek uit tijdens een nader onderzoek van een boom.”
De andere bomen op de Neude zijn in de laatste week van vorig jaar gecontroleerd. Bij vijf bomen is gebleken dat ze gesnoeid moeten worden. Bij twee bomen is nader onderzoek nodig en bij één daarvan ook een stabiliteitsonderzoek.
Bankje
De restanten van de omgevallen kastanjeboom liggen opgeslagen zodat het boomtechnisch adviesbureau verder onderzoek kan doen. Als daarna blijkt dat het hout nog geschikt is voor verdere verwerking, wordt het aangeboden aan een houtbewerker. “Met daarbij het verzoek het hout te verwerken tot een element, bijvoorbeeld een bankje, dat op de Neude geplaatst kan worden.”
Zodra de uitkomsten van het adviesbureau bekend zijn, gaat de gemeente bekijken of er mogelijk groepen bomen, onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden, vaker of anders gecontroleerd moeten worden.
Nog dit plantseizoen wordt er een nieuwe boom op de plek van de kastanjeboom geplaatst. Wat voor type dat gaat zijn, is nog niet bekend.
Gekoppelde berichten
Boom op de Neude in Utrecht valt met wortel en al om; oorzaak is onbekend
Een boom die op de hoek van de Neude en de Potterstraat in Utrecht stond…
Hoe kon de kastanjeboom op de Neude in Utrecht zomaar omvallen? D66 vraagt om opheldering
De Utrechtse fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de 71-jarige kastanjeboom die eerder…
20 Reacties
ReagerenVraag. Zijn de wortels van een boom gemaakt van hout? Zo nee, dan is houtrot in de wortels een verzonnen term.
bomen ❤️
Een nieuw boompje? Ik heb wel een idee; een plastieke, want die heeft geen boomspiegel nodig. Ik wil um dan wel ontwerpen en dan gaan we het kunst noemen…..
En wat heeft de houtrot dan weer veroorzaakt? Het slecht omgaan met de boom en het afhakken en beknellen van wortels wellicht? Tijdens de werkzaamheden?
Ze zijn wel echt briljant, deze onderzoekers……
Waarschijnlijk was boom een jaar eerder ook al aangetast door houtrot, dus die “onderzoekjes” van de gemeente naar de staat van de bomen stellen niets voor.
Omvallende bomen kunnen bij ernstig letsel een enorm probleem worden voor de gemeente (dit is de tweede in zeer korte tijd), dus aub betere controle!!
@JdV, ja. De wortels van een boom bestaan voor een deel uit hout. Bedankt voor je nuttige bijdrage.
@SpeakUp. Het onderzoek is nog niet eens afgelopen… Wellicht moet jij je aanmelden als onderzoeker want naast viroloog, politicoloog en planoloog ben je kennelijk ook al boomchirurg.
Wordt daar niet op getest?
@Realist
Pot verwijt de ketel zullen we maar zeggen dan.
Ik ben wel goed in nadenken, begrijpend lezen en analyseren. Dat is de badis voor mijn reacties. En ik stel vragen. Moeten reaguurders toch warm van worden, van dat laatste.
Je reactie is een beetje eem zwaktebod.
@SpeakUp. Kennelijk had je tijdens je ‘analyse’ niet gelezen dat het onderzoek nog niet afgerond was.
Houtrot is geen reden maar een oorzaak, redactie.
En hoe is het houtrot ontstaan? Blijft een beetje schimmig met die foto van de verbouwing destijds.
Het is hoe het is nu, gelukkig wordt er een nieuwe boom geplant. Hopelijk ook op het Vredenburg dit jaar want ook daar zijn bomen gekapt.
@Sjaak
Dat hoeft niet per se volgens mij. Als het inderdaad om honingzwam gaat, dan is het theoretisch volgens mij wel mogelijk dat de boom eind 2020 nog helemaal in orde was en eind 2021 kasverrot. Weet er het fijne niet van (bepaald niet ingelezen op dit gebied), maar weet wel dat er bepaalde honingzwamsoorten zijn waarbij het heel hard kan gaan met de rot.
Het onderzoek zal meer duidelijkheid bieden, teminste, zolang de gemeente eventuele onwelgevallige feiten niet zal blokkeren of draaien uiteraard. Ze sorteren hier immers niet voor niets al voor op schuldafschuiving richting een bedrijf dat werkzaamheden heeft verricht in de buurt van de boom, dit waar het onderzoek niet eens afgerond is…Dan weet je eigenlijk al wel genoeg. LOL
@Kaat
Mevrouw, de vermoedelijke oorzaak staat er toch?! Honingzwam…
*Doet hoofdschuddend z’n jas aan en gaat een leesbril voor Kaat kopen*
Is er al eens dieper gegraven daar want dit is in de omgeving van de oude telefoon centrale waar duizenden kabels zijn gelegd en nu waarschijnlijk ook weggehaald wat heeft dat met de bodem daar gedaan.
Boompje had ook niet zo lang moeten leven tyd voor een vers jong ding.
@ Kaat
Herplant is nog wel een dingetje in ons stadsie…
dus wat leren we daarvan!!
niet meer dicht tikken tot aan de stam maar een flinke spiegel ter grote van de kruin wand onder de grond zit net zoveel aan wortels dan de kroon groot is.
sluit de wortels niet op onder een laag afvalt of bestrating wand wortels groeien ook omhoog om te kunnen ademen.
Als dit zich herhaalt zou de gemeente haar controle (of de partij die dat voor de gemeente doet) toch nog eens onder de loep mogen nemen.
https://www.duic.nl/algemeen/geen-nalatigheid-bij-omvallen-boom-lepelenburg-gemeente-wil-uit-coulance-schade-deels-vergoeden/
Aan alles komt een eind, dus ook aan de technische levensduur van een boom.
Wortelrot zit onder de grond en valt niet altijd in een vroeg stadium op. Als de boom minder goed in blad komt kan dat in de stad bijvoorbeeld ook komen door schade aan wortels. En in de stad heeft een boom bijvoorbeeld minder last van weersextremen. Dat het wortelrot is had ik nav de eerste foto ook vermoed en hoe snel dat gaat of het redelijkerwijs een jaar geleden niet te zien was, is lastig vast te stellen.
Feit is natuurlijk wel dat overheden de eigenschap hebben om de VTA (Visual Tree Assesment) = visuele boominspectie uit te besteden en dat vaak tegen de laagste prijs. Tja, als de prijsrace omlaag met zich meebreng dat er redelijkerwijs te weinig tijd over blijft om de boom goed door een expert te laten bekijken, inclusief reistijd, dan kun je je afvragen of het reel is je heel druk te maken om de oorzaak in de boom te zoeken.
Het gezegde is nog altijd: If you pay peanuts, you get monkeys…..
Net als de bewoners in Utrecht heeft de boom lucht en licht nodig. Alles volstraten en volbouwen verstikt.
Zwammen gedijen bij vocht. Vocht dat blijkbaar niet kon verdampen aan het oppervlak?
Zomaar een gedachte. Ik ben geen expert.