Gemeente Utrecht komt in coronabrief met cijfers over testcapaciteit en werkloosheid Gemeente Utrecht komt in coronabrief met cijfers over testcapaciteit en werkloosheid

Gemeente Utrecht komt in coronabrief met cijfers over testcapaciteit en werkloosheid

Gemeente Utrecht komt in coronabrief met cijfers over testcapaciteit en werkloosheid
Archieffoto
De gemeente Utrecht heeft opnieuw een brief over de aanpak van het coronavirus gepubliceerd. Het college gaat in de brief onder meer in op het aantal testen van de GGD, het aantal WW-uitkeringen en mobiliteit.

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een brief over de aanpak van het coronavirus gepubliceerd. Het college gaat in de brief onder meer in op het aantal testen van de GGD, het aantal WW-uitkeringen en mobiliteit.

Volgens de gemeente worden de maatregelen die gelden om nieuwe coronabesmettingen tegen te gaan over het algemeen goed nageleefd. De gemeente waarschuwt er wel voor dat de aandacht voor de maatregelen kan verslappen door de langdurigheid van de coronacrisis.

Testcapaciteit

De landelijke discussies over testcapaciteit spelen volgens de gemeente niet bij de GGD Utrecht. In de regio zijn afgelopen week 15.214 tests afgenomen, waarvan 1,9 procent positief was. De week daarvoor waren dat 10.348 tests, waarvan 2,6 procent positief. Iets meer dan 25 procent van de tests is afgenomen bij mensen van buiten de zorgregio Utrecht. De GGD vermoedt dat de capaciteitsproblemen van andere zorgregio’s hieraan ten grondslag liggen.

Met het oog op het komende najaar wordt wel gekeken of de testcapaciteit in Utrecht verder moet worden uitgebreid, bijvoorbeeld door in Overvecht een kleinschalige testlocatie te openen. Zo hoopt de GGD mensen te bereiken die nu nog weinig in de teststraten gezien worden.

WW-uitkeringen

In de eerste maanden van de coronacrisis was er een sterke stijging van het aantal WW-uitkeringen in Utrecht. In juni en juli stabiliseerde dat aantal, maar het aantal WW-uitkeringen steeg ten opzichte van juli 2019 met 1.638, ofwel 34,8 procent. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 28,6 procent.

Eind juli ontvangt 3 procent van de Utrechtse beroepsbevolking een WW-uitkering, wat neerkomt op 6.347 Utrechters. 16,6 procent van hen is jonger dan 27 jaar, 59 procent is tussen de 27 en 50 jaar en 24,4 procent is ouder dan 50 jaar.

De verwachting is dat de werkloosheid dit jaar verder oploopt, van 3,4 procent in 2019 naar 7 procent of meer in 2021.

Winkels

De stadscentra van grote steden hebben door de coronacrisis te maken met een grote daling van het aantal bezoekers. Het aantal bezoekers daalde tijdens de coronacrisis ten opzichte van vorig jaar met 49 procent. De omzet is gemiddeld met 39 procent gedaald. Bij sommige fysieke modewinkels en schoenenzaken is de omzet met meer dan 50 procent teruggevallen.

De gemeente verwacht dat het aantal winkels met 20 tot 40 procent zal afnemen als de krimp aanhoudt. In de Steenweg, Bakkerstraat en Oudkerkhof begint de leegstand volgens de gemeente al structureel te worden.

Noodlocatie daklozen

De tijdelijke noodlocatie voor daklozen die besmet zijn met het coronavirus is verhuisd. Het pand aan de Maliebaan is vrijdag 28 augustus leeggeruimd, omdat de nieuwe gebruiker het wilde betrekken. De noodlocatie komt op de Koploperstraat, maar die locatie is nog niet klaar voor gebruik. Tot die tijd kunnen besmette daklozen terecht in een noodopvang in Zeist.

Sekswerkers

Sinds 27 juli zijn ook Utrechtse sekswerkers weer aan de slag gegaan. Volgens de gemeente zijn de sekswerkers tevreden over de maatregelen die in de tippelzone genomen zijn. Gemiddeld werken er twaalf sekswerkers per avond in de zone, wat lager is dan voor de coronasluiting. Volgens de Tussenvoorziening zijn er geen waarnemingen gedaan van situaties waarbij besmettingsrisico’s speelden.

11 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Leegstand van winkels in de binnenstad is niet goed voor de binnenstad.
  Voor corona was er al te veel horeca omdat de retail zware klappen heeft gehad met de vorige crisis. Die horeca wordt nu gesaneerd, maar wat blijft er over?

  Intussen is men landelijk aan het onderzoeken of er niet afhaal punten voor pakjes ingesteld kunnen worden. Dat zou beter zijn voor het milieu dan oeverloos rondrijden van de bestellers. Echter, dankzij corona worden die bestaande afhaal punten minder gebruikt omdat mensen minder in de buurt komen van die punten omdat ze thuiswerken, en dus hun pakjes thuis laten bezorgen.
  …. Maar als we straks met zijn allen naar dezelfde afhaalpunten moeten en daar sjagrijnig in de rij moeten staan , dan is het toch veel leuker als we weer “gewoon” kunnen winkelen in straten met winkels en horeca? Want zo leuk is het thuis ook weer niet, die virtuele wereld gaat helemaal nergens over, die fukcing plaatjes van webshops zijn zo slecht dat het altijd tegenvalt, waardoor het aantal retouren (bedankt vrouwen) zo achterlijk hoog is dat het een immense milieubelasting is. En beetje lichaamsbeweging is ook gewoon gezond.

  Dus willen we echt duurzaam worden, dan moeten we toch echts eens gaan nadenken om toch maar weer “gewoon” winkelen te overwegen in plaats van vet te worden op de bank met een smartphone/iPad.
  Dat is ook nog eens heel goed voor de werkgelegenheid en eerlijke lonen!
  Want die online bestellingen zorgen voor een nieuwe klasse in Nederland: de werkende armen zonder plaspauze.

 2. Scherpschutter

  Ja, dat zijn natuurlijk ronduit schokkende cijfers! En werkelijk helemaal nergens voor nodig….Het enige (letterlijk het enige!) dat je hoeft te doen met dit ernstige griepje is een minuscuul groepje kwetsbare 70+’ers te beschermen met onderliggend lijden. That’s it.

  De overheid heeft de economie voor niets verwoest en dat is een grove grove schande!

 3. Yoshua

  @Koel Hoofd,
  Haal dat gewoon winkelen maar uit je koele hoofd.
  Dat gaat echt nooit meer terug komen dat er middenstanders met een winkel zijn in de binnenstad.
  De grote ketens blijven dan over, maar er staan op dit moment meer winkelpanden leeg dan dat er grote ketens zijn in dit land.
  Er zijn op dit moment slechts twee opties voor de leegstaande panden dat zijn horeca en pop-up winkels.

  Een pedicure, schoonheidsspecialist of nagelstudio zouden misschien wel willen, maar die kunnen de extreem hoge huren van de winkels niet opbrengen.
  Voor de vastgoedboer is het goedkoper om een pand leeg te laten staan dan huur met 50% te verlagen.
  Het probleem lege panden gaat voorlopig niet worden opgelost, maar gaan groeien.

 4. Koel Hoofd

  @Scherpschutter,
  Die economie is helemaal niet verwoest, dat is onzin.
  Het is slechts een tijdelijke dip.
  De financiele crisis van 10 jaar geleden was echt veel rampzaliger omdat de economische theorie waarnaar gehandeld wordt hopeloos faalt maar niemand dat wil erkennen.

  Deze keer is de gewone werkende mens getroffen ipv het financiele systeem.
  Maar juist de werkende mens is super creatief en hun creativiteit gaat er voor zorgen dat de economie binnen notime weer booming business is. Dat zijn niet de vermaak en belevingssector, maar dat zal de productie en handel zijn.

  Het is slechts hopen dat die buitengewoon ondemocratische geld verkwistende politieke bende in Brussel aan banden worden gelegd. Want die zijn wel in staat om de economie de nek om te draaien en de kloof tussen arm en rijk verder te vergroten. Gewoon, omdat ze vinden dat ze daar recht toe hebben, niet omdat ze dat mandaat hebben verkregen van het Europese volk…

 5. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat leegstand komt door absurd hoge huren.

 6. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 19:18

  Hoe scherp je het vaak ook ziet Koel Hoofd, dit zie je volkomen verkeerd. Onze ‘economie’ drijft maar op 1 ding en dat is hoeveel geld er in omloop is. Simpel gesteld: als er in totaal 10 geldstukken in omloop zijn, dan zijn er geen 11 te verdienen. De geldhoeveelheid in de economie moet constant omhoog…Gebeurt dat niet dan krijg je enorme problemen.

  Hoeveel geld er in omloop is, wordt primair bepaald door hoeveel nieuwe leningen worden aangegaan (nieuw vers geld komt in omloop als schuld) en het spaargedrag van consumenten/bedrijven. Nieuwe leningen kunnen niet worden aangegaan, want overheden zijn failliet, 25% van alle bedrijven in de EU zijn technisch failliet, banken zijn failliet (Deutsche Bank wordt een ‘leuke’) en particulieren sparen zich helemaal scheel. Er is geen geld meer te verdienen in de reeele economie…Daarom strooit de VS helikoptergeld in de rondte en hebben we in de EU ineens een Europese Commissie die ineens als (illegale) staatsrechtelijke entiteit schuld aan gaat (wie anders nog?) en pleegt de ECB het monetaire misdrijf van monetaire financiering door rechtstreeks junkbonds van failliete EU landen te kopen (wat nooit nooit nooit zou gebeuren). Bekijk de balans van de ECB eens….

  De kredietcrisis (wat eigenlijk een overheidsschuldenbonanza was door een renteparty bij centrale banken) was een muggenscheetje vergeleken bij wat nu gaande is. Dit is de moeder alle crissisen. En hoezeer ik je vertrouwen in onze burgers ook deel, overheden zijn dit keer te ver gegaan…. De economie (zowel monetair als reeel) is compleet verwoest en vrijwel alle schulden zijn in essentie junk al begrijp ik dat velen het nog niet zien omdat het boven water nog niet direct zichtbaar is….

  We moeten de les maar eens leren. Het moet overheden TEN STRENGSTE verboden worden om een monopolie op de uitgifte van geld uit te vaardigen en het moet overheden TEN STRENGSTE verboden worden om ooit ook nog maar een stuiver op kosten van inwoners te lenen. Het is van den zotte. Je geeft de organisatie die in Nederland letterlijk het SLECHTS in staat is om geld te verdienen in de economie…totale controle over de economie middels toegang tot het geld en de creditcards van diegenen die WEL weten hoe ze geld moeten verdienen. Het is alsof je de meest incompetente pyromaan van Nederland met een fakkel in zn handen op je dynamietvoorraaden laat passen…

  De economie in no-time booming business? Van welk geld…Koel Hoofd? Beter gezegd: van welke nieuwe schuld? Je kunt geen 11 centen verdienen waar er maar 10 in omloop zijn, waarvan er maar 8 beschikbaar zijn doordat iedereen zich gek spaart en er bovendien met rentes meegerekend nog 12 centen terugbetaald moeten worden….

 7. Hans

  Het hobbelpaard van Scherpschutter, de respondent met het houten geweertje – dreigt vervelend te worden. Het wiebelt maar een beetje halfzacht op en neer terwijl het geen centimeter voortgang maakt in de hoek van die kinderkamer. Ook de plaat die daarbij gedraaid wordt is kapot; die blijft hopeloos hangen in de grijze groef waaruit door alle ruis heen de kreet ‘corona is een griepje’ opstijgt. Niet dus. Corona is een potentieel levensgevaarlijk virus en tevens een pandemie. Als overheden maatregelen nemen om die in te dammen doen zij waartoe zij op aarde zijn, namelijk de volksgezondheid beschermen. Waar zij dit nalaten drukt zich dit onmiddellijk uit in sterftecijfers. Onder verwijzing naar het falende, zelfzuchtige ‘beleid’ van o.m. Donald Trump. Wie de coronapandemie en de gevolgen van deze ernstige ziekte, medisch en sociaal – bagatelliseert verspreidt desinformatie.

 8. Katja

  Leegstand in de binnenstad is ook structureel omdat de huren idioot hoog zijn. En afhaalpunten ? Ik ben nog opgegroeid met postkantoren, daar kon je voor alle postzaken en postzegels terecht.
  Laatst stond ik in de rij bij een tijdschriftenwinkel die ook DHL doet.. Ik had één tijdschrift nodig, er waren twee klanten vóór mij; één moest geld overmaken naar het buitenland (?), een ander iets verzenden. Stond 10 minuten te wachten. Nog langer en ik was weg gegaan, dus een omzetverlies voor een middenstander die zo nodig een afhaalpunt wil zijn waar je bijna geen cent voor krijgt.

 9. Scherpschutter

  @Katja

  Tja. *Veertig jaar socialisme…er is in die tijd veel gebeurd*

 10. Hans

  @ Scherpschutter

  Even de feiten op een rij:

  Kabinetten I, II en III van Agt: 1977-1982 (o.l.v CDA)
  Lubbers I, II en III 1982 – 1989 (o.l.v. CDA)
  Kok I en II (o.l.v. PVDA schudt ‘ideologische veren af) 1994 – 1998
  Balkenende I t/m IV (o.l.v. CDA) 2002 – 2010
  Rutte I t/m IV (o.l.v. VVD) 2010 t/m 2020

  Veertig jaar socialisme?
  Haal je schoolgeld terug.

 11. Scherpschutter

  @Hans

  School (niet te verwarren met educatie) is waarschijnlijk de reden dat u socialisme nog niet zou herkennen als ze naakt bovenop op uw gezicht zat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).