Gemeente Utrecht kapt met spoed kastanjeboom op de Neude Gemeente Utrecht kapt met spoed kastanjeboom op de Neude

Gemeente Utrecht kapt met spoed kastanjeboom op de Neude

Gemeente Utrecht kapt met spoed kastanjeboom op de Neude
De gemeente Utrecht gaat met spoed een 36 jaar oude kastanjeboom op de Neude kappen. De boom is dood en zou daarom een gevaar vormen voor de omgeving, schrijft de gemeente in een wijkbericht aan omwonenden van de Neude.

De gemeente Utrecht gaat met spoed een 36 jaar oude kastanjeboom op de Neude kappen. De boom is dood en zou daarom een gevaar vormen voor de omgeving, schrijft de gemeente in een wijkbericht aan omwonenden van de Neude.

De boom die gekapt moet worden staat ter hoogte van huisnummer 2, bij Drogisterij Woortman en Wijncafé Lefebvre. Het gaat om een dubbelbloemige paardenkastanje die geplant is in 1985. De oude boom wordt binnenkort gekapt, waarna op de opengevallen plek een nieuwe boom wordt geplant. Dat gebeurt in het plantseizoen, dat loopt van november tot maart. Het duurt dus een paar maanden voordat er een nieuwe boom staat.

De gemeente verzorgt en beschermt de 160.000 gemeentelijke bomen en inspecteert ze naar eigen zeggen regelmatig. “Toch kan het voorkomen dat we een boom aantreffen die zodanig is aangetast dat hij elk moment kan omvallen of waar delen kunnen uitbreken.” De boom wordt dan met spoed gekapt omdat die een direct gevaar voor de omgeving vormt.

Tekst loopt door onder afbeelding

De boom die gekapt wordt staat ter hoogte van huisnummer 2.

Veelbesproken onderwerp

Bomen op de Neude is een veelbesproken onderwerp in Utrecht. In 2004 stonden er nog 25 bomen, maar dat aantal liep drastisch terug. De gemeente wilde dat zoveel mogelijk herstellen en constateerde in 2019 dat er plek is voor 19 bomen. 

Horecaondernemers en festivalorganisaties hadden daar echter hun twijfels bij, omdat het plein dan mogelijk minder geschikt wordt voor evenementen. Uiteindelijk is afgesproken om de bomen stapsgewijs te planten. Inmiddels is er inderdaad een aantal bomen geplant, maar dat moeten er dus nog meer worden.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Het schiet niet op daar met die bomen zeg. Tsjonge jonge jonge.

 2. jankanerwatvan

  Ik neem aan dat de boom aan de overkant ook spoedig het loodje legt. Deze zou weleens het uitzicht op het nieuwe kunstwerk kunnen verpesten.

 3. Erik

  Zou de gemeente iets geleerd hebben van de omvallende bomen op park lepelenburg. Goed onderhoud loont dus toch. Komt er uit iets slechts toch nog iets goeds

 4. Baliekluiver

  Bomen worden opvallend vaak ziek als ze in de weg staan, hoe zou dat toch komen? Nu zal Wijncafé Lefebvre ongetwijfeld die plek direct inpikken voor hun terras, en daar gaan ze dan later weer rechten aan ontlenen. Zolang de gemeente horecaondernemers en festivaldirecteuren belangrijker vindt dan bewoners zijn onze bomen kansloos!

 5. Katja

  Waar blijven deze nou ?

  https://www.duic.nl/algemeen/neude-is-twee-bomen-rijker-en-er-komen-er-nog-meer/

 6. Scherpschutter

  Ach, dat is ook goed nieuws. Dan hoeven er dit jaar in totaal nog maar 149.999 geshredde oerbosbomen per dieselboot uit Estland geïmporteerd te worden om het GL/D66 biomassa-monster in Utrecht te voeden, in plaats 150.000.

 7. Binn

  Nog meer terras voor horeca

 8. woutvr

  Fijn dat de gemeente Utrecht er boven op zit. Hulde. Waarom zouden we trouwens niet alle oude gemeentebomen, zeg van30 jaar, vervangen door jongere exemplaren?

 9. Don

  Ben benieuwd wat de vrienden van Amelisweerd hiervan vinden

 10. Marcel Gieling

  Horerca en festivalorganisaties hebben het blijkbaar voor het zeggen als het de publieke ruimte betreft. Hopelijk kan men in de toekomst nog eens op de Neude onder een boom uitrusten zonder verplichte consumptie.

 11. Marcel

  Wat een azijnzeikers weer hier. Gewoon goed lezen wat er staat: er staat een dode boom (ook duidelijk te zien want geen enkel groen blaadje). Deze wordt weggehaald voordat hij uit zichzelf in stukken gaat vallen bij een storm. En daarna komt er een nieuwe boom voor in de plaats.
  Ik begrijp niet waarom het plaatsen van al die zure zelfverzonnen waarheden worden toegestaan, terwijl ik vaak merk dat echt inhoudelijke commentaren worden geweigerd. Wellicht een erg gekleurde moderator die alleen de eigen smaak doorlaat?

 12. Len

  Jullie zien toch hopelijk zelf ook wel dat deze boom er troosteloos uit ziet? Want hij is dood. De meeste reacties zijn dus overbodig, maar dat is eigenlijk altijd wel het geval, inclusief die van mezelf.

 13. Koel Hoofd

  Gemiddelde levensduur van een boom in de stenenstad is 40 jaar, dus niet bijzonder dat íe nu dood is.

  Maar ik snap die suffe sector vermaak van de beleving niet met hun bomenangst, gaat echt helemaal nergens over.
  Want in de zomer is het toch echt beter in de koele schaduw van een boom vertoeven dan onder een heet rotparasolletje. Vele terrashangers in zuidelijke landen zullen mij dat beamen.

  De stad wordt heter, dus meer bomen houdt dat plein bruikbaar en heeft de sector vermaak en beleving later (dat is in de toekomst) ook nog een inkomen.
  Stop met dat domme geneuzel en plant gewoon die bomen. Wordt iedereen beter van.

 14. Henk

  Nuttig nieuws!

 15. WV

  Troosteloos stukkie stad die Neude. Waar blijven de beloofde bomen nou?

 16. wollie

  bomen ❤️

 17. Pee

  @marcel
  ”terwijl ik vaak merk dat echt inhoudelijke commentaren worden geweigerd.”
  hoe merk je dat dan?

 18. Pee

  @woutvr
  waarom wel.

 19. hamertje tik

  En de bomen op het vredenburg? Die zou ik ook graag terug willen zien! Die troosteloze betonnen buurten in de binnenstad notabene is niet om aan te zien! Waarvan akte xxx

 20. Marcel

  @Pee
  Omdat ik wel eens vaker reageer, en als het inhoudelijk is maar niet aan de D66/GroenLinks norm voldoet, wordt het vrijwel nooit geplaatst.

 21. Koel Hoofd

  @Marcel
  Die ervaring heb ik ook.

 22. Baliekluiver

  @Marcel, @Koelhoofd, ik denk eerder dat een technische onvolkomenheid de reden is van de niet of (zoals in mijn geval vaak) zeer vertraagd geplaatste reacties. Zolang de bijdragen van bijvoorbeeld de heer Scherpschutter nog worden gepubliceerd kun je de DUIC moderator toch moeilijk van censuur betichten 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).