Gemeente Utrecht kiest vanaf nu voor vega lunch | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht kiest vanaf nu voor vega lunch | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht kiest vanaf nu voor vega lunch

Gemeente Utrecht kiest vanaf nu voor vega lunch
De vergaderlunches van de gemeente worden vanaf januari 2019 vegetarisch. Dat maakt wethouder Voortman bekend in een memo.

De vergaderlunches van de gemeente worden vanaf januari 2019 vegetarisch. Dat maakt wethouder Voortman bekend in een memo.

In juni van dit jaar heeft de Partij voor de Dieren vragen gesteld over het aanbod in de restaurants van de gemeente. Daarop heeft het gemeentebestuur mogelijkheden voor uitbreiding van het vegetarisch aanbod onderzocht.

Nu heeft Linda Voortman, Wethouder Personeel & Organisatie, dus laten weten dat het college ‘een gezond, vegetarisch en divers aanbod’ in de restaurants stimuleert.

De Universiteit Utrecht heeft al een ‘vega, tenzij’-beleid. Dat wil zeggen dat alle vergaderlunches vegetarisch zijn, tenzij er specifiek wordt aangegeven dat mensen vlees of vis willen. Voortman is van plan dat beleid over te nemen.

29 Reacties

Reageren
 1. Fred

  “een gezond, vegetarisch en divers aanbod”

  Pure propaganda geneuzel, divers betekent namelijk iets anders dan alleen gezond en vegetarisch. Ik ga wel ergens anders smikkelen. 😉

 2. Marcel

  Beter is dat je je lunch zelf betaald zodat je zelf kan bepalen wat je eet. Blijft anders toch iets geks dat een partij bepaald wat je eet. Moet niet gekker worden, toch?

 3. Bah Bah

  Tsja. Groenlinks dwingelandij all over in onze gemeenschap.

 4. Jasper

  Ik eet zelf heel weinig vlees maar ik vind dit soort dwang echt verschrikkelijk.

 5. René

  Heel goed! Het zal niet alleen het milieu maar ook de gezondheid van de medewerkers ten goede komen en, als het goed is, ook een flinke besparing opleveren. Duim omhoog dus!

 6. George

  Dit land wordt geregeerd door Groen Links ondanks of dankzij Rutte 3. GL de partij die straks als de kinderen en de bakfietsen de deur uit zijn gewoon weer VVD stemmen want daar kwamen ze ook vandaan.

 7. Ooginaller

  Hoe zouden vegetariers het vinden als ze vanaf nu alleen maar lunch met vlees aangeboden krijgen, omdat de gemeente dat een goed idee vindt? Wat een ontzettend slecht idee zeg. (Zegt iemand die zelf geregeld vleesloos eet)

 8. Wim

  Wat heeft een wethouder te zeggen over wat medewrkers eten.
  Hebben ze geen ondernemingsraad die hier over moet beslissen.
  Wat voor watjes zijn dit om ditvte accepteren jullie zijn toch geen veevdie vreet wat de boer voorzet.

 9. elz

  Wat een goed initiatief! De norm is tot nu toe altijd geweest dat lunches en diners op dierlijke producten zijn gebaseerd, dus t wordt tijd voor een nieuwe norm! Nu nog vegan….!

 10. Frank

  Populisme en betutteling ten top, nu wat we moeten eten en wat is het volgende?

 11. Henk

  Ik kwam vorige week onverwachts voor mijn werk in een Brabantse varkensstal, de tranen sprongen in mijn ogen. Ik ben geen overdreven dierenvriend, een dier is geen mens maar een dier. Ik kan zelf ook genieten van een stukje vlees op z’n tijd. Maar wat ik zag was weer eens een teken voor me dat mensen geen ene reet geven om het welzijn van hetgeen wat ze eten en 90 % van de bevolking puur en alleen voor de portemonnee kiest.
  Nederlandse stallen zijn dan nog goed vergeleken met stallen in het buitenland en zelf hier is het al verschrikkelijk. Ik zou zeggen: klop eens aan bij een varkensboer en loop eens rond. Ik ben benieuwd of het volgende spotgoedkope speklapje hetzelfde smaakt.
  Ik vind dit soort keuzes van de overheid prima, ik denk dat onze situatie anders niet houdbaar is, voor de dieren, ons milieu, en uiteraard onze vetzucht. Maar de tegenstanders moeten blijkbaar 3x per dag vlees, anders voelen ze zich beroofd van hun vrijheid door politieke partijen.

 12. Henk

  @ooginaller

  Dit is de huidige situatie zo’n beetje. Volgens de statistieken is zo’n 5% van de NL bevolking vegetarisch, en het aanbod is daar dan ook op afgestemd. Ik eet amper vlees maar mijn keuze is dan ook vaak zeer bedroevig, spek in de salade, runderbouillon in de soep, etc. een boterham met kaas, een slappe kaassoufflé of een inspiratieloze lasagne is vaak hetgeen dat overblijft. En ik accepteer het zonder mokken, of ik neem een bakje eigen eten mee. Niemand dwingt mij iets wel of niet te eten.

  Ik voel altijd dat het een zeer gevoelig onderwerp is voor beide partijen, de vleeseters en de vegetariers. Maar feit blijft dat intensieve veeteelt ons milieu (en gezondheid) kapot maakt, dieren onder gruwelijke omstandigheden ‘leven’ en volgens de statistieken 50% van de mensen die hier reageren overgewicht hebben. In mijn ogen voldoende redenen om eens kritisch naar onze nationale vleesinname te kijken.

 13. Utrechter

  Het wordt tijd voor een goede economische crisis, dan gaan we ons weer echt druk maken over dingen die er toe doen in plaats van wat we moeten eten.

 14. Eveneens een Utrechter

  Wat een zeikerds hier.
  Fijn dat er ook mensen zijn zoals @Henk. Ik ben geen vegetariër, maar het wel erg eens met deze beslissing. Er wordt helemaal niks ‘opgedrongen’, als je wil kun je nog steeds aangeven dat je vlees wilt eten (vegetarisch-tenzij.. lezen jullie überhaupt wel?) Daarbij kun je je tijdens je ontbijt of avondeten weer helemaal te buiten gaan aan vlees, als je dat zo graag wil. Mensen zouden zich eens wat meer moeten realiseren wat vlees eten betekent. Voor milieu, dier en mens.

 15. Mark

  Niemand houd je toch tegen om zelf een lunch mee te nemen en niemand is verplicht het aanbod (wat altijd al door iemand wordt “opgelegd”) uit het restaurant te aanvaarden. Geldt trouwens ook voor alles halal aanbieden etc. Maar termen als dwang etc. zijn toch echt laten we zeggen,….wat zwaar.
  Overigens kan iedereen vega eten, ook mensen die vlees eten. Dus echt….wat een problemen

 16. Angelique

  Waar zijn die mensen in het stadskantoor nou allemaal mee bezig zeg, een showtje?

 17. wollie

  wanneer vlees gewenst is bij vergaderlunches wordt dat op verzoek gedaan, lees ik in het artikel. als erom vragen al te veel moeite is, is het blijkbaar geen issue voor je 😉

 18. G.H.

  @Jasper: dwang? Een gans die voeding door een trechter krijgt, dat is dwang.
  Verder sluit ik me helemaal aan bij het onderbouwde verhaal van Henk.

 19. Ihsan

  Ik moet er niet aan denken dat er dieren worden vermoord van mijn belastinggeld. Door vlees op het menu te zetten maak je al je burgers indirect medeplichtig aan dierenleed. Absurd. Als je dieren wilt vermoorden moet je dat maar lekker zelf gaan doen.

 20. Fred

  @Henk:
  Nog nooit toestemming van een varkensboer gehad om in zijn stallen te mogen kijken vanwege te groot besmettingsrisico.
  “Maar de tegenstanders moeten blijkbaar 3x per dag vlees, anders voelen ze zich beroofd van hun vrijheid door politieke partijen.”
  Als tegenstander kan ik zeggen dat ik gemeenlijk niet verder kom dan een gehaktbak bij de warme maaltijd en verder brood met kaas of een uitsmijter met ham. En welke partij ook die daar invloed (of nog erger dwang) op wil uitoefenen krijgt hooguit het tegenovergestelde resultaat. Politiek die zich meent te moeten bemoeien met mijn voedselkeuze wordt genegeerd, zowel op gemeentelijk als landelijk niveau.

 21. Simon

  Dit is inderdaad uitstekend nieuws en lijkt gelukkig onderdeel te zijn van een trend. Hopelijk wordt dit spoedig omgezet in een ‘veganistisch, tenzij’-beleid.

 22. Simon

  @Fred, jouw ‘voedselkeuze’ gaat gemoeid met het systematisch mishandelen en vermoorden van medebewoners van onze planeet.

 23. NK

  Toch fijn dat er weer gezwicht wordt voor de mening van de minderheid.
  Dat je geen vlees wilt eten moet je zelf weten maar val er een ander niet mee lastig.

 24. Broodje bal aub

  Een wethouder. Die de voedselkeuze van mensen gaat bepallen,,,dit begint naar hallal te rieken

 25. Fred

  @Simon
  “het systematisch mishandelen en vermoorden”
  Jammer, je begrijpt het niet. Wij kiezen ons vlees zorgvuldig en laten elke ander zelf bepalen welke keus hij/zij maaakt. En bij elkaar gaan die keuzes de hele politiek en andere burgers geen moer aan. Keuzevrijheid heet zoiets, je kunt je eraan gewennen.

 26. Simon

  @Fred, Het probleem is juist dat we inmiddels, in de 21e eeuw, zouden moeten beseffen dat het hierbij niet gaat om mensen keuzes laten maken. Het is immers geen vrijblijvende keuze als er levens van andere dieren voor opgeofferd worden.

 27. Claudia

  Goed bezig, als je het niet doet uit liefde voor dieren dan zeker voor de consumeer maatschappij. Vlees produceren vraagt veel van de aarde. Dat buit de aarde uit en en er kunnen heel wat mensen niet eten omdat de vleescultuur bestaat. Goede beslissing van de gemeente.

 28. Joep

  Feit: Veel vlees, nagenoeg het meeste, is rommelvlees
  Feit: Consumenten worden massaal opgelicht door vleesleveranciers
  Feit: De vleesindustrie (industrie dus, waarbij dieren als product gezien worden) hobbelt al decennia lang van het ene schandaal naar het andere
  Feit: miljoenen dieren vinden jaarlijks de dood bij stalbranden, wegens slechte regelgeving
  Feit: zelfmoord onder boeren is groot, onder andere door de druk die hen opgelegd wordt, o.a. de druk tot dieronvriendelijk beleid, alles om de kosten te drukken
  Feit: De vleesindustrie is één van de meest schadelijke voor de omgeving; er worden geen oplossingen gevonden
  Feit: Flexitariërs zijn al niet meer de toekomst maar gewoon de praktijk

  Genoeg redenen om vanuit de overheid te kiezen voor de keuze. Deze overheid is namelijk wel verantwoordelijk voor het wel en wee in een land en de vleessector brengt het wel een wee shade toe. Dat is al een goed argument. Misschien is het ook wel goedkoper om standaard vegetarische lunches te serveren. een belangrijk argument deel 2. Het is overheid, dus moet er op de kosten gelet worden.

 29. Fred

  @Simon,
  Jij bent vrij om jouw mening te bepalen., net als ik. Dat die meningen diametraal tegenover elkaar staan iis duidelijk. Ik voel noch bij jou noch bij mij ook maar enige bereidheid om die mening aan te passen. En dat is prima wat mij betreft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).