Gemeente Utrecht kapt met spoed 72 instabiele bomen in Lunetten Gemeente Utrecht kapt met spoed 72 instabiele bomen in Lunetten

Gemeente Utrecht kapt met spoed 72 instabiele bomen in Lunetten

Gemeente Utrecht kapt met spoed 72 instabiele bomen in Lunetten
Stockfoto.
Ruim zeventig iepen aan de Furkabaan en Simplonbaan in de Utrechtse wijk Lunetten worden met spoed gekapt. Uit onderzoek is gebleken dat de bomen niet stabiel zijn en daardoor een gevaar vormen.  

Ruim zeventig iepen aan de Furkabaan en Simplonbaan in de Utrechtse wijk Lunetten worden met spoed gekapt. Uit onderzoek is gebleken dat de bomen niet stabiel zijn en daardoor een gevaar vormen.  

Dinsdag is de gemeente begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en vanaf morgenmiddag worden de 72 bomen gekapt. Iepen van deze soort worden geënt op wortels van een andere soort iep. Uit onderzoek blijkt dat dit geen goede combinatie is. Op 11 februari is er al een iep op de Simplonbaan op een auto gevallen.

Als de iep volwassen is, kan het volgens het onderzoek voorkomen dat het onderste deel afsterft, inclusief de wortels. Hierdoor staat de boom alleen nog maar met wortels van het bovenste deel in de grond en dat geeft onvoldoende stabiliteit.

Controle

In totaal staan er 485 iepen langs de Furkabaan en Simplonbaan. Al deze bomen zijn de afgelopen periode gecontroleerd. Daaruit is gebleken dat 72 iepen onveilig zijn en moeten worden gekapt. Nog eens 58 iepen vormen niet direct een gevaar, maar de gemeente moet ze voorlopig wel extra in de gaten houden.

Voor elke gerooide iep komt er een nieuwe boom terug. De gemeente zegt dit zoveel mogelijk in het komende plantseizoen te doen. Dat loopt van november dit jaar tot maart volgend jaar.

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Iepenziekte?
  Misschien is het een ideetje om eens van die monocultuur obsessie af te stappen?

 2. HArry

  Ter info. Er zijn ook iepen die resistent zijn tegen de iepenziekte(schimmel). Dus heeft/hoeft het niets te maken (te hebben) met mono cultuur. De club die daar alles van afweet is het Westerdijk Instituut in Utrecht. Wellicht moet de gemeente dit instituut even inschakelen.

 3. Rob H.

  Misschien het hele artikel ook daadwerkelijk lezen, voor je reageert en niet alleen de kop?

 4. Bart

  Het betreft hier geen iepziekte, maar een probleem met de aanhechting van de ent op het wortelstelsel van de bomen. Hierdoor kunnen de bomen vanaf de grond afbreken.

 5. Nina

  Dit is noodzakelijk onderhoud. De bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren.

 6. Wim Vreeswijk

  Dit terwijl algemeen bekend is dat Utrecht torenhoog staat in het landelijk onderzoek dat Utrecht 2e staat qua minste aantal bomen per inwoner !

 7. Koel Hoofd

  Lunetten is in de jaren zeventig/tachtig uit de grond gestampt.
  Bomen worden meestal al laatste geplant en zijn dus 40 jaar oud.
  Dat is echt niet zo oud voor een boom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).