Inwoners van Utrecht zouden meer te zeggen moeten krijgen over ontwikkelingen in de eigen stad, wijk of straat. Dat zegt althans het college van B&W. Het bekritiseerde participatieproces gaat daarom op de schop. Er ligt een plan, waarbij een kompas richting moet geven aan de vorm van samenwerking tussen gemeente en bewoners.
De gemeente steekt al jaren veel energie in participatie, het betrekken van bewoners bij het maken en uitvoeren van plannen. Alleen, zo concludeerde de Rekenkamer ook al, het is onvoldoende. Het lukte de gemeente niet altijd om verschillende mensen te bereiken, het was ook niet altijd even duidelijk wat er nou precies veranderd is aan een plan na participatie en ervaren bewoners regelmatig participatie als iets dat alleen voor de bühne gebeurt.
Na het onderzoek van de Rekenkamer ging het college van B&W aan de slag om een nieuw plan te maken, dat werd vrijdagochtend gepresenteerd in een werfkelder aan de Nieuwegracht. In het kort komt het erop neer dat bewoners meer zeggenschap moeten krijgen, waardoor Utrechters ook meer eigenaarschap ervaren, en parallel moet het vertrouwen tussen bewoners en gemeente groter worden.
Meer mensen bereiken
Om dat te bereiken moet er meer en beter contact komen tussen de gemeente en bewoners. Ambtenaren moeten letterlijk vaker uit het Stadskantoor komen om in gesprek te gaan. Hierdoor kunnen ook beter verschillende belangen worden afgewogen, omdat er dan ook mensen gesproken worden die de weg naar de gemeente minder goed weten te vinden. Volgens betrokken wethouder Eva Oosters belangrijk, ‘want het vertrouwen in de overheid daalt’.
Kompas
Het middelpunt van het nieuwe plan is een kompas. Niet letterlijk, maar een zogenoemd samenwerkingskompas. Op het kompas moeten ambtenaren aflezen of en hoe er samengewerkt gaat worden met bewoners. Dit kan per project gebeuren, maar ook in verschillende stadia van hetzelfde project. Er zijn vijf manieren van samenwerken, waarbij bewoners volledige zeggenschap kunnen hebben of juist maar een beperkte mate van zeggenschap. Welke manier van samenwerking gekozen wordt, is weer afhankelijk van een beslisboom.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Het doel van participeren is volgens het college niet zozeer om volledig draagvlak te creëren of om consensus te bereiken. Verschillende opvattingen blijven juist altijd bestaan, maar die wil de gemeente meer horen en wegen. In een persverklaring staat dan ook: “De gemeente ziet voor haarzelf een grotere rol in de afweging van verschillende belangen. Omdat niet iedereen mee kan en mee wil doen in een participatietraject, gaat de gemeente in deze situaties vaker kiezen voor ‘peilen’ en minder voor burgerparticipatie.”
“Lokale democratie moet meer zijn dan één keer in de vier jaar naar de stembus gaan. Het is niet makkelijk, er zullen altijd tegenstrijdige belangen zijn en kiezen blijft moeilijk. Het gesprek aan durven gaan en echt luisteren naar de ander, is iets waar niet alleen de gemeente een stap heeft te zetten. Het is iets dat alle Utrechters aangaat”, zegt wethouder Eva Oosters.
Werfgebied
Het nieuwe plan voor participatie werd niet toevallig gepresenteerd in een werfkelder. Wervenmeester Gerrit Heenck is namelijk een van de ambtenaren die vaak de ‘ivoren toren’, zoals hijzelf het Stadskantoor soms noemt, verlaat. Hij onderhoudt contact met bewoners en gebruikers van het wervengebied. Daarvoor is ook een Wervenberaad in het leven geroepen, een groep bewoners uit de binnenstad die weer in contact staat met een grotere groep bewoners. Deze manier van samenwerken zou een goed voorbeeld zijn voor het nieuwe participeren.
Het nieuwe plan moet nog door de gemeenteraad besproken worden. Er kunnen dus nog wijzigingen plaatsvinden.
Gekoppelde berichten

Wethouder Eva Oosters: ‘Participatie betekent niet dat iedereen tevreden is’
In deze serie over NIMBY – Not In My Backyard -, in Vlaanderen ook wel…

Vijf vragen over participatie in Utrecht
De bomenkap en woningbouw aan Ivoordreef, de knip op het Ledig Erf, de herinrichting van…

Samen stad maken? ‘Inwonerparticipatie bij gemeente Utrecht nog niet op niveau’
Utrechters voelen zich nog onvoldoende betrokken bij het maken en uitvoeren van beleid in de…
19 Reacties
ReagerenAmbtenaren moeten allereerst naar het Stadskantoor komen en niet thuis werken. Daarna moeten er inderdaad meer mensen op straat en minder op kantoor.
Beantwoording van de gemeente gaf in 2020 aan dat 57% van de gemeente ambtenaren niet in gemeente Utrecht woont. Laat dan alsjeblieft de bewoners die hun eigen straat het beste kennen, iets over hun eigen straat zeggen en beslissen. Leg de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk en niet bij ambtenaren die met Google Maps kijken hoe een straat er eigenlijk uit ziet.
Klinkt allemaal mooi maar het venijn zit hem in we gaan vaker peilen, check hier hoe bij het Ledig Erf met een peiling is omgegaan: https://www.duic.nl/algemeen/wethouder-lot-van-hooijdonk-plan-ledig-erf-doet-recht-aan-verschillende-belangen-van-utrecht/
Maar ambtenaren vaker het stadskantoor uit en op locatie laten kijken en luisteren is een goed begin.
Wanneer gaat de gemeente Utrecht eens problemen aanpakken en oplossen, in plaats van dit soort papieren werkelijkheden door te voeren?
U weet wel, ambtenaren die problemen in de fysieke ruimte aanpakken.
Goed plan dat ambtenaren vaker naar buiten gaan op locatie en het gesprek met inwoners aangaan
Het zou mooi zijn geweest als het Betaald Parkeerbeleid op deze wijze zou zijn vormgegeven. Misschien een goed idee om het nog eens over te doen en dit beleid op basis van deze nieuwe aanpak opnieuw vorm te geven?
Ik zie hier allemaal reacties geboren uit frustratie. Goed beschouwd begrijpen wethouders en ambtenaren niet wat er speelt in de gemeente, waarschijnlijk is dit ook weer een wassen neus voor de burger, druk zijn we tegenwoordig allemaal, maar dat ontslaat de ambtenaar/wethouder niet van zijn plicht om zijn werk naar behoren te doen. Ik ken er inmiddels genoeg van die ronduit arrogant hun neus voor de burgers ophalen. Het is beter om te gaan samenwerken dan samen te werken.
Extra punten voor de opmerking van @Ed!
Well mond vol over participatie, maar ondertussen.
“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”
Vertrouwen ? 0,0 . en dat blijft 0.0.
Gemeente heeft mijn vertrouwen verloren,en weten totaal niet wat er onder de bevolking leeft. (neem het voorbeeld burgerinitiatief)
Miljoeneflaters maken en nog serieus genomen willen worden.
Soort van bubbel.
Luisteren naar de burgers kun je gelijk mee beginnen.
Stop met geld uitgeven dat er niet is, gemeente Utrecht. Begrotingstekort loopt op tot meer dan 80 miljoen euro in 2026 !!!
Deze vertrouwensbreuk lijm je niet zomaar dan ben je zo 15 jaar verder, vroeger kon je nog eens binnenlopen
bij een wijk kantoor maar die zijn allemaal gesloten , het is nu alleen mogelijk via het onpersoonlijke digitale loket, het contact met inwoners is totaal weg en hier komt ook het wantrouwen vandaan, door beleid van de laatste jaren is dit wantrouwen alleen maar erger geworden , je moet dus heel hard werken om vertrouwen te herstellen en dit zie ik met de huidige gemeenteraad niet gebeuren.
Samenwerking tussen gemeente en bewoners? Die samen werking bestaat uit mee praten en dat is het dan ook wel. kan de gemeente zeggen, u heeft inspraak gehad maar wij zien en doen het anders. Als je Duic een beetje volgt lees je geregeld dat bewoners iets wat anders willen doen dan de gemeente en het is maar zelden dat de bewoners gelijk krijgen.
Sorry, maar ik ben het geloof en nog erger vertrouwen in onze gemeente anbtenaren al een hele poos terug verloren.
En dit is puur voor de buhne roepen wat ze nu doen.
Robbert : om samen hun oliebol in de poedersuiker te dopen?
Geheime tip. De DUIC doet al jaren verslag over de omgang met de burger. Lees de artikelen en kijk vooral eens naar de reacties.
De zinvolle reacties op duic zouden voor ambtenaren een bron van informatie moeten zijn, benieuws hoeveel de nieuwsbrief krijgen.
Alleen een ambtenaar verzint het om vertrouwen proberen te herstellen met een Canva schema dat ‘participatiekompas’ wordt genoemd, in plaats van sinprlweg geen vertrouwen meer te schenden.
@Scherpschutter,
We hebben inmiddels een regiment communactieadviseurs bij de gemeente. Zodra ergens het woord burger valt, laat iedereen het potlood vallen en marcheren de peletons communicatieadviseurs de vergaderzalen in.
De conclusie is steevast dat het erg slecht gaat met het imago van de gemeente. Aangezien zijzelf daar allemaal al veel te druk mee zijn is het advies; voor deze communicatie mismatch, is er jong bloed nodig. Nog meer alpha’s en gamma’s om elkaar bezig te houden.
Tip: je bereikt meer verschillende groepen burgers als je plannen niet alleen officieel publiceert, maar ook ophangt bij de locatie waar het om gaat. In andere Europese landen moeten bijvoorbeeld vergunningsaanvragen ook opgehangen worden op het gebouw waar het om gaat.
Het vertrouwen terugwinnen doe je niet door aan te kondigen dat je 10 jaar na ingebruikname het Stadskantoor gaat verbouwen , terwijl er een begrotingstekort zit aan te komen van 80 miljoen in 2026.
Dat is toch zeker geen hogere wiskunde?
Kom op, zeg!